Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak zrobić uprawnienia do 1kV
Autor
Wiadomość
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: GDAŃSK

Post#1 Post autora tematu 26 Sty 2009 00:48   

Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Witam kolegów.
W jaki sposób można zrobić uprawnienia do 1kV. Gdzie trzeba się udać w celu załatwienia takiej sprawy. Czy wystarczy jakiś kurs czy szkołe ukończyć
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2009 00:48   





Powrót do góry
   
marcino2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 741
Miasto: Kraków

Post#2 26 Sty 2009 06:02   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Uprawnienia SEP można zrobić w każdym oddziale SEP-u:D poszukaj w googlu w twojej najbliższej okolicy. koszt to przeważnie 1/10 minimalnej pensji krajowej plus eewentualny kurs. nie wiem czy bez szkoły da się to zrobić(ja szkołę mam i problemów nie miałem). Na pewno jest prościej zdać jak wysyła cię zakład pracy.
pozdrawiam
marcino2000
Powrót do góry
   
psiata
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 394
Miasto: Warszawa

Post#3 28 Sty 2009 23:12   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


witam.Najpierw trzeba sobie wybrać typ uprawnień czy mają to być eksploatacyjne czy dozorowe(z reguły najpierw robi się eksploatacyjne,a dopiero potem dozorowe),pójść na kurs na elektryka,który cię przygotuje do egzaminu na takowe uprawnienia,no a potem już zdajesz egzamin w cechu rzemiosł przed komisją i już.Jeśli zdasz ten egzamin juz w zasadzie masz upragnione uprawnienia niezbęne do wykonywania zawodu elektryka.
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5668
Miasto: Warszawa

Post#4 29 Sty 2009 14:10   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


marcino2000 napisał:
Uprawnienia SEP można zrobić w każdym oddziale SEP-u:D poszukaj w googlu w twojej najbliższej okolicy. koszt to przeważnie 1/10 minimalnej pensji krajowej plus eewentualny kurs. nie wiem czy bez szkoły da się to zrobić(ja szkołę mam i problemów nie miałem). Na pewno jest prościej zdać jak wysyła cię zakład pracy.
pozdrawiam
marcino2000


1/10 pensji to opłata za egzamin. Kurs do 1kV to ok. 700zł.
Na pewno łatwiej zdać mając podstawy teoretyczne (szkoła), bo wiesz o czym mówią dziadkowie na kursie.
Generalnie trzeba być totalnym tłumokiem, żeby po kursie nie zdać egzaminu do 1kV. Ten kurs jest obliczony na osoby bez podstaw wiedzy, które np. potrzebują uprawnień z powodów formalnych, albo się przekwalifikowują z np. malarza pokojowego.
Cała tajemnica tkwi w dodatkowych punktach. Na każdy zdajesz egzamin.
I masz np. Grzejnictwo, Kable, Linie napowietrzne, Akumulatorki, agregaty pradotwórcze itd. Na każdy "punkcik" zdajesz egzamin, ale możesz też z niego zrezygnować. Im więcej masz "punkcików" w papierach tym więcej możesz i tym cenniejszym jesteś pracownikiem.
Ale jeśli nie chcesz pracować przy obsłudze, latarń ulicznych, kabli, linii napowietrznych, trakcji elektrycznej, akumulatorach, zespołach prądowtwórczych, grzejnictwie itd. To prawie nie ma problemu ze zdawaniem. Inna sprawa, że wtedy g... możesz jako elektryk. Tę drogę wybierają np. czesto "montery" czyli tzw. "małpy" - wykuj rowek włóż kabelek, połącz czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, żółtozielony z żółtozielonym. Tu masz 6zł za godzinę, pa pa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2009 14:10   





Powrót do góry
   
Paweł Jaśkiewicz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 9
Miasto: Otwock

Post#5 29 Sty 2009 23:11   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Jeżeli zaczynasz od zera to proponuję kurs 2 tygodniowy na Starym Mieście (Zakład Doskonalenia Zawodowego ul.Podwale czy Podzamcze albo jakoś podobnie) jednak jeżeli nie zrozumiesz po tym kursie chociaż podstaw to lepiej daj sobie spokój -będzie bezpieczniej dla ciebie i innych.
Kolegom Elektrykom w celu odnowienia uprawnień proponuję dziadków w Gazowni Warszawskiej przy ul.Kasprzaka.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: GDAŃSK

Post#6 Post autora tematu 29 Sty 2009 23:33   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Pojęcie o elektryce to mam (troche na inżynieri mnie nauczyli) ale niemam kwitu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2009 23:33   





Powrót do góry
   
R_U_S
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 51
Miasto: Kowalki

Post#7 30 Sty 2009 02:03   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


psiata napisał:
Jeśli zdasz ten egzamin juz w zasadzie masz upragnione uprawnienia niezbęne do wykonywania zawodu elektryka.


Madrik napisał:
Ale jeśli nie chcesz pracować przy obsłudze, latarń ulicznych, kabli, linii napowietrznych, trakcji elektrycznej, akumulatorach, zespołach prądowtwórczych, grzejnictwie itd. To prawie nie ma problemu ze zdawaniem. Inna sprawa, że wtedy g... możesz jako elektryk. Tę drogę wybierają np. czesto "montery" czyli tzw. "małpy" - wykuj rowek włóż kabelek, połącz czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, żółtozielony z żółtozielonym. Tu masz 6zł za godzinę, pa pa.


Mogę prosić o rozwinięcie powyższego :!:

To zdając egzamin SEP E gr.1 do 1kV będę uznany za elektryka czy tylko zasilę konto bankowe SEP'u, a uprawnieniami, to mogę co najwyżej przed kolegami dla popisu pomachać :?:

Co dają, z praktycznego punktu widzenia, uprawnienia SEP E gr.1 do 1kV lub jak je zdać by coś znaczyły(w sensie, by móc powiedzieć, że ja mogę robić to czy to i mam na to odpowiednie kwalifikacje):?:
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5668
Miasto: Warszawa

Post#8 30 Sty 2009 22:33   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


To jak z prawem jazdy. Masz różne kategorie. Dobry kierowca zawodowy ma A, B, C, D, E. Mamusia wożąca dzieci do szkoły zadowala się samym B.
Tak samo jest z w/w uprawnieniami. Są różne kategorie, ale nie wszystkie są potrzebne wszystkim. Nie każdy pracuje przy Lampach na ulicach, czy przy trakcji tramwajowej. Nie warto zatem zawracać sobie tym głowy. Jesli zmienisz np. pracę, po prostu zadjesz nowy egzamin ze zmienionymi punktami.
Większość osób "poczatkujących" zadowala się punktem 2 z książeczki, czyli "Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1kV".
Poniżej są podpunkty, które się zaznacza lub wykreśla z wniosku przy egzaminie. Egzaminator może np. zmnienić podpunkty dodając ograniczenia, lub rozszerzenia. Np. "silniki nie do 250kW, tylko np. do 20kW". jeśli stwierdzi, że pacjent nie ma zbyt dużego pojęcia.
Przeciętnemu elektrykowi powinny wystarczyć punkty 2 i 10.
Powrót do góry
   
tomekkemot
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 114
Miasto: nie daleko Tychów

Post#9 30 Sty 2009 22:41   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


najlepiej jest popytać gdzieś w szkole, gdzie jest profil elektryka, np. u mnie w szkole organizowane są takie kursy, wykładowca bierze 3000zł w tym też jest egzamin, czyli im więcej ludzi tym taniej dla nas, ja płaciłem 150zł i w tym jest egzamin.
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5668
Miasto: Warszawa

Post#10 31 Sty 2009 20:48   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


tomekkemot napisał:
najlepiej jest popytać gdzieś w szkole, gdzie jest profil elektryka, np. u mnie w szkole organizowane są takie kursy, wykładowca bierze 3000zł w tym też jest egzamin, czyli im więcej ludzi tym taniej dla nas, ja płaciłem 150zł i w tym jest egzamin.


No to miałeś farta, bo za kurs i egzamin zapłaciłeś mniej, niż ustawowa opłata za sam egzamin :D Ceny kursu zależą od woli organizatorów, ale opłata egzaminacyjna jest stała i określona w ustawie.
Powrót do góry
   
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: GDAŃSK

Post#11 Post autora tematu 31 Sty 2009 21:09   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Madrik napisał:

Przeciętnemu elektrykowi powinny wystarczyć punkty 2 i 10.


o czym mówi punkt 10
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2009 21:09   





Powrót do góry
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 570
Miasto: Zamość

Post#12 31 Sty 2009 21:18   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Aparatura kontrolno-pomiarowa i sterowanie.
Powrót do góry
   
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: GDAŃSK

Post#13 Post autora tematu 01 Lut 2009 01:20   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Dzięki wielkie wszystkim kolegom o wyjaśnienie sprawy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak zrobić uprawnienia do 1kV
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Uprawnienia URE 1kV (SEP) robić czy nie?! (7)
Uprawnienia 1kV w Warszawie. Gdzie można szybko zdobyć? (6)
Uprawnienia URE 1kV do kiedy można odnowić? (9)
gdzie w Radomiu robią kursy na uprawnienia 1kV (7)
Zmiana SEP-ów do 1KV? Do kiedy uprawnienia są ważne? (7)
Uprawnienia SEP do 1kV a nowa instalacja. (2)
Uprawnienia projektowe do 1kV-jakie są uwarunkowania (2)
Pytanie o uprawnienia do 1kV dla elektryka. (18)
Uprawnienia projektowe do 1kV-jakie są uwarunkowania (11)
- Gdzie zrobić uprawnienia elektryczne w lubuskim. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS