Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Autor
Wiadomość
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 216
Miasto: Węgrów

Post#1 Post autora tematu 03 Lut 2009 21:41   

Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam
Zakupiłem niedawno silnik elektryczny zasilany 230V/380V i chcę go podłączyć na 230V. Moc silnika to 2,2kW.
Z pomocą forum obliczyłem że do rozruchu potrzebny będzie mi kondensator 132-154µF
Znalazłem także schemat podłączenia zarówno z kondensatorem rozruchowym jak i pracy (ale do innego silnika), wg jednego schematu z odłączeniem kondensatora rozruchu chciałbym zrobić taki włącznik wykonać.
Ale kwestia najważniejsza bo nie wiem jakiego kondensatora pracy mam użyć, jakiej pojemności ma być.
Czy może ktoś mi pomóc w obliczeniu jego pojemności.
Poniżej załączam schematy:
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lut 2009 21:41   





Powrót do góry
   
Lee.LW
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 498
Miasto: (prawie) Strzałkowo

Post#2 03 Lut 2009 22:26   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam!
Z załączonego schematu wynika, że do obliczenia kondensatora rozruchu przyjęto 120÷160µF/kW mocy s-ka. Natomiast dla kond. pracy 60÷80µF/kW.
Pozdrawiam
Lee.LW
Powrót do góry
   
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 696
Miasto: podkarpacie.

Post#3 03 Lut 2009 22:42   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Zobacz:
http://pp.elektroda.net/index.php?menu=1

Powodzenia..........
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lut 2009 22:42   





Powrót do góry
   
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 216
Miasto: Węgrów

Post#4 Post autora tematu 03 Lut 2009 22:50   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Lee.LW napisał:
Witam!
Z załączonego schematu wynika, że do obliczenia kondensatora rozruchu przyjęto 120÷160µF/kW mocy s-ka. Natomiast dla kond. pracy 60÷80µF/kW.
Pozdrawiam
Lee.LW


JA chciałem wykonać włącznik. przełącznik wg.2 schematu. a widać z niego że do rozruchu jest użyty kondensator o wartościach 120-160µF a poprzez wyłącznie go pozostaje w działaniu kondensator pracy 60÷80µF, czyli połowa kondensatora rozruchowego
Czy to tak mam rozumieć??
Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 326
Miasto: Międzychód

Post#5 04 Lut 2009 08:24   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Dla 1,5 kW kondensator 80 mikrofarad, dla 2,2kW to będzie minimum 100-120 mikrofarad i dołączony na stałe. A kondensator rozruchowy 150 mikrofarad dołączany na czas rozruchu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2009 08:24   





Powrót do góry
   
Lee.LW
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 498
Miasto: (prawie) Strzałkowo

Post#6 04 Lut 2009 11:14   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Ze schematu wynika, że:
Rozruch:
(120÷160µF)×2,2kW=264÷396µF - odłączany po rozruchu
Praca:
(60÷80µF)×2,2kW=132÷176µF - włączony na stałe
Zaznaczam, opieram się wyłącznie na zamieszczonym schemacie.:!: :|
Pozdrawiam
Lee.LW
Powrót do góry
   
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 696
Miasto: podkarpacie.

Post#7 04 Lut 2009 20:20   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Posiadam zakupiony przed laty od przyjaciół "Moskali" kombajn do majsterkowania w drewnie o mocy 0.9kW , gdzie rozruch został rozwiązany w taki sam sposób jak sobie zamierza to rozwiązać kol. lukaszluk.
Powiem tak: pomiędzy silnikiem a wałkiem obrabiarki jest możliwe przełożenie 2:1 lub 1:2 , w pierwszym przypadku jest ok. w drugim na luzie są problemy, próbowałem dokładać eksperymentalnie różne pojemności i żadnej poprawy, natomiast jest radykalna zmiana po kopnięciu w koło z paskiem klinowym. Po przeanalizowaniu problemu doszedłem do wniosku że jest zastosowany za słaby silnik albo nie dopracowany rozruch (później daje sobie rade)
Osobiście używam przełożenia podwyższającego obroty i dlatego problem pozostał, rozważałem nawet dodanie małego silnika rozruchowego do wspomagania na starcie ale jakoś tak zostało.

Pozdrawiam.........
Powrót do góry
   
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 216
Miasto: Węgrów

Post#8 Post autora tematu 04 Lut 2009 20:52   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Lee.LW napisał:
Ze schematu wynika, że:
Rozruch:
(120÷160µF)×2,2kW=264÷396µF - odłączany po rozruchu
Praca:
(60÷80µF)×2,2kW=132÷176µF - włączony na stałe
Zaznaczam, opieram się wyłącznie na zamieszczonym schemacie.:!: :|
Pozdrawiam
Lee.LW


Proszę się nie segurować tymi danymi podanymi w schemacie, był zaczerpnięty z innego źródła od innego silnika, zamieszczam poprawny schemat gdzie zaznaczyłem to o co mi chodzi

Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??

Dodano po 2 [minuty]:

gsminfo napisał:
Dla 1,5 kW kondensator 80 mikrofarad, dla 2,2kW to będzie minimum 100-120 mikrofarad i dołączony na stałe. A kondensator rozruchowy 150 mikrofarad dołączany na czas rozruchu.


Podłączając obydwa na raz to nie zaduża pojemność całkowita będzie?? Ma to jakis wpływ na silnik, czasem go nie spali??
A co do tych danych to chcę być pewny bo nie mam na stanie takich kondensatorów, a sprawdzałem jek chodzą cenowo to prawie 40 zł za sztukę
Jeżeli ktoś ma jakieś jeszcze sugestie to proszę pisać
Powrót do góry
   
Lee.LW
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 498
Miasto: (prawie) Strzałkowo

Post#9 04 Lut 2009 21:49   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Uważam, że dane zamieszczone na schemacie są poprawne. Z powodu braku znajomości tego s-ka, warunków jego rozruchu (lekki, z obciążeniem? ), a także troski o budżet (mamy przecież kryzys - no nie?:D), proponuję następujące wyjście:
-kondensator pracy 120µF (lukaszluk, gsminfo, Lee.LW)
-kondensator rozruchowy 150µF (odłączany)
-przy trudnościach z rozruchem dołożyć do rozruchu 150µF
Dla zdrowia s-ka nie zapominać o odłączeniu kond. rozruchowego, np. przekażnikiem czasowym.:!:
Powrót do góry
   
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 216
Miasto: Węgrów

Post#10 Post autora tematu 04 Lut 2009 22:05   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Silnik został wymontowany z nowej spreżarki (uległa znacznemu uszkodzeniu podczas transportu), sprężarka była podłączona na siłę.
Ja chcę aby nadal pracował ten silnik w sprężarce ale własnego projektu, mam już gotową całą tylko potrzeby był mi do tego "motor-silnik" najlepiej wysokoobrotowy bo sprężarka (pochodzi z samochodu STAR HS-19) potrzebuje wysokich obrotów do pracy.
Poniżej podaje zdjęcie tabliczki z silnika


Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Powrót do góry
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 381
Miasto: "-" woj. mazowieckie

Post#11 04 Lut 2009 22:53   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam.
Na forum było kilkukrotnie.
nie opłaca się kombinować w ten sposób, ponieważ jest zbyt duża strata mocy.
Trochę drożej ale prościej byłoby zastosować falownik zasilany z 1-ej fazy, wtedy silnik połączony w trójkąt i jest ok.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2009 22:53   





Powrót do góry
   
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 216
Miasto: Węgrów

Post#12 Post autora tematu 19 Lut 2009 18:00   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam ponownie
Więc zakupiłem kondensatory tak jak mi doradziliście ale mam problem z wartościami. Otóż zamowiłem w firmie kondensatory o napięciach "TC886 150uF450/500VAC i TC886 120uF450/500VAC" a przysłali mo o napięciach 350/230 VAC a teraz nie wiem czy podłączać pod silnik siłowy aby nie wybuchły czy zwrócić je spoworotem i zamówic o tyższych napięciach
Czy silnik ruszy na tych kondensatorach?? Czy może coś z nimi się stać??
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
silnik ele - Silnik ele 3 fazowy na 1 fazie kondensator rozruchowy (7)
Ogrzewacz 3-fazowy na 1-fazę (17)
jak połączyć silnik 1-fazowy z kondensatoren pracy (9)
3-fazowy SSR na prąd min 25A na fazę - jaki i gdzie kupić? (5)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
Czy silnik 5 KW 3 fazowy podłaczy się na 1 fazę ? (17)
Silnik 3-fazowy na 1-fazę kondensator i UPS (1)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
Silnik 1,5 kW i kondensator pracy. (9)
Kondensator pracy a silnik jednofazowy (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS