FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pozwolenie na broń palną

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Pozwolenie na broń palną
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2009 11:52   

Pozwolenie na broń palną

Dzisiaj kiedy obudziłem się rano i zajrzałem do telewizora, leciał program w którym przebąknęli coś o nowym ministrze, który chce wprowadzić pozwolenie na broń palną. Zdaje się, że był to nowy minister sprawiedliwości. Powiedzieli przy okazji, że 89% polaków jest przeciwnych takiej ustawie. No i tak sobie myślę, czy te 89% to prawda? Czy wreszcie wprowadzą ten przepis? A jakie są wasze zdania na temat powszechnego dostępu do broni palnej?
Back to top

Nosek1
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 24 Jan 2009 12:04   

Re: Pozwolenie na broń palną

95% za wejdzie Ci zlodziej to od razu osadzic i nie patrzyc ze on do Ciebie z kijem a Ty z bronia-przynajmniej mniej osob w wiezieniach na utrzymaniu panstwa.5% przeciw bo jestsmy troche porywczym narodem :D
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 24 Jan 2009 12:09   

U mnie w kuchni jest pełno broni palnej i to bez pozwolenia... są tłuczki, wałki, patelnie... nawet garnkiem można palnąć w łeb i złodziej też padnie.

Pozdrawiam.
Back to top

mreq
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 24 Jan 2009 12:12   

To jest broń biała nie palna !
Back to top

wujek1986
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 24 Jan 2009 12:15   

Zrób ankiete tutaj na forum i wszystko będzie jasne. Jestem przeciwnikiem powszechnego dostępu do broni.
Ale jestem za zmniejszeniem i złagodzeniem przepisów dotyczących jej otrzymania.

W tej chwili jak Cię nie zgwałcili 5 razy, zabili 3 i obrabowali 15 razy to nie masz szans otrzymać pozwolenia na broń. No i kosztuje to majątek.
Back to top

Nosek1
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 24 Jan 2009 12:22   

Przeciwnik dostepu ale zwolennik :D Ja tam bym nie patrzyl z czym do mnie idzie jakby mnie okradal i bym zlapal to od razu po nogach i dopiero bym sluchal tlumaczenia.Tylko ze prawo mamy takie ze jest postronie zlodzieja niestety i z niego robi czesto ofiare w tej dziedzinie to u nas prawo jest do gory nogami wg. mnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2009 12:22   

Back to top

GoldenSaint
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 24 Jan 2009 12:24   

Ja uważam, że powinno być możliwe otrzymanie pozwolenia bez wielkich utrudnień. Coś jak prawo jazdy, może trochę bardziej restrykcyjne, oczywiście czasowe i z obowiązkiem regularnych badań i strzelań.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 24 Jan 2009 13:03   

mreq wrote:
To jest broń biała nie palna !

To na pewno nie jest broń biała, bo patelnię mamy czarną, garnki kolorowe a wałek jest drewnianego koloru.
A w lodówce mamy broń miotającą :) Jajka... jakby je ugotować na twardo i obrać ze skorupki, to wtedy będzie broń biała :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2009 13:03   

Back to top

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 24 Jan 2009 13:30   

Ja jestem za poprawieniem przepisow dotyczacych zabijania zlodzieji, bandytow itp. i potem zrobieniu czegos z dostepem do broni palnej do obrony osobistej. Co z tego ze bedzie mozna miec bron, jesli teraz kiedy spotkam groznego bandyte z bronia i go zatluke legalnie posiadanym ciezkim przedmiotem to najprawdopodobniej zostane morderca a sad powie ze powinienem byl mu dac wszystko co mam, powiedziec gdzie mieszkam i dac sie spokojnie bez wyrywania zgwalcic i dac mu odejsc.

Ale jestem za poprawieniem dostepu do broni do celow sportowych. Zeby dostac teraz pozwolenie, szczegolnie na centralny zaplon to trzeba sie strasznie nameczyc, a i tak mimo ze sie spelnia wszystkie warunki Policja potem nie przyznaje pozwolenia bo sie boja.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2009 13:30   

Back to top

luke666
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 24 Jan 2009 14:10   

W USA w większości stanów można mieć broń i widać efekty. Największy odsetek zabójstw z użyciem broni palnej na świecie, strzelaniny w szkołach...
Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 24 Jan 2009 14:24   

Jestem zwolennikiem, ponieważ:
- broń palna wyrównuje moje szanse w starciu z bandytą
- w dobie super tanich narzędzi wykonanie broni w warunkach domowych nie stanowi problemu, co daje zdecydowaną przewagę przestępcy

Jestem przeciwnikiem, ponieważ:
- aby móc się obronić przed bandytą za pomocą pistoletu, muszę go mieć cały czas przy sobie. Aby ją mieć przy sobie musi być albo w mojej "kieszeni", albo w łatwo dostępnym miejscu. A to ostatnie wyklucza posiadanie dzieci....
- dobrze zabezpieczona broń przed dostępem dzieci, przestaje być bronią
- broń daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa (miałem kolegę który miał legalnego "gazowca", gdy został napadnięty stracił nie tylko zdrowie ale i gazowca...)
- jesteśmy porywczym narodem i stare przysłowie: "Mądry Polak, po szkodzie" w przypadku użycia broni może być dość przykre w skutkach.
- użycie broni przez osoby tchórzliwe czy niezrównoważone, może być nie współmierne do sytuacji (np: wole zobaczyć podniesiony palec do góry, wystawiony przez kierowcę kretyna, niż wylot lufy...)
- proponuję przeglądnięcie statystyk morderstw w szkołach z użyciem bronie palnej, najgłośniejsze: Niemcy, Hiszpania, Finlandia
Back to top

szymon021990
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 24 Jan 2009 14:26   

GoldenSaint wrote:
Coś jak prawo jazdy

Hehe, wystrzelać określoną liczbę godzin, z określoną celnością ;)
Back to top

GoldenSaint
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 24 Jan 2009 14:27   

Dokładnie ;-)
Back to top

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 24 Jan 2009 14:40   

luke666 wrote:
W USA w większości stanów można mieć broń i widać efekty. Największy odsetek zabójstw z użyciem broni palnej na świecie, strzelaniny w szkołach...

Poogladaj statystyki ze stanow czy miast gdzie nie mozna posiadac bronii i poogladaj statystyki z panstw gdzie tez mozna latwo dostac bron: Czech, Niemiec, Irlandii.
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 24 Jan 2009 17:04   

jamtex wrote:
Jestem zwolennikiem, ponieważ:
- broń palna wyrównuje moje szanse w starciu z bandytą
- w dobie super tanich narzędzi wykonanie broni w warunkach domowych nie stanowi problemu, co daje zdecydowaną przewagę przestępcy

Jestem przeciwnikiem, ponieważ:
- aby móc się obronić przed bandytą za pomocą pistoletu, muszę go mieć cały czas przy sobie. Aby ją mieć przy sobie musi być albo w mojej "kieszeni", albo w łatwo dostępnym miejscu. A to ostatnie wyklucza posiadanie dzieci....
- dobrze zabezpieczona broń przed dostępem dzieci, przestaje być bronią
- broń daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa (miałem kolegę który miał legalnego "gazowca", gdy został napadnięty stracił nie tylko zdrowie ale i gazowca...)
- jesteśmy porywczym narodem i stare przysłowie: "Mądry Polak, po szkodzie" w przypadku użycia broni może być dość przykre w skutkach.
- użycie broni przez osoby tchórzliwe czy niezrównoważone, może być nie współmierne do sytuacji (np: wole zobaczyć podniesiony palec do góry, wystawiony przez kierowcę kretyna, niż wylot lufy...)
- proponuję przeglądnięcie statystyk morderstw w szkołach z użyciem bronie palnej, najgłośniejsze: Niemcy, Hiszpania, Finlandia

Jedyną grupą, której zależy na ograniczeniu dostępu do broni są... przestępcy. Ponieważ ograniczenie stwarza grupę społeczną, którą mogą bezkarnie wykorzystywać. Nigdy jeszcze w historii prawne ograniczenie dostępu do broni nie przeszkodziło bandytom w jej zdobywaniu. Ograniczało wyłącznie możliwości obronne zwykłych obywateli.
Drugą grupą, która chciałaby mieć monopol na dostęp do broni są władze państw o ustroju totalitarnym. Gdyż wówczas wydatnie zmniejszają możliwości sprzeciwu wobec własnych poczynań.
Przed IIWŚ, za czasów zw "Sanacji" każdy Polak miał prawo posiadać broń. Wymagało to tylko rejestracji na komendzie. Wchodziłeś do sklepu i kupowałeś co chciałeś z półki. Jakoś się wtedy nie powybijaliśmy. Pozwolenia wprowadziła władza komunistyczna i przez następne 40 lat wmawiano ludziom, że broń jest be i milicja będzie ich bronić. Milicjant twoim przyjacielem itp.
Jak wyglądała ta przyjaźń, znamy z historii lub autopsji.
Prawda jest taka, że Policja czy Milicja NIGDY nie będzie obrońcą społeczeństwa. Policja jest czynnikiem odstraszającym - jak kogoś zabijesz lub skrzywdzisz - będzie cię ścigać i poniesiesz karę. Ale dla ofiar będzie to już bez znaczenia.

Wszyscy lubią przytaczać przykład USA. Prawda wygląda jednak tak, że Każdy Stan do pewnego stopnia jest terytorium autonomicznym i posiada własny system prawny. Dotyczy to także pozwoleń na broń.
Są więc stany, gdzie możesz w sklepie kupić sobie czołg. Są takie, że wyżej strzelby myśliwskiej nie podskoczysz, a są i takie gdzie jak u nas, na kapiszony będziesz potrzebował Pozwolenia.
I statystyki wyglądają tak, że największa przestępczość - procentowo. Jest w stanach o wyższych ograniczeniach, niż w stanach liberalnych pod tym względem.
Ale co do broni w rękach prywatnych to była fajna statystyka z 2006r.
Otóż Policja w stanach uczestniczyła w ok 11 tys tzw. incydentów z bronią palną. Tymczasem cywile uczestniczyli w ok 30 tys "incydentów".
A teraz najlepsze. Policja zabiła przy tym ok 12% osób niewinnych.
Cywile... zaledwie 2%. Okazało się też, że cywile czyli zwykli obywatele, około 3 razy rzadziej od policji, używali broni - czyli strzelali. Dla wyjaśnienia tzw. Incydent zaczyna się od sytuacji, gdy wyciągasz broń z kabury. Można wtedy zrobić wiele innych rzeczy poza strzelaniem.
Wynika z tego, że policjant mając stresującą pracę i częsty kontakt z przestępcami jest bardziej skłonny do strzelania "na wszelki wypadek" niż cywil, który zdaje sobie sprawę, że pomyłka może go drogo kosztować. Dlatego cywile zwykle używają broni tylko w ostateczności.
Dodajmy do tego, że stany mają blisko 300 mln ludzi, i nawet liczba 10 razy większej ilości przestępstw będzie odpowiadać naszej. Tymczasem ilość przestępstw w USA jest dużo niższa procentowo niż np. w Polsce.

Co do dzieci - kiedyś zaaranżowano taki eksperyment w szkole. W miejscu gdzie dzieci mogły ją znaleźć zostawiono rozładowany i zabezpieczony pistolet. Następnie stworzono możliwość jego znalezienia dwóm grupom dzieci. Jedne pochodziły z rodzin, które nie uznawały broni palnej. Druga grupa to dzieci z domów gdzie broń palna była czymś normalnym.
Z pierwszej grupy ok 80% dzieci brało pistolet i się nim bawiło.
Z drugiej grupy 100% dzieci szło po dorosłego i mówiło im o znalezionym pistolecie.
Wynikało z tego eksperymentu, że obcowanie z niebezpiecznymi przedmiotami wyrabia w ludziach odpowiednie zachowania i ostrożność.
Dzieci nie znające broni traktowały ją po prostu jak ciekawą, ale normalnie zakazaną zabawkę.

Masakry w szkołach. Wymieniłeś kraje o wysokich rygorach wobec broni palnej. Dlaczego nie przytoczyłeś Izraela?
Przypomnę. Na Uniwersytet w Jerozolimie wdarł się Palestyńczyk. Zastrzelił po kolei pięć osób. Niestety dla niego i dla osób takich jak ty, jego szósta i niedoszła ofiara (inny student) legalnie posiadała broń i na tym się maraton zabójcy zakończył.
Największe masakry w szkołach występowały w warunkach, gdy ofiary były zupełnie bezbronne.
Np. słynna masakra w stanie Columbia w USA. Policja dopiero po 40 minutach od przybycia na miejsce zdecydowała się na szturm. Takie były wówczas procedury, by nie wchodzić do budynku gdzie jest uzbrojony człowiek by nie narażąc zakładników, ale wtedy zakładników nie było. Po tym akcie, zmieniono procedury policyjne i teraz policja w takim wypadku dokonuje natychmiastowego szturmu.
Szkoła jest specyficznym terenem. Dużo bezbronnych ofiar. Dla psychopaty to raj. Dlaczego nie ma masakr w szkołach gdzie strażnicy z bronią stoją na przerwach po korytarzach? A są takie szkoły w USA, w najgorszych dzielnicach. Tam prawie każdy nosi broń, a mimo to jest zaskakująco mało zabójstw czy napadów. Z punktu widzenia psychopaty czy nawet zwykłego bandyty lepiej wziąś karabin i strzelać do bezbronnych dzieci, niż do ludzi też posiadających broń. Bo jak ofiara ma broń, to ma dużą szansę, że zdąży zrobić krzywdę napastnikowi.

Co do przykładu "znajomego". Tak się właśnie kończy noszenie "atrap" broni. Wielu jest takich, którzy nie mogą sobie pozwolić na legalną broń, a znając ją tylko z filmów noszą "atrapy". Nawet nie wiesz ile ludzi na forach wiatrówkowiczów wchodzi z pytaniem "jaką wiatrówkę wybrać, żeby się bronić przed całym światem".
To jest właśnie wynik braku znajomości tematu i braku możliwości poznawczych.
Co do "porywczości" to nie wiem skąd ci się to wzieło? Rozumiem ze przez ostatnie 1000 lat Polacy byli grzeczni i mili, Ale niestety wtedy akurat broń mieliśmy. Ale jak nam ją zabrali to się staliśmy narodem debili i narwańców?
Nawet w czasie zaborów mogliśmy posiadać broń. W Krakowie działały nawet legalne oddziały miłośników strzelectwa, którym wolno było chodzić po mieście całym oddziałami z bronią na wierzchu. Jakoś wtedy nikt do Austryjaków nie strzelał. Przed Powstaniem Styczniowym cywile mieli w Królestwie Polskim lepszą broń niż wojska carskie. Karabiny na amunicję scaloną, z magazynkami itd. Tyle, że było jej mało z uwagi tylko na cenę.
Dopiero po Powstaniu Styczniowym car wprowadził restrykcje w stosunku do posiadanej broni dla Polaków (po trzech powstaniach - wcale sie mu nie dziwię).

Statystyki mówią wyraźnie - na obszarach o powszechnym dostepnie do broni jest mniej przestępstw i są zwykle lżejsze.
Społeczeństwo mające dostęp do broni jest bardziej ostrożne i odpowiedzialne.
Wreszcie Konstytucja Polski mówi, ze każdy człowiek ma prawo do życia, wolności i równości. Dlaczego ma NIE MIEĆ możliwości swojego życia, wolności i równości bronić wszystkimi dostępnymi środkami?

Wreszcie zapytaj się, kto z polityków sprzeciwiających się dostępowi do broni... sam tą broń posiada? Dla ułatwienia podam, że są w śród owych posiadaczy i sprzeciwiaczy dwaj słynni bracia oraz pewien premier, co miał dziadka w obcej armii. Sami broń mają i mieli na długo przed zostaniem osobami rzadzącymi. Ale nie chcą, by broń mieli inni... Dziwne stanowisko, nie sądzisz? Jeśli nie chcę broni to jej nie mam. Chcę to mam. Ale nie chcę i mam? A może ja mam, a wam nie dam?:D

Na koniec może cytat z postaci mało ciekawej ale w tym wypadku mówiącej z sensem:
Jan Korwin Mike kiedyś w telewizji powiedział:
"Gdyby w 1939 co trzeci Żyd miał broń, to by nie było holocaustu".
Back to top

zdzicho44
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 24 Jan 2009 17:16   

Powiedzieć można wszystko,ale lepiej gadać z sensem.
niejaki Mikke tak pitoli ,że zginąłby sam w świecie ,który chciałby stworzyć.
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 24 Jan 2009 17:25   

zdzicho44 wrote:
Powiedzieć można wszystko,ale lepiej gadać z sensem.
niejaki Mikke tak pitoli ,że zginąłby sam w świecie ,który chciałby stworzyć.

Czasem trzeba umieć zrozumieć to, co ktoś do nas mówi.
Back to top

zdzicho44
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 24 Jan 2009 17:27   

Ale jego wypowiedź jest pozbawiona sensu.Po prostu pitolenie -on to uwielbia.Pomyśl sam logicznie nad sensem jego wypociny.
Skoro przed II WŚ każdy mógł mieć broń,to czemu ta ludność jej nie miała?
Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#19 24 Jan 2009 18:15   

Madrik wrote:
...Prawda jest taka, że Policja czy Milicja NIGDY nie będzie obrońcą społeczeństwa. Policja jest czynnikiem odstraszającym - jak kogoś zabijesz lub skrzywdzisz - będzie cię ścigać i poniesiesz karę. Ale dla ofiar będzie to już bez znaczenia.

Każde organy ścigania działają po fakcie a nie przed, choć istnieje coś takiego jak prewencja.

Co do statystyk rodem z ameryki: czy wiesz ilu policjantów w USA, ginie zastrzelonych z własnej broni ? Samo posiadanie broni to jeszcze nic, należy umieć się nią posłużyć...

Madrik wrote:

Niestety dla niego i dla osób takich jak ty, jego szósta i niedoszła ofiara (inny student) legalnie posiadała broń i na tym się maraton zabójcy zakończył.

Możesz, mo wytłumaczyć co znaczy "takich jak Ty"? To znaczy jakich? Widzę, że miałem rację pisząc o porywczości :)

I nie "Jan Korwin Mike", ale "Janusz Korwin Mikke" a właściwie to Janusz Ryszard Korwin-Mikke (jak już kogoś cytujemy, to przynajmniej nie przękręcajmy nazwisk) - temu jegomościowi podziękujemy, chyba nie tak dawno temu skończył z nożem w brzuchu ! I powinien podziękować Bogu, że jego żona nie miała pistoletu automatycznego, bo zamiast jednej rany kłutej miałby 18 dziurek (jak zapewne wiesz, kobiety mają to do siebie, że trzymają do oporu palec na spuście).
I to jest właśnie najlepszy przykład, mówiący o tym, że broń powinien mieć każdy - a żony polityków w szczególności :)

P.S.

A gdzie napisałem, że nie posiadam broni lub jestem jej zdecydowanym przeciwnikiem ???
Back to top

TypeMutineer
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 24 Jan 2009 19:22   

Houston47 wrote:
A jakie są wasze zdania na temat powszechnego dostępu do broni palnej?

Jaki rząd ,jego politycy takie głupie POmysły :)
Back to top

Doominus
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 24 Jan 2009 19:44   

Taenia_Saginata wrote:
luke666 wrote:

Poogladaj statystyki ze stanow czy miast gdzie nie mozna posiadac bronii i poogladaj statystyki z panstw gdzie tez mozna latwo dostac bron: Czech, Niemiec, Irlandii.

Japonia roczny wskaźnik zabójstw z użyciem broni palnej 10-20 osób , wskaźnik gwałtów 5. Ostatnio w USA 8 latek puścił sobie serie z uzi w głowę ; na pokazie broni pod nadzorem ojca i instruktora.
Back to top

kolu$
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 24 Jan 2009 22:18   

Jakoś nie podoba mi się pomysł, by każdy mógł posiadać broń palną. Konieczne powinno być przynajmniej przejście przeszkolenia i zdanie egzaminu z obsługi i bezpiecznego użytkowania broni palnej - ktoś, kto niezdarnie obchodzi się z bronią stwarza ogromne zagrożenie dla siebie i otoczenia.
Back to top

Kostek7
Poziom 20
Poziom 20

Post#23 24 Jan 2009 22:42   

A nożem nie można zabić ? Wiatrówki są u nas dostepne od +18 czemu jestem przeciwny. Jak dobrze wycelujesz to zabijesz na miejscu. broń dla mądrych ludzi.
Back to top

Tommy82
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 24 Jan 2009 22:53   

Quote:
Ostatnio w USA 8 latek puścił sobie serie z uzi w głowę ; na pokazie broni pod nadzorem ojca i instruktora.

A wczoraj chłopak niedaleko mnie chodząc po wagonach załapał się na trakcie i skończyło się to dla niego bardzo źle. Dzisiaj jakiś chłopak zginął jeżdżąc na nartach. Czy mamy przez to zamknąć stoki i zdemontować trakcje kolejową.

Jestem zwolenniikiem powszechnego dostępu do broni, jak ktoś jej nie chce niech jej nie kupuje. Broń w społeczeństwie powinna być i społeczeństwo powinno umieć się nią posługiwać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2009 22:53   

Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#25 24 Jan 2009 22:55   

Kilka danych:

1. W 1999 r. w Ameryce zostało zastrzelonych 30 tys. osób. W 2000 r. 75 tys. ludzi zostało postrzelonych w wypadkach i napadach z bronią. 70 proc. tych wypadków zdarzyło się wskutek użycia legalnie nabytej i zarejestrowanej broni. Dla porównania, w krajach, w których obowiązują rygorystyczne prawa dotyczące posiadania broni, jak Wielka Brytania, Australia czy Japonia, liczba osób zastrzelonych w ciągu roku nie przekracza 70.

2. W 1998 r. w szkołach publicznych skonfiskowano ponad 8 tys. sztuk broni. W tym samym okresie szkoły były miejscem ponad 63 tys. incydentów z jej użyciem. W USA liczba dzieci, które co roku giną w wypadkach związanych z bronią palną, jest 12-krotnie wyższa niż w innych 25 krajach rozwiniętych razem wziętych.

Ale to tylko statystyka, a tym można manipulować jak się chce....
Back to top

sq6ade
Poziom 25
Poziom 25

Post#26 24 Jan 2009 23:05   

Tommy82 wrote:

Jestem zwolenniikiem powszechnego dostępu do broni, jak ktoś jej nie chce niech jej nie kupuje.

Ale to tylko do czasu jak ktoś z Twojej rodziny albo Ty nie dostaniesz kulki bo właściciel posesji się pomylił że chciałeś go okraść bo np. wchodziłeś przez płot żeby wyciągnąć piłkę od kosza albo przypadkowy przechodzień się naćpał i załatwił binladena.
Back to top

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 24 Jan 2009 23:24   

Ciagle jakies przyklady z USA jak to ktos cos zlego bronia zrobil. A normalnie wszyscy tutaj zawsze pisza jacy to Amerykanie sa glupi, a Polacy madrzy, to jaki sens teraz dawac przykład Ameryki? Skoro my tacy madrzy jestesmy to sobie powinnismy duzo lepiej dac rade. Nie chodzi o to zeby w Tesco byl rzad pelen amunicji i broni i zeby kazdy glupek mogl sobie kupic. Wystarczy zeby byly sensowniejsze przepisy, i zeby zniknela uznaniowosc przy wydawaniu pozwolen. Jak ktos jest normalny, spelnia wszystkie warunki, pozdaje jakies egzaminy z obslugi broni i prawa to niech dostanie. I tak malo kto by pewnie mial bron bo zwykly pistolet kosztuje pare tysiecy, do tego by doszly koszty zaswiadczen lekarskich i egzaminow. W UK nie wolno miec bronii a i tak jest mnostwo morderstw. W Czechach sa bardzo dobre przepisy i jakos nie slyszalem o zadnych problemach.
Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 25 Jan 2009 00:24   

Jeżeli to ma być w systemie takim jak np prawo jazdy, to ok.
Badania + kurs + egzamin. I oczywiście wydawanie czasowego pozwolenia - co 3 lata weryfikacja. Do tego cena broni > 5 tys i jestem za.
Ale jeżeli to ma być sprzedawane jak każdy produkt w mega-hiper markecie w promocyjnej cenie 199 zł - to jestem przeciw !

I tylko jedno jest w tym przykre, mamy XXI wiek i ludzie zamiast odłożyć kasę na:
- extra wczasy
- nowy laptop
- super pocketa
- nowy zasilacz laboratoryjny
- lepsze auto
- wycieczke z rodziną
- i inne wg gustu i uznania

wolą wydawać na broń....
Back to top

FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21

Post#29 25 Jan 2009 00:28   

Skoro całkowity koszt uzyskania pozwolenia i zakupu broni wyniósł by kilka tysięcy zł, to po co zmieniać przepisy? Kogo będzie stać na pistolet za kilka tysięcy "zwykłego obywatela"? Wydaje mi się raczej że nie, a jak nie to dla kogo te przepisy mają się zmienić? Bo biznesmenów czujących jakieś zagrożenie i tak stać na uzyskanie pozwolenia według obowiązujących przepisów.
Druga sprawa to w jakich sytuacjach miała by ta broń zostać użyta zgodnie z prawem?
Back to top

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 25 Jan 2009 00:39   

jamtex wrote:

I tylko jedno jest w tym przykre, mamy XXI wiek i ludzie zamiast odłożyć kasę na:
- extra wczasy
- nowy laptop
- super pocketa
- nowy zasilacz laboratoryjny
- lepsze auto
- wycieczke z rodziną
- i inne wg gustu i uznania

wolą wydawać na broń....

A jeszcze te glupki co kupuja narty, samochody do wyscigow, rakiety tenisowe itp. Przykre. Ja bym sobie kupil SWD albo Mosina jakby sie to u nas dalo zrobic bez sporych problemow, nawet jakby mnie to mialo sporo kosztowac. Hobby jak kazde inne. Jeden zbiera znaczki, jeden helmy, to czemu nie zbierac broni?

Quote:
Badania + kurs + egzamin. I oczywiście wydawanie czasowego pozwolenia - co 3 lata weryfikacja. Do tego cena broni > 5 tys i jestem za.
Ale jeżeli to ma być sprzedawane jak każdy produkt w mega-hiper markecie w promocyjnej cenie 199 zł - to jestem przeciw !
no 5000 to moze nie. Niech bron bedzie w normalnych rynkowych cenach i bedzie ok.

FlyBoy wrote:
Skoro całkowity koszt uzyskania pozwolenia i zakupu broni wyniósł by kilka tysięcy zł, to po co zmieniać przepisy? Kogo będzie stać na pistolet za kilka tysięcy "zwykłego obywatela"? Wydaje mi się raczej że nie, a jak nie to dla kogo te przepisy mają się zmienić? Bo biznesmenów czujących jakieś zagrożenie i tak stać na uzyskanie pozwolenia według obowiązujących przepisów.
Druga sprawa to w jakich sytuacjach miała by ta broń zostać użyta zgodnie z prawem?

Mnostwo osob sie teraz stara i im odrzucaja pozwolenia. Przepisy sie powinny zmienic dla wszystkich: na bron do obrony, i do celow sportowych. A nawet bizmesmenowi moze byc ciezko, bo tu nie chodzi o testy, egzaminy i koszty, tylko policja sie boi wydawac pozwolenia nawet osobom ktore spelnaiaja wszystkie warunki.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Pozwolenie na broń palną
Page 1 of 9 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Similar topics
Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie? (12)
Czy trzeba mieć pozwolenie? (2)
cross i pozwolenie do jazdy po lesie. (3)
Broń soniczna. Czy to realne? Zobaczcie filmik. (3)
Tajna broń Hitlera V-7 i inne niewyjaśnione rzeczy (143)
Scyzoryk a broń biała > przepisy (52)
Piosenka z filmu Zabójcza broń 2. (5)
powiększenie garażu, czy potrzebne na to pozwolenie (2)

Page generation time: 0.308 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed