FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

config.sys FILES=200 i zmienna dosowa PATH w windows XP

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> config.sys FILES=200 i zmienna dosowa PATH w windows XP
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2009 09:02   

Re: config.sys FILES=200 i zmienna dosowa PATH w windows XP

Witam.
Mam taki problem z programem Rachmistrz (DOS) : zawsze kopiowałem cały katalog C:\RACH4 na inny komputer również do tego samego katalogu i wszystko działało bezproblemowo do dziś gdzie na świeżym windowsie XP home zrobiłem to samo i program działa ale przy niektórych programach wyświetla błąd / prośbę o zwiększenie w pliku "config.sys" liczb ę jednocześnie otwieranych plików do 200 ( FILES=200 ) oraz ścieżkę dostępu do katalogu SYSTEM rachmistrza więc dopisałem do pliku c:\autoexec.bat 'Path=c:\RACH4\SYSTEM' oraz do pliku config.sys linię FILES=200 (próbowałem również 500) ale niestety nadal program wyświetla identyczny komunikat. Najciekawsze, że na innych komputerach działa on bezproblemowo (również w windowsach XP) mimo pustych plików c:\config.sys oraz c:\autoexec.bat.

W jaki sposób w windowsie (emulacja dos) ustawić prawidłowo te parametry ?

Dodano po 1 [minuty]:

ps.
Dodatkowo (nie wiem od czego to zależy) jedne programy działają na pełnym ekranie a inne w okienku ok.1/4ekranu i niema możliwości wyświetlenia na pełnym ekranie ale to już mniejszy problem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Feb 2009 09:02   

Back to top

tman
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 03 Feb 2009 09:26helpful post - solution   

Zmiany w plikach c:\autoexec.bat i c:\config.sys w Win2000, XP, 2003 nic nie daje! Aby konfigurować środowisko dla trybu MS-DOS trzeba edytować c:\windows\system32\autoexec.nt i c:\windows\system32\config.nt. Konieczność zmiany konfiguracji może wynikać z różnych sterowników na różnych komputerach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2009 09:26helpful post - solution   

Back to top

marek003
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 03 Feb 2009 12:16   

Tak jak wspomniał kolega tman w windach XP i podobnych za konfigurację w "trybie MS-DOS" odpowiada autoexec.nt i config.nt. Nie potrzeba tez resetowac kompa jeżeli coś w tych plikach zmienisz. Jedynie jeszcze raz uruchamiasz program.

Co do okienka. Czy jeżeli prawoklikniesz na niebieską "belkę" okienka (góra okienka) wybierzesz właściwości i w zakładce opcje - opcje wyświetlania wybierzesz pełny ekran - OK. program nie reaguje?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2009 12:16   

Back to top

prokopcio
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 03 Feb 2009 12:40   

no właśnie na wszystkie sposoby już chyba próbowałem, klikając na belkę, uruchamiałem na różnych rozdzielczościach, zmieniałem we właściwościach skrótu itp. i jeśli zmieniam na uruchomionym programie to nic się nie dzieje, np maksymalizacja nie powiększa okna a jedynie zmienia "ikonkę" maksymalizacji na ikonkę "przywrócenie w dół" a jeśli zmieniam we właściwościach np.skrótu (ekran: pełny ekran) przed uruchomieniem to program nie potrafi się uruchomić. podkreślam, że na innych komputerach z ustawioną identyczną rozdzielczością wszystko jest poprawnie skalowane.
Back to top

marek003
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 03 Feb 2009 13:54   

Przyznam że miałem podobny efekt dawno temu. Przed chwilą poszedłem sprawdzić i ... program się otwiera w pełnym okienku.

Nie wiem czy to coś zmieni ale:
Jest jakaś poprawka SP na tym Xp? W moim przypadku mam SP3
Sprawdz jaki SP maja kompy na których program działa w pełnym okienku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2009 13:54   

Back to top

afis
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 26 Mar 2009 21:35   

Sprawa bardzo prosta co do wyświetlania tych programów w win xp. Kliknij na ikonę programu potem prawy klawisz, właściwości potem zakładka opcje ustawiasz pełny ekran następnie zakładka układ; rozmiar buforu ustawiasz szerokość 80 wysokość 25 rozmiar okna te same wartości zastosujesz i musi działać. Ustawiam tak odkąd istnieje xp i zawsze działa .Powodzenia
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> config.sys FILES=200 i zmienna dosowa PATH w windows XP
Page 1 of 1
Similar topics
Windows 7 x64 BSOD svchost.sys, win32k.sys (8)
jak zrobic DOSa w winME ??? autoexec.bat i config.sys (9)
DosBox I config.Sys dla programów dosowych (4)
Robaki w autoexec.bat i config.sys W98SE !!! (9)
Autoexec i config sys a dwa systemy (7)
Problem z config.sys (2)
Brak bootmgr; brak plikow bootfont.bin config.sys io.sys... (2)
Nie dziala zmienna srodowiskowa PATH pod windows XP (3)
Restart przy Path of Neo, Windows XP, Intel Pentium 3,4 GHz, GeForce 6600. (7)
windowssystem32configSYSTEM??? (3)

Page generation time: 0.211 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed