Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zrobić uprawnienia do 1kV


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Jak zrobić uprawnienia do 1kV Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: GDAŃSK
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Ocena postów: 2
mazak1985
Poziom 8
Post#1 25 Sty 2009 23:48  Autor tematu   

Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Witam kolegów.
W jaki sposób można zrobić uprawnienia do 1kV. Gdzie trzeba się udać w celu załatwienia takiej sprawy. Czy wystarczy jakiś kurs czy szkołe ukończyć

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcino2000
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Kraków
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 736
Pomógł: 25
Ocena postów: 6
marcino2000
Poziom 19
Post#2 26 Sty 2009 05:02    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Uprawnienia SEP można zrobić w każdym oddziale SEP-u:D poszukaj w googlu w twojej najbliższej okolicy. koszt to przeważnie 1/10 minimalnej pensji krajowej plus eewentualny kurs. nie wiem czy bez szkoły da się to zrobić(ja szkołę mam i problemów nie miałem). Na pewno jest prościej zdać jak wysyła cię zakład pracy.
pozdrawiam
marcino2000

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
psiata
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Warszawa
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 389
Pomógł: 28
psiata
Użytkownik obserwowany
Post#3 28 Sty 2009 22:12    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


witam.Najpierw trzeba sobie wybrać typ uprawnień czy mają to być eksploatacyjne czy dozorowe(z reguły najpierw robi się eksploatacyjne,a dopiero potem dozorowe),pójść na kurs na elektryka,który cię przygotuje do egzaminu na takowe uprawnienia,no a potem już zdajesz egzamin w cechu rzemiosł przed komisją i już.Jeśli zdasz ten egzamin juz w zasadzie masz upragnione uprawnienia niezbęne do wykonywania zawodu elektryka.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6469
Pomógł: 351
Ocena postów: 97
Madrik
Moderator Robotyka
Post#4 29 Sty 2009 13:10    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


marcino2000 napisał:
Uprawnienia SEP można zrobić w każdym oddziale SEP-u:D poszukaj w googlu w twojej najbliższej okolicy. koszt to przeważnie 1/10 minimalnej pensji krajowej plus eewentualny kurs. nie wiem czy bez szkoły da się to zrobić(ja szkołę mam i problemów nie miałem). Na pewno jest prościej zdać jak wysyła cię zakład pracy.
pozdrawiam
marcino2000


1/10 pensji to opłata za egzamin. Kurs do 1kV to ok. 700zł.
Na pewno łatwiej zdać mając podstawy teoretyczne (szkoła), bo wiesz o czym mówią dziadkowie na kursie.
Generalnie trzeba być totalnym tłumokiem, żeby po kursie nie zdać egzaminu do 1kV. Ten kurs jest obliczony na osoby bez podstaw wiedzy, które np. potrzebują uprawnień z powodów formalnych, albo się przekwalifikowują z np. malarza pokojowego.
Cała tajemnica tkwi w dodatkowych punktach. Na każdy zdajesz egzamin.
I masz np. Grzejnictwo, Kable, Linie napowietrzne, Akumulatorki, agregaty pradotwórcze itd. Na każdy "punkcik" zdajesz egzamin, ale możesz też z niego zrezygnować. Im więcej masz "punkcików" w papierach tym więcej możesz i tym cenniejszym jesteś pracownikiem.
Ale jeśli nie chcesz pracować przy obsłudze, latarń ulicznych, kabli, linii napowietrznych, trakcji elektrycznej, akumulatorach, zespołach prądowtwórczych, grzejnictwie itd. To prawie nie ma problemu ze zdawaniem. Inna sprawa, że wtedy g... możesz jako elektryk. Tę drogę wybierają np. czesto "montery" czyli tzw. "małpy" - wykuj rowek włóż kabelek, połącz czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, żółtozielony z żółtozielonym. Tu masz 6zł za godzinę, pa pa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Jaśkiewicz
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Otwock
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 9
Paweł Jaśkiewicz
Poziom 4
Post#5 29 Sty 2009 22:11    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Jeżeli zaczynasz od zera to proponuję kurs 2 tygodniowy na Starym Mieście (Zakład Doskonalenia Zawodowego ul.Podwale czy Podzamcze albo jakoś podobnie) jednak jeżeli nie zrozumiesz po tym kursie chociaż podstaw to lepiej daj sobie spokój -będzie bezpieczniej dla ciebie i innych.
Kolegom Elektrykom w celu odnowienia uprawnień proponuję dziadków w Gazowni Warszawskiej przy ul.Kasprzaka.
Pozdrawiam

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: GDAŃSK
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Ocena postów: 2
mazak1985
Poziom 8
Post#6 29 Sty 2009 22:33  Autor tematu   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Pojęcie o elektryce to mam (troche na inżynieri mnie nauczyli) ale niemam kwitu

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
R_U_S
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Kowalki
Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 50
Pomógł: 1
R_U_S
Poziom 10
Post#7 30 Sty 2009 01:03    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


psiata napisał:
Jeśli zdasz ten egzamin juz w zasadzie masz upragnione uprawnienia niezbęne do wykonywania zawodu elektryka.


Madrik napisał:
Ale jeśli nie chcesz pracować przy obsłudze, latarń ulicznych, kabli, linii napowietrznych, trakcji elektrycznej, akumulatorach, zespołach prądowtwórczych, grzejnictwie itd. To prawie nie ma problemu ze zdawaniem. Inna sprawa, że wtedy g... możesz jako elektryk. Tę drogę wybierają np. czesto "montery" czyli tzw. "małpy" - wykuj rowek włóż kabelek, połącz czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, żółtozielony z żółtozielonym. Tu masz 6zł za godzinę, pa pa.


Mogę prosić o rozwinięcie powyższego :!:

To zdając egzamin SEP E gr.1 do 1kV będę uznany za elektryka czy tylko zasilę konto bankowe SEP'u, a uprawnieniami, to mogę co najwyżej przed kolegami dla popisu pomachać :?:

Co dają, z praktycznego punktu widzenia, uprawnienia SEP E gr.1 do 1kV lub jak je zdać by coś znaczyły(w sensie, by móc powiedzieć, że ja mogę robić to czy to i mam na to odpowiednie kwalifikacje):?:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6469
Pomógł: 351
Ocena postów: 97
Madrik
Moderator Robotyka
Post#8 30 Sty 2009 21:33    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


To jak z prawem jazdy. Masz różne kategorie. Dobry kierowca zawodowy ma A, B, C, D, E. Mamusia wożąca dzieci do szkoły zadowala się samym B.
Tak samo jest z w/w uprawnieniami. Są różne kategorie, ale nie wszystkie są potrzebne wszystkim. Nie każdy pracuje przy Lampach na ulicach, czy przy trakcji tramwajowej. Nie warto zatem zawracać sobie tym głowy. Jesli zmienisz np. pracę, po prostu zadjesz nowy egzamin ze zmienionymi punktami.
Większość osób "poczatkujących" zadowala się punktem 2 z książeczki, czyli "Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1kV".
Poniżej są podpunkty, które się zaznacza lub wykreśla z wniosku przy egzaminie. Egzaminator może np. zmnienić podpunkty dodając ograniczenia, lub rozszerzenia. Np. "silniki nie do 250kW, tylko np. do 20kW". jeśli stwierdzi, że pacjent nie ma zbyt dużego pojęcia.
Przeciętnemu elektrykowi powinny wystarczyć punkty 2 i 10.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomekkemot
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: nie daleko Tychów
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 111
Ocena postów: 2
tomekkemot
Poziom 13
Post#9 30 Sty 2009 21:41    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


najlepiej jest popytać gdzieś w szkole, gdzie jest profil elektryka, np. u mnie w szkole organizowane są takie kursy, wykładowca bierze 3000zł w tym też jest egzamin, czyli im więcej ludzi tym taniej dla nas, ja płaciłem 150zł i w tym jest egzamin.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6469
Pomógł: 351
Ocena postów: 97
Madrik
Moderator Robotyka
Post#10 31 Sty 2009 19:48    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


tomekkemot napisał:
najlepiej jest popytać gdzieś w szkole, gdzie jest profil elektryka, np. u mnie w szkole organizowane są takie kursy, wykładowca bierze 3000zł w tym też jest egzamin, czyli im więcej ludzi tym taniej dla nas, ja płaciłem 150zł i w tym jest egzamin.


No to miałeś farta, bo za kurs i egzamin zapłaciłeś mniej, niż ustawowa opłata za sam egzamin :D Ceny kursu zależą od woli organizatorów, ale opłata egzaminacyjna jest stała i określona w ustawie.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: GDAŃSK
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Ocena postów: 2
mazak1985
Poziom 8
Post#11 31 Sty 2009 20:09  Autor tematu   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Madrik napisał:

Przeciętnemu elektrykowi powinny wystarczyć punkty 2 i 10.


o czym mówi punkt 10

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurekN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 6
jurekN
Poziom 18
Post#12 31 Sty 2009 20:18    

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Aparatura kontrolno-pomiarowa i sterowanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: GDAŃSK
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 27
Ocena postów: 2
mazak1985
Poziom 8
Post#13 01 Lut 2009 00:20  Autor tematu   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Dzięki wielkie wszystkim kolegom o wyjaśnienie sprawy.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak zrobić uprawnienia do 1kV
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Uprawnienia projektowe do 1kV-jakie są uwarunkowania (11)
Pytanie o uprawnienia do 1kV dla elektryka. (18)
Uprawnienia projektowe do 1kV-jakie są uwarunkowania (2)
Uprawnienia SEP do 1kV a nowa instalacja. (2)
Uprawnienia - SEP do 1kV E później D 18 lat (5)
Zmiana SEP-ów do 1KV? Do kiedy uprawnienia są ważne? (7)
gdzie w Radomiu robią kursy na uprawnienia 1kV (7)
Uprawnienia URE 1kV do kiedy można odnowić? (9)
Uprawnienia 1kV w Warszawie. Gdzie można szybko zdobyć? (6)
Uprawnienia URE 1kV (SEP) robić czy nie?! (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS