Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Prepond
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 351
Miasto: Czaplinek

Prepond
Poziom 17
Post#1 Post autora tematu 22 Sty 2009 11:45   

Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Witam,
Wiem, że pewnie banalne ale jak policzyć jaką moc ile kW zjada urządzenie na 3 fazach przy czym na każdej fazie jest inny prąd (mam miernik cęgowy).

Bo dla jednej fazy to standardowo P=U*I. Jak to jest dla 3?

Dzięki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
15 Marzec 2015 Cymatics i oglądanie muzyki :)
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Sty 2009 11:45   



Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Miasto: Zamość

jurekN
Poziom 18
Post#2 22 Sty 2009 12:11   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Wystarczy troszkę poszukać http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_czynna

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Prepond
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 351
Miasto: Czaplinek

Prepond
Poziom 17
Post#3 Post autora tematu 22 Sty 2009 12:40   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Jak mam międzyfazowe 400V to do wzoru i tak podstawiam 230? bo tyle jest na fazie względem PE tak?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
15 Marzec 2015 Cymatics i oglądanie muzyki :)
Powrót do góry
Tomisan
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 31

Tomisan
Poziom 8
Post#4 22 Sty 2009 18:43   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Pisząc "urządzenie" przypuszczam iż kolega ma na myśli jedno urządzenie 3 fazowe niesymetryczne włączone do sieci elektroenergetycznej, a pytanie brzmi jak?
W układzie połączenia w gwiazdę:

P=Uf*Ip1cosφ1+Uf*Ip2cosφ2+Uf*Ip3cosφ3

Uf=230V (dla połączeń w gwaizdę z punktem zerowym połączonym z
przewodem neutralnym nie uwzględniając impedancji przewodu
neutralnego)
Ip=prąd przewodowy zmierzony miernikiem cęgowym na przewodach
zasilających.

W układzie połączenia w trójkąt:

P=Um*If1cosφ1+Um*If2cosφ2+Um*If3cosφ3

Um=400V
If=prąd fazowy - należy go zmierzyć przy każdym obciążeniu oddzielnie,
nie jest to jednak prąd płynący w przewodach zasilających (Ip), tylko
prąd płynący przez obciążenie włączone między dwoma fazami.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zubel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 830
Miasto: lublin

zubel
Poziom 20
Post#5 23 Sty 2009 00:24   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Zrobisz to prawie bez liczenia . Wyłącz wszystkie urządzenia w mieszkaniu i zapisz stan licznika . Podłącz swoje ustrojstwo na godzinę i odpisz stan licznika . Odejmij sobie to co zużyte i masz wynik

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Prepond
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 351
Miasto: Czaplinek

Prepond
Poziom 17
Post#6 Post autora tematu 23 Sty 2009 09:10   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Odjąłbym ale to fabryka:) wyszło mi, że urządzenie zużywa 133,4kW na godzine. Na fazach było odpowiedznio 160,210 i 210 Amper.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
15 Marzec 2015 Cymatics i oglądanie muzyki :)
Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Miasto: Podkarpacie

Stary1952
Poziom 22
Post#7 23 Sty 2009 13:42   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:
Na fazach było odpowiedznio 160,210 i 210 Amper.

A cóż to za dziwne urządzenie , co pobiera tak nierówno prąd z sieci . Często taki nierówny pobór może świadczyć o wadzie urządzenia . Question
Pozdrawiam .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1463
Miasto: Bełchatów

czesiu
Poziom 21
Post#8 23 Sty 2009 17:31   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:

Bo dla jednej fazy to standardowo P=U*I. Jak to jest dla 3?
Jeżeli tak upraszczasz to dla 3 faz możesz przyjąć: P=U*(I1+I2+I3).
Za U przyjmujesz wtedy 230V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 741

wola
Poziom 19
Post#9 23 Sty 2009 17:53   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:
Odjąłbym ale to fabryka:) wyszło mi, że urządzenie zużywa 133,4kW na godzine. Na fazach było odpowiedznio 160,210 i 210 Amper.


Witam A nie powinno być 133,4kVA ;chyba że współczynnik mocy =1

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Sty 2009 17:53   



Powrót do góry
Tomisan
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 31

Tomisan
Poziom 8
Post#10 23 Sty 2009 23:17   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Nie wspomniał nic kolega o samym urządeniu, co to wogóle za urządzenie? Pomierzył kolega prąd miernikiem cęgowym zapewne na przewodach zasilających. Wyszło 133,4kW mocy czynnej. Więc może kolega tutaj zprezentuje nam swoje obliczenia?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Sty 2009 23:17   



Powrót do góry
zubel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 830
Miasto: lublin

zubel
Poziom 20
Post#11 24 Sty 2009 15:21   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Napisz jakie to urządzenie jeżeli to nie tajemnica

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Sty 2009 15:21   



Powrót do góry
Prepond
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 351
Miasto: Czaplinek

Prepond
Poziom 17
Post#12 Post autora tematu 26 Sty 2009 07:42   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


To jest prostownik o parametrach wyjściowych 22-24V DC i prądzie 12 000 A. Zużycie mierzone przy obciążeniu na wyjściu 10 000 A.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
15 Marzec 2015 Cymatics i oglądanie muzyki :)
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Sty 2009 07:42   



Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Miasto: Podkarpacie

Stary1952
Poziom 22
Post#13 26 Sty 2009 12:44   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:
To jest prostownik o parametrach wyjściowych 22-24V DC i prądzie 12 000 A. Zużycie mierzone przy obciążeniu na wyjściu 10 000 A.

Nierówny pobór prądu wskazuje na to , że najprawdopodobniej jest uszkodzony jeden z elementów prostowniczych w mostku . W prostownikach 6-cio pulsowych pobór prądu powinien być prawie jednakowy w każdej fazie .
Pozdrawiam .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak obliczyć pobraną moc przez 3diody SMD zasilane zasilaczem 12V 500mA (5)
Jak z 1 fazy zrobić 3 fazy-mała moc (ok. 5W) (6)
Jak obliczyć moc silnika ? (3)
Jak oszacować moc silnika 3 fazy (30)
Moc rozruchowa silnika - jak obliczyć (8)
Moc zwarciowa transformatora 15/0,4 kV - jak obliczyć (12)
Jak obliczyć moc na podstawie licznika energii (4)
Jak obliczyć moc w sześciopulsowym prostowniku mostkowym. (5)
Jak obliczyć moc potrzebną do ogrzania wody. (20)
Jak obliczyć moc turbin Savoniusa i Darrieusa ? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.042 seconds

elektroda.pl temat RSS