| Author |
mojzesz101 Poziom 11

|
25 Jan 2009 01:23 Moja frezarka CNC |
|
|
|
Witam, chcia³bym zaprezentowaæ frezarkê CNC w moim wykonaniu. Pole pracy maszyny wynosi oko³o 30cm x 26cm. Ca³o¶æ zrobiona z p³yty wiórowej, elementy maszyny zamówi³em do uciêcia w Castor****. Prowadnice szufladowe, ¶ruby poci±gowe M6 z gwintem metrycznym. Silniki krokowe 0.6Nm; 4V; 1.15A; 1.8deg z 6 wyprowadzeniami, pod³±czy³em na ca³± cewkê aby uzyskaæ wiêkszy moment.
Elektronika jest schowana z ty³u maszyny, sk³ada siê ze sterowników, p³yty g³ównej i uk³adu prostowniczego. My¶lê ¿e na zdjêciu wszystko ³adnie widaæ. Dwie p³ytki drukowane kupi³em a resztê wykona³em metod± ¿elazkow±. Transformatory s± schowane obok silnika przesuwaj±cego stó³.
Mniejsze trafo zasila elementy na p³ycie g³ównej i logikê w sterownikach, a wiêksze podaje pr±d na silniki.
Maszyn± sterujê przez port LPT z programu Kcad, (teraz przechodzê na Mach 3) ale jak dla mnie jest to do¶æ skomplikowane i nie mogê doj¶æ do ³adu ze wszystkim. Jak na razie umiem wyfrezowaæ jedynie napis pismem technicznym i zrobiæ prosty obrazek kiepskiej jako¶ci.. :|
Ca³o¶æ zajê³a mi oko³o 4 miesi±ce pracy, teraz pewnie jeszcze z kilka miesiêcy na opanowanie programu steruj±cego. Zamierzam u¿ywaæ frezarki do robienia PCB i wycinania detali w plastiku ew. w drewnie.
Kierowa³em siê projektem kolegi SP3SWJ i jestem mu wdziêczny za udostêpnienie materia³ów z jego strony http://sp3swj.googlepages.com/cncbysp3swj
Chcia³bym podziêkowaæ te¿ za pomoc i radê kolegom:
morswin89
c4r0
ZBIQ
oraz wszystkim o których zapomnia³em :D :)
|
|
| Back to top |
|
 |
glutek Poziom 12

|
25 Jan 2009 03:38 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
jak wygl±da sprawa z tymi prowadnicami, jak z luzami i niedok³adno¶ci± ? da sobie radê z pcb ?
|
|
| Back to top |
|
 |
BTomasz92 Poziom 13

|
25 Jan 2009 10:19 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Jaki by³ koszt tej konstrukcji? Wykonanie jak widzê dosyæ staranne np. kable ³adnie upiête, ale mocowanie obrabianego elementu mog³o by byæ rozwi±zane lepiej ni¿ na ¶rubach.
|
|
| Back to top |
|
 |
dragoq31 Poziom 15

|
25 Jan 2009 11:37 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Witam :)
pomys³ fajny :) a teraz tak? noie lepiej by by³o kupiæ p³ytê z Duraluminium z frezami "Teowymi" i mocowaæ jak w normalnej frezarce? Wydaje mi siê ¿ê by³o by do solidniejsze i bardziej dok³adne (zapobiega³o by przesuwaniu materia³u obrabianego )
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2009 11:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sobota Poziom 20

|
25 Jan 2009 11:38 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Jak ze stabilno¶ci± tej konstrukcji, p³yty dobrze trzymaj± siê? Jaki by³ jej koszt wykonania?
|
|
| Back to top |
|
 |
bartods Poziom 15

|
25 Jan 2009 11:39 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Kolego mojzesz101 czy ja dobrze widzê, czy nie masz optoizolacji na LPT :?:
Radzê ci j± zrobiæ w koñcu parê szt. PCF nie kosztuje maj±tku a przy najmniejszym zwarciu mo¿esz spaliæ w najgorszym wypadku ca³± jednostkê.
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
25 Jan 2009 11:46 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
O jakich materia³ach mówi³e¶? Mo¿esz je równie¿ udostêpniæ? I krótko opisaæ jak wygl±da sprawa z obs³uga frezarki pod PC, jaki program i krótko jak siê go obs³uguje.
|
|
| Back to top |
|
 |
tgbhu Poziom 7

|
25 Jan 2009 12:04 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
do komunikacji z PC najlepszy bêdzie Mach2, wersja demo jest ograniczona do 100lini ale na pocz±tek to spokojnie wystarczy.
Dodano po 59 [sekundy]:
sorry , nie do 100 tylko do 1000
|
|
| Back to top |
|
 |
morswin89 Poziom 19

|
25 Jan 2009 12:07 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Gratuluje ukoñczenia projektu. Czy ten wzorek na krawêdziach jest namalowany czy to jaka¶ przyklejona ta¶ma?
|
|
| Back to top |
|
 |
mojzesz101 Poziom 11

|
25 Jan 2009 14:27 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Prowadnice nie s± z³e, nie maj± luzów, przynajmniej ja nie odczu³em jak siê nimi bawi³em, ka¿da z osi trzyma siê sztywno na tych prowadnicach i jedynym problemem jest to ¿e mo¿na je odgi±æ nieznacznie bo s± trzymane tylko na ¶rodku przez ¶ruty. Ale napis CEGLA frezowa³em na do¶æ szybkim posuwie i jako¶ wysz³o zno¶nie. My¶lê ¿e PCB da siê tym frezowaæ i powinno wyj¶æ do¶æ dobrze..... tylko trzeba umieæ :D
Ca³o¶æ kosztowa³a mnie oko³o 400z³: wszystkie elementy elektroniczne, p³yta + pociêcie, silniki krokowe, prowadnice, wkrêty, ¶ruby, itp.
Transformatory mia³em, szlifierkê mia³em, a kompa posk³ada³em z czê¶ci spod ³ó¿ka :)
Co do mocowania materia³u to nie mia³em innego pomys³u wiêc zrobi³em tak jak zrobi³em, owszem mogê mieæ problemy bo ¶ruby mog± zawadzaæ, ale przynajmniej materia³ jest dobrze doci¶niêty do sto³u, na zdjêciach s± tylko dwie ¶ruby ale po prostu mi siê nie chcia³o mocowaæ na wiêcej :)
Niestety nie mam optoizolacji, ani mi przez my¶l nie przesz³o co¶ takiego... :D
Co do programów steruj±cych to jak na razie to Kcam by³ naj³atwiejszy w opanowaniu, ale za to silniki siê dziwnie zachowywa³y kiedy porusza³em myszk± przy komputerze :) i ma³o dynamicznie dzia³a³a maszyna, w Machu lepiej to wygl±da, ale za ¿adne skarby nie mogê zrozumieæ tego programu, ci±gle co¶ mi siê przyci¶nie i siê poprzestawia i nie mogê ustaliæ po³o¿enia domowego (nie mam krañcówek)
Wzorki na krawêdziach p³yt to jest zwyk³a ¿ó³ta ta¶ma samoprzylepna z dorysowanymi czarnymi paskami :)
A co to materia³ów to chodzi³o mi o zdjêcia budowanej maszyny kolegi SP3SWJ i rozpiskê elementów potrzebnych do budowy, tam na tej stronie co poda³em jest wszystko co potrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |
wikingc1 Poziom 17

|
25 Jan 2009 14:57 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
| dragoq31 wrote: |
Witam :)
pomys³ fajny :) a teraz tak? noie lepiej by by³o kupiæ p³ytê z Duraluminium z frezami "Teowymi" i mocowaæ jak w normalnej frezarce? Wydaje mi siê ¿ê by³o by do solidniejsze i bardziej dok³adne (zapobiega³o by przesuwaniu materia³u obrabianego )
9/10 :) |
Wiesz Buduj±c frezarkê z p³yty wiórowej raczej nie mo¿na siê nastawiaæ na wysok± dok³adno¶æ i tnie siê koszty jak najbardziej a Ty wyje¿d¿asz ze sto³em T-owym który kosztuje parê stówek.
Frezarka ogólnie do nauki jak najbardziej ok. Sam jestem w trakcie budowy podobnej tylko z profili stalowych i na prowadnicach z prêtów. Ale w tym tempie budowy to mi jeszcze z rok zejdzie a tu jeszcze sesja :cry: .
Ogólnie co do cnc polecam stronê cnc.info.pl (chyba nie ma reklamy) a na stronce jest naprawdê wiele ciekawych rzeczy tylko maj± troszeczkê ba³agan.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
burzaxxx Poziom 16

|
25 Jan 2009 16:15 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Prócz Mach2 masz te¿ heidenhaina za darmo, te¿ jest ograniczony do 1000 linii, ale mo¿esz stosowaæ podprogramy. Jaka dok³adno¶æ ma ta maszynka?
A stó³ z wyciêciami kosztuje z 500 z³ - zale¿y od wielko¶ci...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2009 16:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
glutek Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
SP3SWJ Poziom 15

|
25 Jan 2009 19:55 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
:-)
Gratuluje konsekwencji ;-)
Widzê ¿e tez da³e¶ elektronikê w "odw³oku" maszynki :-)
Obs³uga z MACH nie taka straszna, robisz rysunek np w COREL 4, eksportujesz do DXF. potem w MACH importujesz i masz kod G ;-)
Jak zastosujesz kilka kolorów kresek w COREL to kazdy kolor moze potem podczas imporu odpowiadaæ róznym g³eboko¶cia frezowania.
Ilo¶æ linijek kodu dostepna w wersji free programu MACH w zupe³no¶ci wystarcza do zabaw domowych.
Widzialem lepsz±wersjê uzycia takich prowadnic - dwie szeregowo - ale wymaga wiekszej p³yty a nie zyskujemy pola roboczego.
Na linku do mojego WWW jest do pobrania plik XLS automatycznie wyliczaj±cy materia³y wg zadanych rozmiarów maszyny i grubo¶ci p³yty :-)
Polecam ten sposób mocowania elementów do sto³u co zastosowa³em u siebie - mam otwory co ka¿de 5 cm . Do blatu mam przymocowana folie do laminowania - os³ania ¶rube napêdowa przed wiórami. A ¶ruba nasmarowana grubo grafitem - to by latwo lapa³a ka¿dy wiórek ...
|
|
| Back to top |
|
 |
misiaty1985 Poziom 15

|
26 Jan 2009 17:17 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Do SP3SWJ.
Mam pytanie jakie frezy u¿ywasz do p³ytek PCB i gdzie kupujesz?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2009 17:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
4elektronik Poziom 11

|
26 Jan 2009 21:21 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
do bartods-> robi³em kilka maszynek tego typu tylko, ze kostr. stalowa. Bud¿et ponad 5000z³. i zawsze robi³em na p³ycie g³ównej identycznej jak kolega zastosowa³ w tym projekcie. Zachcia³o mi sie zmian- kupi³em sterowanie, jakiego jeszcze nie u¿ywa³em i okaza³o siê, ¿e maszyna nie dzia³a jak nale¿y. Mówi±c potocznie gubi kroki. a to wszystko przez optoizolacje. Da³em p³ytê g³ówn±, co ju¿ znalem i u¿ywa³em i wszystko gra. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
SP3SWJ Poziom 15

|
26 Jan 2009 22:10 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
| misiaty1985 wrote: |
Do SP3SWJ.
Mam pytanie jakie frezy u¿ywasz do p³ytek PCB i gdzie kupujesz? |
Nie frezuje PCB -( bo niestety maszyna nie by³a robiona "pod k±tem PCB"
Kolega ma maszynê sztywn± na prowadnicach i gwintach "profi" (tañsza pó³ka - ale profi" i mu wystarcza dok³adno¶æ. U¿ywa frezów z Allegro takich z "ostrym czubkiem" nie pamiêtam dok³adnie 0 nigdy tego tematu nie rozgryza³em.
Bardzo dobre jest staranne splanowanie sto³u.
Opis frezowania na bazie opisu z linku "OTTO" ( podawany by³ powy¿ej).
Moja maszynka by³a stworzona "z lenistwa" - czyli zadanie jej postawione to wycinanie otworków we frontach plastikowych -i jest wystarczaj±co dobra.
Ka¿da taka maszynka ma jakie¶ za³o¿enie, które stawia jej autor - i to trzeba mieæ zawsze na uwadze "oceniaj±c" tak± maszynkê.
/swj
|
|
| Back to top |
|
 |
baca2003 Poziom 4

|
27 Jan 2009 08:59 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Witam
Mam pytanie odno¶nie ³o¿yskowania ¶rub, jak rozwi±za³e¶ mocowanie ³o¿ysk ? Jakie¶ zdjêcia prosze :idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
SP3SWJ Poziom 15

|
27 Jan 2009 21:14 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
baca... w pierwszym po¶cie by³ podawany LINK... kliknij znajdziesz tam linka do fotek - tak¿e ³o¿yska "naciagaj±ce" ¶rubê
/sp3swj
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
ZBIQ Poziom 14

|
28 Jan 2009 00:14 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
No fakt.
Przy ¶rubie poci±gowej wykonanej z prêta gwintowanego trzeba zastosowaæ jakie¶ naci±gniêcie. Te prêty s± po prostu krzywe (w takich frezarkach tj. o niedu¿ej sztywno¶ci i niedu¿ych mocach silników, nie jest to zbytnio istotne), trzeba w sklepie sporo przebieraæ ¿eby trafiæ na porz±dny prêt.
W konstrukcjach opartych na ¶rubach trapezowych, b±d¼ kulowych nie trzeba ju¿ stosowaæ naci±gania. Wystarczy po jednym, sztywnym zamocowaniu po ka¿dej ze stron ¶ruby.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mojzesz101 Poziom 11

|
28 Jan 2009 00:29 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Karol966 - nawet i na takich silnikach da siê co¶ zbudowaæ, nie wiem czy nadadz± siê do frezarki, ale ploterek laserowy na pewno móg³by¶ nimi napêdzaæ, albo jaki¶ "pisacz" flamastrowy. Mo¿e niech wypowie siê kto¶ kto jest obeznany w temacie silników krokowych...?
|
|
| Back to top |
|
 |
Klyzon Poziom 4

|
28 Jan 2009 10:17 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
A w jaki sposób rozwi±za³e¶ problem kasowania luzu na ¶rubie??
Przy frezowaniu pcb i drewna powinne¶ uzyskiwaæ zadowalaj±c± jako¶æ martwi mnie tylko mocowanie prowadnic które mo¿e byæ troche za s³abe i móg³by¶ zabudowaæ tego krokowca na osi Z.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2009 10:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
28 Jan 2009 13:04 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
A czy kto¶ wie, jak te silniki po³±czyæ? One maj± po 5 przewodów. Co do precyzyjno¶ci lekko siê obawiam, gdy¿ maj± spory a nawet du¿y krok, trzeba by jako¶ kombinowaæ by uzyskaæ chocia¿by 1/2 kroku co by da³o ok 20'
|
|
| Back to top |
|
 |
mojzesz101 Poziom 11

|
28 Jan 2009 17:54 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
| Klyzon wrote: |
| A w jaki sposób rozwi±za³e¶ problem kasowania luzu na ¶rubie?? |
Nie rozwi±za³em :D po prostu nie ma luzu, jak zak³ada³em ka¿d± z osi to sprawdza³em czy siê ruszy choæ trochê i nie czu³em nic ¿eby co¶ lata³o etc.
Co do ³o¿ysk, to mam je wci¶niête na si³ê w p³ytê wiórow± i ¶ruba poci±gowa jest przykrêcona do jednego ³o¿yska (przy silniku) z dwóch stron, a przy drugim ³o¿ysku, nakrêtk± z zewn±trz regulujê naci±gniêcie prêta dokrêcaj±c j± do ³o¿yska. Pod nakrêtkami oczywi¶cie mam podk³adki sprê¿ynówki. Jednak wolê mocno nie naci±gaæ ¶ruby, bo ciê¿ko ni± obracaæ, nie chcê obci±¿aæ niepotrzebnie silników.
Wczoraj za³o¿y³em radiatory na silniki bo do¶æ mocno siê grza³y.
Dzi¶ planujê za³o¿yæ krañcówki.
Dodano po 58 [minuty]:
| Karol966 wrote: |
| A czy kto¶ wie, jak te silniki po³±czyæ? One maj± po 5 przewodów. |
Niestety nie wiem za bardzo jak siê pod³±cza takie silniki jak masz, ale mo¿e obrazek z tego linku Ci co¶ pomo¿e:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic867160.html
Jak by¶ chcia³ zwiêkszyæ dok³adno¶æ to mo¿esz zastosowaæ sterowniki z podzia³em kroku, albo jakie¶ przek³adnie, mo¿e pomy¶l co¶ z paskiem zêbatym (?). Ale te¿ - teoretycznie, im mniejsza ¶rednica ¶ruby poci±gowej tym gêstszy gwint, a co za tym idzie wiêksza dok³adno¶æ, niestety mniejsza wytrzyma³o¶æ mechanizmu...
Skoro jednak mówisz, ¿e chcesz zrobiæ "delikatn±" maszynê to zastanów siê i nad tym ostatnim pomys³em :)
|
|
| Back to top |
|
 |
SP3SWJ Poziom 15

|
|
| Back to top |
|
 |
mojzesz101 Poziom 11

|
29 Jan 2009 21:47 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Hmmmm, rozumiem o co chodzi z tymi oporowymi ³o¿yskami, ale mo¿e nie bêdê ich zak³ada³ na razie. ¦ruby poci±gowe mam Φ 6mm i nie wiem jak d³ugo bêd± s³u¿yæ, ale gdy ju¿ dokoñcz± ¿ywota to chyba zmieniê ¶ruby na co najmniej Φ 8mm, zawsze to maj± grubszy gwint i nie zetnie siê tak szybko. Kiedy ju¿ zmieniê ¶ruby to wtedy zakupiê odpowiednie ³o¿yska i pozak³adam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
SP3SWJ Poziom 15

|
30 Jan 2009 00:13 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Wazne jest dobre smarowanie gwintu metrycznego - ja mam bardzo du¿o grafitu i oslonê zamocowan± tak ¿e wióry nie lec± na gwint - WA¯NE !
Ostatnio nawet odkurzacz pod³aczy³em i po¶redni pojemnik (taki jak do odsysania py³u z kominku) :-)
U mnie nadal jest M6.... jeszcze dzia³a :-) ...
|
|
| Back to top |
|
 |
keseszel Poziom 19

|
30 Jan 2009 00:30 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
Sk±d Kolega mia³ silniki? Demonta¿, kupno? Jakie by³y ich ceny - je¶li mo¿na wiedzieæ. Pozosta³a elektronika jak zosta³a wykonana? Czy gotowe kity z CNC?
|
|
| Back to top |
|
 |
mojzesz101 Poziom 11

|
30 Jan 2009 00:41 Re: Moja frezarka CNC |
|
|
|
| keseszel wrote: |
| Sk±d Kolega mia³ silniki? Demonta¿, kupno? Jakie by³y ich ceny - je¶li mo¿na wiedzieæ. Pozosta³a elektronika jak zosta³a wykonana? Czy gotowe kity z CNC? |
Silniki kupi³em w sklepie internetowym, ale to nie by³o alledrogo.pl tylko jaki¶ zwyk³y sklep z u¿ywanymi czê¶ciami, niestety nie mogê sobie przypomnieæ co to za strona by³a, ale trafi³em tam w³a¶nie przez Alle... Za sztukê zap³aci³em oko³o 30z³ jak dobrze pamiêtam. Elektronikê sk³ada³em i uruchamia³em samodzielnie - tylko dwie p³ytki drukowane mam kupne - jedn± do p³yty g³ównej i jedn± do sterownika, a resztê robi³em metod± termiczn±.
SP3SWJ - czy móg³by¶ zrobiæ zdjêcie tej os³ony na gwint i mi wys³aæ na maila, je¶li mo¿na? Bo na Twojej stronce siê nie doszuka³em...
|
|
| Back to top |
|
 |