X

Zmywarka Ardo LS 9205E - przegrzewa czasem

MARCIN.SLASK 25 Jan 2009 20:15
  • #1 25 Jan 2009 20:15
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Mam problem ze zmywarką Ardo LS 9205E. Najpierw poszedł moduł (błąd E2 lub E3, na niektórych programach w ogóle nie grzała, a nie innych grzała i nie myła). Moduł ma nowy. Kilka myć zrobiła i przestała grzać (błąd E3) - spalone obydwa ograniczniki temperatury. Wymieniłem. Dwa dni spokoju i normalnie myła i wczoraj znów E3 i oba ograniczniki spalone.
    Co może być uszkodzone?
  • #2 25 Jan 2009 20:32
    waldek259
    Level 19  
    Helpful post? (0)
    Jaka grzałka tradycyjna czy przepływowy ogrzewacz?Jak przepływowy ogrzewacz posprawdzaj dojście wody do zmywarki.
    Nie znam tego modelu konkretnie ,że wiem że Ardo stosuje przepływowe ogrzewacze.Jak pozapychane sitka jest za wolny przepływ i ograniczniki mogą ulegać uszkodzeniu.
  • #3 25 Jan 2009 21:06
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Topic author Helpful post? (0)
    Grzałka tradycyjna w komorze. Syfu na sitkach nie ma.
  • #4 26 Jan 2009 19:51
    Karlheinz
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Sprawdz dokladnie grzalke.Zastosuj tylko jeden ogranicznik ,drugi zmostkuj. Jakie dales ograniczniki? wczesniej byly 75 C teraz sa 90- 95C

    Pozdrawiam
  • #5 26 Jan 2009 20:03
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Topic author Helpful post? (+1)
    Wcześniej były 78 i 90°C. Dałem dwa 90°C, bo innych nie miałem.
    Grzałka nie ma przebicia, bo działa na różnicówce (przy pierwszej wymianie mierzyłem i stan izolacji OK >200MΩ / przy 500V).

    Znalazłem schemat. I jest tam jakiś sensor temperatury. Gdzie go szukać w tej zmywarce?
  • #6 26 Jan 2009 20:17
    Karlheinz
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Tak, jest tam termistor ,osadzony w bardzo trudno dostepnym miejscu miedzy pompa a zbiornikiem soli (czarna plastikowa obudowa) czesto przewody ktore do niego prowadzily byly rozowe

    Pozdr
  • #7 26 Jan 2009 20:24
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzięki. Może wiadomo jaką ma mieć oporność przy około 20°C? Nie mam nic prócz schematu, a na nim nawet nie ma opisanych kolorów. Jutro rozkręcę i poszukam.

    Zmierzyłem oporność termistora i przy około 20-21°C ma 12-12,2KΩ i ze wzrostem temperatury oporność maleje.
    Czy to prawidłowa oporność?
  • #8 27 Jan 2009 19:43
    Karlheinz
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Witam

    Opornosc jest ok.

    Pozdrawiam
  • #9 27 Jan 2009 20:01
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Topic author Helpful post? (0)
    To co może być nie tak,. że pali ograniczniki?
  • #10 27 Jan 2009 21:42
    Karlheinz
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Pisałeś ze uszkodzony był moduł bo nie grzała to daje do myslenia(grzałka?)...Odnosnie organiczników ,tak jak napisałem w czasie produkcji tego modelu zostały zmienione z 75C (78)na 90C i pozostawiono tylko jeden Zmiejszyło to awaryjnosc :) Proponuje czujnik termometru zew. do srodka , miernik natezenia z rejestracją pradu i włączyć cykl.

    pozdrawiam
  • #11 27 Jan 2009 21:56
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Topic author Helpful post? (0)
    Mam rozumieć, że nowy moduł wcale nie musi być sprawny.
    Ok. Dam jeden ogranicznik 90°, drugi pominę. Całość przez amperomierz, rejestrator (cały czas pokazuje pobieraną moc, prąd, prąd... i co minutę zapisuje średnią z pomiarów),dodatkowo całość instalacji jest z róźnicówką.
    Wepnę miernik przed ogranicznik, tak by wiedzieć kiedy się przepali.
    Usiądę i będę obserwował.

    Kiedyś w starszym modelu Ardo (spokojnie miała 10 lat), suszenie było dodatkowo grzałką bez wody - przez 2-3 minuty grzała grzałka na sucho. Już myślałem, że coś z programatorem , ale to było normalne, przewidziane przez producenta. Mam nadzieję, że tu tego nie ma.
  • #12 27 Jan 2009 23:05
    Karlheinz
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    ...sprawdz połaczenie moduł -termistor (wtyk na module)

    Pozdrawiam
  • #13 30 Jan 2009 18:26
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Topic author Helpful post? (0)
    Problem rozwiązany - czujnik temperatury źle dotykał obudowy.
  Search 4 million + Products
Browse Products