| Author |
Elektrooonik Poziom 21

|
05 Feb 2009 23:44 Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Witam,
wpadłem na pomysł wspólnego elektrodowego rzucania palenia ;-)
Razem będzie łatwiej, moglibyśmy w tym temacie pisać swoje spostrzeżenia i postępy ;-) Ja jak narazie nie palę od 3 dni.
Rzucić zawsze warto dla zdrowia i portfela, są jacyś chętni do podjęcia wspólnej walki z nałogiem? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
AMON86 Poziom 19

|
05 Feb 2009 23:52 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Ja z chęcią bym się pisał...tegorocznym planem na ten rok było skończenie z papierosami, ale jak na razie kończy się na kilkudniowym niepaleniu...
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
06 Feb 2009 00:13 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
| Elektrooonik wrote: |
Witam,
Razem będzie łatwiej, moglibyśmy w tym temacie pisać swoje spostrzeżenia i postępy ;-) Ja jak narazie nie palę od 3 dni.
Rzucić zawsze warto dla zdrowia i portfela, są jacyś chętni do podjęcia wspólnej walki z nałogiem? :) |
Za późno :| Dziś rano kupiłem sobie karton fajek.
Nie mogłeś wczoraj założyć tego tematu?
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
06 Feb 2009 00:16 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
To zostaw ten karton fajek dla gości. Wykaż się silną wolą, co?
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
06 Feb 2009 00:19 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
| Łukasz-O wrote: |
Witam,
Rzucić zawsze warto dla zdrowia i portfela, są jacyś chętni do podjęcia wspólnej walki z nałogiem? :) |
Za późno :| Dziś rano kupiłem sobie karton fajek.
Nie mogłeś wczoraj założyć tego tematu? |
Jak będziesz tak odkładał w czasie - jeszcze ten karton wypale i rzucam to sie nie uda ;) 20 razy juz tak rzucalem, jak rzucać to tu teraz i już :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
06 Feb 2009 00:33 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Jeszcze tylko ten jeden karton! Później rzucam na 100% :)
PS. Goście już dawno przestali palić, tylko ja taki głupi jestem :|
|
|
| Back to top |
|
 |
DENY2 Poziom 8

|
06 Feb 2009 00:39 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Ja spróbowałem jakieś 3 lata temu i jakoś się udało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2009 00:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
06 Feb 2009 00:46 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Wyobraźcie sobie sytuację, poszedłem do kolegi na urodziny, ok 20 osób, ludzie w większości po studiach a ja jedyny palący, głupio tak troche samemu na fajka wyskakiwać na zewnątrz ;-) W takich chwilach sie zastanawiam czy wszystko ze mna okej? ;)
Kolejna sprawa, podliczyłem ile to kosztuje rocznie, przy obecnej cenie fajek to około 3500zł ! A mają drożeć!
O argumentach zdrowotnych chyba nie bede mowil bo kazdy sobie z tego z daje sprawe, wspomne tylko, że sąsiadowi z powodu palenia amputowali obie nogi (przez miażdzyce)
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
06 Feb 2009 01:03 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Trzymam kciuki za Was :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mat_ed Poziom 26

|
06 Feb 2009 01:07 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Muszę przyznać,że temat mnie się podoba. Jako,że jestem wieloletnim i nałogowym palaczem chętnie zapisuję się na "listę" próbujących (chcących) zerwać z nałogiem.
| Quote: |
| Ja jak narazie nie palę od 3 dni. |
Może napiszesz jak tego dokonałeś,że nie palisz już 3 dni ? :wink:
Zważywszy na fakt iż moi współlokatorzy palą, przede mną prawdziwe wyzwanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
06 Feb 2009 01:15 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
| mat_ed wrote: |
Muszę przyznać,że temat mnie się podoba. Jako,że jestem wieloletnim i nałogowym palaczem chętnie zapisuję się na "listę" próbujących (chcących) zerwać z nałogiem.
| Quote: |
| Ja jak narazie nie palę od 3 dni. |
Może napiszesz jak tego dokonałeś,że nie palisz już 3 dni ? :wink:
Zważywszy na fakt iż moi współlokatorzy palą, przede mną prawdziwe wyzwanie. |
Zawziąłem sie i nie kupiłem;) ale musze CI przyznac ze bedziesz mial ciezko jak wspolokatorzy palą, w moim otoczeniu mało osób pali i przyznam się, że w czasie tych 3 dni kiedy nie kupiłem fajek rozglądałem sie za kimś kto by poczestował papierosem, gdyby w bliskim otoczeniu ktos palił nie wiem czy bym wytrwał. Teraz juz jest łatwiej troche pomimo tego ze to dopiero 3 dni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
06 Feb 2009 01:24 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Podobno najgorszy kryzys przychodzi w trzecim miesiącu :)
Nie wyobrażam sobie piwka bez fajeczki :smoke:
|
|
| Back to top |
|
 |
Jimi Hendrix Poziom 18

|
06 Feb 2009 01:24 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
W ciągu 2 tygodni z sukcesem rzuciłem moje ukochane camele na rzecz tabaki.
Naprawdę polecam, nie ma skuteczniejszej metody na rzucenie palenia. No i wychodzi taniej niz wszystkie plasterki itd. I do tego jest przyjemne :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mat_ed Poziom 26

|
06 Feb 2009 01:26 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Mam właśnie tą świadomość ,że będzie ciężko i dlatego cały czas odkładam w czasie podjęcie próby zerwania z nałogiem -właśnie ze względu na palących współlokatorów. :cry:
Myślę,że dobrze było by podpiąć temat aby nie przepadł "w tłumie" :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3748 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
06 Feb 2009 01:27 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Ja miałem mały sukces tj rok bez ale jak pisałem mgr to wróciłem bo więcej kawy już pic nie mogłem bo się żołądek buntował i trzeba było podzielić obciążenie miedzy płuca a żołądek ;)
W sumie był bym może nawet gotów spróbować rzucić jeszcze raz, zaraz po tym jak bym zamordował brata i matkę ;) , bo nawet jak stwierdzę ze NIE KUPIĘ to w chwili słabości się znajdują i i tak kupię dnia następnego ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2009 01:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sq6ade Poziom 25

Joined: 12 May 2003 Posts: 6930 Location: Południowo-zachodnia Pomroczna
|
06 Feb 2009 01:34 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Pomocny obrazek:
Rzucajcie ten syf póki czas.
|
|
| Back to top |
|
 |
Damnian Poziom 22

|
06 Feb 2009 01:34 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
męcze sie z tym od początku roku, tydzien nie palę po czym pewnego dnia kupuje paczkę fajek i wypalam w ciągu 5 godzin i tak w kolko..
|
|
| Back to top |
|
 |
fotonn Poziom 20

|
06 Feb 2009 01:37 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
O, jak ładnie uwędzone. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mat_ed Poziom 26

|
06 Feb 2009 01:40 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
:arrow: sq6ade, obrazek,który przedstawiłeś jest mało przekonujący, słaby - przynajmniej jeśli o mnie chodzi.
Polecam jednak wpisanie w google (grafika) lung cancer , niektóre zdjęcia robią naprawdę spore wrażenie i dają do myślenia... :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
sq6ade Poziom 25

Joined: 12 May 2003 Posts: 6930 Location: Południowo-zachodnia Pomroczna
|
06 Feb 2009 01:49 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Owszem - wybrałem pierwszy z brzegu dający się jeszcze oglądać.
|
|
| Back to top |
|
 |
kwito Poziom 10

|
06 Feb 2009 03:37 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Ja po sesji robię kolejne podejście, nie chciałem rzucać w nowym roku, bo masa zaliczeń i egzaminów jest wystarczająco stresująca, żeby jeszcze się męczyć rzucaniem palenia. Od kiedy zacząłem studia (obecnie kończę 5 sem.) moja najdłuższa przerwa to były 2 tygodnie...
Próbowałem kilka razy, ale zawsze kończyło się przy pierwszym wyjściu du pubu, więc już postanowione, że na początku nie chodzę do pubów (przy stoliku ~15 osób palących - zawsze wymiękam).
Jedyny sukces to to, że w tym roku ograniczyłem palenie papierosów, bo zacząłem palić w domu fajkę, a poza domem pety. Fajka wychodzi dużo taniej - na 2 tygodnie paczka tytoniu 12zł i paczka filtrów do fajki 3zł (do tego z dwie paczki petów ~15zł na tydzień) co daje łącznie 22,5zł/tyg. (7 paczek papierosów to ~40zł).
Po sesji chcę i z papierosami i z fajką skończyć.
Z wcześniejszych prób już się nauczyłem, że trzeba mieć zapas czegoś do przegryzania - czekolada, cukierki, orzechy... bo przy rzucaniu zawsze musiałem podjadać. Pomagały mi też gumy do żucia (nicorette) - obecnie ~15zł/listek (15 sztuk) - aptekarka poleciła mi wersję dla studentów - kupić te z największą zawartością nikotyny i żuć po pół gumy zamiast całej (wtedy nie wychodzi tak drogo, a niektórym pomaga)
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
06 Feb 2009 03:53 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
7 paczek papierosow za 40zł? nie ma juz fajek za 5,70
a co do tej fajki, bardzo rozni sie palenie fajki od papierosow? nigdy nie probowałem
|
|
| Back to top |
|
 |
kwito Poziom 10

|
06 Feb 2009 04:09 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
To jakoś tak ze względu na późną porę mi się obliczenia pomyliły - 7 paczek za około 50zł.
Co do palenia fajki - hmm... jest dużo mocniejsza niż papierosy, ale po jakimś czasie już normalnie się fajką zaciągałem, jeśli dbasz o fajkę (w porę wymieniasz filtr - w praktyce po około 5 użyciach, regularnie ją czyścisz itp...) to smakuje jak cygaretki smakowe. Jesli nie dbasz (lub zaczynasz palić fajkę) to jest taki charakterystyczny posmak po paleniu i szczypanie w język (tak samo jak przy żuciu gum z nikotyną) - przy częstym paleniu i czystej fajce nie jest to dokuczliwe. Przede wszystkim różnica jest taka, że przy paleniu fajki czujesz smak (są tytonie w różnych cenach - kiedyś próbowałem takich za ~30zł, wtedy smak jest bardziej intensywny).
|
|
| Back to top |
|
 |
Chris_W Poziom 23

|
06 Feb 2009 08:49 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Wyobraźcie sobie sytuację, poszedłem do kolegi na urodziny, ok 20 osób, ludzie w większości po studiach a ja jedyny palący, głupio tak troche samemu na fajka wyskakiwać na zewnątrz ;-) W takich chwilach sie zastanawiam czy wszystko ze mna okej? ;) |
Po pierwsze to złe podejście.
Ktoś inny, mógłby zauważyć, że to oni są masą udoktrynowaną przez massmedia - bo niepalenie jest 'trendy'. W każdym razie ja nie widzę problemów w tym że palę, i nie lubie ludzi to oceniających. Jak mi ktoś wyskakuje o zdrowiu - to zwykle odpowiadam że nie tracę chwil radości na zdrowe życie - bo może mnie rozjechać jakiś wariat na drodze. Ryzyko wystapienia takiego wypadku w każdym dniu jest większe niż ryzyko zachorowania na raka. Trzeba byc hipokrytą, kiedy wszystko dookoła szkodzi i jest bardziej niebezpieczne - martwić się o zdrowie z powodu palenia.
Kolejna sprawa, podliczyłem ile to kosztuje rocznie, przy obecnej cenie fajek to około 3500zł ! A mają drożeć!
|
Dlatego inwestujesz w bibułki (gilzy) paczkę tytoniu w maszynke do robienia - cieszysz sie paczką papierosów za 2-3pln. Na badziewnym tytoniu możesz zjechać do 1,5pln za paczkę - ale palić tego się nie da.
Prawdopodobnie będzie drożał ten tytoń - więc warto już teraz szukać działki kilka metrów kwadratowych pod zasiew.
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
06 Feb 2009 08:51 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
| kwito wrote: |
| Z wcześniejszych prób już się nauczyłem, że trzeba mieć zapas czegoś do przegryzania - czekolada, cukierki, orzechy... bo przy rzucaniu zawsze musiałem podjadać. |
Choć ja sam palenia jeszcze nie rzuciłem, to w pełni zgadzam się z powyższym. Problemem (przynajmniej moim) jest zazwyczaj to, że nie mam co zrobić z rękoma i wtedy właśnie sięgam po papierosa. W efekcie palę 3x tyle niż tak na prawdę wypaliłbym z powodu tzw. głodu nikotynowego. Coś w rodzaju uzależnienia psychicznego.
Świetnym sposobem na znalezienie sobie zajęcia jest zakup hurtowej ilości niełuskanych pestek dyni :) Właściwie może być dowolne nasionko, byleby nie łuskane, ja akurat gustuję w dyni.
Nie dość, że mamy przekąskę, to jeszcze zajęte ręce, bo zanim zjemy upragnioną pestkę to musimy ją sobie najpierw wydłubać.
Tym prostym sposobem raz udało mi się nie palić przez prawie 5h - żadne to osiągnięcie ale każdy nałogowy palacz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że przez 5h wypala się minimum 3 papierosy :)
Pestki są o tyle fajne, że ciężko się nimi "zapchać" tak by już nie mieć ochoty na więcej (jak to się zdarza w wypadku słodyczy, czy orzechów), na dodatek na swój sposób uzależniają. Kupiłem na próbę 4 paczki pestek, jak mi się skończyły moje to podkradałem koledze z pracy :D Jak już całkiem się zapas skończył to poszliśmy zapalić :(.
Teraz nie mam siły na rzucanie palenia (masa innych spraw na głowie) ale jak już pozałatwiam wszystko to kupię chyba zapas pestek na cały rok i zamiast moderować forum z papierosem to będę moderował z pestkami :D
Napisałem o tych pestkach licząc na to, że ktoś się skusi i spróbuje, a nuż patent okaże się skuteczny :)
Powodzenia życzę w rzucaniu nałogu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
06 Feb 2009 09:00 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Jeśli ktoś pali w domu to polecam na początku postanowić sobie, że owszem pale ale tylko na zewnątrz oczywiście tylko jednego na jedno wyjście. Gwarantuje, że w 50% ograniczycie palenie.
Ja i tak wychodziłam wiec ten ruch zostawiłam..powiedzmy. W chwili głodu, wstawałam i szłam do wcześniej przygotowanej filiżanki herbaty, czy soku (postawionej najdalszym końcu mieszkania) napiłam się i wracałam na miejsce. Dwa tygodnie najgorsze, potem juz ok.
Na mnie sposób zadziałał..już rok jak nie pale.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
06 Feb 2009 10:03 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
To może to pomoże ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mulek Poziom 18

|
06 Feb 2009 19:52 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Witam , to i ja coś dorzucę od siebie. Nie palę już prawie 2,5 roku , jak urodziła mi się córka to udało mi się rzucić . Najgorsze było pierwsze trzy dni, później już było z górki, a największy kryzys to miałem gdzieś po 2 może 3 tygodniu , przez kilka godzin bardzo mocno chciało się palić . Jak nie miałem co robić z rękami to jadłem słone paluszki, i nie tylko - przytyłem około 10 kilo :D . Z perspektywy czasu mogę powiedzieć , że rzucenie palenia nie było aż takie trudne , choć próbowałem wcześniej kilka razy ale bezskutecznie , a paliłem 18 lat.
Mój kolega , jak chciałem go namówić na rzucenie , powiedział ,że lepiej umrzeć na raka niż na leżąco :D hi hi , i pali dalej.
Pozdrawiam rzucających , trzymam za Was kciuki.
Włodek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2009 19:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roli Poziom 20

|
06 Feb 2009 19:55 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
A mnie ciągle brak motywacji, jakoś nie mogę sie do tego zabrać :?
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
06 Feb 2009 19:56 Re: Wspólne elektrodowe rzucanie palenia |
|
|
|
Ja dziś już 4 dni żyje czystym powietrzem ;-) jeszcze ciągnie ale masz racje, najgorzej na samym poczatku
Mysle ze takie wspolne rzucanie nawet na forum jest lepsze niz samodzielne ;-) Mi jest latwiej bo glupio by mi bylo po zalozeniu takiego tematu po paru dniach napisac ze jednak sie nie udało i znow pale
|
|
| Back to top |
|
 |