Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Trendzik
Level 8
Location: ...
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Post rating: 1
Trendzik
Level 8
Post#1 22 Jan 2009 19:49  Topic author   

Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam,

Mam problem. Mam Schemat budynku, w którym jest 6 mieszkań. Każde z mieszkań ma licznik jednofazowy. Ogólnie moc wynosi 21kW. Zabezpieczenie ma 80A.

Sytuacja jest taka, że zmieniono licznik dla jednego mieszkania, z jednofazowego na trójfazowy( + wzrost mocy o 7kW).

Czyli 5 mieszkań ma liczniki jednofazowe i jedno ma trójfazowy. Łączna moc wynosi po tym zabiegu 28kW. I teraz mam pytanie, ile A powinno mieć zabezpieczenie ?

Jakby wszędzie były liczniki jednofazowe to obliczyłem, że potrzebne by było 120A. A jak obliczyć ile A jest potrzebne gdy mamy jeden licznik 3 fazowy (przydzielone jest mu 12kW)

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kbus
Level 17
Location: Łódź / Tsn
Joined: 16 Apr 2006
Posts: 250
Helped: 20
Post rating: 5
kbus
Level 17
Post#2 22 Jan 2009 19:53    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie (A) ?!


A jakiego typu zabezpieczenie chcesz wstawić i w jakiej konfiguracji?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
stomat
Level 33
Location: Chojnice
Joined: 20 Dec 2005
Posts: 2209
Helped: 114
Post rating: 93
stomat
Level 33
Post#3 22 Jan 2009 20:03    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


80 A powinno wystarczyć, nie ma potrzeby niczego zmieniać.

Helpful post? + 0
Back to top
Trendzik
Level 8
Location: ...
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Post rating: 1
Trendzik
Level 8
Post#4 22 Jan 2009 20:03  Topic author   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Jest to klatka. Zabezpieczenie topikowe (3x20A).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tadeq
Level 11
Joined: 01 Oct 2004
Posts: 79
Post rating: 2
tadeq
Level 11
Post#5 22 Jan 2009 20:04    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam
Zabezpieczenie ma związek z odbiornikiem, jednak trzeba uwzględnić przekrój przewodów w instalacji. Mósi być zachowana skuteczność zerowania. Podejrzewam że jeśli zmieniono licznik to nie robił tego laik i z pewnością uwzględnił te sprawy
Pozdrawiam

Helpful post? + +2
Back to top
Trendzik
Level 8
Location: ...
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Post rating: 1
Trendzik
Level 8
Post#6 22 Jan 2009 20:19  Topic author   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ale jak to wyliczyć ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mondo_09
Level 16
Joined: 30 Aug 2007
Posts: 249
Helped: 14
mondo_09
Level 16
Post#7 22 Jan 2009 20:30Helpful post    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Muszą być spełnione warunki (to co w nawiasie z inedksem):
1. I(B)≤I(N)≤I(Z)

2. I(2)≤1,45 * I(Z) dla wyłącznika lub,
I(2)≤1,6 * I(Z) dla bezpiecznika

gdzie:
I(B) - prąd obliczeniowy
I(N) - prąd znaminowy zabezp.
I(2) - prąd zadziałania urządz. zabezp.
I(Z) - długotrwała obciążalność przewodów.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 5
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#8 22 Jan 2009 21:19    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam. Po co kombinować, wystarczy zajrzeć do umowy z ZE, w każdej umowie jest wartość zabezpieczenia przedlicznikowego, a to jest urządzeniem limitującym moc.
Kolega stomat ma rację, 80A dla 28kW to i tak z zapasem.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
jurekN
Level 22
Location: Zamość
Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Helped: 33
Post rating: 10
jurekN
Level 22
Post#9 23 Jan 2009 09:04    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Kolego w budynkach 21 mieszkań bezpieczniki w złączu są 3 x 80A i wytrzymują.

Helpful post? + 0
Back to top
GBW
Level 26
Location: MIELEC
Joined: 16 Jul 2008
Posts: 834
Helped: 59
Post rating: 24
GBW
Level 26
Post#10 23 Jan 2009 09:58Helpful post    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Po pierwsze to bezpiecznik dobiera się do przekroju przewodu,
po drugie 3x 80A na 6 mieszkań to itak za dużo (nigdy nie pracuje wszystko jednocześnie).
W blokach są bezpieczniki 40A na jednej fazie dla 5 mieszkań i problemów niema.
Radzę sostawić istniejące zabezpieczenie (przydział mocy a pobór mocy to dwie różne bajki).

Helpful post? + 0
Back to top
Trendzik
Level 8
Location: ...
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Post rating: 1
Trendzik
Level 8
Post#11 24 Jan 2009 01:09  Topic author   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ok, zostanie to co jest. Wyliczyłem moc szczytową, i przy 28kW, wynosi ona niecałe 45A. Dzięki wielkie za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?
Page 1 of 1

Similar topics to jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?

jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni (15)
jakie zabezpieczenie do bramy ? (11)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (10)
Jakie zabezpieczenie nadprądowe? (7)
jakie zabezpieczenie przedlicznikowe?? (15)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (32)
Jakie zabezpieczenie zalicznikowe? (11)
Jakie zabezpieczenie przepięciowe B+C? (2)
Jakie zabezpieczenie dobrać (10)
Jakie główne zabezpieczenie? (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.085 seconds