| Author |
puntigamer Poziom 13

|
02 Feb 2009 10:43 Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Witam
Mam zamiar budować manipulator składający się z 3 ramion i chwytaka. Całość w linii prostej ok 40 cm. Chwytak ma podnosić do 100gram i przenosić w dowolne miejsce w zasięgu manipulatora. Budowa z aluminium bądź jakiejś sklejki (laminat)
Servo1 - obrotnica : GWS S03T/2BB standard
Servo2,3 - na obrotowym kole, poruszające pierwszym ramieniem : 2 x GWS S03T/2BBMG standard (2 łożyska kulkowe, metalowe przekładnie )
Servo4 - poruszające drugim ramieniem : 1 x GWS S03T/2BBMG standard
Servo5 - poruszające ostatnim ramieniem : 1 x GWS S03T/2BB standard (2 łożyska kulkowe, plastikowe przekładnie )
Servo6,7 - obracające chwytakiem oraz zwierające chwytak : 2 x GWS MINI L STD
Czy te serva mogą być zastosowane? (ich momenty siły) oraz co sądzicie o serwach tej firmy. Spotkałem się także serwami Tower Pro MG-995 lub Tower Pro MG-995R. Co o nich sądzicie? Które wybrać? A może jakieś Hitec tylko cenowo porównywalne
Pozdrawiam
Linki : GWS S03T/2BBMG , GWS S03T/2BB standard , GWS MINI L STD , Pro MG-995
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2009 10:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Robak_ Poziom 22

|
02 Feb 2009 15:40 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Czy moment bedzie odpowiedni to musisz juz sam policzyc. Pierwsze serwo tak na szybko liczac bedzie musialo byc potezne. Masa ladunku, plus te 200gram na serwa i obudowe trzeba by liczyc, oczywiscie nie wszystkie beda na koncu ale to tak w uproszczeniu, wtedy wyjdzie serwo 12kg/cm. Jesli chcesz robic cos powaznego to musisz miec powazna kase :) Ja bym nie oszczedzal i kupowal sprawdzone Hi-TECi. Pamietaj ze oszczedny placi dwa razy ;) Ja kupilem 4 twoer pro bo tanie i mocne, ale co z tego jak obudowy pekaly a same serwa piszczaly przy pracy i wariowaly ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
puntigamer Poziom 13

|
02 Feb 2009 16:38 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Tak właśnie liczyłem i wyszło mi, że najlepiej gdy połączę moc dwóch serw do poruszania ramieniem. Chociaż i tak postaram się nie wychylać go o 90 stopni do przodu bo nie zasięg ma znaczenie a samo działanie manipulatora. Myślę, że jego normalna praca będzie zawarta między 30 stopni do przodu a 60 do tyłu więc dwa serwa wytrzymają. Pytanie dotyczyło raczej wyboru modelu/firmy. to będzie typowo modelarska praca, zapas siły musi być, ale bardziej zależy mi na wytrzymałości fizycznej serwa a nie na jego mocy bo takowa już mi wystarczy. Więc czy warto inwestować w Hitec'i czy wystarczą te serwa GWS. Tower pro odpadają bo koledze pękały :) Ktoś miał styczność z tymi GWS?
|
|
| Back to top |
|
 |
vcd_a Poziom 17

Joined: 17 Nov 2003 Posts: 393 Location: Olsztyn / Warszawa
|
19 Feb 2009 18:30 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Zastanów się czy jest sens w ogóle używać serw, z tego co mi wiadomo to serwa się raczej nie nadają do manipulatorów, cała konstrukcja jest chwiejna itd. Pomyśl na przykład nad silnikami od wycieraczek - był taki manipulatorek w dziale DIY, pozdrawiam Krzysiek
Jeżeli już chcesz używać serw to zdecydowanie Hitec modele z metalowymi zębatkami ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2009 18:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
19 Feb 2009 20:10 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
@_Robak_: Co ty za Tower Pro kupiłeś? my do minisumo serwom 996 robiliśmy "próbę zwarcia" na 8.4V i wytrzymały (chociaż robiły sie ciepłe). Za to kolega mnie ostrzegał, żebym sprawdził czy za mocno się nie nagrzewają, bo podobno mogą przytopić obudowę jak ise daje wyższe napięcie - ale sam ocenił, ja krobiliśmy testy, ze luzik.
@vcd_a: silniki od wycieraczek nie bardzo chyba, serwa mają tę wielka zaletę, że maja wbudowany układ sprzężenia zwrotnego, a nowsze modele nawet pośledniejsze mają już całkiem fajną odpowiedź skokową. Można się zastanowić nad silnikami krokowymi, widziałem taką konstrukcję, aczkolwiek raczej nie była zbyt szybka.
|
|
| Back to top |
|
 |
_Robak_ Poziom 22

|
20 Feb 2009 18:11 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Uzywalem 995. Co najlepsze, kupilem je dwa razy po dwie sztuki od roznych sprzedawcow, okazalo sie ze obudowy sa rozne i musialem doklejac plytki z pleksy. A pekaly mi jak robily tak:
http://www.youtube.com/watch?v=d15ngiua_UA
Moment jaki dzialal na wal serwa nawet nie zblizal sie do tego gwarantowanego przez producenta a obudowy pekly. Wg mnie z jakiegos powodu maluch jest tanszy od merca i towerki sa tansze od hi tecow :) Hi tec - pelna kultura pracy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Feb 2009 18:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
smok012 Poziom 7

|
20 Feb 2009 18:50 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
A można zapytać czym będzie ten manipulator sterowany?
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
21 Feb 2009 00:55 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
@_Robak_: hmm, możliwe, chociaż jak były różne obudowy, to pytanie czy oba byly tego samego producenta ;)
W każdym razie jesli wierzyć opiniom na róznych forach i poniższemu filmikowi:
http://www.youtube.com/watch?v=vhtrModYJII&feature=related
to serwa 996 mają o niebo lepszą stabilizację niż 995 (a poza tym niczym sie nie różnią).
Oczywiście jeśli się ma odpowiednie środki to można w droższe serwa zainwestować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Halftheman Poziom 14

|
21 Feb 2009 03:24 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Ja Wam powiem tak - z doświadczenia i z opinii - Buy cheap, buy twice! I niestety to jest wielka prawdaż. Wiele razy zastanawiałem się dlaczego, ludzie którzy zbudowali coś, wykorzystywali np droższe elementy i pukałem się w głowę, ale bez sens, można taniej. I co? Za każdym razem uświadamiam sobie - rzeczywiście, nie ma sensu kopować tego czy owego, trzeba kupić conajmniej tak jak polecali koledzy. Trzeba postawić sobie jasno pytanie: Co potrzebuje? W jakich warunkach będe pracować? Jaki potrzebuje zapas np wytrzymałości? Ile mam pieniędzy? Czy jak poczekam 2miesiące to będe mógł kupić lepszą rzecz? I wtedy przejść do działania. Najpierw trzeba dobrze pomyśleć co się chce i zrealizować najlepszy wariant. Ja pracuje tylko z serwami Hi-Teca i już wiem, że lepiej kupić od razu lepiej - z zapasem, bo się mniej na tym traci.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2009 03:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
puntigamer Poziom 13

|
21 Feb 2009 16:38 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
praca dyplomowa. sterowany będzie atmegą 8 lub 16 (z tego co na razie działam to raczej na 8 jest ok:)
dzięki za odpowiedzi. teraz poważnie zastanowie sie nad kupnem hitec'ow. no chyba ze finanse nie pozwola.
moglbym kupic to za kase uczelni, ale nie chce zostawiac im mojego dziela;p
|
|
| Back to top |
|
 |
_Robak_ Poziom 22

|
21 Feb 2009 17:25 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
To sie dowiedz jak dokladnie u ciebie jest ;) Ja mialem w polowie z mojej kasy w polowie z uczelni, ale jak bym wuylozyl z mojej kasy wszystko musialbym i tak zostawic robota na uczelni ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
puntigamer Poziom 13

|
21 Feb 2009 17:41 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Pytałem już promotora. Powiedział, że będę musiał tylko bardziej dokładnie opisać budowę mechaniczną, dodać zdjęcia (ja mu wszedłem w słowo i może jakiś film instruktażowy;p) i powiedział, że nie bezie problemu.
Ale w razie co biorę wszystko na rachunek uczelni ;p <cwaniak>
DZIEKI :)
Decyzja bedzie chyba taka, że prawdopodobnie hitec'ami (zaleznie od kasy i od wypróbowania serwa GWS) będą serwa nr 1,2,3,4 czyli te najbardziej obciążone (ciekawi mnie obciązenie obrotnicy ), a reszta na GWS'ach bo ponoć najlepsze z "niższej półki".
Najpierw kupię jedno serwo GWS do testów, bo na razie pracuję na takim mini dynam ,a to badziew. Wtedy podejmę decyzję.
Dziękuję za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
_Robak_ Poziom 22

|
21 Feb 2009 17:46 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
Jesli moge cos doradzic, niech serwa przenosza momenty a nie sily :) Czyli orczyk ma sluzyc do tego aby przeniesc moment obrotowy, nie zrob tak zeby na orczyku sie trzymal nastepny stopien swobody, bo bedzie ci wszystko dygotalo i sie gibalo. Wg mnie, najlepszym rozwiazaniem jest zaprojaktowanie takiego szkieletu, ze po zlozoeniu bez serw, bedzie tworzyl calosc i bedzie mozna ruszac kolejnymi czesciami. Pozniej dolozysz tylko serwa zeby zginaly kolejne elementy i bedziesz mial na 100% sztywna konstrukcje :)
|
|
| Back to top |
|
 |
puntigamer Poziom 13

|
21 Feb 2009 19:05 Re: Wybór serwomechanizmów |
|
|
|
hehe no faktycznie bardzo dobry pomysł. ale w takim razie serwa musiałbym przyczepić jakoś na zewnątrz konstrukcji (serwo przymocowane do ramienia 1, obraca ramieniem 2). Bo w konstrukcji, między płytkami z ktorych ma sie skladać ramie powinna być sztywna oś obrotu :) dobrze Ciie zrozumiałem?
ps. mam jeszcze pomysl uzycia ceowników aluminiowych do tego celu. mysle ze stabilnosc bylaby wieksza. a moglbym w polowie ramienia wzmocnic konstrukcje
|
|
| Back to top |
|
 |