Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy?? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Węgrów
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 212
Ocena postów: 10
lukaszluk
Poziom 15
Post#1 03 Lut 2009 20:41  Autor tematu   

Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam
Zakupiłem niedawno silnik elektryczny zasilany 230V/380V i chcę go podłączyć na 230V. Moc silnika to 2,2kW.
Z pomocą forum obliczyłem że do rozruchu potrzebny będzie mi kondensator 132-154µF
Znalazłem także schemat podłączenia zarówno z kondensatorem rozruchowym jak i pracy (ale do innego silnika), wg jednego schematu z odłączeniem kondensatora rozruchu chciałbym zrobić taki włącznik wykonać.
Ale kwestia najważniejsza bo nie wiem jakiego kondensatora pracy mam użyć, jakiej pojemności ma być.
Czy może ktoś mi pomóc w obliczeniu jego pojemności.
Poniżej załączam schematy:
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lee.LW
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: (prawie) Strzałkowo
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 501
Pomógł: 86
Ocena postów: 9
Lee.LW
Poziom 18
Post#2 03 Lut 2009 21:26    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam!
Z załączonego schematu wynika, że do obliczenia kondensatora rozruchu przyjęto 120÷160µF/kW mocy s-ka. Natomiast dla kond. pracy 60÷80µF/kW.
Pozdrawiam
Lee.LW

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: podkarpacie.
Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 704
Pomógł: 76
Ocena postów: 1
hobbyelektronik
Poziom 19
Post#3 03 Lut 2009 21:42    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Zobacz:
http://pp.elektroda.net/index.php?menu=1

Powodzenia..........

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Węgrów
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 212
Ocena postów: 10
lukaszluk
Poziom 15
Post#4 03 Lut 2009 21:50  Autor tematu   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Lee.LW napisał:
Witam!
Z załączonego schematu wynika, że do obliczenia kondensatora rozruchu przyjęto 120÷160µF/kW mocy s-ka. Natomiast dla kond. pracy 60÷80µF/kW.
Pozdrawiam
Lee.LW


JA chciałem wykonać włącznik. przełącznik wg.2 schematu. a widać z niego że do rozruchu jest użyty kondensator o wartościach 120-160µF a poprzez wyłącznie go pozostaje w działaniu kondensator pracy 60÷80µF, czyli połowa kondensatora rozruchowego
Czy to tak mam rozumieć??

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Międzychód
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 328
Pomógł: 38
Ocena postów: 5
gsminfo
Poziom 16
Post#5 04 Lut 2009 07:24    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Dla 1,5 kW kondensator 80 mikrofarad, dla 2,2kW to będzie minimum 100-120 mikrofarad i dołączony na stałe. A kondensator rozruchowy 150 mikrofarad dołączany na czas rozruchu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Lee.LW
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: (prawie) Strzałkowo
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 501
Pomógł: 86
Ocena postów: 9
Lee.LW
Poziom 18
Post#6 04 Lut 2009 10:14    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Ze schematu wynika, że:
Rozruch:
(120÷160µF)×2,2kW=264÷396µF - odłączany po rozruchu
Praca:
(60÷80µF)×2,2kW=132÷176µF - włączony na stałe
Zaznaczam, opieram się wyłącznie na zamieszczonym schemacie.:!: :|
Pozdrawiam
Lee.LW

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: podkarpacie.
Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 704
Pomógł: 76
Ocena postów: 1
hobbyelektronik
Poziom 19
Post#7 04 Lut 2009 19:20    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Posiadam zakupiony przed laty od przyjaciół "Moskali" kombajn do majsterkowania w drewnie o mocy 0.9kW , gdzie rozruch został rozwiązany w taki sam sposób jak sobie zamierza to rozwiązać kol. lukaszluk.
Powiem tak: pomiędzy silnikiem a wałkiem obrabiarki jest możliwe przełożenie 2:1 lub 1:2 , w pierwszym przypadku jest ok. w drugim na luzie są problemy, próbowałem dokładać eksperymentalnie różne pojemności i żadnej poprawy, natomiast jest radykalna zmiana po kopnięciu w koło z paskiem klinowym. Po przeanalizowaniu problemu doszedłem do wniosku że jest zastosowany za słaby silnik albo nie dopracowany rozruch (później daje sobie rade)
Osobiście używam przełożenia podwyższającego obroty i dlatego problem pozostał, rozważałem nawet dodanie małego silnika rozruchowego do wspomagania na starcie ale jakoś tak zostało.

Pozdrawiam.........

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Węgrów
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 212
Ocena postów: 10
lukaszluk
Poziom 15
Post#8 04 Lut 2009 19:52  Autor tematu   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Lee.LW napisał:
Ze schematu wynika, że:
Rozruch:
(120÷160µF)×2,2kW=264÷396µF - odłączany po rozruchu
Praca:
(60÷80µF)×2,2kW=132÷176µF - włączony na stałe
Zaznaczam, opieram się wyłącznie na zamieszczonym schemacie.:!: :|
Pozdrawiam
Lee.LW


Proszę się nie segurować tymi danymi podanymi w schemacie, był zaczerpnięty z innego źródła od innego silnika, zamieszczam poprawny schemat gdzie zaznaczyłem to o co mi chodzi

Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??

Dodano po 2 [minuty]:

gsminfo napisał:
Dla 1,5 kW kondensator 80 mikrofarad, dla 2,2kW to będzie minimum 100-120 mikrofarad i dołączony na stałe. A kondensator rozruchowy 150 mikrofarad dołączany na czas rozruchu.


Podłączając obydwa na raz to nie zaduża pojemność całkowita będzie?? Ma to jakis wpływ na silnik, czasem go nie spali??
A co do tych danych to chcę być pewny bo nie mam na stanie takich kondensatorów, a sprawdzałem jek chodzą cenowo to prawie 40 zł za sztukę
Jeżeli ktoś ma jakieś jeszcze sugestie to proszę pisać

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lee.LW
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: (prawie) Strzałkowo
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 501
Pomógł: 86
Ocena postów: 9
Lee.LW
Poziom 18
Post#9 04 Lut 2009 20:49    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Uważam, że dane zamieszczone na schemacie są poprawne. Z powodu braku znajomości tego s-ka, warunków jego rozruchu (lekki, z obciążeniem? ), a także troski o budżet (mamy przecież kryzys - no nie?:D), proponuję następujące wyjście:
-kondensator pracy 120µF (lukaszluk, gsminfo, Lee.LW)
-kondensator rozruchowy 150µF (odłączany)
-przy trudnościach z rozruchem dołożyć do rozruchu 150µF
Dla zdrowia s-ka nie zapominać o odłączeniu kond. rozruchowego, np. przekażnikiem czasowym.:!:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Węgrów
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 212
Ocena postów: 10
lukaszluk
Poziom 15
Post#10 04 Lut 2009 21:05  Autor tematu   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Silnik został wymontowany z nowej spreżarki (uległa znacznemu uszkodzeniu podczas transportu), sprężarka była podłączona na siłę.
Ja chcę aby nadal pracował ten silnik w sprężarce ale własnego projektu, mam już gotową całą tylko potrzeby był mi do tego "motor-silnik" najlepiej wysokoobrotowy bo sprężarka (pochodzi z samochodu STAR HS-19) potrzebuje wysokich obrotów do pracy.
Poniżej podaje zdjęcie tabliczki z silnika


Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: "-" woj. mazowieckie
Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 392
Pomógł: 28
Ocena postów: 4
grzeko1
Poziom 17
Post#11 04 Lut 2009 21:53    

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam.
Na forum było kilkukrotnie.
nie opłaca się kombinować w ten sposób, ponieważ jest zbyt duża strata mocy.
Trochę drożej ale prościej byłoby zastosować falownik zasilany z 1-ej fazy, wtedy silnik połączony w trójkąt i jest ok.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukaszluk
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Węgrów
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 212
Ocena postów: 10
lukaszluk
Poziom 15
Post#12 19 Lut 2009 17:00  Autor tematu   

Re: Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??


Witam ponownie
Więc zakupiłem kondensatory tak jak mi doradziliście ale mam problem z wartościami. Otóż zamowiłem w firmie kondensatory o napięciach "TC886 150uF450/500VAC i TC886 120uF450/500VAC" a przysłali mo o napięciach 350/230 VAC a teraz nie wiem czy podłączać pod silnik siłowy aby nie wybuchły czy zwrócić je spoworotem i zamówic o tyższych napięciach
Czy silnik ruszy na tych kondensatorach?? Czy może coś z nimi się stać??

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Silnik 3 fazowy na 1 fazę - jaki kondensator pracy??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik 3-fazowy na 1-fazę kondensator i UPS (1)
Czy silnik 5 KW 3 fazowy podłaczy się na 1 fazę ? (17)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy pod jedną fazę ? (6)
3-fazowy SSR na prąd min 25A na fazę - jaki i gdzie kupić? (5)
jak połączyć silnik 1-fazowy z kondensatoren pracy (10)
Ogrzewacz 3-fazowy na 1-fazę (17)
silnik ele - Silnik ele 3 fazowy na 1 fazie kondensator rozruchowy (7)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
Silnik 1,5 kW i kondensator pracy. (9)
Kondensator pracy a silnik jednofazowy (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS