| Author |
ghost666 Poziom 24

|
23 Jan 2009 00:22 Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
AD8220 jest pierwszym na świecie wzmacniaczem instrumentalnym z wejściem w technologii JFET, który zasilany może być pojedynczym napięciem. Zaprojektowany aby sprostać wymaganiom przenośnego sprzętu pomiarowego. Układ ten posiada minimalny CMRR przy 5kHz i wzmocnieniu równym 1 - 80dB, dla stałego napięcia jest to 86dB. Prąd polaryzacji wejścia może wynosić jedynie 10pA, ogólnie wynosi on maksymalnie do 300pA, niezależnie od temperatury.
Wzmocnienie nastawiane jest zewnętrznym oporem w zakresie od 1 do 1000. Wysokie wzmocnienie sprzyja wysokiemu CMRR przy słabych sygnałach.
Układ ten pracować może z różnym zasilaniem, na przykład symetrycznym ±18V lub też pojedyńczym 5V. Jego układ wyjściowy pozwala na osiągnięcie bardzo dużej dynamiki, nawet przy zasilaniu 5V. Układ pobiera około 750 µA prądu, podczas pracy jałowej, co czyni go idealnym do pracy bateryjnej.
AD8220 dostępny jest w obudowie MSOP i wyceniany jest na 2.32$/szt przy zakupie co najmniej 1000 sztuk.
News
Strona układu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2009 00:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
H3nry Poziom 19

|
23 Jan 2009 18:01 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Super kość ...tylko dlaczego Analog już nie wysyła sampli ?
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
23 Jan 2009 19:11 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
| H3nry wrote: |
| Super kość ...tylko dlaczego Analog już nie wysyła sampli ? |
Zapytaj tych, którzy sprowadzali od nich sample na handel poprzez Allegro...
|
|
| Back to top |
|
 |
Svavo Poziom 18

|
23 Jan 2009 21:51 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
| ghost666 wrote: |
| H3nry wrote: |
| Super kość ...tylko dlaczego Analog już nie wysyła sampli ? |
Zapytaj tych, którzy sprowadzali od nich sample na handel poprzez Allegro... |
Dzięki takim "konstruktorom" z naszej piaskownicy TI również przez jakiś czas nie udostępniał sampli...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2009 21:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
aktus Poziom 15

|
23 Jan 2009 21:54 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Niestety nasz ukochany naród to naród kombinatorów i bardzo lubią "kręcić siano na lewo". Nie tylko Analog już nie wysyła, ST również... W Maximie zamówiłem sample i już prawie tydzień idą ( i nie wiem czy dojdą ). Z Samteca wysyłają, bo mało kto z Polski u nich zamawia próbki ( producent rarytasowych złącz ).
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
24 Jan 2009 17:40 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Na szczęście elementy analoga można bezproblemowo kupić np. w ALFINE.
dopisane
Przesadziłem:
| Quote: |
Szanowni Państwo,
aby sprawdzić ofertę na ilości detaliczne produktów firmy Analog Devices, prosimy wysłać indywidualne zapytanie.
Ze względu na przejściowe problemy z realizacją ilości detalicznych, jesteśmy zmuszeni zawiesić funkcjonowanie sklepu w obecnej formie - do odwołania.
Jednocześnie zawiadamiamy, że postaramy się odpowiadać na wszelkie zapytania możliwie jak najszybciej. |
Ale Polska jest na liście "buy online"
http://www.analog.com/en/content/buy_online/fca.html
|
|
| Back to top |
|
 |
aktus Poziom 15

|
24 Jan 2009 17:58 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Alfine - AD7671ASTZ 194.30 PLN netto
Analog AD7671ASTZ $28.29 +cło +przesyłka
Wybaczcie, ale jak dla mnie to są ceny zaporowe. Potrzebuję do projektu 1 sztukę i zamiast 1Msps jestem zmuszony użyć 100ksps...
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
24 Jan 2009 18:12 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Załapaliśmy się na listę krajów trzeciego, czy czwartego świata i takie są konsekwencje. Żaden duży koncern nie będzie poważnie traktował kraju, w którym nie ma odpowiednio dużego rynku (przemysłu). Podane w powyższym poście ceny to zapłata za kilkanaście lat pracy "naszych" polityków niszczących polską gospodarkę.
Nie sądzę, żeby takie koncerny jak Analog, Maxim, czy TI obserwowały np. sprzedaż na allegro. Po prostu wyliczają sobie relację między ilością wysłanych sampli i sprzedażą i wychodzi im, że Polska nie jest rynkiem, na którym opłaca się realizować wysyłkę próbek.
Rozwiązaniem tego problemu jest wyprowadzenie się do cywilizowanego kraju, no ale oczywiście nie wszyscy mogą to zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
aktus Poziom 15

|
25 Jan 2009 10:31 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Nasi politycy nie do końca są temu winni. W naszym kochanym kraju wszyscy chcą jak najwięcej zarobić. Myślę, że 100 pln to trochę zbyt dużo jak na jednego pośrednika...
Jak by ludzie korzystali w sposób normalny z sampli, to by firmy się nie wycofywały.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2009 10:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
25 Jan 2009 11:16 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Wysokie narzuty też są konsekwencją małego rynku. Gdyby w Polsce istniał przemysł wtedy mielibyśmy normalny handel scalakami, normalne marże i normalne relacje między ilością sampli i wielkością sprzedaży. Generalnie ta sytuacja z marżami i samplami jest konsekwencją życia w dzikim kraju, a za to jak najbardziej odpowiadają politycy, a nie inżynierowie, handlarze, czy nawet drobni cwaniacy zarabiający na samplach, co oczywiście nie oznacza, że tego typu zachowań nie należy tępić
Niszowe zapotrzebowanie na produkty analoga powoduje, że za handel (przedstawicielstwo) tymi układami nie biorą się porządne duże firmy handlowe, które mogłyby ustabilizować sytuację zwiększając jednocześnie popyt (bo elementy dostępne od ręki byłyby chętniej stosowane). Tak więc sytuacja się zapętla i jest jak jest.
ps. jakoś te sugestie odnośnie sampli nie bardzo do mnie trafiają. Nie bardzo potrafię uwierzyć, żeby firma śledziła los sampli na rynku wtórnym. Bardziej prawdopodobne wydaje mi się zamknięcie programu samplowego na skutek małego popytu na rynku.
|
|
| Back to top |
|
 |
smoker Poziom 17

|
25 Jan 2009 11:38 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
| aktus wrote: |
| Niestety nasz ukochany naród to naród kombinatorów i bardzo lubią "kręcić siano na lewo". Nie tylko Analog już nie wysyła, ST również... W Maximie zamówiłem sample i już prawie tydzień idą ( i nie wiem czy dojdą ). Z Samteca wysyłają, bo mało kto z Polski u nich zamawia próbki ( producent rarytasowych złącz ). |
Ostatnio zamawiałem z Maxima miniaturowe wzmacniacze słuchawkowe i doszły po dwóch tygodniach, więc cierpliwości :)
|
|
| Back to top |
|
 |
aktus Poziom 15

|
29 Jan 2009 10:46 Re: Wzmacniacz instrumentalny z wejściem w technologii JFET |
|
|
|
Do listy firm nie wysyłających sampli można dopisać Texas Instruments ( www.ti.com ).
|
|
| Back to top |
|
 |