| Author |
boulli Poziom 13

|
06 Apr 2004 15:24 Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Mam problem ze zdalnie sterowanymi tanimi samochodzikami firmy Nikko (Subaru Impreza). Sterowanie jest naprawdę proste: nadajnik zdalnego ma tylko przyciski do jazdy w przód i w tył (nawet bez regulacji prędkości) i skręcanie. Mój 4-letni siostrzeniec dostał od ojca dwa takie samochodziki no i chodzi smutny, bo w obydwóch zdalne sterowanie działa na identycznej częstotliwości (40MHz), więc może co najwyżej jeździć synchronicznie dwoma naraz. Nadajniczki pracują na 14-nóżkowym scalaku 8A977P, mają też kwarce 40,685MHz. W odbiornikach kwarcu nie ma, a pracuje toto na scalaku 16-pinowym 8A978P. Na temat tychże scalaków praktycznie nic nie znalazłem, nie mam żadnych not aplikacyjnych, do tego elektronika w.cz to nie moja działka :). Proszę o pomoc, może ktoś uporał się z tym problemem...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Macias86 Poziom 21

|
06 Apr 2004 21:10 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
powiem ci ze nie wiem jak zmienic czestotliwosc ale potrzebowalbym schemat prostego zdalnego sterowania z mozliwoscia skrecania ( ^^ ) i regulacji predkosci w przod i w tyl.
|
|
| Back to top |
|
 |
Irek_K Poziom 13

|
08 Apr 2004 02:36 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Nie miałem w ręku takiego odbiornika ani nadajnika ale
mogę domyślać się że :
w nadajniku zmień kwarc na 27.145 MHz i przestrój filtr LC
(chyba jest tylko jeden) z 40 na 27 MHz (przez przylutawanie równolegle
odpowiedniego kondensatora Cnew=C*((40/27)^2 - 1) , -1 bo
zakładam że stary C zostanie).
W obwód zasilania włącz amperomierz (nie elektroniczny) i dostrój
rdzeniem na minimalny (tak MINIMALNY) pobór pródu przez
nadajnik (a najlepiej i dokładniej prąd tranzystora z filtrem).
Potem przestrój analogicznie filtr LC w odbiorniku
i dostrój odbiornik do odbioru sygnału z nadajnika.
Niestety efektu nie gwarantuję :cry: , bo nie mam pewności co to za
aparatura.
Bedzie OK jeśli odbiornik jest superreakcyjny co sprawdzisz
jeśli go zblizysz do anteny telewizora i zaczniesz przestrajać TV
na najnizszych kanałach (1-5), powinny się pojawić
skośne "poszumiane" czarne pasy. Jesli tak, to odbiornik jest superreakcyjny i przestrojenie powinno się udać.
Po przestrojeniu telewizor też powinien łapać czarne pasy
co świadczy o niezerwaniu sprzeżenia zwrotnego w odbiorniku po przeróbce.
Nadajnik też tak sprawdzisz lecz pasy będą inne (poziome).
Oczywiście po przestrojeniu pasy załapiesz na innym kanale TV.
Kwarce 27.145MHz są dostępne w sklepach elektronicznych po 2PLN.
:bye:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Apr 2004 02:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ilmenauer Poziom 13

|
08 Dec 2004 12:35 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Znalazłem u jednego z producentów dość wyczerpującą notę katalogową, wzraz z przykładem aplikacji:
h**p://www.pti-ic.com/ptipdf/datasheet/pt8a977p.pdf
Fajny gotowiec, ale chyba nie do kupienia poniżej Xtysięcy sztuk :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 12:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Panda02 Poziom 22

|
08 Dec 2004 14:41 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Jeśli nie masz żadnego doświadczenia z takimi układami to możesz mieć kłopoty z przestrojeniem. Radziłbym zrobić to pod okiem kogoś doświadczonego
:arrow: Macias86 - strona z interesującymi Ciebie schematami jest tutaj:
http://members.shaw.ca/novotill/RcCarsSimple/index.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 14:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaczorele Poziom 14

|
12 Dec 2004 19:04 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
kiedys slyszalem ze trzeba zmienic kwarce
|
|
| Back to top |
|
 |
Panda02 Poziom 22

|
13 Dec 2004 00:08 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
| kaczorele wrote: |
| kiedys slyszalem ze trzeba zmienic kwarce |
Dla odbiorników superreakcyjnych w ramach jednego pasma zmiana kwarców niewiele da. Należy zmienić pasmo częstotliwości np. z 27MHz na 40MHz
|
|
| Back to top |
|
 |
hawranek10 Poziom 16

|
05 Feb 2005 22:20 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Witam, można zaradzic problemowi zakupując parę kwarcy na 40MHz ale na inny kanał tego pasma. W sklepach modelarskich pytać. Trzeba dokładnie zobaczyć jaki jest kwarc(częstotliwość) w nadajniku i odbiorniku(para), wiem z doświadczenia że pośrednia w tych zabawkach bywa różna zależy od firmy. Nie opłaca się zmiana częstotliwości to tak jak budować od podstaw całą aparaturę. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Panda02 Poziom 22

|
06 Feb 2005 21:59 Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
W prostych zabawkach stabilizowana jest tylko częstotliwość nadajnika, natomiast odbiornik jest superreakcyjny, także nie ma tutaj mowy o pośredniej odbiornika.
|
|
| Back to top |
|
 |
olo Poziom 17

|
06 Feb 2005 22:20 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Witam
kolega boulli napisał ze w odbiorniku nie ma kwarcu więc jego zmiana w nadajniku nie wiele pomoże, czy odbiornik posiada jakieś zewnętrzne obwody LC?????jeśli tak to zmiana kwarcu w nadajniku na 27 MHz jak to proponowali inni a potem dostroić odbiornik obwodami
|
|
| Back to top |
|
 |
hawranek10 Poziom 16

|
06 Feb 2005 22:50 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Witam, można dokupić sam kwarc tylko do nadajnika ale o częstotliwości wyższej lub niższej od tego kwarca w drugim nadajniku tylko wymienić i może lekko cos tam podstroić na cewkach to tylo kilka kHz, a przerobienie układu na 27MHz nie będzie gwarantowało pomyślności zabiegu, przecież to storzenie nowej aparatury gdyż trzeba nowego nadajnika i odbiornika ale to pozostawiam włąścicielowi zabawki.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
swiatrob Poziom 6

|
31 Mar 2005 13:40 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Witam wszystkich!
Tak przy okazji rezonatorow kwarcowych a raczej ich wymiany mam pytanko:
Czym sie roznia kwarce kupione w sklepie modelarskim za ok. 30 PLN od tych za 2 zeta? oczywiscie para takich kwarcy ma identyczne czestotliwosci... czyzby tylko cena :lol: i napisami RX i TX?
Pozdrawiam
Robert
|
|
| Back to top |
|
 |
mikevein Poziom 13

|
28 Apr 2005 20:57 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
Ja miałbym jeszcze jedno pytanie - mam odbiornik zdalnego sterowania wyjęty z jakiegoś samochodu-zabawki. Chciałbym dostroić go do posiadanego przeze mnie nadajnika z innego samochodu [27MHz]
Czy jest to możliwe, a jeśli tak to jak po zrobić?
I jeszcze jedno - czy da się sprawdzić czy nadajnik 27MHz działa?
Dodam jeszcze, że w odbiorniku nie ma kwarcu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Panda02 Poziom 22

|
28 Apr 2005 22:31 Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
:arrow: swiatrob - Sprawa kwarców to dość obszerne zagadnienie, ponieważ składa się na to bardzo wiele czynników. W skrócie; kwarce po 2zł to kwarce dość niskiej jakości nadające się np. do zabawek zdalnie sterowanych, czy prostych radiotelefonów. Natomiast modelarskie aparatury do zdalnego sterowania muszą zapewnić stabilność częstotliwości i pewność łączności, stąd używane w nich kwarce powinny być wysokiej jakości, stąd cena. Oczywiście jak to ma miejsce w innych dziedzinach znaczek firmowy też ma swoją cenę. Może się również tak zdarzyć, że kwarc jednej firmy nie będzie chodził w urządzeniu innej firmy, ale to już zależy od innych czynników związanych ze schematem elektrycznym urządzenia i sposobem wytworzenia rezonatora.
:arrow: mikevein - możliwe, jeśli odbiornik i nadajnik są z jednego pasma. Nie ma wtedy w zasadzie potrzeby dostrajania, ewentualnie niewielka korekcja. Innym trudniejszym zagadnieniem jest sposób kodowania informacji. Ponieważ różne firmy robią to w różny sposób, to jeśli odbiornik i nadajnik są od różnych producentów to może się zdarzyć (choć nie musi), że pomimo dostrojenia odbiornika i nadajnika nie będzie można zrealizować żadnej funkcji sterowania. W takim przypadku schemat odbiornika i nadajnika może dużo wyjaśnić.
Nadajnik można sprawdzić dysponując radiotelefonem CB, a konkretnie odbiornikiem CB, lub skanerem na to pasmo. Trzeba tylko w radiotelefonie wybrać odpowiedni kanał pracy (częstotliwość) i przy pracującym nadajniku zdalnego sterowania da się słyszeć charakterystyczny warkot zmieniający się przy przełączaniu funkcji sterownika.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2005 22:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
max654321 Poziom 1

|
02 Sep 2008 12:20 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
A moze prościej i taniej będzie kupic jakas zabaweczke na zdalne sterowanie 27Mhz (koszt pewnie do 20zl) i przełożyc zdalne sterowanie z jednago (dawcy) do tego autka:). Zaznaczam, że niejestem doswiadczonym elektronikiem - traczej początkujący samouk ale robilem 2 takie zdalne sterowania tzn z samochodzikow wyjmowalem i zakladalem przekaźniki i mialem to do uzytku w domu (lampka,choinka, itp.)
|
|
| Back to top |
|
 |
kaczorele Poziom 14

|
28 Sep 2008 11:49 Re: Proste zdalne sterowanie - jak zmienić częstotliwość ? |
|
|
|
wymiana kwarcy