Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?
Autor
Wiadomość
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Miasto: ...

Post#1 Post autora tematu 22 Sty 2009 20:49   

Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam,

Mam problem. Mam Schemat budynku, w którym jest 6 mieszkań. Każde z mieszkań ma licznik jednofazowy. Ogólnie moc wynosi 21kW. Zabezpieczenie ma 80A.

Sytuacja jest taka, że zmieniono licznik dla jednego mieszkania, z jednofazowego na trójfazowy( + wzrost mocy o 7kW).

Czyli 5 mieszkań ma liczniki jednofazowe i jedno ma trójfazowy. Łączna moc wynosi po tym zabiegu 28kW. I teraz mam pytanie, ile A powinno mieć zabezpieczenie ?

Jakby wszędzie były liczniki jednofazowe to obliczyłem, że potrzebne by było 120A. A jak obliczyć ile A jest potrzebne gdy mamy jeden licznik 3 fazowy (przydzielone jest mu 12kW)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2009 20:49   





Powrót do góry
   
kbus
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 246
Miasto: Łódź / Tsn

Post#2 22 Sty 2009 20:53   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie (A) ?!


A jakiego typu zabezpieczenie chcesz wstawić i w jakiej konfiguracji?
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1911
Miasto: Chojnice

Post#3 22 Sty 2009 21:03   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


80 A powinno wystarczyć, nie ma potrzeby niczego zmieniać.
Powrót do góry
   
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Miasto: ...

Post#4 Post autora tematu 22 Sty 2009 21:03   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Jest to klatka. Zabezpieczenie topikowe (3x20A).
Powrót do góry
   
tadeq
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 77

Post#5 22 Sty 2009 21:04   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam
Zabezpieczenie ma związek z odbiornikiem, jednak trzeba uwzględnić przekrój przewodów w instalacji. Mósi być zachowana skuteczność zerowania. Podejrzewam że jeśli zmieniono licznik to nie robił tego laik i z pewnością uwzględnił te sprawy
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2009 21:04   





Powrót do góry
   
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Miasto: ...

Post#6 Post autora tematu 22 Sty 2009 21:19   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ale jak to wyliczyć ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2009 21:19   





Powrót do góry
   
mondo_09
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 248

Post#7 22 Sty 2009 21:30pomocny post - solucja   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Muszą być spełnione warunki (to co w nawiasie z inedksem):
1. I(B)≤I(N)≤I(Z)

2. I(2)≤1,45 * I(Z) dla wyłącznika lub,
I(2)≤1,6 * I(Z) dla bezpiecznika

gdzie:
I(B) - prąd obliczeniowy
I(N) - prąd znaminowy zabezp.
I(2) - prąd zadziałania urządz. zabezp.
I(Z) - długotrwała obciążalność przewodów.
Powrót do góry
   
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#8 22 Sty 2009 22:19   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam. Po co kombinować, wystarczy zajrzeć do umowy z ZE, w każdej umowie jest wartość zabezpieczenia przedlicznikowego, a to jest urządzeniem limitującym moc.
Kolega stomat ma rację, 80A dla 28kW to i tak z zapasem.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 570
Miasto: Zamość

Post#9 23 Sty 2009 10:04   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Kolego w budynkach 21 mieszkań bezpieczniki w złączu są 3 x 80A i wytrzymują.
Powrót do góry
   
GBW
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 670
Miasto: MIELEC

Post#10 23 Sty 2009 10:58pomocny post - solucja   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Po pierwsze to bezpiecznik dobiera się do przekroju przewodu,
po drugie 3x 80A na 6 mieszkań to itak za dużo (nigdy nie pracuje wszystko jednocześnie).
W blokach są bezpieczniki 40A na jednej fazie dla 5 mieszkań i problemów niema.
Radzę sostawić istniejące zabezpieczenie (przydział mocy a pobór mocy to dwie różne bajki).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2009 10:58pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Miasto: ...

Post#11 Post autora tematu 24 Sty 2009 02:09   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ok, zostanie to co jest. Wyliczyłem moc szczytową, i przy 28kW, wynosi ona niecałe 45A. Dzięki wielkie za pomoc.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni (15)
jakie zabezpieczenie do bramy ? (11)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (10)
Jakie zabezpieczenie nadprądowe? (7)
jakie zabezpieczenie przedlicznikowe?? (15)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (32)
Jakie zabezpieczenie zalicznikowe? (11)
Jakie zabezpieczenie przepięciowe B+C? (2)
Jakie zabezpieczenie dobrać (10)
Jakie główne zabezpieczenie? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS