Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?
Author
Message
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Location: ...

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jan 2009 19:49   

Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam,

Mam problem. Mam Schemat budynku, w którym jest 6 mieszkań. Każde z mieszkań ma licznik jednofazowy. Ogólnie moc wynosi 21kW. Zabezpieczenie ma 80A.

Sytuacja jest taka, że zmieniono licznik dla jednego mieszkania, z jednofazowego na trójfazowy( + wzrost mocy o 7kW).

Czyli 5 mieszkań ma liczniki jednofazowe i jedno ma trójfazowy. Łączna moc wynosi po tym zabiegu 28kW. I teraz mam pytanie, ile A powinno mieć zabezpieczenie ?

Jakby wszędzie były liczniki jednofazowe to obliczyłem, że potrzebne by było 120A. A jak obliczyć ile A jest potrzebne gdy mamy jeden licznik 3 fazowy (przydzielone jest mu 12kW)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2009 19:49   





Back to top
   
kbus
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Apr 2006
Posts: 246
Location: Łódź / Tsn

Post#2 22 Jan 2009 19:53   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie (A) ?!


A jakiego typu zabezpieczenie chcesz wstawić i w jakiej konfiguracji?

Helpful message? + -

Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1961
Location: Chojnice

Post#3 22 Jan 2009 20:03   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


80 A powinno wystarczyć, nie ma potrzeby niczego zmieniać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2009 20:03   





Back to top
   
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Location: ...

Post#4 Post from the author of the topic 22 Jan 2009 20:03   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Jest to klatka. Zabezpieczenie topikowe (3x20A).

Helpful message? + -

Back to top
   
tadeq
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 76

Post#5 22 Jan 2009 20:04   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam
Zabezpieczenie ma związek z odbiornikiem, jednak trzeba uwzględnić przekrój przewodów w instalacji. Mósi być zachowana skuteczność zerowania. Podejrzewam że jeśli zmieniono licznik to nie robił tego laik i z pewnością uwzględnił te sprawy
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2009 20:04   





Back to top
   
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Location: ...

Post#6 Post from the author of the topic 22 Jan 2009 20:19   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ale jak to wyliczyć ??

Helpful message? + -

Back to top
   
mondo_09
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 30 Aug 2007
Posts: 247

Post#7 22 Jan 2009 20:30helpful post - solution   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Muszą być spełnione warunki (to co w nawiasie z inedksem):
1. I(B)≤I(N)≤I(Z)

2. I(2)≤1,45 * I(Z) dla wyłącznika lub,
I(2)≤1,6 * I(Z) dla bezpiecznika

gdzie:
I(B) - prąd obliczeniowy
I(N) - prąd znaminowy zabezp.
I(2) - prąd zadziałania urządz. zabezp.
I(Z) - długotrwała obciążalność przewodów.

Helpful message? + -

Back to top
   
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1495
Location: Wodzisław Śląski

Post#8 22 Jan 2009 21:19   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam. Po co kombinować, wystarczy zajrzeć do umowy z ZE, w każdej umowie jest wartość zabezpieczenia przedlicznikowego, a to jest urządzeniem limitującym moc.
Kolega stomat ma rację, 80A dla 28kW to i tak z zapasem.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2009 21:19   





Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#9 23 Jan 2009 09:04   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Kolego w budynkach 21 mieszkań bezpieczniki w złączu są 3 x 80A i wytrzymują.

Helpful message? + -

Back to top
   
GBW
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Jul 2008
Posts: 664
Location: MIELEC

Post#10 23 Jan 2009 09:58helpful post - solution   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Po pierwsze to bezpiecznik dobiera się do przekroju przewodu,
po drugie 3x 80A na 6 mieszkań to itak za dużo (nigdy nie pracuje wszystko jednocześnie).
W blokach są bezpieczniki 40A na jednej fazie dla 5 mieszkań i problemów niema.
Radzę sostawić istniejące zabezpieczenie (przydział mocy a pobór mocy to dwie różne bajki).

Helpful message? + -

Back to top
   
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 28
Location: ...

Post#11 Post from the author of the topic 24 Jan 2009 01:09   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ok, zostanie to co jest. Wyliczyłem moc szczytową, i przy 28kW, wynosi ona niecałe 45A. Dzięki wielkie za pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?
Page 1 of 1
Similar topics
jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni (15)
jakie zabezpieczenie do bramy ? (11)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (10)
Jakie zabezpieczenie nadprądowe? (7)
jakie zabezpieczenie przedlicznikowe?? (15)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (32)
Jakie zabezpieczenie zalicznikowe? (11)
Jakie zabezpieczenie przepięciowe B+C? (2)
Jakie zabezpieczenie dobrać (10)
Jakie główne zabezpieczenie? (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.038 seconds

elektroda.pl topic RSS feed