Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Prepond
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Czaplinek
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 405
Pomógł: 16
Ocena postów: 15
Prepond
Poziom 17
Post#1 22 Sty 2009 11:45  Autor tematu   

Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Witam,
Wiem, że pewnie banalne ale jak policzyć jaką moc ile kW zjada urządzenie na 3 fazach przy czym na każdej fazie jest inny prąd (mam miernik cęgowy).

Bo dla jednej fazy to standardowo P=U*I. Jak to jest dla 3?

Dzięki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#2 22 Sty 2009 12:11    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Wystarczy troszkę poszukać http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_czynna

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Prepond
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Czaplinek
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 405
Pomógł: 16
Ocena postów: 15
Prepond
Poziom 17
Post#3 22 Sty 2009 12:40  Autor tematu   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Jak mam międzyfazowe 400V to do wzoru i tak podstawiam 230? bo tyle jest na fazie względem PE tak?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tomisan
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 31
Pomógł: 1
Tomisan
Poziom 8
Post#4 22 Sty 2009 18:43    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Pisząc "urządzenie" przypuszczam iż kolega ma na myśli jedno urządzenie 3 fazowe niesymetryczne włączone do sieci elektroenergetycznej, a pytanie brzmi jak?
W układzie połączenia w gwiazdę:

P=Uf*Ip1cosφ1+Uf*Ip2cosφ2+Uf*Ip3cosφ3

Uf=230V (dla połączeń w gwaizdę z punktem zerowym połączonym z
przewodem neutralnym nie uwzględniając impedancji przewodu
neutralnego)
Ip=prąd przewodowy zmierzony miernikiem cęgowym na przewodach
zasilających.

W układzie połączenia w trójkąt:

P=Um*If1cosφ1+Um*If2cosφ2+Um*If3cosφ3

Um=400V
If=prąd fazowy - należy go zmierzyć przy każdym obciążeniu oddzielnie,
nie jest to jednak prąd płynący w przewodach zasilających (Ip), tylko
prąd płynący przez obciążenie włączone między dwoma fazami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: lublin
Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 828
Pomógł: 37
zubel
Warunkowo odblokowany
Post#5 23 Sty 2009 00:24    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Zrobisz to prawie bez liczenia . Wyłącz wszystkie urządzenia w mieszkaniu i zapisz stan licznika . Podłącz swoje ustrojstwo na godzinę i odpisz stan licznika . Odejmij sobie to co zużyte i masz wynik

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Prepond
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Czaplinek
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 405
Pomógł: 16
Ocena postów: 15
Prepond
Poziom 17
Post#6 23 Sty 2009 09:10  Autor tematu   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Odjąłbym ale to fabryka:) wyszło mi, że urządzenie zużywa 133,4kW na godzine. Na fazach było odpowiedznio 160,210 i 210 Amper.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Podkarpacie
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Pomógł: 163
Ocena postów: 37
Stary1952
Poziom 22
Post#7 23 Sty 2009 13:42    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:
Na fazach było odpowiedznio 160,210 i 210 Amper.

A cóż to za dziwne urządzenie , co pobiera tak nierówno prąd z sieci . Często taki nierówny pobór może świadczyć o wadzie urządzenia . Question
Pozdrawiam .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
czesiu
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1501
Pomógł: 183
Ocena postów: 38
czesiu
Poziom 22
Post#8 23 Sty 2009 17:31    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:

Bo dla jednej fazy to standardowo P=U*I. Jak to jest dla 3?
Jeżeli tak upraszczasz to dla 3 faz możesz przyjąć: P=U*(I1+I2+I3).
Za U przyjmujesz wtedy 230V.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 15
wola
Poziom 19
Post#9 23 Sty 2009 17:53    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:
Odjąłbym ale to fabryka:) wyszło mi, że urządzenie zużywa 133,4kW na godzine. Na fazach było odpowiedznio 160,210 i 210 Amper.


Witam A nie powinno być 133,4kVA ;chyba że współczynnik mocy =1

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tomisan
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 31
Pomógł: 1
Tomisan
Poziom 8
Post#10 23 Sty 2009 23:17    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Nie wspomniał nic kolega o samym urządeniu, co to wogóle za urządzenie? Pomierzył kolega prąd miernikiem cęgowym zapewne na przewodach zasilających. Wyszło 133,4kW mocy czynnej. Więc może kolega tutaj zprezentuje nam swoje obliczenia?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zubel
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: lublin
Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 828
Pomógł: 37
zubel
Warunkowo odblokowany
Post#11 24 Sty 2009 15:21    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Napisz jakie to urządzenie jeżeli to nie tajemnica

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Prepond
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Czaplinek
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 405
Pomógł: 16
Ocena postów: 15
Prepond
Poziom 17
Post#12 26 Sty 2009 07:42  Autor tematu   

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


To jest prostownik o parametrach wyjściowych 22-24V DC i prądzie 12 000 A. Zużycie mierzone przy obciążeniu na wyjściu 10 000 A.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Podkarpacie
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Pomógł: 163
Ocena postów: 37
Stary1952
Poziom 22
Post#13 26 Sty 2009 12:44    

Re: Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?


Prepond napisał:
To jest prostownik o parametrach wyjściowych 22-24V DC i prądzie 12 000 A. Zużycie mierzone przy obciążeniu na wyjściu 10 000 A.

Nierówny pobór prądu wskazuje na to , że najprawdopodobniej jest uszkodzony jeden z elementów prostowniczych w mostku . W prostownikach 6-cio pulsowych pobór prądu powinien być prawie jednakowy w każdej fazie .
Pozdrawiam .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak obliczyć moc pobieiraną przez 3 fazy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak obliczyć pobraną moc przez 3diody SMD zasilane zasilaczem 12V 500mA (5)
Jak z 1 fazy zrobić 3 fazy-mała moc (ok. 5W) (6)
Jak obliczyć moc silnika ? (3)
Jak oszacować moc silnika 3 fazy (30)
Moc rozruchowa silnika - jak obliczyć (8)
Moc zwarciowa transformatora 15/0,4 kV - jak obliczyć (12)
Jak obliczyć moc na podstawie licznika energii (4)
Jak obliczyć moc w sześciopulsowym prostowniku mostkowym. (5)
Jak obliczyć moc potrzebną do ogrzania wody. (20)
Jak obliczyć moc turbin Savoniusa i Darrieusa ? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.549 seconds

elektroda.pl temat RSS