Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.
Autor
Wiadomość
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#1 Post autora tematu 02 Lut 2009 21:54   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Chcialbym bezpieczniki topikowe zastapić nadpradowymi.
Aktualne bezpieczniki to trzy do pompy wody w domu 400V 2,2kW (według schematu to bezpiecznik 4,5,6).
Trzy do pompy w studni głebinowej 400V 2,2kW (schemat to bezpieczniki 1,2,3).
Jeden do calego pietra w domu ( bezpiecznik 7)
Jeden do parteru w domu (bezpiecznik 8)

Przekroje przewodów pietro parter to 1,5mm Cu.
Przekroje przewodów do odbiorników silowych to 2,5mm Cu

Długosc przewodu od bezpiecznika do ostatniego gniazdka na pietrze to ok 40m. na parterze jest podobnie.

Prosilbym o pomoc w wymianie bezpiecznikow podanie parametrów ich, co jeszcze warto zastosowac np czujnik zaniku faz itp.

Jezeli o czyms zapomnialem prosze napisac i postaram sie szybko dostarczyc informacje. Pozdrawiam

Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.

Dodano po 1 [minuty]:

Bezpiecznik parteru to nr 8.
Powrót do góry
   
grzegorzkasownik
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 74
Miasto: WARSZAWA

Post#2 02 Lut 2009 22:06   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Załóż bezpieczniki na siłę max B16A.Podobnie na piętro i parter też max B16A ,Siłowe mogą być np.S303 a pojedyńcze S301.Kontrolę faz to powinieneś mieć przy sterowaniu tymi silnikami.Proponuję ci rozłożyć obciążenie piętra i parteru na różne fazy.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#3 Post autora tematu 02 Lut 2009 22:16   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


A podłączyć to wszystko tak jak bylo do tej pory czy w jakis inny sposob?
Powrót do góry
   
grzegorzkasownik
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 74
Miasto: WARSZAWA

Post#4 02 Lut 2009 22:22   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Jeżeli tylko chcesz zmienić zabezpieczenia to tak.Pamiętaj o starannym wykonaniu zamiany.Ta tablica nie wygląda najlepiej.Powodzenia
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6201
Miasto: Warszawa

Post#5 02 Lut 2009 22:24   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


grzegorzkasownik napisał:
na piętro i parter też max B16A


Chyba jak na przewód 1,5mm², te 16A to trochę za dużo.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lut 2009 22:24   





Powrót do góry
   
grzegorzkasownik
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 74
Miasto: WARSZAWA

Post#6 02 Lut 2009 22:35   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Kolega Przemski1 chyba tylko chce zmienić bezpieczniki na automaty.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#7 Post autora tematu 02 Lut 2009 22:36   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Własnie schemat by sie przydał jak najbardziej bo jak to wszystko rozbroje to moglbym wiedziec co do czego podlaczyc zeby bylo dobrze. Czyli do pomp S303 B16 czy B10? a do domu S301 B20 czy B16. Wywnioskujcie moze pomiedzy soba które beda najlepsze w moim przypadku bo w tych wartosciach akurat sie nie znam.
Powrót do góry
   
grzegorzkasownik
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 74
Miasto: WARSZAWA

Post#8 02 Lut 2009 22:38   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Uważam iż b16 na piętro to max.,podobnie na pompy.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6988
Miasto: Wielkopolska

Post#9 02 Lut 2009 23:08   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Proszę nie mylić pojęć.
Zabezpieczenie przewodów to 1
Zabezpieczenie silników to 2
Wymiana samej tablicy to 3
Dział kosz czeka na kolejną bezproduktywną dyskusję.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#10 Post autora tematu 02 Lut 2009 23:19   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Prosze o podanie najlepszych wartosci dla bezpiecznikow do silników silowych 16A czy 10A ?

do instalacji w domu 16A czy 20A ?

Dodano po 2 [minuty]:

Takze padla propozycja do instalacji w domu 10A wiec mam trzy mozliwosci 10A, 16A, 20A a to spora rozbierznosc.
Powrót do góry
   
Marsal20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 125
Miasto: Gdynia

Post#11 02 Lut 2009 23:21   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Jakie wartości wkładek topikowych są obecnie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lut 2009 23:21   





Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#12 Post autora tematu 02 Lut 2009 23:24   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Aż głupio napisać ale są tam cienkie druty i to cała przyczyna wymiany tego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lut 2009 23:24   





Powrót do góry
   
smerfy
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 114
Miasto: Połczyn-Zdrój

Post#13 02 Lut 2009 23:39   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Witam według danych to tak zabezpieczenia silnika zgodnie ze wzorem I=P/(sqrt3x400x0,95)=2200/(1,73x400x0,95)=3,346A wybrać zabezpieczenie C303 6A dla silnika drugiego jak obok i dla piętra S301 10A.
Dalej dobór przewodów na obciążalność prądową 1,5 CU na takie zabezpieczenia powinny wystarczyć niezależnie od sposobu ułożenia, no chyba, że długość obwodu jest spora wtedy należy spojrzeć na aspekt dopuszczalnego spadku napięcia. Ale ogólnie powinno być ok schemat podłączenia taki na szybko załączam poniżej.

http://obrazki.elektroda.net/19_1233609963.jpg

Dodano po 7 [minuty]:

jest takie coś jak tabela obciążalności przewodów przy zastosowaniu zabezpieczenia 10A i przekroju żyły 1,5 mm2 kolega nie przekroczy napewno dopuszczalnej obciążalności. Przy zastosowaniu 16A należałoby wziąć pod uwagę długość obwodu, moce na poszczególnych odcinkach itp ale to już więcej licznie dlatego ja podałem pewne 100% zabezpieczenie. Jeżeli zabezpieczenie okaże się zbyt małe należy się zastanowić na wydzieleniu obwodów oświetlenia i obwodu gniazd wtykowych, zabezpieczyć je osobnymi bezpiecznikami. Wzór na zabezpieczenie jednofazowe jest prosty I=P/(Ux0,95) a na 3-faz podałem powyżej. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
jakub_grzeszczak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 92
Miasto: Konin

Post#14 02 Lut 2009 23:46   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#15 Post autora tematu 03 Lut 2009 22:46   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


to co wiem.
parter i pietro zamontuje s-301 10A
silniki siłowe s-303 16A

A styczniki jaki powinny miec amperarz? Kupujac pompe głebinowa dostałem stycznik Moeller z-sch230/40-40 czy jest on odpowiedni?

Dodano po 2 [minuty]:

Dokładnie taki

http://wlacznik.com.pl/product_info.php?products_id=788
Powrót do góry
   
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 613
Miasto: -

Post#16 03 Lut 2009 23:12   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Silniczkom to by się należało coś takiego:
http://www.elektrogielda.com/sklep/product_info.php?cPath=40_267&products_id=3979
ewentualnie podobne produkty konkurencji.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#17 Post autora tematu 03 Lut 2009 23:17   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Wyłacznik silnikowy mam taki :

http://wlacznik.com.pl/product_info.php?cPath=43_60&products_id=812

A co odnosnie styczników jaki amperarz bo mam 40A
http://wlacznik.com.pl/product_info.php?cPath=43_59&products_id=788
Powrót do góry
   
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 613
Miasto: -

Post#18 03 Lut 2009 23:35   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Zabezpieczenie silnika OK, tylko nie ten zakres prądowy. Powinno być 4-6A.
(szacunkowo I=2P=4,4A, dokładna wartość do przeczytania na tabliczce znamionowej silnika)
Styczniki masz przewymiarowane, ale to nie szkodzi z wyjątkiem tego, że cewka żre trochę więcej prądu niż potrzeba.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#19 Post autora tematu 03 Lut 2009 23:49   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Moj bład zle napisalem faktycznie mam 4- 6,3A
Czyli juz prawie wszystko wiem tylko jeszcze jakby ktos schemat przerobil pod te konkretne styczniki

http://wlacznik.com.pl/product_info.php?cPath=43_59&products_id=788


Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.
Powrót do góry
   
jakub_grzeszczak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 92
Miasto: Konin

Post#20 04 Lut 2009 10:10   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


moim zdaniem te styczniki sa za drogie. Nie wiem czy chesz to kupowac przez internet czy w sklepie elektrycznym. Jesli w sklepie elktrycznym to do 50złn za stycznik powinnło byc max.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2009 10:10   





Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#21 Post autora tematu 04 Lut 2009 10:20   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


w tym rzecz ze jeden taki stycznik juz mam musze dokupic drugi, ale moze byc chyba inny tanszy.
moglby ktos wkleic do mojego schematu ten stycznik bo ma on troche wiecej wejsc i nie bardzo wiem co do czego?

http://wlacznik.com.pl/product_info.php?cPath=43_59&products_id=788
Powrót do góry
   
jakub_grzeszczak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 92
Miasto: Konin

Post#22 04 Lut 2009 11:55   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.

I pamietaj o zachowniu ostrozności i sprawdz wszytko 10 razy zanim wąłczysz zasilanie i starannoś i dokłądnośc wykonania tej tablicy bedzie gwarantowało na bardzo długą bez awaryjna prace;) powodzenia. Wklej fotki z wykonanej pracy

Dodano po 1 [minuty]:

aaa i jak mozesz zrób zdjecie stycznika z bliska dla pewności sprawdze czy dobrze narysowałem podąłczene cewki zasilania.

Dodano po 3 [minuty]:

aaa i jeszcze jedno. na schemacie nie ma połączenia z zerem i nie jest ono przerywane przez stycznik co stanowi dodatkowe zabezpiecznie silnika. ale zero z silników jak i obwodów domowych podłącz do jednej wspólnej listwy zerowej którą naewpno bedziesz miec w nowej skrzynce.
Powrót do góry
   
mamikoma
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 33

Post#23 04 Lut 2009 14:54   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


zgadzam się prawie ze wszystkim ale esy B16A i jak najszybciej zmień przewody obwodów gniazdkowych,chyba masz pralkę odkurzacz,itp
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#24 Post autora tematu 04 Lut 2009 18:58   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


przewody od czujnika zaniku faz musza isc gdzie indziej bo te zaznaczone na schemacie to sruby mocujace obudowe.

Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.

Dodano po 16 [minuty]:

Czym sie roznia te bezpieczniki?

S-303 B 16A
S-303 C 16A
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6988
Miasto: Wielkopolska

Post#25 04 Lut 2009 19:11   

Re: Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.


To jest dział- Elektryka- początkujący. Tutaj nie uczymy się elektryki, a tym bardziej wymiany tablicy bezpiecznikowej- tylko staramy się pomóc zdiagnozować usterkę, a potem należy wezwać elektryka. Widzę, że kolega nie ma najmniejszego pojęcia o elektryce, więc doradzanie w kwestii doboru bezpieczników, montaż aparatów w rozdzielce, czy może jeszcze zabezpieczenia od suchobiegu pompy, wydaje się bezcelowe. Przyjdzie elektryk, doradzi, wykona stosowne pomiary i zrobi to, co do niego należy.
Przy prądzie nie eksperymentujemy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu (6)
Wymiana bezpieczników topikowych na TS. (19)
Wymiana bezpieczników topikowych (12)
wymiana bezpieczników topikowych na Esy. (7)
Wymiana starych bezpieczników na nadprądowe (s-ki)? (10)
Selektywność bezpieczników topikowych w poł. z nadprądowymi (6)
Zamiana bezpieczników topikowych na nadmiarowoprądowe typu S (5)
Wyłącznik nadprądowy zamiast bezpieczników topikowych. (4)
skrzynka bezpieczników w domu wymiana (4)
Korki - wymiana na wyłączniki nadprądowe (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.128 seconds

elektroda.pl temat RSS