| Author |
IzzyMan! Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2009 15:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Xylometazolin! Poziom 25

|
18 Jan 2009 20:08 Re: FAQ - Wyciszenie wentylatorów |
|
|
|
Przełącznik do wentylatorów 5V-0V-12V
Bardzo łatwym sposobem na wyciszenie wentylatorów jest w/w przełącznik.
Dodatkowo można go wyposażyć w diodę LED dwukolorową, która będzie sygnalizowała o danym napięciu.
Co nam będzie potrzebne?
- lutownica
- cyna z kalafonią
- przełącznik 3-pozycyjny, 2-obwodowy (z 6 nóżkami)
- dioda LED 2 kolorowa ze wspólnym minusem
- trochę przewodów oraz koszulki termokurczliwe na te przewody
- rezystor (dobrany do diody)
- ewentualne gniazda do MOLEX'a w zasilaczu oraz do wentylatora
Schemat:
Wszystko podłączamy tak jak na w/w obrazku czyli:
- OBWÓD I przełącznika: do lewej nóżki podłączmy +12V, do prawej nóżki podłączmy +5V, a z środkowej nóżki wyprowadzamy '+' do wentylatora.
Drugi przewód od wentylatora podłączamy do masy w molexie.
- OBWÓD II przełącznika: prawą nóżkę z obwodu I łączymy przez rezystor (odpowiednio dobrany do diody) z środkową nóżką II obwodu przełącznika. Lewą nóżkę II obwodu łączymy z jedną ze skrajnych nóżek diody LED, i analogicznie prawą nóżkę II obwodu łączymy z drugą ze skrajnych nóżek diody. Środkową nóżkę diody łączymy z masą w molexie.
A działa to tak: gdy przełącznik ustawimy na środku - wentylator się nie kręci. Gdy pozycję przełącznika zmienimy (na linię 5V) wentylator będzie zasilany z 5V, a co za tym idzie będzie o wiele cichszy, niż na standardowym 12V. Oczywiście wentylator wtedy jest mniej wydajny i jeżeli chcemy zwiększyć jego wydajność podczas gry przełączamy przełącznik na drugą skrajna pozycję i w ten sposób uzyskujemy pełne 12V na wentylatorze ;)
Oczywiście tym układem można 'regulować' wiele wentylatorów - po prostu wykonujemy to samo kilka razy.
Przełączniki wraz z diodami LED możemy zamontować w dowolnym miejscu komputera np: w zaślepce z napędu CD/DVD lub FDD, z boku obudowy...itp. To już zależy od weny twórczej wykonawcy ;)
Zmniejszenie/zwiększenia/regulacja obrotów wentylatora karty graficznej.
Uwaga!
Jeśli zbyt mocno obniżymy obroty wentylatora na karcie graficznej może to doprowadzić do trwałego jej uszkodzenia!
1. Pobieramy programy:
• RivaTuner
• GPU-Z.
2. Instalujemy wcześniej pobrane programy.
3. Uruchamiamy program RivaTuner
• Pojawi się nam następujące okno:
• Następnie klikamy ptaszka zaznaczonego na czerwono i wybieramy obrazek karty graficznej:
• W zakładce "Fan" zaznaczamy "Enable low-level fan control"
• Pojawi nam się okienko w którym klikamy "Detect now"
• Od tego czasu prędkość obrotową wentylatora na karcie graficznej możemy regulować "Suwakiem" ;)
4. Kontrolujemy obroty i temperaturę programem GPU-Z
• Otwieramy program GPU-Z i w zakładce "Sensors" możemy kontrolować:
GPU Core Clock - prędkość zegara rdzenia karty graficznej
GPU Memory Clock - prędkość zegara pamięci
GPU Temperature - temperaturę rdzenia
Fan speed - prędkość wentylatora
GPU Load - obciążenie karty w danym momencie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2009 20:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Takaszi Poziom 12

|
08 Jul 2009 17:31 Re: Wyciszenie wentylatorów |
|
|
|
A ja tak z lenistwa, coby po najniższej linii oporu.
Miałem problem z płytą w kompie. Mój ASUS M2N-SLI Deluxe jest zrobiony na Chipie NVIDIA nForce 570 SLI. A to jak powszechnie wiadomo grzałki.
Płyty mają dobrą regulacje masy wentylatorów, ale jak to z nimi bywa mają różne prędkości obrotowe przy tym samym zasilaniu. Moje Acutake FAN 92 z PWM miały przy ustawieniach w biosie na „Cicho” troszkę za wysokie obroty co generowało szum zbędny przy przeglądaniu internetu czy pracy ze zdjęciami.
I tak leniwie kombinując, wpadłem na pomysł (i za namową kolegi zrealizowałem go), wlutowania diody prostowniczej na przewodzie zasilającym wentylator.
Diodę wylutowałem ze starego zasilacza komputerowego (są 4 większe i 4 mniejsze).
Wybrałem te większe. Parametrów nie znam więc to było tak na czuja. Efekty widać. Teraz wentylatorek generuje 10 dB, mierzone, przyrządem pożyczonym z sanepidu, I taki był cel.
A oto efekty
Komputer to wspomniana płyta główna, AMD Athlon 64X2 6400+ Black Edition, Grafika Asus EN 8800GT TOP, 4 x 1 GB RAM GEIL, 3x HDD Seagate 500 GB w trybie Raid5, DVD i takie tam dodatki, jak TV i czytniki.
|
|
| Back to top |
|
 |