Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jak zrobić uprawnienia do 1kV
Author
Message
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 06 Apr 2007
Posts: 27
Location: GDAŃSK

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2009 23:48   

Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Witam kolegów.
W jaki sposób można zrobić uprawnienia do 1kV. Gdzie trzeba się udać w celu załatwienia takiej sprawy. Czy wystarczy jakiś kurs czy szkołe ukończyć

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jan 2009 23:48   





Back to top
   
marcino2000
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 12 Jun 2006
Posts: 728
Location: Kraków

Post#2 26 Jan 2009 05:02   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Uprawnienia SEP można zrobić w każdym oddziale SEP-uVery Happy poszukaj w googlu w twojej najbliższej okolicy. koszt to przeważnie 1/10 minimalnej pensji krajowej plus eewentualny kurs. nie wiem czy bez szkoły da się to zrobić(ja szkołę mam i problemów nie miałem). Na pewno jest prościej zdać jak wysyła cię zakład pracy.
pozdrawiam
marcino2000

Helpful message? + -

Back to top
   
psiata
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 19 Feb 2008
Posts: 394
Location: Warszawa

Post#3 28 Jan 2009 22:12   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


witam.Najpierw trzeba sobie wybrać typ uprawnień czy mają to być eksploatacyjne czy dozorowe(z reguły najpierw robi się eksploatacyjne,a dopiero potem dozorowe),pójść na kurs na elektryka,który cię przygotuje do egzaminu na takowe uprawnienia,no a potem już zdajesz egzamin w cechu rzemiosł przed komisją i już.Jeśli zdasz ten egzamin juz w zasadzie masz upragnione uprawnienia niezbęne do wykonywania zawodu elektryka.

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6038
Location: Warszawa

Post#4 29 Jan 2009 13:10   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


marcino2000 wrote:
Uprawnienia SEP można zrobić w każdym oddziale SEP-uVery Happy poszukaj w googlu w twojej najbliższej okolicy. koszt to przeważnie 1/10 minimalnej pensji krajowej plus eewentualny kurs. nie wiem czy bez szkoły da się to zrobić(ja szkołę mam i problemów nie miałem). Na pewno jest prościej zdać jak wysyła cię zakład pracy.
pozdrawiam
marcino2000


1/10 pensji to opłata za egzamin. Kurs do 1kV to ok. 700zł.
Na pewno łatwiej zdać mając podstawy teoretyczne (szkoła), bo wiesz o czym mówią dziadkowie na kursie.
Generalnie trzeba być totalnym tłumokiem, żeby po kursie nie zdać egzaminu do 1kV. Ten kurs jest obliczony na osoby bez podstaw wiedzy, które np. potrzebują uprawnień z powodów formalnych, albo się przekwalifikowują z np. malarza pokojowego.
Cała tajemnica tkwi w dodatkowych punktach. Na każdy zdajesz egzamin.
I masz np. Grzejnictwo, Kable, Linie napowietrzne, Akumulatorki, agregaty pradotwórcze itd. Na każdy "punkcik" zdajesz egzamin, ale możesz też z niego zrezygnować. Im więcej masz "punkcików" w papierach tym więcej możesz i tym cenniejszym jesteś pracownikiem.
Ale jeśli nie chcesz pracować przy obsłudze, latarń ulicznych, kabli, linii napowietrznych, trakcji elektrycznej, akumulatorach, zespołach prądowtwórczych, grzejnictwie itd. To prawie nie ma problemu ze zdawaniem. Inna sprawa, że wtedy g... możesz jako elektryk. Tę drogę wybierają np. czesto "montery" czyli tzw. "małpy" - wykuj rowek włóż kabelek, połącz czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, żółtozielony z żółtozielonym. Tu masz 6zł za godzinę, pa pa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Jan 2009 13:10   





Back to top
   
Paweł Jaśkiewicz
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 16 Aug 2008
Posts: 9
Location: Otwock

Post#5 29 Jan 2009 22:11   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Jeżeli zaczynasz od zera to proponuję kurs 2 tygodniowy na Starym Mieście (Zakład Doskonalenia Zawodowego ul.Podwale czy Podzamcze albo jakoś podobnie) jednak jeżeli nie zrozumiesz po tym kursie chociaż podstaw to lepiej daj sobie spokój -będzie bezpieczniej dla ciebie i innych.
Kolegom Elektrykom w celu odnowienia uprawnień proponuję dziadków w Gazowni Warszawskiej przy ul.Kasprzaka.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Jan 2009 22:11   





Back to top
   
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 06 Apr 2007
Posts: 27
Location: GDAŃSK

Post#6 Post from the author of the topic 29 Jan 2009 22:33   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Pojęcie o elektryce to mam (troche na inżynieri mnie nauczyli) ale niemam kwitu

Helpful message? + -

Back to top
   
R_U_S
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 51
Location: Kowalki

Post#7 30 Jan 2009 01:03   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


psiata wrote:
Jeśli zdasz ten egzamin juz w zasadzie masz upragnione uprawnienia niezbęne do wykonywania zawodu elektryka.


Madrik wrote:
Ale jeśli nie chcesz pracować przy obsłudze, latarń ulicznych, kabli, linii napowietrznych, trakcji elektrycznej, akumulatorach, zespołach prądowtwórczych, grzejnictwie itd. To prawie nie ma problemu ze zdawaniem. Inna sprawa, że wtedy g... możesz jako elektryk. Tę drogę wybierają np. czesto "montery" czyli tzw. "małpy" - wykuj rowek włóż kabelek, połącz czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, żółtozielony z żółtozielonym. Tu masz 6zł za godzinę, pa pa.


Mogę prosić o rozwinięcie powyższego Exclamation

To zdając egzamin SEP E gr.1 do 1kV będę uznany za elektryka czy tylko zasilę konto bankowe SEP'u, a uprawnieniami, to mogę co najwyżej przed kolegami dla popisu pomachać Question

Co dają, z praktycznego punktu widzenia, uprawnienia SEP E gr.1 do 1kV lub jak je zdać by coś znaczyły(w sensie, by móc powiedzieć, że ja mogę robić to czy to i mam na to odpowiednie kwalifikacje)Question

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6038
Location: Warszawa

Post#8 30 Jan 2009 21:33   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


To jak z prawem jazdy. Masz różne kategorie. Dobry kierowca zawodowy ma A, B, C, D, E. Mamusia wożąca dzieci do szkoły zadowala się samym B.
Tak samo jest z w/w uprawnieniami. Są różne kategorie, ale nie wszystkie są potrzebne wszystkim. Nie każdy pracuje przy Lampach na ulicach, czy przy trakcji tramwajowej. Nie warto zatem zawracać sobie tym głowy. Jesli zmienisz np. pracę, po prostu zadjesz nowy egzamin ze zmienionymi punktami.
Większość osób "poczatkujących" zadowala się punktem 2 z książeczki, czyli "Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1kV".
Poniżej są podpunkty, które się zaznacza lub wykreśla z wniosku przy egzaminie. Egzaminator może np. zmnienić podpunkty dodając ograniczenia, lub rozszerzenia. Np. "silniki nie do 250kW, tylko np. do 20kW". jeśli stwierdzi, że pacjent nie ma zbyt dużego pojęcia.
Przeciętnemu elektrykowi powinny wystarczyć punkty 2 i 10.

Helpful message? + -

Back to top
   
tomekkemot
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 111
Location: nie daleko Tychów

Post#9 30 Jan 2009 21:41   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


najlepiej jest popytać gdzieś w szkole, gdzie jest profil elektryka, np. u mnie w szkole organizowane są takie kursy, wykładowca bierze 3000zł w tym też jest egzamin, czyli im więcej ludzi tym taniej dla nas, ja płaciłem 150zł i w tym jest egzamin.

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6038
Location: Warszawa

Post#10 31 Jan 2009 19:48   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


tomekkemot wrote:
najlepiej jest popytać gdzieś w szkole, gdzie jest profil elektryka, np. u mnie w szkole organizowane są takie kursy, wykładowca bierze 3000zł w tym też jest egzamin, czyli im więcej ludzi tym taniej dla nas, ja płaciłem 150zł i w tym jest egzamin.


No to miałeś farta, bo za kurs i egzamin zapłaciłeś mniej, niż ustawowa opłata za sam egzamin Very Happy Ceny kursu zależą od woli organizatorów, ale opłata egzaminacyjna jest stała i określona w ustawie.

Helpful message? + -

Back to top
   
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 06 Apr 2007
Posts: 27
Location: GDAŃSK

Post#11 Post from the author of the topic 31 Jan 2009 20:09   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Madrik wrote:

Przeciętnemu elektrykowi powinny wystarczyć punkty 2 i 10.


o czym mówi punkt 10

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2009 20:09   





Back to top
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 569
Location: Zamość

Post#12 31 Jan 2009 20:18   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Aparatura kontrolno-pomiarowa i sterowanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
mazak1985
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 06 Apr 2007
Posts: 27
Location: GDAŃSK

Post#13 Post from the author of the topic 01 Feb 2009 00:20   

Re: Jak zrobić uprawnienia do 1kV


Dzięki wielkie wszystkim kolegom o wyjaśnienie sprawy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jak zrobić uprawnienia do 1kV
Page 1 of 1
Similar topics
Uprawnienia projektowe do 1kV-jakie są uwarunkowania (11)
Pytanie o uprawnienia do 1kV dla elektryka. (18)
Uprawnienia projektowe do 1kV-jakie są uwarunkowania (2)
Uprawnienia SEP do 1kV a nowa instalacja. (2)
Uprawnienia - SEP do 1kV E później D 18 lat (5)
Zmiana SEP-ów do 1KV? Do kiedy uprawnienia są ważne? (7)
gdzie w Radomiu robią kursy na uprawnienia 1kV (7)
Uprawnienia URE 1kV do kiedy można odnowić? (9)
Uprawnienia 1kV w Warszawie. Gdzie można szybko zdobyć? (6)
Uprawnienia URE 1kV (SEP) robić czy nie?! (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl topic RSS feed