FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wentylacja z odzyskiem ciepła - rekuperator

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Wentylacja z odzyskiem ciepła - rekuperator
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 18 Jan 2009 14:48   

Witam.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie lub zbudował rekuperator „domowej roboty”? Czy wykonanie takiego urządzenia jest w ogóle wykonalne we własnym zakresie?
Zasada działania jest w miarę prosta, ale czy znacie może jakieś konstrukcje wykorzystujące zasadę wymiany ciepła jak w rekuperatorach ale o mniej skomplikowanej budowie wymiennika?

Pozdrawiam.
Back to top

PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 18 Jan 2009 16:44helpful post - solution   

Re: Wentylacja z odzyskiem ciepła - rekuperator

Tak wystarczą Ci np. 2 chłodnice samochodowe zalane płynem i pompa obiegowa która wymusi obieg tego płynu...
I już maż gotowy odzysk...
Zrobienie typowego rekuperatora jest dość trudne w warunkach domowych, sam wymiennik ciepła to tzw wymiennik krzyżowy, jego konstrukcja nie jest skomplikowana ale niełatwo go zrobić samemu nie mając odpowiednich narzędzi i wiedzy ...

Przeczytaj sobie ten temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic651472-0.html
Back to top

Bartess
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 19 Jan 2009 11:19   

Ha! Z tymi chłodnicami świetny pomysł (jeżeli mowa o łatwości wykonania). Mam za to obawy, że będzie to miało marną sprawność... Jaką w ogóle ma sprawność taka zwykła chłodnica? No i poza tym będzie to zajmowało sporo miejsca.
Czy tylko wymiennik krzyżowy można zastosować? Czy może są stosowane innego rodzaju wymienniki łatwiejsze w budowie?

Pozdrawiam
Back to top

PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 19 Jan 2009 11:58   

Wymienniki krzyżowe też nie są małe, od wielkości zależy wydajność i sprawność. Wszystko zależy jakie ilości powietrza chcesz wymieniać. Wymienniki glikolowe ( czyli te niby chłodnice samochodowe ) są powszechnie stosowane w centralach wentylacyjnych gdzie nie może być mieszane powietrze nawiewane z wywiewanym.
Są jeszcze wymienniki obrotowe, ale tych to raczej nie da się zrobić w domowych warunkach...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2009 11:58   

Back to top

Marsal20
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 19 Jan 2009 16:12   

Na forum Muratora było kilka wątków na ten temat.
Miedzy innymi ten
http://forum.muratordom.pl/rekuperator-tymi-recami-robiony,t70942.htm
Back to top

Konradek_77
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 21 Jan 2009 16:59   

Słyszałem od montera instalacji ze od wrzesnia ma byc dofinansowanie 50%
Back to top

PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 24 Jan 2009 14:42   

Dofinansowanie do czego?
Back to top

Jasiek690
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 26 Jan 2009 20:06   

Przeniosłem z "Ogólne"
Back to top

kortyleski
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 26 Jan 2009 20:45   

Podobna historie robiłem ponad rok temu, zastosowałem wymianę powietrze/powietrze za pośrednictwem chłodnic typu "intercooler" od samochodów. Warunkiem sporej sprawnosci jest odpowiednie ustawienie w moim przypadku trzech chłodnic - ciepłe powietrze odmuchuje 1 potem 2 potem 3 czyli robimy taka "kanapke", zimne tłoczone jest przez 3 potem 2 potem1.
Back to top

Bartess
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 Post from the author of the topic 28 Jan 2009 18:13   

Jaką sprawność uzyskałeś?
Back to top

kortyleski
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 28 Jan 2009 22:12   

nie liczyłem ale powietrze wydmuchiwane na zewnątrz jest "na rękę" prawie tak zimne jak zasilające wymiennik...
Back to top

Konradek_77
Poziom 5
Poziom 5

Post#12 28 Jan 2009 23:41   

Przepraszam ze nie dokonczenie.
dofinansowanie do rekuperatorów ma wyniesc 50%
Back to top

darekas
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 21 Feb 2009 10:14   

Konradek_77 wrote:

Możesz napisać skąd masz te informacje?
Back to top

krisi3
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 21 Feb 2009 20:34   

darekas wrote:
Konradek_77 wrote:

Wejdź sobie na stronę firmy Klingenburg.pl a zobaczysz na jakiej zasadzie działa odzysk energii cieplnej za pośrednictwem wymiennika obrotowego i płytowego faktem jest że płytowca możesz zrobić sam ale nie porównujcie go z chłodnicą samochodową
Back to top

darekas
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 22 Feb 2009 18:41   

krisi3 wrote:
darekas wrote:
Konradek_77 wrote:

Wejdź sobie na stronę firmy Klingenburg.pl a zobaczysz na jakiej zasadzie działa odzysk energii cieplnej za pośrednictwem wymiennika obrotowego i płytowego faktem jest że płytowca możesz zrobić sam ale nie porównujcie go z chłodnicą samochodową

Ale mnie chodzi o te 50% dofinasowania
Back to top

Chris_W
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 24 Feb 2009 10:33   

krisi3 wrote:

Ale można zrobić odzysk między kanałami nawiewnymi i wywiewnymi właśnie poprzez sprzęgnięcie 2 (lub 2n) chłodnic ze sobą. Chłodnice jako wymienniki siedzą w kanałach, a czynnik (glikol, woda) krąży pomiędzy nimi i przenosi ciepło. Jedyna wada to spory opór takich chłodnic samochodowych (dla powietrza wentylowanego).
Back to top

wyder84
Poziom 9
Poziom 9

Post#17 10 Mar 2009 19:40   

zbudowanie rekuperatora czy to obrotowego czy krzyżowego we własnym zakresie jest niezwykle trudne ponieważ trudno jest samemu wykonać wymiennik zbudowany z małych lameli aluminiowych czy miedzianych.

Stosowanie połączonych chłodnic samochodowych może dać niezły efekt ale zależy jakie ilości powietrza chcemy przetłaczać. Chłodnice czy nagrzewnice samochodowe są zaprojektowane do wymiany ciepła w niewielkich kubaturach (wnętrze samochodu) znacznie mniejszych od domu czy mieszkania. Poza tym ich wymiary zaprojektowano dla czynnika przepływającego przez nie o dość wysokich parametrach (gorący płyn chłodniczy nagrzewany pracującym silnikiem - ok 80-90stC) Parametry płynu odbierającego ciepło z powietrza usuwanego będą znacznie niższe - maks 20stC.
Wydajność odzysku za pomocą takich wymienników może być niewielka i biorąc pod uwagę konieczność zasilania pompy obiegowej, oraz zwiększenie oporów instalacji może to być nieopłacalna inwestycja.

Do wykonania we własnym zakresie nadają się bardziej duże wymienniki o dużych powierzchniach wymiany ciepła i dużych przekrojach przewodów przez które ma płynąc powietrze.
Można eksperymentować np. z wykonaniem wymiennika z połączonych puszek po napojach lub wymiennik z tkaniny nieprzepuszczalnej dla powietrza.
Na takie wymienniki trzeba jednak poświęcić sporo miejsca np. na strychu
Back to top

PAWEŁ74
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 11 Mar 2009 21:42   

Wszystko się zgadza, ale z chłodnicami czy nagrzewnicami chyba nie jest tak do końca. Po 1 wydajność wentylacji w samochodzie jest w brew pozorom dość duża ( w domu nie potrzebujemy aż tak dużej wymiany powietrza, oczywiście relatywnie ) po 2 samochodowa nagrzewnica jest w stanie nagrzać -15 stopniowe powietrze do grubo ponad 50 stopni ( sprawdzone w moim samochodzie na największej wydajności dmuchawy ), my potrzebujemy odzyskać ciepło po to by później nie zużywać aż tyle energii do podgrzania świeżego powietrza. Jeżeli mamy w pomieszczeniu np. 20 stopni, na zewnątrz jest powiedzmy -15 i uda nam się podgrzać to powietrze do -5 to jest już spory zysk ...
Back to top

Ad_am
Poziom 6
Poziom 6

Post#19 03 May 2009 22:56   

Witam,
Od 6 lat używam rekuperatora własnej konstrukcji. Te parę lat temu niektórzy dziwnie się zapatrywali na ideę, więc postanowiłem się zaprzeć i zrobiłem wszystko po kosztach własnych. Zabawa była przednia :) A na serio : zadziwiające ilości śmiecia wyłapuje np. filtr wlotowy...
Po paru latach znudziło mi się jednak proste sterowanie ręczne wentylatorami i w wolnych chwilach rodzi się projekt sterownika całości. Przy okazji - może ktoś ma fajny schemat cyfrowego sterownika silnika AC (jeszcze nie kopałem za tym ) a la zastosowany przeze mnie regulator - kit xxx 1007 (chyba ten numer). Coś, co dałbym radę obsługiwać z poziomu sterownika (myślę o którymś ATMega)
Jakieś pytania ?

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 May 2009 22:56   

Back to top

Kot-huncwot
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 07 May 2009 16:21   

Sugeruję pokombinować z wymiennikiem przeciwprądowym w układzie " rura w rurze". Materiałem podstawowym mogą być standardowe blaszane przewody i kształtki wentylacyjne + conieco "samoklejącej" wełny mineralnej na folii alu jako materiał izolacyjny. Pomysł wydaje sie ciekawy, montażowo nietrudny a i sprawności wymienników przeciwprądowych są zdecydowanie zachęcające. Ponadto relatywnie ( w porównaniu z płytowymi ) niewielkie opory przepływu też są zachęcające, bo mało mocy pójdzie w pracę tłoczenia powietrza.

Kot
Back to top

Chris_W
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 07 May 2009 18:12   

No dobrze. A ile metrów 'rury w rurze' trzeba użyć? Nie zawsze przestrzeń pozwala na 10m kombinacje.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 May 2009 18:12   

Back to top

Kot-huncwot
Poziom 5
Poziom 5

Post#22 08 May 2009 10:12   

Chris_W wrote:
No dobrze. A ile metrów 'rury w rurze' trzeba użyć? Nie zawsze przestrzeń pozwala na 10m kombinacje.

Zakładam, że Bartess myśli o rozwiązaniu jednostkowym - dla siebie na przykład a nie myśli o produkcji seryjnej. Istotnie gabarytowo toto będzie wychodziło długie a cienkie.
Ale jako rozwiązanie JEDNOSTKOWE to myślę, że warto pokombinować.
Ponadto tak na mój inżynierski nos 10 m to przesadzona wielkość - ale zastrzegam - na nos. Wymiennik da się jakoś przeliczyć tylko trzeba juz narzucić jakąś konkretną geometrię no i oczywiście wydatek po powietrzu. A wszysktie potrzbne zależności na pewno da się znaleźć, na przykład w "Wymianie Ciepla" Staniszewskiego. U mnie w szkole w zakresie wymiany ciepła Staniszewski to była tzw." cegła" czyli wszystko w jednym miejscu.
A ponadto będzie na pewno mnóstwo uciechy konstrukcyjnej + uciechy z kombinowania co by tu jeszcze..... Może turbulizatory przepływu wewnątrz wymiennika dla zwiększenia współczynników napływu na styku powietrze - metal ?
Back to top

adik_92
Poziom 6
Poziom 6

Post#23 13 Jun 2009 21:59   

Witam
Mam zamiar zbudować rekuperator, i mam takie pytanie, jak połączyć te nagrzewnice, czy w wymiennik krzyżowy czy może jakoś inaczej, i czy to ma być układ zamknięty czy otwarty.
Z góry dzięki
Back to top

krisi3
Poziom 17
Poziom 17

Post#24 14 Jun 2009 19:16   

Pytanie kieruję do kolegi Ad_am a z czego zrobiłeś wymiennik bo wygląda jak fabryczny
Back to top

arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 19 Jun 2009 20:37   

kortyleski wrote:
Podobna historie robiłem ponad rok temu, zastosowałem wymianę powietrze/powietrze za pośrednictwem chłodnic typu "intercooler" od samochodów. Warunkiem sporej sprawnosci jest odpowiednie ustawienie w moim przypadku trzech chłodnic - ciepłe powietrze odmuchuje 1 potem 2 potem 3 czyli robimy taka "kanapke", zimne tłoczone jest przez 3 potem 2 potem1.

Witaj. Pytanie może troszkę off.... czemu płyn tłoczysz od tyłu, od 3 do 1?
Czyli najchłodniejszy płyn leci od ostatniej chłodnicy gdzie powietrze jest najchłodniejsze.
Back to top

Jędrek59
Poziom 14
Poziom 14

Post#26 19 Jul 2009 09:47   

arkady_pl wrote:
kortyleski wrote:

Czyli najchłodniejszy płyn leci od ostatniej chłodnicy gdzie powietrze jest najchłodniejsze.

Bo wtedy masz najwyższą sprawność- to takie skrzyżowanie wymiennika przeciwprądowego z krzyżowym. Uklad jest niegłupi: ma wysoką sprawność i małe gabaryty. Bywa że używany intercooler jest zanieczyszczony wewnątrz olejem z cieknącej sprężarki- pogarsza to warunki wymiany ciepła.
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#27 12 Nov 2009 08:59   

Ad_am - bardzo profesjonalnie to wygląda, mógłbyś napisać coś więcej o tym wymienniku?

A poza tym - poszukuje info o instalacji z rekuperatorem - mam zamiar możliwie dużo sam poskładać i nie wiem co musi być w instalacji, a co jest tylko opcjonalnym dodatkiem.
Back to top

cirrostrato
Poziom 22
Poziom 22

Post#28 12 Nov 2009 09:13   

Na Wolumenie sprzedaje człowiek używane sprzęty AGD z Niemiec, ma czasem rekuperatory do solidnego oczyszczenia ale dość tanio, miewa też centrale klimatyzacyjne (nie znam się na tym ale wygląd wzbudza zaufanie) używane, sporo mechaniki w temacie.Można pogadać (osobiście) i ew. zamówić coś konkretnego.
Back to top

kortyleski
Poziom 23
Poziom 23

Post#29 12 Nov 2009 21:02   

Jędrek59 wrote:
arkady_pl wrote:
kortyleski wrote:

Bo wtedy masz najwyższą sprawność- to takie skrzyżowanie wymiennika przeciwprądowego z krzyżowym. Uklad jest niegłupi: ma wysoką sprawność i małe gabaryty. Bywa że używany intercooler jest zanieczyszczony wewnątrz olejem z cieknącej sprężarki- pogarsza to warunki wymiany ciepła.

Po to intercooler żeby nie tłoczyć płynu a bezpośrednio powietrze.
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#30 14 Nov 2009 15:29   

Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi zaprojektować instalacje z rekuperatorem? nie wiem jakie elementy o których czytam muszę, a jakie mogę umieścić (a jakie powinienem a nie muszę).
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Wentylacja z odzyskiem ciepła - rekuperator
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Wymiennik gruntowy do chłodzenia powietrza z odzyskiem (2)
Jak połączyć rekuperator z kominkiem? (1)
Rekuperator (pozbycie zwiazkow lotnych) (11)
rekuperator w domu jednorodzinnym (11)

Page generation time: 0.147 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed