| Author |
piotrek662 Poziom 14

|
04 Feb 2009 21:47 Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Jest to program mojego autorstwa przeznaczony dla każdego elektronika i nie tylko.
Zmiany w stosunku do wersji v2.0.7
- Poprawiony błąd przeliczania okresu i częstotliwości (jednostki)
- Dodany terminal RS232
- Dodane zaawansowane wyszukiwanie układów AVR firmy Atmel
- Poprawiony system aktualizacji
- Dodana możliwość przeliczania systemów liczbowych
- Obliczenia dla układu LM350
- Część wzorów jest dostępna w pliku pomocy (w przyszłości będą wszystkie użyte w programie)
- Dodane komunikaty o błędach (głównie baza usterek)
- Dodana możliwość edycji wpisów w bazie usterek
- Poprawione działanie bazy usterek
Zawiera:
- Aktualizacja baz danych, programu i pliku pomocy przez Internet
- Obliczanie indukcyjności i wymiarów cewki powietrznej jedno- i wielowarstwowej
- Baza mikrokontrolerów AVR wraz z rysunkami
- Baza układów TDA (wg. TME.pl)
- Wyszukiwanie danych katalogowych w Internecie
- Wyszukiwanie elementów w sklepach w Internecie
- Przeliczanie częstotliwości na okres i odwrotnie
- Rozkodowywanie kodu paskowego rezystorów, kondensatorów i dławików
- Przeliczanie wielkości jednostek
- Kalkulatory układu NE555
- Wyliczanie rezystora do diody LED
- Wyliczanie rezystancji zastępczej
- Wyliczanie Volt, Amper, Wat
- Sterowanie portem LPT
- Rezystorowy dzielnik napięcia
- Przeliczanie wat na dBm
- Rozkodowywanie kodu elementów elektronicznych (MIL)
- Możliwość uruchamiania do 5 zdefiniowanych zewnętrznych aplikacji
- Dopasowywanie wartości rezystorów do szeregu E24
- Baza usterek
- Kalkulator do wzmacniaczy operacyjnych
- Terminal RS232
- Przeliczanie systemów liczbowych
- Obliczenia dla układu LM317/337/350
Gdyby ktoś znalazł błąd lub miał pomysł co dodać lub zmienić proszę pisać. Każda wiadomość jest naprawdę ważna :!:
Link: www.asystentelektronika.org
|
|
| Back to top |
|
 |
neono Poziom 16

|
05 Feb 2009 19:23 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Coś kalkulator LED nie działa za bardzo
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2009 19:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pat621 Poziom 9

|
05 Feb 2009 21:07 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Moża by było dodac dobieranie radiatora bo moim zdaniem to bardzo ważne.
|
|
| Back to top |
|
 |
monty_p Poziom 17

|
05 Feb 2009 22:15 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam!
Czy "baza usterek" ma być pusta? Wypełniam ją sobie sam? Czy może masz gdzieś jakąś ogólną bazę usterek np GSM, TV, czy innych sprzętów??
Co do radiatorów, też bym poprosił o możliwość dobierania :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Madman07 Poziom 17

|
05 Feb 2009 22:18 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Powstanie też może kiedyś baza PIC'ów? Nie wszyscy programują w AVR :)
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrek662 Poziom 14

|
05 Feb 2009 22:25 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam! Baza usterek póki co ma być pusta, trzeba ją samemu uzupełnić. Może w przyszłości popracuję nad tym, aby była możliwość wysyłania baz na serwer i ściągania ich.
Co do bazy PIC to będzie ona zamieszczona w jednej z najbliższych wersji.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
morswin89 Poziom 19

|
05 Feb 2009 23:01 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Nie wiem czemu nie działa mi aktualizacja programu w menu programu. Plik pomocy sie zaktualizował a program nie :/ We wszystkich wersjach tak miałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawell73 Poziom 10

|
05 Feb 2009 23:05 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Nie chcę wytykać błędów ale systemy liczbowe nie są zabezpieczone przed wpisywaniem głupot np w binarce dając 'a' przelicza na 10, ósemka liczy dla '9','a'.. ale juz system dziesiętny nie puszcza literek.
Mam pytanie co do terminala RS, jakich bibliotek używasz? Domyślam się, że program powstał w delphi.
Pozdrawiam
Paweł K.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrek662 Poziom 14

|
05 Feb 2009 23:23 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
| pawell73 wrote: |
Nie chcę wytykać błędów ale systemy liczbowe nie są zabezpieczone przed wpisywaniem głupot np w binarce dając 'a' przelicza na 10, ósemka liczy dla '9','a'.. ale juz system dziesiętny nie puszcza literek.
Mam pytanie co do terminala RS, jakich bibliotek używasz? Domyślam się, że program powstał w delphi.
Pozdrawiam
Paweł K. |
Witam! Dziękuję za zwrócenie uwagi. W następnej wersji zabezpieczę przeliczanie systemów liczbowych przed wpisywaniem głupot. Co do wytykania błędów to temat ten jest między innymi od tego, aby wytykać błędy, żebym wiedział co poprawić. :wink:
Do terminala RS użyłem komponentu ComPort (http://sourceforge.net/projects/comport/)
| morswin89 wrote: |
| Nie wiem czemu nie działa mi aktualizacja programu w menu programu. Plik pomocy sie zaktualizował a program nie :/ We wszystkich wersjach tak miałem. |
Jeżeli nie zadziała aktualizacja z programu to proszę ściągnąć program z linku w pierwszym poście i po prostu podmienić plik AE2.exe i ewentualnie plik pomocy na nowy. W tej wersji został zmieniony i poprawiony system aktualizacji także z aktualizacją wersji 2.0.8 na nowsze już nie powinno być problemu.
Złe działanie systemu aktualizacji może być także spowodowane brakiem pliku update.exe
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
BOOM i ZONK Poziom 16

|
05 Feb 2009 23:25 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam!!
Programik bardzo fajny u mnie na komputerze(XP sp2+poprawki) nie znalazłem żadnych błędów. Do kompilowałbym jeszcze przelicznik miar i jednostek(mile, stopy, funty,cale itd.) i termometr na 1-wire na DS1820.
Pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2009 23:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bbiidduull Poziom 21

|
06 Feb 2009 02:21 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam. Mam taką sugestię dotyczącą obliczania rezystora dla diody led. Jak najezdza sie myszką na pole do wpisywania do wyświetla sie na zółtym tle ale na krótko ze nie mozna przeczytać do końca. Albo ja tak albo nie wiem :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
maziu Poziom 17

|
06 Feb 2009 12:02 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Gratulacje dla autora . Podoba mi się możliwość włączenia innych programów z menu po prawej (nareszcie wszystkie elektroniczne programy pod ręką)
Pozdrawiam i zachęcam do dalszych prac :)
|
|
| Back to top |
|
 |
hubertfab Poziom 18

Joined: 25 Jun 2008 Posts: 516 Location: Rzeszów/ Bratkowice
|
06 Feb 2009 12:56 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam,
Mnie się najbardziej przyda przelicznie jednstek. :D
Pytanie do Autora: Czy ten program jest wykonany w Visual Basic C# ???
|
|
| Back to top |
|
 |
koleszka Poziom 18

|
06 Feb 2009 13:07 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Programik łączy w sobie stosunkowo proste podprogramy, ale jest bardzo wygodny i przydatny, bo wszystko jest połączone w jedną całość. Posiada wiele przydatnych funkcji i umożliwia dodanie własnych aplikacji. Gratulacje dla kolegi piotrek662, programik bardzo mi się podoba i na pewno polecę go kilku znajomym co często zadają podstawowe pytania. Myśle że z powodzenie można by go polecić w dziale dla początkujących co zmniejszyło by ilość zadawanych pytań przez młodych elektroników. Jak bu jeszcze opis z jakich wzorów i zależności korzysta ten program, to był by on idealnym narzędziem dla początkujących elektroników. Natomiast zaawansowanym na pewno znacznie ułatwi codzienna pracę. Pomysł świetny wiec na pewno będę z tego korzystał, a w razie spostrzeżeń poinformuje;) Pozdrawiam i oby więcej takich projektów.
Dodano po 4 [minuty]:
PS Zwracam honor, widzę że w pomocy są podane wzory. Jednak można by umieścić w bardziej widocznym miejscu lub dodać przycisk przekierowujący do tej zakładki w pomocy. Jak znam życie to Ci co najbardziej będą chcieli wiedzieć nie wpadną na to żeby skorzystać z pomocy. Więc z mojej strony taka mała sugestia aby podac to w taki sposób żeby nie dało się przeoczyć ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrek662 Poziom 14

|
06 Feb 2009 13:44 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam!
| koleszka wrote: |
| ... Jednak można by umieścić w bardziej widocznym miejscu lub dodać przycisk przekierowujący do tej zakładki w pomocy. Jak znam życie to Ci co najbardziej będą chcieli wiedzieć nie wpadną na to żeby skorzystać z pomocy. Więc z mojej strony taka mała sugestia aby podac to w taki sposób żeby nie dało się przeoczyć ;) |
Też już nad tym myślałem i w następnej wersji planuję umieścić gdzieś widoczny przycisk wyświetlający wzory.
| hubertfab wrote: |
| Czy ten program jest wykonany w Visual Basic C# ??? |
Program jest pisany w języku Delphi.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
koleszka Poziom 18

|
06 Feb 2009 15:21 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
| piotrek662 wrote: |
| koleszka wrote: |
| ... Jednak można by umieścić w bardziej widocznym miejscu lub dodać przycisk przekierowujący do tej zakładki w pomocy. Jak znam życie to Ci co najbardziej będą chcieli wiedzieć nie wpadną na to żeby skorzystać z pomocy. Więc z mojej strony taka mała sugestia aby podac to w taki sposób żeby nie dało się przeoczyć ;) |
Też już nad tym myślałem i w następnej wersji planuję umieścić gdzieś widoczny przycisk wyświetlający wzory. |
Bardzo mnie to cieszy :) Bo jest to idealne narzędzie do nauki elektroniki, skupia w sobie wiele przydatnych funkcji. Po poprawieniu błędów i dodaniu "łatwo zauważalnego" przycisku do wyświetlania wzorów oraz sposobu postępowania (np przy odczytywaniu rezystancji w kodu paskowego), doskonale będzie sie nadawał dla początkujących. Może wtedy będzie mniej podstawowych pytań. No i tutaj mała sugestia dla administracji forum, żeby pomyśleli nad "przyklejeniem" tego programu w dziale dla początkujących. Co oczywiście nie oznacz że program nadaje się tylko dla początkujących, a wręcz przeciwnie! Można by stwierdzić iż jest tak dobry, że doskonale nadaje sie nawet dla początkujących.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2009 15:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jonnya Poziom 6

|
07 Feb 2009 22:53 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Zgadzam się z 'BOOM i ZONK' przydałby sie porządny przelicznik jednostek i dodałbym jeszcze przelicznik jednostek transferu danych jak na: http://www.swat.piasta.pl/TEST/c.html. Przynajmniej ja często z tego korzystam :). Oprócz termometru na 1-wire na DS1820 przydałby sie wyswietlacz LCD na LPT - może w przyszłości ... :):).
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
10 Feb 2009 10:04 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Program dziala bardzo ladnie na wine (linux).
Jednak zmienilbym np. przy przliczniu czestoliwosci na okres miejscami pola jednostek i liczby.
Przeciez nie pisze sie Hz50 tylko 50Hz ;)
Komunikatow w konsoli brak :)
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
10 Feb 2009 19:05 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Bardzo dobry program, szczególnie podoba mi się sterowanie LPT, dodałbym jednak możliwość od razu wprowadzania liczby do wysłania na LPT, a lepiej całej sekwencji liczb (zwykle trzeba wysłać parę komunikatów)
|
|
| Back to top |
|
 |
humungus Poziom 14

|
11 Feb 2009 01:29 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Witam.
Bardzo dobry ....tak....bardzo dobry.
Odnośnie do LPT to proponował bym aby można było wpisać adres używanego portu. Proponuję dlatego że w swoim kompie mam ich kilka i w razie awarii portu to wolał bym aby to port na karcie rozszerzeń padł a nie na płycie głównej. Oczywiście więcej danych jak by się dało wysłać przez ten port - pomogło by to przy projektowaniu urządzeń korzystających podczas pracy z portu.
Do tej obsługi LPT która już jest w programie można by dodać opcję włączania na określony czas określonego wyjścia. Taka czasówka jak dla mnie była by dobrym rozwiązaniem.
Dobrze by też było dodać obok wyszukiwania danych katalogowych - archiwum w którym można by zapisać dane poszukiwanego elementu i następne archiwum z polecanymi zamiennikami. Posiadam takie (ma parę tyś pozycji i jest spisane w Excelu). Oczywiście można to dopisać w zdefiniowanych programach ale to uruchamia mi ofisa ...........a można by to mieć w jednym programie.
|
|
| Back to top |
|
 |
levy011 Poziom 12

|
11 Feb 2009 01:41 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Moim zdaniem trochę denerwujące jest ciągłe klikanie na przycisk licz. Nie można by było zrobić czegoś w stylu klawisz enter = kliknięcie przycisku licz
|
|
| Back to top |
|
 |
pawell73 Poziom 10

|
22 Feb 2009 22:51 Re: Asystent elektronika v2.0.8 |
|
|
|
Terminal RS coś nie bardzo prawidłowo działa, wysyłanie prawidłowe ale odbieranie danych np z uP już nie działa (testowałem na kilku innych programach i tamte czytały, nawet napisałem swój program na ''ComPorcie'' i działa prawidłowo). Przy zwarciu Rx z Tx dane wracają ale to jedyna sytuacja, w której terminal coś wyświetla,że odebrał.
Pozdrawiam
Paweł K.
|
|
| Back to top |
|
 |