Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
slodki01
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 36
Miasto: Muchówka

slodki01
Poziom 9
Post#1 14 Sty 2009 23:29  Autor tematu   

Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


Hej mam taki problem probuje podlaczyc keybord YAMAHA SPR270 do kompa poprzez kabel MIDI ,ale jak juz podlacze to niechce grac.sciaglem sobie virtualne organy MIDITZER i chce pograc na nich po przez keyborda.ale jak podepne to jest taki objaw ze jak nacisne klawisz na keybordzie to w programie tez sie wcisnie i jest dzwiek ,ale kiedy puszcze klawisz na keybordzie to na programiu edalej jest wcisniety.i jeszcze jedna sprawa.ten kabel MIDI (kupilem na allegro) na na srodki taka puszke czarna i sa tam 3 diody.1-czerwona sygnalizuje polaczenie usb.2-niebieska sygnalizuje polaczenie MIDI..powinno byc tak ze za kazdym razem jak sie wcisnie klawisz ma keybordzioew to ta dioda niebieska powinna mignac.u mni owszem mignie ale jak wcisne drugi raz klawisz to juz niemignie ,dopiero za kilka sekund mignie.,dziala jakby z opuznieniem .i tak samo jest z programem MIDITZER kiedy jest podlaczony keybord.wie ktos moze jak si eto ustawia zeby dobrze gralo?W keybordzie sa jakies ustawienia MIDi ale jest to w jezyku angielskim i nieiwien o co to chodzi w tyym a szukalem instrukcji w jezyku polskim w necie ale niema jest yylko w angielskim.prosze o pomoc.aha powiem tez ze kabel midi mam na usb ,moze przez to tak waryjuje?

Moderowano przez K!lleR:
Temat postu poprawiłem. W temacie nie używamy: pomoc, problem, help itd. Regulamin punkt 11.1


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Pytong
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Maj 2004
Posty: 1940

Pytong
Poziom 22
Post#2 15 Sty 2009 01:39    

Re: Problemy z polączeniem MIDI Komputer VS Keybord


Może głupie pytanie. Nie masz midi na karcie dźwiękowej?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slodki01
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 36
Miasto: Muchówka

slodki01
Poziom 9
Post#3 15 Sty 2009 18:05  Autor tematu   

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA


mam ale jakos to dziwnie dzila

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pytong
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Maj 2004
Posty: 1940

Pytong
Poziom 22
Post#4 15 Sty 2009 22:10    

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


No to czemu nie używasz kabla din > midi tylko tej przejściówki na usb?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slodki01
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 36
Miasto: Muchówka

slodki01
Poziom 9
Post#5 15 Sty 2009 22:23  Autor tematu   

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


mam tylko kabel usb.mozesz cos doradzic?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#6 16 Sty 2009 00:47    

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


Napisz jaki masz komputer, jaka karta dźwiękowa. Spełnia wymagania dla tego Miditzera?

Zainstaluj midi monitor

http://obds.free.fr/midimon/

i sprawdź czy jak wciskasz i zwalniasz klawisz pojawia się sygnał noteOn i noteOff. Dioda powinna zamigać 2 razy: raz jak naciskasz klawisz raz jak zwalniasz.

Dobrze by było, jak byś wrzucił zrzut ekranu z ustawieniami zakładki input tego miditzera.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slodki01
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 36
Miasto: Muchówka

slodki01
Poziom 9
Post#7 16 Sty 2009 23:00  Autor tematu   

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


karte mam REATLECK AC97
kom procesor Athlon XP 2000+ 1.7 GHz 512RAM
a druga karte zainstalowana dzwiekowa to mam Creative Audio PCI

Dodano po 1 [minuty]:

jurto zrobie zrzut ekranu i bede testowal ten monitor

Dodano po 4 [minuty]:

ale na karcie Creative nic sie nie dzieje.tylko na REatlecku cos gra.wiec Creative mam odlacvzona

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Piotrek04058
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Lis 2009
Posty: 4

Piotrek04058
Poziom 2
Post#8 09 Lis 2009 18:48    

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


Witam Smile
przepraszam, że odświeżam stary temat ale mam właściwie identyczny...
Mam keyboard Yamaha PSR-E323 i chcę go podłączyć do komputera kablem MIDI-USB... tak jak pisał autor tematu tak i u mnie po wciśnięciu i puszczeniu klawisza w keyboardzie odpowiednik tego klawisza w programie (MyOrgan) pozostaje wciśnięty :/... na kablu znajduje się transmiter z trzema diodami, czerwona od strony usb świeci cały czas, niebieska od strony midi świeci i mruga jak wcisnę klawisz na keyboardzie ale potem (tak samo jak autor tematu) muszę odczekać kilka sekund... jest jeszcze na środku transmitera zielona dioda która ogóle nie świeci...
Prosz Was o pomoc bo ja już nie mam pomysłów... cały dzień dzisiaj "grzebałem" w konfiguracji programu MyOrgan i w keyboardzie i nic nadal nie działa tak jak bym sobie tego życzył... jeśli możecie to proszę o pomoc, podsunięcie jakiegoś pomysłu...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Moander
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 31 Lip 2010
Posty: 1
Miasto: Tychy

Moander
Poziom 1
Post#9 23 Gru 2010 23:05    

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


A wiec tak. Odświerze ten temat. Mam ten sam problem z klawiszem Yamaha PSR 195. Oczywiscie posiadam jeszcze dwa kontrolery MIDI USB ale 4 oktawowe a moj PSR ma 5, czasem by się przydał. Nigdy ni emoglem go podlaczyć. Jako że jestem muzykiem, informatykiem pomine problemy z komputerem itp.

To nie jest tylko jeden problem. Wydaje mi się ze MIDI w tych klawiszach działa, od kiedy przeczytałem pare tematow na różnych forach dotyczacych różnych modeli klawiszy Yamahy. Zawsze to samo. NMie ważne czy Kabel MIDI/USB czy normalny. Klawisz reaguje, dziala. po podłaczeniu interfejsem MIDI USB działa wszystko. tak jak u użytkowników w tym temacie. Ale czas reakcji. keyboard wysyła tylko 1 przerwe na raz, w dodatku jest to około 5 czy 6 sygnałów na sekundę. po wcisnieciu klawisza potrzeba chwilki by móc go puścić aby wysłal kolejny sygnał. Rozumiecie? jezeli wcisniesz i szybku puscisz sygnał nie zostanie wysłany i dźwiek się nie zakończy. Interfejs midi działa w klawiszu. Problem nie dotyczy tylko jednej maszyny lecz wielu starszych typów ktore jednak w jakiś sposób chyba trzeba aktywować.
Co ciekawe po przełaczeniu klawisza w tryb CHord, taka jedna opcja dzieląca klawisze nad wie czesci z jedną w chordach pod melodie. I ta jedna oktawa (najnizsza) wtedy zaczyna wysylać pelne sygnały do komputera. Wiec coś tu moze byc nie tak z ustawieniami samego Klawisza.

Ktoś zna moze odpowiedź na te pytanie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
redliniak1996
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Sty 2011
Posty: 180
Miasto: Proboszczewice

redliniak1996
Poziom 14
Post#10 13 Kwi 2011 09:58    

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


Witam. A więc ja też mam keyboard yamaha psr-195 chciałem ją podłączyć do komputera ale nie wiem jaki kabel kupić i jak podłączyć żeby dobrze grało. Czy ktoś by mi mógł powiedzieć jaki kabel kupić? Przydał by sie link na allegro. ;D Czy to chodzi o taki kabel? http://allegro.pl/kabel-konwerter-midi-na-usb-stworz-mini-studio-i1559125714.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slodki01
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 36
Miasto: Muchówka

slodki01
Poziom 9
Post#11 08 Wrz 2014 22:35  Autor tematu   

Re: Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.


Zmiana kabla na lepszy pomogła. Ten stary byl jakis ferelny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Połączenie MIDI Komputer VS Keybord YAMAHA.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Trzaski przy odtwarzaniu MIDI - Yamaha DS-XG (11)
Połączenie midi usb (syntezator z komputerem) (4)
Keyboard MA-170 połączenie przez przejściówkę midi-usb do komputera (3)
klawisze MIDI --> komputer (11)
Niedziałająca klawiatura MIDI podłączona pod komputer. (11)
Midi USB? Po pewnym czasie midi przestaje grać. (3)
windows 7 midi - brak dźwięku w plikach midi (11)
Interfejs MIDI - Kabel MIDI - karta dźwiękowa (10)
Połączenie sieciowe komputer --> komputer - pytanie? (5)
Korg i5s problem ze stacją dyskietek FDD (keybord) (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS