Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie spawarki


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Podłączenie spawarki Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#1 25 Sty 2009 18:51  Autor tematu   

Podłączenie spawarki


Witam proszę o pomoc mam spawarkę 3 fazową i wtyczkę na cztery bolce A instalacja w sieci ma 5 przewodów mam problem w podłączeniu proszę o fachowe wsparcie jak to zrobić

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#2 25 Sty 2009 19:12    

Re: Podłączenie spawarki


Jeśli gniazdo masz pięciowtykowe to i wtyczkę do tego gniazda musisz mięć taką samą.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Toruń
Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1488
Pomógł: 148
Ocena postów: 39
kierbedz4
Poziom 21
Post#3 25 Sty 2009 19:30    

Re: Podłączenie spawarki


Podłączenie spawarki trójfazowej kablem z wtyczką 5 bolcową 3 przewody podłączeniowe podłączasz pod wtyki oznzczone literkami L1 L2 L3 natomiast przewód ochronny połączony z obudową spawarki podłączasz pod wtyk PE pod ten grubszy bolec wtyczki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: konin
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 763
Pomógł: 58
Krzyś33
Poziom 19
Post#4 25 Sty 2009 19:51    

Re: Podłączenie spawarki


Tylko kol.Kierbedz jeśli spawarka ma wentylator to różnicówka wywala. Myślę że N spawarki łączymy z N we wtyczce 5 bolcowej a pe zostawiamy nie podłaczony

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Toruń
Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1488
Pomógł: 148
Ocena postów: 39
kierbedz4
Poziom 21
Post#5 25 Sty 2009 20:14    

Re: Podłączenie spawarki


Pytający podał za mało szczeółów dotyczących owej spawarki.Równie dobrze może być to transformator spawalniczy bez zabudowanego wymuszonego chłodzenia.Jeżeli podłączymy zamiast pod PE pod N to nie zapracuje różnićówka gdyż obudowa spawarki nie będzie posiadała ochrony przeciwporażeniowej.Jeżeli jest zabudowane chłodzenie wentylatorem o napięciu 230V spawarkę należy podłączyć kablem 5 żyłowym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#6 26 Sty 2009 21:16  Autor tematu   

Re: Podłączenie spawarki


Jest to spawarka mała orginalna z wentylatorem z tyłu nie pamietam nazwy ale zaczynająca się na I inwenter lub coś podobnego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6850
Pomógł: 294
Ocena postów: 27
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#7 26 Sty 2009 21:24    

Re: Podłączenie spawarki


Proszę podać dokładny typ urządzenia lub fotkę, inaczej temat wyląduje w koszu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 14
wola
Poziom 19
Post#8 27 Sty 2009 01:13    

Re: Podłączenie spawarki


stanisław pawłowski napisał:
Witam proszę o pomoc mam spawarkę 3 fazową i wtyczkę na cztery bolce A instalacja w sieci ma 5 przewodów mam problem w podłączeniu proszę o fachowe wsparcie jak to zrobić



Witam. A masz RCD?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#9 27 Sty 2009 17:17  Autor tematu   

Re: Podłączenie spawarki


Witam jest i fotka !!!!
http://obrazki.elektroda.net/30_1233072693.jpg

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Toruń
Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1488
Pomógł: 148
Ocena postów: 39
kierbedz4
Poziom 21
Post#10 27 Sty 2009 20:24    

Re: Podłączenie spawarki


Nie podałeś jeszcze ważnej informacji Czy masz rozbudowaną w domu instalację elektryczną w której pracują w obwodach wyłączniki różnicowo-prądowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6850
Pomógł: 294
Ocena postów: 27
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#11 27 Sty 2009 20:26    

Re: Podłączenie spawarki


Autor napisał-
Cytat:
Witam proszę o pomoc mam spawarkę 3 fazową i wtyczkę na cztery bolce A instalacja w sieci ma 5 przewodów mam problem w podłączeniu proszę o fachowe wsparcie jak to zrobić


Ta spawarka powinna mieć przewód zasilający 5-o żyłowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#12 28 Sty 2009 05:01  Autor tematu   

Re: Podłączenie spawarki


Instalacja jest rozbudowana w której pracują w obwodach wyłączniki różnicowo-prądowe A w spawarce mam zamiar założyć wtyczkę na 5 bolców i dlatego zwróciłem się o pomoc !!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Czarus_k
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 28
Pomógł: 2
Czarus_k
Poziom 8
Post#13 28 Sty 2009 08:37    

Re: Podłączenie spawarki


Witam.
Zrób tak: pod bolec PE w tej 5-bolcowej wtyczce podłącz przewód ten, który jest pod bolcem PE w tej 4-bolcowej (najczęściej żółto-zielony przewód), a pozostałe trzy przewody pod bolce L1, L2, L3. Inwertory trójfazowe nie mają zazwyczaj konieczności podłączania przewodu N, zasilanie obwodów elektroniki i chłodzenia odbywa sie poprzez trafa separacyjne 400/24/12V.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#14 30 Sty 2009 17:44  Autor tematu   

Re: Podłączenie spawarki


Spawarkę dzisiaj podłączyłem jak poradził mi kol, Czarus_k i wywala zaraz po załączeniu różnicówka !!!! Jak podłączę do sieci gdzie jest 4 bolcowa wtyczka jest Ok !!!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6850
Pomógł: 294
Ocena postów: 27
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#15 30 Sty 2009 20:36    

Re: Podłączenie spawarki


Ale kolega czytał mój post? Należy założyć przewód 5x . Cztery żyły tak jak są aktualnie podpięte, a 5 żyła /PE/ tylko do obudowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#16 31 Sty 2009 09:10  Autor tematu   

Re: Podłączenie spawarki


Ale do obudowy jest podpięte przewód N

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#17 31 Sty 2009 09:35    

Re: Podłączenie spawarki


To musisz oddzielić go od obudowy i podłączyć we wtyczce pod N a obudowę podłączyć pod PE.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
speter
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Pyrzyce
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 45
Pomógł: 1
Ocena postów: 6
speter
Poziom 10
Post#18 31 Sty 2009 10:12    

Re: Podłączenie spawarki


Wg instrukcji enel
spawarka ta jest wykonana w w I klasie ochronności i kabel przyłączeniowy jest 5-cio żyłowy.
Przy metalowych wtyczkach mamy cztery styki L1,L2,L3, N w postaci "bolców" a zaciskiem PE jest metalowa obudowa wtyczki.
Dlaczego uważasz że N jest na obudowie spawarki ?
Rozkręć wtyczkę i zobacz ile żył ma kabel, może ktoś przerabiał i zrobił mostek N-PE w wtyczce.
Przejrzyj instrukcje i schemat a wszystko się wyjaśni :wink:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
stanisław pawłowski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Spokojne
Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 506
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
stanisław pawłowski
Poziom 18
Post#19 31 Sty 2009 11:12  Autor tematu   

Re: Podłączenie spawarki


Po rozebraniu wtyczki i obudowy mam 4 przewody!!!! Kupiłem kabel 5 żyłowy i podłączę jak jest na schemacie Zastanawia mnie jedno spawarkę osobiście zakupiłem i nikt tego nie przerabiał tak było. Ja mam 4 przewody na schemacie, 5 Ale to nic zobaczymy w poniedziałek podłączę i dam znać!!! Tym czasem wielkie dzięki za fachowe wsparcie pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Toruń
Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1488
Pomógł: 148
Ocena postów: 39
kierbedz4
Poziom 21
Post#20 07 Lut 2009 11:42    

Re: Podłączenie spawarki


W spawarce Masz zabudowany wentylator pracujący na napięcie 230V i jego zasilanie występuje między fazą L1 a PEN.Ta spawarka była przystosowana do pracy gdzie w obwodzie nie pracowała różnicówka.Przy podłączeniu tej spawarki która ma pracować z różnicówką zamontuj listwę połączeniową wewnątrz obudowy spawarki.Jeden przewód zasilający wentylator L1 zostaw w spokoju.Drugi przewód zasilający wentylator przykręcony jest do korpusu spawarki wypnij i wepnij go pod zacisk listwy którą zabudowałeś i oznacz literą N .Do tego zacisku N z drugiej strony tego zacisku podłącz piąty przewód koloru niebieskiego nowo zakupionego kabla.Spawarka jest podłączona.Podłączenie wtyczki. Podłącz trzy fazy do wtyczki Pod zaciski we wtyczce L1 L2 L3 następnie przewód niebieski podłącz do bolca wtyczki z oznaczeniem N Przeód żółtozielony podłącz do bolca wtyczki z oznaczeniem PE Ten przewód musi być podłączony metalicznie z metalowym korpusem spawarki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podłączenie spawarki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie spawarki do sieci (4)
Podłączenie uzwojeń spawarki. (6)
Podłączenie spawarki 230/400v (4)
Podłączenie wyłącznika ŁK 32R do spawarki (3)
Podłączenie spawarki do gniazda siłowego (wyłącznik P-0-L) (7)
Podłączenie spawarki na 380V a kabel ma trzy żyły?? (17)
Migomat, podłączenie kabli? Nie uszkodzę spawarki? (3)
Podłączenie spawarki inwetorowej trójfazowej do starej linii. (2)
Podłączenie Spawarki Bester 280 pod sterownik PLC (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS