FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Manipulator - wybór serwomechanizmów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Manipulator - wybór serwomechanizmów
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 02 Feb 2009 10:43   

Wybór serwomechanizmów

Witam
Mam zamiar budować manipulator składający się z 3 ramion i chwytaka. Całość w linii prostej ok 40 cm. Chwytak ma podnosić do 100gram i przenosić w dowolne miejsce w zasięgu manipulatora. Budowa z aluminium bądź jakiejś sklejki (laminat)
Servo1 - obrotnica : GWS S03T/2BB standard
Servo2,3 - na obrotowym kole, poruszające pierwszym ramieniem : 2 x GWS S03T/2BBMG standard (2 łożyska kulkowe, metalowe przekładnie )
Servo4 - poruszające drugim ramieniem : 1 x GWS S03T/2BBMG standard
Servo5 - poruszające ostatnim ramieniem : 1 x GWS S03T/2BB standard (2 łożyska kulkowe, plastikowe przekładnie )
Servo6,7 - obracające chwytakiem oraz zwierające chwytak : 2 x GWS MINI L STD
Czy te serva mogą być zastosowane? (ich momenty siły) oraz co sądzicie o serwach tej firmy. Spotkałem się także serwami Tower Pro MG-995 lub Tower Pro MG-995R. Co o nich sądzicie? Które wybrać? A może jakieś Hitec tylko cenowo porównywalne
Pozdrawiam

Linki : GWS S03T/2BBMG , GWS S03T/2BB standard , GWS MINI L STD , Pro MG-995
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Feb 2009 10:43   

Back to top

_Robak_
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 02 Feb 2009 15:40   

Re: Wybór serwomechanizmów

Czy moment bedzie odpowiedni to musisz juz sam policzyc. Pierwsze serwo tak na szybko liczac bedzie musialo byc potezne. Masa ladunku, plus te 200gram na serwa i obudowe trzeba by liczyc, oczywiscie nie wszystkie beda na koncu ale to tak w uproszczeniu, wtedy wyjdzie serwo 12kg/cm. Jesli chcesz robic cos powaznego to musisz miec powazna kase :) Ja bym nie oszczedzal i kupowal sprawdzone Hi-TECi. Pamietaj ze oszczedny placi dwa razy ;) Ja kupilem 4 twoer pro bo tanie i mocne, ale co z tego jak obudowy pekaly a same serwa piszczaly przy pracy i wariowaly ;)
Back to top

puntigamer
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 02 Feb 2009 16:38   

Tak właśnie liczyłem i wyszło mi, że najlepiej gdy połączę moc dwóch serw do poruszania ramieniem. Chociaż i tak postaram się nie wychylać go o 90 stopni do przodu bo nie zasięg ma znaczenie a samo działanie manipulatora. Myślę, że jego normalna praca będzie zawarta między 30 stopni do przodu a 60 do tyłu więc dwa serwa wytrzymają. Pytanie dotyczyło raczej wyboru modelu/firmy. to będzie typowo modelarska praca, zapas siły musi być, ale bardziej zależy mi na wytrzymałości fizycznej serwa a nie na jego mocy bo takowa już mi wystarczy. Więc czy warto inwestować w Hitec'i czy wystarczą te serwa GWS. Tower pro odpadają bo koledze pękały :) Ktoś miał styczność z tymi GWS?
Back to top

vcd_a
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 19 Feb 2009 18:30   

Zastanów się czy jest sens w ogóle używać serw, z tego co mi wiadomo to serwa się raczej nie nadają do manipulatorów, cała konstrukcja jest chwiejna itd. Pomyśl na przykład nad silnikami od wycieraczek - był taki manipulatorek w dziale DIY, pozdrawiam Krzysiek

Jeżeli już chcesz używać serw to zdecydowanie Hitec modele z metalowymi zębatkami ;-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Feb 2009 18:30   

Back to top

OldSkull
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 19 Feb 2009 20:10   

@_Robak_: Co ty za Tower Pro kupiłeś? my do minisumo serwom 996 robiliśmy "próbę zwarcia" na 8.4V i wytrzymały (chociaż robiły sie ciepłe). Za to kolega mnie ostrzegał, żebym sprawdził czy za mocno się nie nagrzewają, bo podobno mogą przytopić obudowę jak ise daje wyższe napięcie - ale sam ocenił, ja krobiliśmy testy, ze luzik.

@vcd_a: silniki od wycieraczek nie bardzo chyba, serwa mają tę wielka zaletę, że maja wbudowany układ sprzężenia zwrotnego, a nowsze modele nawet pośledniejsze mają już całkiem fajną odpowiedź skokową. Można się zastanowić nad silnikami krokowymi, widziałem taką konstrukcję, aczkolwiek raczej nie była zbyt szybka.
Back to top

_Robak_
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 20 Feb 2009 18:11   

Uzywalem 995. Co najlepsze, kupilem je dwa razy po dwie sztuki od roznych sprzedawcow, okazalo sie ze obudowy sa rozne i musialem doklejac plytki z pleksy. A pekaly mi jak robily tak:
http://www.youtube.com/watch?v=d15ngiua_UA
Moment jaki dzialal na wal serwa nawet nie zblizal sie do tego gwarantowanego przez producenta a obudowy pekly. Wg mnie z jakiegos powodu maluch jest tanszy od merca i towerki sa tansze od hi tecow :) Hi tec - pelna kultura pracy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Feb 2009 18:11   

Back to top

smok012
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 20 Feb 2009 18:50   

A można zapytać czym będzie ten manipulator sterowany?
Back to top

OldSkull
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 21 Feb 2009 00:55   

@_Robak_: hmm, możliwe, chociaż jak były różne obudowy, to pytanie czy oba byly tego samego producenta ;)
W każdym razie jesli wierzyć opiniom na róznych forach i poniższemu filmikowi:
http://www.youtube.com/watch?v=vhtrModYJII&feature=related
to serwa 996 mają o niebo lepszą stabilizację niż 995 (a poza tym niczym sie nie różnią).
Oczywiście jeśli się ma odpowiednie środki to można w droższe serwa zainwestować.
Back to top

Halftheman
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 21 Feb 2009 03:24   

Ja Wam powiem tak - z doświadczenia i z opinii - Buy cheap, buy twice! I niestety to jest wielka prawdaż. Wiele razy zastanawiałem się dlaczego, ludzie którzy zbudowali coś, wykorzystywali np droższe elementy i pukałem się w głowę, ale bez sens, można taniej. I co? Za każdym razem uświadamiam sobie - rzeczywiście, nie ma sensu kopować tego czy owego, trzeba kupić conajmniej tak jak polecali koledzy. Trzeba postawić sobie jasno pytanie: Co potrzebuje? W jakich warunkach będe pracować? Jaki potrzebuje zapas np wytrzymałości? Ile mam pieniędzy? Czy jak poczekam 2miesiące to będe mógł kupić lepszą rzecz? I wtedy przejść do działania. Najpierw trzeba dobrze pomyśleć co się chce i zrealizować najlepszy wariant. Ja pracuje tylko z serwami Hi-Teca i już wiem, że lepiej kupić od razu lepiej - z zapasem, bo się mniej na tym traci.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Feb 2009 03:24   

Back to top

puntigamer
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 16:38   

praca dyplomowa. sterowany będzie atmegą 8 lub 16 (z tego co na razie działam to raczej na 8 jest ok:)
dzięki za odpowiedzi. teraz poważnie zastanowie sie nad kupnem hitec'ow. no chyba ze finanse nie pozwola.
moglbym kupic to za kase uczelni, ale nie chce zostawiac im mojego dziela;p
Back to top

_Robak_
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 21 Feb 2009 17:25   

To sie dowiedz jak dokladnie u ciebie jest ;) Ja mialem w polowie z mojej kasy w polowie z uczelni, ale jak bym wuylozyl z mojej kasy wszystko musialbym i tak zostawic robota na uczelni ;)
Back to top

puntigamer
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 17:41   

Pytałem już promotora. Powiedział, że będę musiał tylko bardziej dokładnie opisać budowę mechaniczną, dodać zdjęcia (ja mu wszedłem w słowo i może jakiś film instruktażowy;p) i powiedział, że nie bezie problemu.
Ale w razie co biorę wszystko na rachunek uczelni ;p <cwaniak>
DZIEKI :)

Decyzja bedzie chyba taka, że prawdopodobnie hitec'ami (zaleznie od kasy i od wypróbowania serwa GWS) będą serwa nr 1,2,3,4 czyli te najbardziej obciążone (ciekawi mnie obciązenie obrotnicy ), a reszta na GWS'ach bo ponoć najlepsze z "niższej półki".
Najpierw kupię jedno serwo GWS do testów, bo na razie pracuję na takim mini dynam ,a to badziew. Wtedy podejmę decyzję.
Dziękuję za pomoc
Back to top

_Robak_
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 21 Feb 2009 17:46   

Jesli moge cos doradzic, niech serwa przenosza momenty a nie sily :) Czyli orczyk ma sluzyc do tego aby przeniesc moment obrotowy, nie zrob tak zeby na orczyku sie trzymal nastepny stopien swobody, bo bedzie ci wszystko dygotalo i sie gibalo. Wg mnie, najlepszym rozwiazaniem jest zaprojaktowanie takiego szkieletu, ze po zlozoeniu bez serw, bedzie tworzyl calosc i bedzie mozna ruszac kolejnymi czesciami. Pozniej dolozysz tylko serwa zeby zginaly kolejne elementy i bedziesz mial na 100% sztywna konstrukcje :)
Back to top

puntigamer
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 19:05   

hehe no faktycznie bardzo dobry pomysł. ale w takim razie serwa musiałbym przyczepić jakoś na zewnątrz konstrukcji (serwo przymocowane do ramienia 1, obraca ramieniem 2). Bo w konstrukcji, między płytkami z ktorych ma sie skladać ramie powinna być sztywna oś obrotu :) dobrze Ciie zrozumiałem?

ps. mam jeszcze pomysl uzycia ceowników aluminiowych do tego celu. mysle ze stabilnosc bylaby wieksza. a moglbym w polowie ramienia wzmocnic konstrukcje
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Manipulator - wybór serwomechanizmów
Page 1 of 1
Similar topics
Sterownik serwomechanizmów HiTec (1)
Zakłócenia w pracy serwomechanizmów (6)
sprzężenie dwóch serwomechanizmów (5)
Zasilanie dla serwomechanizmów (2)
Dobór serwomechanizmów do minisumo (12)
Napędy do serwomechanizmów (3)
Manipulator do ca10. Jak uruchomić manipulator led? (5)
CA10 PLUS, Manipulator LCD, Manipulator LED (SATEL) (5)
sterownik serwomechanizmów na AT89CX051 - uszkodzenie (1)
ATmega8 + Procyon Avrlib niestabilna praca serwomechanizmów (4)

Page generation time: 0.339 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed