Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: ...
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Trendzik
Poziom 8
Post#1 22 Sty 2009 19:49  Autor tematu   

Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam,

Mam problem. Mam Schemat budynku, w którym jest 6 mieszkań. Każde z mieszkań ma licznik jednofazowy. Ogólnie moc wynosi 21kW. Zabezpieczenie ma 80A.

Sytuacja jest taka, że zmieniono licznik dla jednego mieszkania, z jednofazowego na trójfazowy( + wzrost mocy o 7kW).

Czyli 5 mieszkań ma liczniki jednofazowe i jedno ma trójfazowy. Łączna moc wynosi po tym zabiegu 28kW. I teraz mam pytanie, ile A powinno mieć zabezpieczenie ?

Jakby wszędzie były liczniki jednofazowe to obliczyłem, że potrzebne by było 120A. A jak obliczyć ile A jest potrzebne gdy mamy jeden licznik 3 fazowy (przydzielone jest mu 12kW)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kbus
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Łódź / Tsn
Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 250
Pomógł: 20
Ocena postów: 3
kbus
Poziom 15
Post#2 22 Sty 2009 19:53    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie (A) ?!


A jakiego typu zabezpieczenie chcesz wstawić i w jakiej konfiguracji?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
stomat
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Chojnice
Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 2054
Pomógł: 111
Ocena postów: 41
stomat
Poziom 22
Post#3 22 Sty 2009 20:03    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


80 A powinno wystarczyć, nie ma potrzeby niczego zmieniać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: ...
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Trendzik
Poziom 8
Post#4 22 Sty 2009 20:03  Autor tematu   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Jest to klatka. Zabezpieczenie topikowe (3x20A).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tadeq
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 76
Ocena postów: 2
tadeq
Poziom 11
Post#5 22 Sty 2009 20:04    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam
Zabezpieczenie ma związek z odbiornikiem, jednak trzeba uwzględnić przekrój przewodów w instalacji. Mósi być zachowana skuteczność zerowania. Podejrzewam że jeśli zmieniono licznik to nie robił tego laik i z pewnością uwzględnił te sprawy
Pozdrawiam

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: ...
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Trendzik
Poziom 8
Post#6 22 Sty 2009 20:19  Autor tematu   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ale jak to wyliczyć ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mondo_09
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 244
Pomógł: 14
mondo_09
Poziom 15
Post#7 22 Sty 2009 20:30Pomocny post    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Muszą być spełnione warunki (to co w nawiasie z inedksem):
1. I(B)≤I(N)≤I(Z)

2. I(2)≤1,45 * I(Z) dla wyłącznika lub,
I(2)≤1,6 * I(Z) dla bezpiecznika

gdzie:
I(B) - prąd obliczeniowy
I(N) - prąd znaminowy zabezp.
I(2) - prąd zadziałania urządz. zabezp.
I(Z) - długotrwała obciążalność przewodów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Miasto: Wodzisław Śląski
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1488
Pomógł: 95
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#8 22 Sty 2009 21:19    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Witam. Po co kombinować, wystarczy zajrzeć do umowy z ZE, w każdej umowie jest wartość zabezpieczenia przedlicznikowego, a to jest urządzeniem limitującym moc.
Kolega stomat ma rację, 80A dla 28kW to i tak z zapasem.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#9 23 Sty 2009 09:04    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Kolego w budynkach 21 mieszkań bezpieczniki w złączu są 3 x 80A i wytrzymują.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
GBW
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: MIELEC
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 698
Pomógł: 45
Ocena postów: 18
GBW
Poziom 19
Post#10 23 Sty 2009 09:58Pomocny post    

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Po pierwsze to bezpiecznik dobiera się do przekroju przewodu,
po drugie 3x 80A na 6 mieszkań to itak za dużo (nigdy nie pracuje wszystko jednocześnie).
W blokach są bezpieczniki 40A na jednej fazie dla 5 mieszkań i problemów niema.
Radzę sostawić istniejące zabezpieczenie (przydział mocy a pobór mocy to dwie różne bajki).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Trendzik
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: ...
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 28
Trendzik
Poziom 8
Post#11 24 Sty 2009 01:09  Autor tematu   

Re: Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?


Ok, zostanie to co jest. Wyliczyłem moc szczytową, i przy 28kW, wynosi ona niecałe 45A. Dzięki wielkie za pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak obliczyć jakie wstawić zabezpieczenie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni (15)
jakie zabezpieczenie do bramy ? (11)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (10)
Jakie zabezpieczenie nadprądowe? (7)
jakie zabezpieczenie przedlicznikowe?? (15)
Jakie zabezpieczenie zastosować? (32)
Jakie zabezpieczenie zalicznikowe? (11)
Jakie zabezpieczenie przepięciowe B+C? (2)
Jakie zabezpieczenie dobrać (10)
Jakie główne zabezpieczenie? (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS