Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)
Autor
Wiadomość
deemes
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2009 11:41   

Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)


A oto co stwierdziłem:
Ustawiony program zmywania 40-55 st. C (tz. czujnik normalny - dotychczas najczęściej używany przeze mnie) --> Start --> Pobiera wodę --> Przepłukuje naczynia zimną wodą --> Wypompowuje wodę --> Piszczy przerywanym dźwiękiem --> Na wyświetlaczu pojawia się kod F6 (albo Fb - zależy jak to czytać) --> Program przerwany i wymaga kasowania --> Koniec.

Sprawdzałem inne programy i stwierdziłem:
1. Doprowadzenie wody bez zakłóceń (przewód)
2. Brak przerw w zasilaniu wodą (mam wewnętrzną instalację hydroforową)
3. Zmywarka realizuje program "zmywanie wstępne" i nie wyświetla kodów (błędów).
4. Zmywarka przechodzi pełen cykl "codzienny" tzw. "eco" - nie wyświetla żadnych kodów.

Znalazłem na forum jedną adnotację nt. błędu "F6/Fb", lecz opis zbyt skromny jak na mój gust. Nie chcę demontować sprzętu bez pewnej diagnozy, zwłaszcza że mamy weekend.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2009 11:41   





Powrót do góry
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 456
Miasto: Wrocław

Post#2 01 Lut 2009 16:24   

Re: Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)


Raczej jest to błąd F6. Oznacza problemy z poborem wody.

Przyczyny F6 w sytuacji, gdzy pompa myjąca rozpoczyna pracę (a nie zacznie, gdy wody nie ma):
- problem z środkiem myjącym, powoduje on za dużo piany, która osadza sie na naczyniach i zbiorniku zmywarki, piana nie jest wodą.
- źle poukładane naczynia, woda zbiera w nich,
- uszkodzone zasobnik proszku, wraz z otwarciem klapki proszku podaje nabłyszczacz, który jest bardzo pieniącym środkiem.

Bład Fb dotyczy rozdzielacza wody do poszczególnych ramion. Nie sądzę, by Twój typ zmywarki to miał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2009 16:24   





Powrót do góry
   
deemes
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 8

Post#3 Post autora tematu 01 Lut 2009 23:00   

Re: Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)


Dzięki Jasxx. Zainspirowałeś mnie do przetestowania jeszcze jednego programu i...

właśnie dokonał się "cud" - zmywarka uległa "samonaprawie". I to bez mojej ingerencji (na szczęście dla zmywarki ;) ). Wszystko działa.

(Do pełni szczęścia nasi wygrali brąz na MŚ!)

Co przypuszczam? Zapewne była to usterka spowodowana przez czujnik wody (czyżby tzw. labirynt opisywany w innym "temacie"). Być może uległ zanieczyszczeniu (nie wiem czy to możliwe?). Po uruchomieniu i dwukrotnej realizacji programu "eco" czujnik oczyścił się i zaczęło wszystko działać. Mam nadzieję, że na stałe.
Zmywarka właśnie odwala "brudną" robotę po niedzieli. Trzymam za nią kciuki ;)

Zyczę wszystkim jak najczęściej takich "samonaprawień" usterek sprzętu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2009 23:00   





Powrót do góry
   
harryon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 91
Miasto: Poznań

Post#4 27 Gru 2010 15:21   

Re: Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)


Może to będzie pomocna informacja. Wczoraj pojawił mi się błąd F6, jak się później okazało nie był to błąd F6 tylko Fb. Na wyświetlaczu musi pojawić się Fb oraz dioda LED musi zamrugać 12 razy, wtedy wiadomo, że to nie jest błąd F6 tylko Fb.

Przewróciłem zmywarkę na plecy i dobrałem się do modułu, który jest odpowiedzialny za rozdział wody do poszczególnych koszy zmywarki. Jest on na samym środku i dochodzą do niego dwie pary przewodów z dwóch stron. Jedna para jest do zasilania silniczka, a druga do mikro wyłącznika, który współpracuje z całym mechanizmem poprzez małą dźwignie. Po sprawdzeniu mikro wyłącznika okazało się, że on jest sprawcą zamieszania. Niestety nie miałem takiego w domu a było to pierwsze święto postanowiłem go rozczłonkować, wyczyścić styki i złożyć z powrotem.

Udało się zrywarka znowu śmiga a miała co robić w święta.

pozdrawiam

harryON
Powrót do góry
   
Jacku71
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 07 Gru 2013
Posty: 1
Miasto: Niegowonice

Post#5 07 Gru 2013 17:45   

Re: Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)


Wprawdzie dotyczy to innej zmywarki - Whirlpool ADP 6947 PC, ale może się komuś przyda.
Przyczyna błędu Fb, to uszkodzony micro wyłącznik zaworu rozdzielacza wody.
Może będą pomocne poniższe fotki.

Moderowano przez movzx:
Przyczyną było zalanie mikrowyłącznika. Uszkodzenie to tylko logiczne następstwo. Temat archiwalny, zamykam.


Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?) Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Whirlpool - zmywarka - ADG 4966 M - błąd F6 (Fb?)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zmywarka Whirlpool ADG 4966 M - działanie wentylatora? (8)
Zmywarka Whirlpool ADG 4966 M - piszczy i nie działa (4)
Zmywarka Whirlpool ADG 4966 M - cisza, nic nie działa (4)
Whirpool ADG 4966 M zmywarka - błąd FB/F6 (2)
Zmywarka Whirpool ADG 4966 M - error Fb (6)
Zmywarka Whirlpool ADG 6949 IX błąd f4 i f5 (1)
zmywarka whirlpool adg 6240/1 fd - błąd F8 E2 (4)
Zmywarka Whirlpool ADG 9836 - Błąd F3 (6)
Zmywarka Whirlpool ADG 8730 - błąd F4 oraz F9 (2)
Uszkodzona zmywarka whirlpool ADG 8730 - błąd F4 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS