Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r
Autor
Wiadomość
teodor2424
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2007
Posty: 38

Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2009 00:28   

Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r


Witam.
Zakupiłem radyjko typu Concert 2 z wyjściem na CAN.
W aucie miałem radio Blaupunkt TravelPilot E1 ze śmieszną Navi.

Wyjmuję stare i widzę pajęczynę kabli klejonych taśmą poskręcanych i ogólnie harmider nie z tej ziemi.

Wkładam nowe radyjko podłączam i pierwsze co to działa tylko na włączonym zapłonie, potem wpisuję KOD-jest ok. szukam stacji radia ale niestety nie gra nic w głośnikach. Na Fisie też nie pojawia się stacja radia (a po to własnie kupiłem nowe radio)

Wyłączam zapłon - radio gaśnie - właczam zapłon a tu zonk SAFE trzeba przy każdym uruchomieniu wpisać kod.

Czyli co z kablami jest pomieszane. A w dodatku jak uruchomiłem już to radio to dlaczego jak chodziło i miałem kostkę od głośników podłączone to nie grało???

ZDJĘCIA:

Tył radia CONCERT: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04rOpis pinów:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Tył radia Pilot: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04rOpis Pinów:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Takie kable wychodzą:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Z czymś takim jest antena:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

A to chyba kostka CAN:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04rPodłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Tutaj Kostka głośnikowa:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Kostka prądowa:Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04rPodłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Trzy kable czarne z dziwną małą końcówką antenową, od czego on jest:
Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r


Chciałbym żęby ktoś mi powiedział ile kabli i w jakich kolorach wychodzi w oryginale z gniazda radiowego??

U mnie jest tak:

Z lewej 3 kable czarne( dwa takie same, a jeden jakiś antenowy z małą końcóweczką- co to jest??)

potem wiązka oryginalna ( kable głośnikowe 8 szt w oryginalnej kostce) (druga kostka prądowa to wiązanka i plątanina) (trzecia kostka to chyba CAN-dwa przewody)

jeszcze dalej idąc idzie kabel antenowy ten wchodzi w jakąś cylindryczną bąbkę która ma wyjście kabla niebieskiego-(ten idzie do kostki prądowej) i wyjście dalej końcówką antenową do radia.

No i dalej
chyba dokładane 3 kable gróbe brązowy, niebieski, czerwony i mniejszy czarny. wszystkie wchodzą do kostki prądowej i się łaczą z innymi kablami.

Te ostatnie kable to podejrzewam żę mogą być od zestawu głośnomówiącego dorabianego którego nie chcę a i jeszcze jakieś mogą być od Navigacji bo mam jakiś pierdolnik plastikowy pod przednią szybą chyba jakiś GPS.



Doszedłem do tego że w kostce prądowej jest tak:

brąz i żółto zielony (masa)
czerwony (+12v przy włączonym zapłonie)
niebieski (nie ma napięcia)
żółto-czerwony ( +12V przy włączonym i wyłączonym zapłonie)
biały ("+5V" przy wyłączonym zapłonie, przy włączonym +0,06V, a przy sprawdzeniu go ze stałym "+" czyli czerwono- żółtym wykazuje się masą i wskazuje 6V)

W trzech kablach czarnych ten co był luzem nie podłączony jest z plusem wskazanie 0,2V

Jak to wszystko po podłączać żeby grało radio i wyświetlało na fisie??


Kostkę prądową trzeba będzie przerobić.
Ale pojawił się problem, w mojej A6 z 2004r ktoś zapomniał wstawić tuby i aktywnego tyłu więc wszystkie głośniki idą prosto od radia, takiego głupiego rozwiązania nie miałem nawet w A6 z 1997r tam był tuba.

No i teraz kupiłem niewłaściwe radio bo nie ma wyjścia na 4 głośniki tylko na przód a kostka od instalacji ma na 4 głośniki.

Czy ktoś się spotkał jak można taki problem rozwiazać? Czy istnieje jakaś możliwośc czy tylko szukać radia na wyjście 4 głośników??

A może założyć tubę i pociągnąć kable?? Czy to opłacalne i wykonalne??

I czy w ogóle jest takie radio Concert 2 z chowanymi gałkami żeby miało wyjścia na 4 głośniki??

Spotkał się ktoś z tym??


Proszę o porady jakieś schematy, jakie kolory musi mieć kabel do kostki radia od LIni-K żebym widział radio Vagiem??

U mnie jest jeden kabelek z pinem od oryginalnej instalacji koloru szarego z niebieskim paskiem, od czego on może być?? Może K-line??
Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Potem nie wiem od czego jest jeden czarny idący w oryginalnej osłonie z drugim czarnym który jest od napięcia pod stacyjkę(sterujący) a ten drugi czarny to nie mam pojęcia:

Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

No i gdybym chciał wstawić tubę i pociagnąć kabelki to gdzie ona sie ma tam zmieścić?? Kiedyś miałęm ją w nadkolu w sedanie ale teraz neima tam miejsca i jest sama blacha.

Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r

Pomożę mi ktoś z instalacja od Tuby i poszuka jakiś schematów do kabli od radia??

No i jeszcze coś. Radio podłączyłem pod +, masę, włożyłem kostkę głośnikową, i od CAN-a,
włączyłem radio zagrało tylko przednimi ale to oczywiste, tylko że nie mam na wyświetlaczu wyświetlanych stacji ani nie działa mi podświetlenie radia, to chyba jest związane z CAN-em, czy można to jakoś przekodować żeby działało czy po prostu jest coś skopane??
Powrót do góry
   
DrIVeR_2
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 18
Miasto: A2-E30

Post#2 10 Lut 2009 09:25   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Jakiego dokładnie koloru masz kabelki CAN?
Porównaj zdjęcie 2 i 13.
W kostce zostaw tylko 12V-stałe, mase, wepnij can, a najpierw zobacz jakie napięcia masz na pinach od CAN w radiu i kostce przy włączonym zapłonie.
Mase zostaw, czerwono-żółty przesuń tam gdzie czerwony, reszte poucinaj i zaizoluj.
Linie K możesz podciągnąć np. z gniazda diagnostycznego (u mnie-A8 zielono-czerwony)
Niebiesko-szary/biały to od Galla, nie nada sie do concerta bo przy podłączonym do pinu BOSE odcina wzmacniacz w radiu i nie gra przód.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lut 2009 09:25   





Powrót do góry
   
teodor2424
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2007
Posty: 38

Post#3 Post autora tematu 26 Lut 2009 00:12   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Czyli co z tym saro niebieskim od GALA nic się nie da zrobić w Concercie??
Ale w ogóle idzie jakoś uruchomić GALĘ na Concercie??

A i pociągnąłem nowe dwa kable prosto od licznika do radia CAN H i L
No i podświetlenie po zmianie kodowania w liczniku na kanale 62 "1" zacząło świecić.
Wszystko ok tylko niestety radio się wyłącza po 1 godzinie i RDS i tak się nie wyświetla na FISIE :/
Co z tym można zrobić??
Próbowałem podłączyć radio przez K-line ale wtedy jeszcze nie miałem podpiętych CANów i niestety się nie dało Vagiem wejść w Radio,
czy do wejścia w kodowanie radia muszą być jednocześnie podłaczone K-line i CANY??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lut 2009 00:12   





Powrót do góry
   
DrIVeR_2
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 18
Miasto: A2-E30

Post#4 26 Lut 2009 17:46   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Starą galle trzeba odłączyć, bo nowa idzie po canie.
Ja podpiąłem linie K z radia do auta i mam komunikacje z radiem Chorus2
wcześniej nie było. Najlepiej przekręcony kluczyk na zapłon i Vag-com, polski vag nie zawsze daje rade.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lut 2009 17:46   





Powrót do góry
   
teodor2424
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2007
Posty: 38

Post#5 Post autora tematu 26 Lut 2009 23:28   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Dzisiaj będę dokładał linię K do radia. To zobaczymy czy da radę się połaczyć.
Kurcze tylko co trzeba zmienić w kodowaniu radia Concert żeby wyświetlało na FIS-e RDS z radia??

Bo to chyba też idzie po CANIE jak zresztą wszystko, Galę też chyba jakoś się uaktywnia przez kodowanie??
Poradzisz coś??
ps. Mam Vag-com i interface Viaken KKL USB

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

No to już nie wiem co się dzieje.
Podłączyłem radio pod K-line i lipa, nie mam dalej połączenia z Radiem.

Jakieś pomysły??
mam za to błąd w liczniku:

1302 Control Module for Telematic (J499)
49-00 No Comunications

Co to może być??
Powrót do góry
   
DrIVeR_2
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 18
Miasto: A2-E30

Post#6 27 Lut 2009 12:12   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Co do fis to nie wiem, ponieważ chciałem w moim A8/97r pociągnąć can z licznika ale okazało sie ze nie mam can nigdzie :(
Podpowiadam Ci to co samemu udało mi sie zrobić.
Gala, podświetlenie, "+ po stacyjce" idzie po kanie, czyli musisz mieć tylko 2kable w kostce zasilającej, ewentualnie3 z linią K:
Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r
Ja nie mam telematik więc nie pomogę.
Jak w oryginalnej kostce Can są napięcia ok. 2.5V to wystarczy wpiąć i powinno działać...
Powrót do góry
   
teodor2424
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2007
Posty: 38

Post#7 Post autora tematu 27 Lut 2009 13:13   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Dzięki kolego.
Ale sam nie wiem co to ten Telematic??
A podświetlenie mam tylko fis mi nie wyświetla i nie moge się połaczyć z radiem.
Can chyba mam bo jak tylko podłączyłęm licnzik i radio canami to podświetlenie zadziałało.
Tylko co z FAIS-em??
Powrót do góry
   
teodor2424
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Sie 2007
Posty: 38

Post#8 Post autora tematu 25 Cze 2009 16:56   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


No i dalej borykam się z tym problemem.
Wymieniłem nawet Concerta na inny model ale nic nie dało.
Dalej radyjko wyłacza się po godzinie i nie reaguje na kluczyk w stacyjce, no i nie ma nieszczęsnego RDS-u na FIS-ie :/
Już nie wiem co to może być??
Czy w Concert II trzeba też coś przekodować żeby wyświetlało na FIS-ie??
Powrót do góry
   
patryk.zabrze
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 22

Post#9 25 Gru 2009 14:24   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant


Nie wiem, czy To co napiszę Ci coś da, ale byc może. Jak dołożyłem full fis do mojego paska '04, wykonałem podłączenie trzema kablami z radia gamma V do licznika. Mimo to licznik dalej nie wyświetlał info z radia. Potrzebował jeszcze przekodowania na nawigacje. Dopiero jak wkodowałem obsługę nawigacji, informacje z radia pojawiły się na wyświetlaczu. Może tu masz podobnie.
Powrót do góry
   
dunczyk336
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 1
Miasto: kraśnik

Post#10 02 Lip 2012 18:45   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r


Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r
( prosze sie nie sugerowac strzalkami

Umnie jest tak podlaczone
pin1 - kabel czerwono zielony
pin2- dwa kable razem brązowo czerwone
pin3- kabel niebiesko zielony
pin4 - brak kabla
pin5 - kabel bialo czarny
pin6 - brak kabla
pin9 - pomarańczowo zielony
pin11 - pomaranczowo szary

Moje audi jest z 2003 roku podobno w tym roczniku jest juz can. Mam radio concert II ale jest podlączone jakos zle skoro idzie kabel bezposredio z plytki radia do podswietlania i sie wylcza co godzine. Jak to prawidlow podlaczyc tak jak bylo w orginale zeby wszystko ladnie pieknie gralo i wyswietlaly sie inormacje z radia na liczniku. Prosze jakiegos kolege zeby mi podal wlasciwy uklad kabli w tej kostce zeby to radio wlasciwie dzialalo jestem w stanie nawet postawic skrzynke zimnego piwa za to
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lip 2012 18:45   





Powrót do góry
   
admirators
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 364

Post#11 26 Paź 2012 12:49   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r


Witam
Może się komuś przyda:
Podłączenie
z pinu radia CAN H do pinu 20 w niebieskiej kostce licznika
z pinu radia CAN L do pinu 19 w niebieskiej kostce licznika
Kodowanie:

STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62
+01 - Radio (Mehrausstattung)
+02 - Telefon (Mehrausstattung)
+04 - Navigation (Mehrausstattung)
+08 - Telematik (Mehrausstattung)
+16 - Kombiinstrument (nur codiert falls ein 2. Gerät verbaut wurde)
czyli do liczby która wyjdzie w tym kanale dodać jeszcze 1
Powrót do góry
   
marsik2003
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 20
Miasto: Suwałki

Post#12 23 Cze 2014 22:08   

Re: Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r


Wałkuję temat podłączenia radia Concert 2 do A4 2001, tylko u mnie rozpiska pinów niebieskiej kostki licznika wygląda tak;
Cluster 3

Blue 32-Pin Multi-Pin Connector for Basic Functions
1 - Terminal 15
2 - Brake pad wear
3 - Tachometer output 1
4 - not occupied
5 - Tank sensor
6 - Tank warning OBD 2
7 - Terminal 31 (sensor Ground (GND))
8 - Coolant temperature
9 - Terminal 31 (load Ground (GND))
10 - Oil pressure 2 (high)
11 - RPM signal
12 - A/C shut-off
13 - E-Gas/glow plug control
14 - Level control
15 - Terminal 58d
16 - Trailer turn signal
17 - High beam
18 - Left turn signal
19 - not occupied
20 - Terminal 58s
21 - Driver door contact
22 - Low coolant
23 - Terminal 30
24 - Terminal 31 (load Ground (GND))
25 - Consumption signal
26 - Right parking light
27 - Left parking light
28 - Tachometer input
29 - Brake
30 - S-contact
31 - Tachometer output 2
32 - ESP/ASR
...czyli na 19-stym pinie u mnie nie było kabelka , więc jego dołożyłem ale radio dalej nie wyświetla informacji na fisie, brak podświetlenia przycisków, oraz nie wlącza się po włożeniu kluczyka ( oczywiście zrobiłem adaptacje na kanale 62) Czy może ktoś wie jak temu zaradzić?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> Podłączenie i okablowanie Radia Concert II Audi A6 Avant 04r
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie radia w Audi A4 Avant (1)
podłączenie zmieniarki sony do radia concert audi (1)
Wymiana radia concert audi, a wyswietlanie info na komputerz (1)
Audi A4 B6 2002r podłączenie usb do concert II w celu podpiecia pendrive (4)
Audi Chorus I podłączenie wzmacniacza do radia Audi 100 c4 (3)
Podłączenie radia do Audi B3 (1)
Audi Concert - Audi Concert - wzmacniacz (1)
podłączenie radia w Audi A4 1997 (6)
Audi a3 2002r. - Podłączenie radia (5)
Podłączenie radia sony Audi a6 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS