Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie spawarki


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie spawarki
Author
Message
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2009 18:51   

Podłączenie spawarki


Witam proszę o pomoc mam spawarkę 3 fazową i wtyczkę na cztery bolce A instalacja w sieci ma 5 przewodów mam problem w podłączeniu proszę o fachowe wsparcie jak to zrobić

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jan 2009 18:51   





Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#2 25 Jan 2009 19:12   

Re: Podłączenie spawarki


Jeśli gniazdo masz pięciowtykowe to i wtyczkę do tego gniazda musisz mięć taką samą.

Helpful message? + -

Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1487
Location: Toruń

Post#3 25 Jan 2009 19:30   

Re: Podłączenie spawarki


Podłączenie spawarki trójfazowej kablem z wtyczką 5 bolcową 3 przewody podłączeniowe podłączasz pod wtyki oznzczone literkami L1 L2 L3 natomiast przewód ochronny połączony z obudową spawarki podłączasz pod wtyk PE pod ten grubszy bolec wtyczki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 775
Location: konin

Post#4 25 Jan 2009 19:51   

Re: Podłączenie spawarki


Tylko kol.Kierbedz jeśli spawarka ma wentylator to różnicówka wywala. Myślę że N spawarki łączymy z N we wtyczce 5 bolcowej a pe zostawiamy nie podłaczony

Helpful message? + -

Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1487
Location: Toruń

Post#5 25 Jan 2009 20:14   

Re: Podłączenie spawarki


Pytający podał za mało szczeółów dotyczących owej spawarki.Równie dobrze może być to transformator spawalniczy bez zabudowanego wymuszonego chłodzenia.Jeżeli podłączymy zamiast pod PE pod N to nie zapracuje różnićówka gdyż obudowa spawarki nie będzie posiadała ochrony przeciwporażeniowej.Jeżeli jest zabudowane chłodzenie wentylatorem o napięciu 230V spawarkę należy podłączyć kablem 5 żyłowym.

Helpful message? + -

Back to top
   
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#6 Post from the author of the topic 26 Jan 2009 21:16   

Re: Podłączenie spawarki


Jest to spawarka mała orginalna z wentylatorem z tyłu nie pamietam nazwy ale zaczynająca się na I inwenter lub coś podobnego

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6671
Location: Wielkopolska

Post#7 26 Jan 2009 21:24   

Re: Podłączenie spawarki


Proszę podać dokładny typ urządzenia lub fotkę, inaczej temat wyląduje w koszu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Jan 2009 21:24   





Back to top
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 741

Post#8 27 Jan 2009 01:13   

Re: Podłączenie spawarki


stanisław pawłowski wrote:
Witam proszę o pomoc mam spawarkę 3 fazową i wtyczkę na cztery bolce A instalacja w sieci ma 5 przewodów mam problem w podłączeniu proszę o fachowe wsparcie jak to zrobić



Witam. A masz RCD?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Jan 2009 01:13   





Back to top
   
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#9 Post from the author of the topic 27 Jan 2009 17:17   

Re: Podłączenie spawarki


Witam jest i fotka !!!!
http://obrazki.elektroda.net/30_1233072693.jpg

Helpful message? + -

Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1487
Location: Toruń

Post#10 27 Jan 2009 20:24   

Re: Podłączenie spawarki


Nie podałeś jeszcze ważnej informacji Czy masz rozbudowaną w domu instalację elektryczną w której pracują w obwodach wyłączniki różnicowo-prądowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6671
Location: Wielkopolska

Post#11 27 Jan 2009 20:26   

Re: Podłączenie spawarki


Autor napisał-
Quote:
Witam proszę o pomoc mam spawarkę 3 fazową i wtyczkę na cztery bolce A instalacja w sieci ma 5 przewodów mam problem w podłączeniu proszę o fachowe wsparcie jak to zrobić


Ta spawarka powinna mieć przewód zasilający 5-o żyłowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#12 Post from the author of the topic 28 Jan 2009 05:01   

Re: Podłączenie spawarki


Instalacja jest rozbudowana w której pracują w obwodach wyłączniki różnicowo-prądowe A w spawarce mam zamiar założyć wtyczkę na 5 bolców i dlatego zwróciłem się o pomoc !!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Czarus_k
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 04 Jan 2006
Posts: 28
Location: Bełchatów

Post#13 28 Jan 2009 08:37   

Re: Podłączenie spawarki


Witam.
Zrób tak: pod bolec PE w tej 5-bolcowej wtyczce podłącz przewód ten, który jest pod bolcem PE w tej 4-bolcowej (najczęściej żółto-zielony przewód), a pozostałe trzy przewody pod bolce L1, L2, L3. Inwertory trójfazowe nie mają zazwyczaj konieczności podłączania przewodu N, zasilanie obwodów elektroniki i chłodzenia odbywa sie poprzez trafa separacyjne 400/24/12V.

Helpful message? + -

Back to top
   
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#14 Post from the author of the topic 30 Jan 2009 17:44   

Re: Podłączenie spawarki


Spawarkę dzisiaj podłączyłem jak poradził mi kol, Czarus_k i wywala zaraz po załączeniu różnicówka !!!! Jak podłączę do sieci gdzie jest 4 bolcowa wtyczka jest Ok !!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6671
Location: Wielkopolska

Post#15 30 Jan 2009 20:36   

Re: Podłączenie spawarki


Ale kolega czytał mój post? Należy założyć przewód 5x . Cztery żyły tak jak są aktualnie podpięte, a 5 żyła /PE/ tylko do obudowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#16 Post from the author of the topic 31 Jan 2009 09:10   

Re: Podłączenie spawarki


Ale do obudowy jest podpięte przewód N

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2009 09:10   





Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#17 31 Jan 2009 09:35   

Re: Podłączenie spawarki


To musisz oddzielić go od obudowy i podłączyć we wtyczce pod N a obudowę podłączyć pod PE.

Helpful message? + -

Back to top
   
speter
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Apr 2003
Posts: 45
Location: Pyrzyce

Post#18 31 Jan 2009 10:12   

Re: Podłączenie spawarki


Wg instrukcji enel
spawarka ta jest wykonana w w I klasie ochronności i kabel przyłączeniowy jest 5-cio żyłowy.
Przy metalowych wtyczkach mamy cztery styki L1,L2,L3, N w postaci "bolców" a zaciskiem PE jest metalowa obudowa wtyczki.
Dlaczego uważasz że N jest na obudowie spawarki ?
Rozkręć wtyczkę i zobacz ile żył ma kabel, może ktoś przerabiał i zrobił mostek N-PE w wtyczce.
Przejrzyj instrukcje i schemat a wszystko się wyjaśni Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 489
Location: Spokojne

Post#19 Post from the author of the topic 31 Jan 2009 11:12   

Re: Podłączenie spawarki


Po rozebraniu wtyczki i obudowy mam 4 przewody!!!! Kupiłem kabel 5 żyłowy i podłączę jak jest na schemacie Zastanawia mnie jedno spawarkę osobiście zakupiłem i nikt tego nie przerabiał tak było. Ja mam 4 przewody na schemacie, 5 Ale to nic zobaczymy w poniedziałek podłączę i dam znać!!! Tym czasem wielkie dzięki za fachowe wsparcie pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1487
Location: Toruń

Post#20 07 Feb 2009 11:42   

Re: Podłączenie spawarki


W spawarce Masz zabudowany wentylator pracujący na napięcie 230V i jego zasilanie występuje między fazą L1 a PEN.Ta spawarka była przystosowana do pracy gdzie w obwodzie nie pracowała różnicówka.Przy podłączeniu tej spawarki która ma pracować z różnicówką zamontuj listwę połączeniową wewnątrz obudowy spawarki.Jeden przewód zasilający wentylator L1 zostaw w spokoju.Drugi przewód zasilający wentylator przykręcony jest do korpusu spawarki wypnij i wepnij go pod zacisk listwy którą zabudowałeś i oznacz literą N .Do tego zacisku N z drugiej strony tego zacisku podłącz piąty przewód koloru niebieskiego nowo zakupionego kabla.Spawarka jest podłączona.Podłączenie wtyczki. Podłącz trzy fazy do wtyczki Pod zaciski we wtyczce L1 L2 L3 następnie przewód niebieski podłącz do bolca wtyczki z oznaczeniem N Przeód żółtozielony podłącz do bolca wtyczki z oznaczeniem PE Ten przewód musi być podłączony metalicznie z metalowym korpusem spawarki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie spawarki
Page 1 of 1
Similar topics
Podłączenie spawarki do sieci (4)
Podłączenie uzwojeń spawarki. (6)
Podłączenie spawarki 230/400v (4)
Podłączenie wyłącznika ŁK 32R do spawarki (3)
Podłączenie spawarki do gniazda siłowego (wyłącznik P-0-L) (7)
Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły?? (17)
Migomat, podłączenie kabli? Nie uszkodzę spawarki? (3)
Podłączenie spawarki inwetorowej trójfazowej do starej linii. (2)
Podłączenie Spawarki Bester 280 pod sterownik PLC (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl topic RSS feed