| Author |
sanserwis1 Poziom 12

|
22 Mar 2010 18:23 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
giezet Ja scalałem 3 szt spawarką ściskałem w imadle i spawałem
[url=hhttp://obrazki.elektroda.net/39_1269275737_thumb.jpg[/img][/url]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2010 18:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
giezet Poziom 7

|
22 Mar 2010 20:15 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Oryginalny stojan od pralki muszę przesunąć o 2cm. Aby wcisnąć drugi z którym dam sobie rade, ale pierwszy nie chce drgnąć nawet po nagrzaniu w kuchence do 200 stopni
|
|
| Back to top |
|
 |
TypeMutineer Poziom 19

Joined: 03 Jan 2008 Posts: 650 Location: Za górami, za lasami, za dolinami.
|
22 Mar 2010 20:48 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Co sądzicie o takiej możliwości wykorzystywania savoniusa jak na tym filmie ?
http://www.youtube.com/watch?v=rt1aRkNBBtE
Chciałbym wykorzystać podobne przełożenie dla prądnicy 500/800W 230V
|
|
| Back to top |
|
 |
sanserwis1 Poziom 12

|
22 Mar 2010 20:54 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
giezet ja rozcinałem obudowy bo nie były mi potrzebne to wychodziły bez problemu.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
atari666 Poziom 2

|
22 Mar 2010 21:06 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
jw3417 Dzięki wielkie za uwagę, jeżeli jest coś jeszcze nie tak to napisz, z góry dzięki.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel06 Poziom 11

|
23 Mar 2010 00:21 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
| giezet wrote: |
| Oryginalny stojan od pralki muszę przesunąć o 2cm. Aby wcisnąć drugi z którym dam sobie rade, ale pierwszy nie chce drgnąć nawet po nagrzaniu w kuchence do 200 stopni |
A co małżonka na takie "ciasto" :D
W niektórych obudowach są nity, tj. stojan przynitowany do obudowy - wywierciłeś te nity?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrono Poziom 9

|
25 Mar 2010 16:31 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Witam
O elektrowniach wiatrowych czytam już kilka lat i mam pytanie.
Jakie znaczenie ma wielkość(wysokość cewek) i średnica statora?
Załóżmy, że chcę ładować akumulatory 12 V, użyję drutu 1mm, czyli bezpieczny prąd 4A. Teraz nawinę cewki o wysokości okna cewki 25mm, więc użyję magnesów 25x10x5mm, wszystko dam na mniejszej tarczy. Uzyskom napięcie 14v.
Teraz nawinę cewki o wysokości okna 45, czyli magnesy 45x10x5, wszystko umieszczę na większej tarczy i uda mi się również uzyskać 14V.
Użycie większej tarczy to większa wolnoobrotowość. Czy zyskam coś poza tym? Poco używa się większych średnic statora i większych magnesów, skoro uzyskam to samo mniejszymi wymiarami?
|
|
| Back to top |
|
 |
lamer1 Poziom 18

|
25 Mar 2010 19:15 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
| piotrono wrote: |
Witam
Użycie większej tarczy to większa wolnoobrotowość. Czy zyskam coś poza tym? Poco używa się większych średnic statora i większych magnesów, skoro uzyskam to samo mniejszymi wymiarami? |
Równie dobrze możesz zrobić miniaturkę amerykanki rozpędzić do 3000 obr/min i też będziesz miała 14V, zaoszczędzisz na magnesach i na miedzi, wnioski wyciągnij sam.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrono Poziom 9

|
25 Mar 2010 20:40 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
A to też tak myślałem.
| Quote: |
| też będziesz miała 14V |
powinno być będziesz miał ;)
Dzięki za rozwianie wątpliwości, na początku chciałem robić amerykańca - stator 150mm rotory 125mm, ale chyba trochę zwiększę rozmiary tarczy, cewek i magnesów.
|
|
| Back to top |
|
 |
adriano693 Poziom 9

|
28 Mar 2010 15:11 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Witam, chce obliczyć napięcie powstałe na jednej fazie w mojej projektowanej amerykance będzie posiadała ona 24 cewki po 160 zwojów 32 magnesy 50x25x12
znalazłem wzór w literaturze w książce o maszynach elektrycznych ale po angielsku i nie mogę dojść do tego co oznacza tam symbol Nph, "a" oraz jak wyliczyć Φ
Eph=(4,44*f*kw*Nph*Φ)/a
dla prędkości 50 obr/min f=13,3Hz
kw=0,922
Φ= B*S B przyjąłem jako 0,8 a S- czy tu chodzi o powierzchnie działania na bok jednej cewki czy to powierzchnia łączna z 8 cewek fazy?
Nph- z tego co zrozumiałem to ilość zwojów. Ilość? czy długość tak jak we wzorze E=Bvl ?
a co to jest to 'a'? w książce piszę tak "If the connections are such that there are 'a' paths in each phase (i.e. a armature circuits in parallel). Ale nie rozumiem o co tu chodzi.
proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
roberttrz28 Poziom 8

|
28 Mar 2010 15:41 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Mam takie pytanie: jeśli mam elektrownie wiatrową prądnica o mocy 4.5 kw i używam jej tylko do grzania wody w c.o i nie mam tam żadnych akumulatorów ani regulatorów i jeśli woda osiągnie daną temperaturę, a wiatr nadal wieje, to energia elektryczna się marnuje. Moje pytanie: czy tą energie elektryczną mogę sprzedać elektrowni, oczywiście po załatwieniu wszystkich formalności, ale czy do tego są potrzebne jakieś akumulatory, czy regulatory żeby było 230V, czy ile wyprodukuje, tyle będzie np w danej chwili 100v bo jest slaby wiatr ? Proszę o odp.
|
|
| Back to top |
|
 |
adamkrawczyk24 Poziom 1

|
28 Mar 2010 15:55 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Wszedłem w posiadanie dwóch prądnic.Prawdopodobnie na 12v i 24v. Niestety nie ma na żadnej tabliczki znamionowej. Czy ktoś miał styczność z takimi prądnicami i jakie mogą mieć parametry i co mogę nimi osiągnąć. mam już wiatrak 6 łopat średnica 2.2m max 150 obr. Wiatrak wcześniej zasilał tłokową pompę wodną
|
|
| Back to top |
|
 |
szamanstrong Poziom 9

|
28 Mar 2010 17:33 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Te prądnice na zdjęciach się nie nadają jako prądnica do elektrowni wiatrowej
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2010 17:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
trambis Poziom 6

|
28 Mar 2010 18:16 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
roberttrz28
Gdzieś czytałem że minimalna moc generatora prądu aby zakład energetyczny był zainteresowany to 18kw. Do tego jeszcze jest potrzebna skomplikowana aparatura która dopasuje wszystkie parametry takie jak, częstotliwość, napięcie.
Czarno to widzę
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejs18 Poziom 6

Joined: 22 Dec 2008 Posts: 19 Location: piotrków trybunalski
|
28 Mar 2010 20:24 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Witam,
Panowie co tak cicho ?
Ja walczę z przekładnią do swojego wiatraka.
Mam pytanie
Ile obrotów jest potrzebne do uzyskania 12-15V ?z prądnicy "pralkowca" 36 żłobków 3 fazy drut 1.2mm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2010 20:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leonada Poziom 12

|
28 Mar 2010 20:49 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
roberttrz28 z energetyka to jest taki myk , że albo sprzedajesz wszystko albo nic , oni nadwyżek nie skopują i nieważna jest moc wiatraka , mój kumpel ma 3kw i musi oddać wszystko poprzez odpowiedni regulator (nie pamiętam jak to się nazywa) . Musisz mieć własna działalność , bo musisz wystawiać faktury , przy małych elektrowniach to się nie opłaca chyba , że masz już działalność i tylko ją rozszerzasz to wtedy i owszem . wszystko sprzedajesz i odkupujesz tyle ile potrzebujesz .
|
|
| Back to top |
|
 |
pawlusekczeslaw Poziom 9

|
28 Mar 2010 21:09 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Witam. Pytanie do elektryków i elektroników. Amerykankę zbudowałem i po małych przeróbkach osiągnąłem około 150 volt bez obciążenia przy około 200 obr/min po mostku prostowniczym. Teraz ładuje 4 aku po 12 volt czyli 48volt z dobrym skutkiem. W czym rzecz , chciałbym ogrzewać wodę w bojlerze. Zbudowanie urządzenia które, by sterowało grzałką lub grzałkami jest dla mnie za trudne,bez pomocy. Proszę więc kolegów o pomoc, jakieś rysunki, schematy, opisy, części z których mógłbym samodzielnie zbudować taki sterownik.
Moc prądnicy to około 1000wat ,pojemność bojlera150 litrów. Dziękuje i pozdrawiam przy okazji życzę wesołych świąt wielkanocnych.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam20 Poziom 15

|
28 Mar 2010 21:34 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
adriano693- podeślij może skan tej strony z książki, gdzie są te wzory, to będzie nam wszystkim łatwiej zorientować się co i jak.. a nóż ktoś wpadnie na myśl, o co chodziło autorowi
|
|
| Back to top |
|
 |
Fules Poziom 2

|
30 Mar 2010 02:08 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Witam zakręconych wiatrem kolegów. Z małymi przerwami śledzę ten temat od jego początku. Dobry silnik lub generator to coś, czego szukam od lat.
Magnesy neodymowe dają potężny strumień nawet w dużej szczelinie powietrznej - stąd powodzenie rozwiązań typu "amerykanka".
Popełniłem w zeszłym roku eksperyment z amerykanką; wirnik to dwie tarcze hamulcowe , po 12 magnesów neodymowych 45 x 25 x10. Stator cienki na 7 mm, trzy fazy , każda płaską taśmą miedziana 8mm x 0,3 mm jeden zwój prowadzony meandrycznie ( slalomem) pomiędzy biegunami. Wszystko zalaminowane w żywicy epoksydowej.
I największe zaskoczenie przy próbie pokręcenia wirnikiem - gigantyczne hamowanie prądami wirowymi w taśmie miedzianej już przy tej szerokości ( 8 mm). To uczy pokory wobec praw fizyki. Taśma daje mały opór omowy uzwojenia, ale trzeba ją obrócić o 90 stopni, postawić równolegle do linii sił pola magnetycznego. No ale wtedy szczelina powietrzna pomiędzy magnesami będzie duża i spadnie mi siła pola( indukcja). A jak wstawię żelazne magnetowody to zaskoki, straty na przemagnesowanie itd.
No i przypadkiem znalazłem perełkę: cudze, ale w szczegółach genialne rozwiązanie :
Konfiguracja statora jak wirnik amerykanki, uzwojenie wirnika z taśmy , faz od groma ( po jednym zwoju na każdą) a pomiędzy zwojami rozproszony równomiernie po obwodzie magnetowód z blaszek transformatorowych. I komutator tarczowy z poczciwymi szczotkami węglowymi. Całość dobrze zalaminowana żywicą, wystające po obwodzie pióra poszczególnych zwojów dobrze się chłodzą , a miedź dobrze wyprowadza ciepło z ciasnego wnętrza wirnika. Z kilkunastu kilogramów silnika prawie 20 kW ciągłej mocy. trwałość szczotek ok 5000 rg. Taką prądnica to już można przyhamować wiatrak i tak szybko się nie spali.
Dawny pomysł pana Lyncha ( silniki Etek, Perm, Lemco ) od kuchni w dobrze dopracowanym rozwiązaniu:
http://www.youtube.com/watch?v=xbVTqkE_F1U
http://www.lmcltd.net/index.php?page=motors-and-generators-2
życzę miłych rozważań jak coś podobnego zmajstrować.
pozdrawiam
Jurek
|
|
| Back to top |
|
 |
JESIOTR1 Poziom 21

|
30 Mar 2010 08:57 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
| Fules wrote: |
| Konfiguracja statora jak wirnik amerykanki, uzwojenie wirnika z taśmy , faz od groma ( po jednym zwoju na każdą) a pomiędzy zwojami rozproszony równomiernie po obwodzie magnetowód z blaszek transformatorowych. I komutator tarczowy z poczciwymi szczotkami węglowymi. Całość dobrze zalaminowana żywicą, wystające po obwodzie pióra poszczególnych zwojów dobrze się chłodzą , a miedź dobrze wyprowadza ciepło z ciasnego wnętrza wirnika. Z kilkunastu kilogramów silnika prawie 20 kW ciągłej mocy. trwałość szczotek ok 5000 rg. Taką prądnica to już można przyhamować wiatrak i tak szybko się nie spali. |
Same błędy konstrukcyjne - nie ma ni jednego pozytywnego rozwiązania - chyba je wszystkie przerobiłem.
Takie prymitywne rozwiązania były znane zaraz po wojnie - wirnik pionowy polskiej produkcji z lat 60- tych.
Teraz kombinuję - dużo grubej miedzi i po dużym obwodzie.Taka Karuzela po amerykańsku - może pracować w układzie pionowym.

W szczelinie zmieszczą się też większe magnesy.
|
|
| Back to top |
|
 |
elmo25 Poziom 4

|
30 Mar 2010 09:04 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Do roberttrz28
Tak się składa że pracuję w jednej z Elektrociepłowni i rozliczanie energii elektrycznej jest za pośrednictwem licznikaenergiidziałająco dwukierunkowo.
Jeśli do swojej sieci masz podpięte jakieś odbiorniki to wiadomo że energia oddana do sieci ZE jest pomniejszona o wartość energii tych odbiorników, a reszta energii sprzedawana do ZE (to przy opcji większej produkcji energii niż "potrzeb własnych").
Przy opcji (np. chwilowej) kiedy więcej energii potrzebujesz niż możesz w danej chwili wyprodukować - to co produkujesz idzie ci na wspomniane wcześniej "potrzeby własne", ewentualnie dokupujesz.
Rozliczenie takiej energii wygląda tak że płacisz za "bilans energii" w danym przedziale czasowym (15, 30, 60 min.) to zależy jak zapisane jest w umowie.
Jeżeli w danym przedziale czasowym wyszedł Ci zakup (płacisz za energię) jeśli sprzedaż - oni płacą.
Dodam jeszcze że w trakcie trwania jednego przedziału czasowego możesz mieć
i sprzedaż i zakup, ale do rozliczenia będzie wzięte to jakiej energii było więcej - kupionej czy sprzedanej.
Oczywiście w umowie są wskazane ceny zakupu i sprzedaży oraz inne ważne dane.
Zainteresowanych zapraszam na PW- postaram się pomóc.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
roberttrz28 Poziom 8

|
30 Mar 2010 14:34 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
A takie odbiorniki żeby oddać energię do ZE? Możesz dokładniej wyjaśnić co to jest, np. regulatory, akumulatory, przetwornice czy jeszcze inne wynalazki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kermit54 Poziom 1

|
30 Mar 2010 14:55 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Witam!
Mam pytanie, czy taki silnik z wentylatora sufitowego nadawał by się na prądnice po wklejeniu magnesów neodymowych?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2010 14:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
30 Mar 2010 18:53 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Ja bym w to nie "wchodził", można ale się nie opłaca.
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
Fules Poziom 2

|
30 Mar 2010 21:50 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Jesiotr napisał:
| Quote: |
Same błędy konstrukcyjne - nie ma ni jednego pozytywnego rozwiązania - chyba je wszystkie przerobiłem.
Takie prymitywne rozwiązania były znane zaraz po wojnie - wirnik pionowy polskiej produkcji z lat 60- tych.Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2
Teraz kombinuję - dużo grubej miedzi i po dużym obwodzie.Taka Karuzela po amerykańsku - może pracować w układzie pionowym.
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2
W szczelinie zmieszczą się też większe magnesy. |
Moje doświadczenie w maszynach elektrycznych nie jest zbyt duże. Dlatego obserwuję co kto wymyślił i staram się w głowie modelować, jak to działa lub działać mogłoby, gdyby wywrócić któryś z elementów " na lewą stronę" - wypróbować coś, co fachura po standardowym wykształceniu z góry wyklucza jako niemożliwe.
Od dawna intrygowało mnie wnętrze silnika tarczowego ( wiem ile waży i ile może z siebie dać silnik w moim Melexie).
Twoja karuzela to krok w kierunku wypchnięcia generacji prądu na pierścień o dużej średnicy, gdzie przy małych obrotach również prędkość liniowa uzwojenia wobec magnesów rośnie proporcjonalnie do średnicy. Twój zakręcony twórczy niepokój - kolejny prototyp na zdjęciach - pełny szacunek przynajmniej ode mnie.
Na razie na papierze myślałem o śmigle powiedzmy pięcioramiennym z pierścieniem z magnesami neodymowymi na zewnętrznym obwodzie. ( 2-3m średnicy). A uzwojenia w otaczającym wirnik dyfuzorze - otunelowaniu zwiększającym sprawność aerodynamiczną śmigła. W takiej konstrukcji prądnica najskuteczniej hamuje śmigło podczas wichury, a i chłodzenie uzwojeń byłoby wtedy maksymalne. No i przynajmniej raz wypróbować chciałbym jak pracuje taka prądnica w wersji z uzwojeniem bez żelaza "za plecami".
pozdrawiam
Jurek
|
|
| Back to top |
|
 |
JESIOTR1 Poziom 21

|
30 Mar 2010 23:06 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
| Fules wrote: |
| myślałem o śmigle powiedzmy pięcioramiennym z pierścieniem z magnesami neodymowymi na zewnętrznym obwodzie. ( 2-3m średnicy). A uzwojenia w otaczającym wirnik dyfuzorze - otunelowaniu zwiększającym sprawność aerodynamiczną śmigła. |
Widziałem taką konstrukcję. Śmigła - zarazem Szprychy, na obwodzie koło zamachowe i neodymy tworzą wirnik.Stator (uzwojenie) w rurze,w kołnierzu otunelowania - ukryte tak że nie przeszkadza w aerodynamice.
Szczelina między wirnikiem (neodymami), a statorem (miedzią) mniej jak 1 mm -
To było do pracy w wodzie do elektrowni wodnej.
Tam medium (woda) nadrabia to co tracimy na oporach w wyniku lepkości powietrza.
Do elektrowni wodnej - Tak - do powietrza - Nie.Woda ważw 1000 razy wiecej i niesie wiecej energii.
|
|
| Back to top |
|
 |
elmo25 Poziom 4

|
31 Mar 2010 08:34 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
| roberttrz28 wrote: |
| A takie odbiorniki żeby oddać enegię do ZE ? możesz dokładniej wyjaśnić co to jest Np regulatory akomolatory przetwornice czy jeszcze inne wynalaski? |
Nie zrozumiałem o co chcesz zapytać?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrono Poziom 9

|
31 Mar 2010 18:05 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Już mam wszystkie plany do amerykanki, teraz tylko kompletowanie części. Ostatnio myślałem o tym, jak to wszystko podłączyć. Wykorzystam regulator ładowania ze strony pana Waldemara (greenpeace):
Zrobiłem oto taki schemacik jak to podłączyć:
Układ będzie działał tak, że gdy napięcie ładowania dojdzie do 14,4V, regulator załączy element obciążeniowy, nastąpi zmniejszenie obrotów wiatraka...(znacie to). Tutaj pojawia się moje pytanie: Gdy akumulator będzie już naładowany na full, a wiatrak będzie się dalej kręcił, to czy akumulator nie zostanie przeładowany? Z tego co wiem, to wraz z czasem ładowania spada natężenie prądu. Czyli po naładowaniu energia z turbiny będzie przekazywana TYLKO do elementu obciążeniowego w regulatorze?
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
31 Mar 2010 21:11 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
| piotrono wrote: |
| Tutaj pojawia się moje pytanie: Gdy akumulator będzie już naładowany na full, a wiatrak będzie się dalej kręcił, to czy akumulator nie zostanie przeładowany? Z tego co wiem, to wraz z czasem ładowania spada natężenie prądu. Czyli po naładowaniu energia z turbiny będzie przekazywana TYLKO do elementu obciążeniowego w regulatorze? |
Tak zgadza się tylko nie do końca. Jeśli będziesz mieć wyłączoną przetwornicę, a prądnica będzie pod obciążeniem dodatkowym w dalszym ciągu ładować ( wyższe napięcie prądnicy niż akumulatorów), to możesz nawet zagotować aku.
Najważniejsze to dobranie odpowiedniego obciążenia tak aby po jego załączeniu zatrzymać wiatrak nawet podczas "orkanu".
Zakładając że masz aku naładowane na maksa i masz akurat wiatr 18m/s, a obciążenie masz zbyt małe, może dojść do przeładowania, ale jeśli będziesz mieć zbyt duże obciążenie możesz spalić prądnice. Minimalna ilość obciążeń to 2, załączane przy 14V i 14,4V.
P.S.
W profesjonalnych konstrukcjach jest tak że po osiągnięciu naładowania automatycznie następuje zahamowanie wiatraka na czas obniżenia napięcia do odpowiedniej zadanej wartości, tak samo się dzieje podczas pracy prądnicy na maksymalnym prądzie. Następuje wtedy zatrzymanie na zadany okres (w chińczykach jest chyba 0,5h).
Ja właśnie jestem w trakcie dopisywania następnych warunków do mojego sterownika.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrono Poziom 9

|
31 Mar 2010 21:35 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2 |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Głównie mi chodziło o taką sytuacje, że np. jest noc i aku naładowały się o 2 w nocy i całą noc nic nie było podłączone do UPS. Czyli jak już wszystko skończę, to zostanie tylko kwestia dobrania obciążeń.
Tak nawiasem widziałem Twój (Pański) sterownik na YouTube. Fajny tylko czemu niektóre komunikaty po angielsku?
|
|
| Back to top |
|
 |