Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podsieci IP vlan problem


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Podsieci IP vlan problem
Autor
Wiadomość
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#1 Post autora tematu 05 Lut 2009 23:28   

Podsieci IP vlan problem


mam taki problem a mianowicie projektuje siec dla nieduzego przedsiebiorstwa jestem poczatkujacy jest to moja pierwsza siec wymogi zleceniodawcy sa takie ze kazde pietro ma to byc osobna nie widzaca sie podsiec zrobilem to na adresach i maskach ale nie wiem czy to dobrze wyglada przesle wam projekt logiczny i ustawienia adresacji sprawdzcie czy jest ok a jak nie to prosze o jakies poprawki




Adresacja urządzeń:

Maska podsieci: 255.255.255.240
Adres podsieci: 192.168.0.224
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.0.239
Bramą domyślna: 192.168.0.225

Router: 192.168.0.227
Serwer plików: 192.168.0.228
Punkty dostępowe :
• AP1 : 192.168.0.229
• AP2 : 192.168.0.230
• AP3 : 192.168.0.231
Switche:
• SW1: 192.168.0.232
• SW2: 192.168.0.233
• SW3: 192.168.0.234
• SW4: 192.168.0.235


Adresacja na poszczególnych piętrach:

Parter (30 użytkowników)

Maska podsieci: 255.255.255.224
Adres podsieci: 192.168.0.64
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.0.95
Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.0.65 – 192.168.0.95
Brama domyślna: 192.168.0.233

Piętro I (20 użytkowników)

Maska podsieci: 255.255.255.224
Adres podsieci: 192.168.0.128
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.0.159
Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.0.129 – 192.168.0.158
Brama domyślna: 192.168.0.232

Piętro II (40 użytkowników)

Maska podsieci: 255.255.255.224
Adres podsieci: 192.168.0.0
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.0.31
Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.0.1 – 192.168.0.30
Brama domyślna: 192.168.0.234

oraz

Maska podsieci: 255.255.255.224
Adres podsieci: 192.168.0.32
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.0.63
Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.0.33 – 192.168.0.62




Podsieci IP vlan problem


Proszę zamieścić zdjęcie zgodnie z zasadami panującymi na forum. [mbo]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lut 2009 23:28   





Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#2 06 Lut 2009 09:15   

Re: Podsieci IP vlan problem


po pierwsze brama domyslna w każdej podsieci musi zawierać się w ramach adresów ip z zakresu tej sieci

po drugie dzielisz podsieci klasowe czy twoje urządzenia sieciowe (router, switch) to obsługuja ?

po trzecie widze ze zrobiłeś podsieć administracyjną z ap i switchami, czy te ap i switche obsługują vlany bo jak nie to dla klientów podpiętych np do ap bedziesz musiał dawać ip z tej własnie podsieći administracyjnej

po 4 robosz sieci po 30 hostów, a jak na pietrze dojdzie paru userów, lepiej zaplanować z nadmiarem, adresów prywatnych masz sporo

po 5 nie dziel sieci 192.168.0.0/24 bo jesli kiedyś będziesz chciał sie połaczyć z inna lokalizacja vpn to moze byc problem bo ta,m też moze byc uzyta ta adresacja, weż sobie jakiś zakres z klasy B

po 6 widze że jak dodasz userów _ drukarki to już masz za mało ip na niektóre piętra
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#3 Post autora tematu 06 Lut 2009 13:08   

Re: Podsieci IP vlan problem


taka prosba mogłbys mi to jakos poprawic zeby bylo dobrze bo ja nie mam pojecia jak to zrobic zeby bylo git? switche działaja w warstwie 2 i 3. wiec obsluguja.
Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17786
Miasto: Kujawy

Post#4 06 Lut 2009 13:17   

Re: Podsieci IP vlan problem


Podaj na początek jaki masz sprzęt (router i switch'e)- nikt nie będzie bawił się w wróżenie z fusów ...
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#5 Post autora tematu 06 Lut 2009 14:01   

Re: Podsieci IP vlan problem


Przełącznik 3com SuperStack® Switch Model 3300SM

3com Router 5321

AirConnect 11 Mbps Wireless Access Point

to jest sprzet jaki ma byc użyty poniewaz zleceniodawca ma go na stanie z poprzedniej sieci ale jezeli trzeba to mozna go zmienic na inny.
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 06 Lut 2009 16:57   

Re: Podsieci IP vlan problem


twoje switche są L2 nie posiadają funkcji L3 przynajmniej nie według tej specyfikacji
http://www.ciao.com/3Com_SuperStack_3_Switch_3300_SM_switch_24_ports__15363460#productdetail

jeśli chcesz robić vlany dla każdego piętra, dla serwerów, dla AP to będziesz mieć pomiędzy nimi znaczny ruch, twój router ma wydajność na poziomie cisco 1760 czy 2610xm więc około 10Mb, pomyśl o jakimś switchu L3, żeby zrobić na nim routing inter vlan

połaczysz to tak że do routera podłączysz Switch L3, do L3 podłączysz inne switche, AP i serwery, a hosty do switchy L2

jesli skonfigurujesz routing na L3 to L3 z routerem powinien być podlączony podsiecią z maską 30

z tego co widze te AP nie obsługują VLAN, więc najrozsądniej będzie dać osobną podsieć na wifi, jeśli ma być hermetyzacja pomiedzy userami na pietrach to nawet osobna podsieć na wifi na piętro, w podsieci wifi np osttani uzyteczny adres na management AP i ACLkami na switchu dac dostep do tego ip tylko z vlan management

co do liczenia masek i podsieci i zrobienia projektu to może ktoś inny ja niestety nie mam tyle czasu, spróbuj sam a napewno jesli bedzie coś nei tak ktoś cie pokieruje
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lut 2009 16:57   





Powrót do góry
   
damiann
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 20

Post#7 06 Lut 2009 23:35   

Re: Podsieci IP vlan problem


Tak jak przedmowca szczerze radze powiekszenie podsieci najlepiej do 254 hostow/siec, to sprawi ze bedziesz mial zapas wolnych ip i przy okazji bedziesz mogl zrobic porzadek w adresacji! Bo balaganu troszke jak na moj gust jest. Masz rozne maski dla podsieci, podziel podsieci np tak: 192.168.0.X/24 , 192.168.1.X/24 jako admin odrazu bedziesz widzial co jest co. Do tego naprawde przydaloby sie aby router mial ostatnie ip mozliwe dla hosta w danej podsieci.
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#8 Post autora tematu 07 Lut 2009 11:56   

Re: Podsieci IP vlan problem


oki wszystko fajnie ale ja niezabardzo sie znam na tym jakie switche to l3 itd. mialbym prosbe zebu ktos mi rozpisal adrsacji urzadzen i adresacje pc i komputerow ja projekt logiczny zrobie bo to akurat rudne nie jest. widze ze wy tu macie bardzo dobre pojeie na ten temat a ja jestem troche malo zorientowany. bardzo bym byl wdzieczny jezeli ktos by mi to zrobil.
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#9 08 Lut 2009 11:00   

Re: Podsieci IP vlan problem


gdyby to był projekt na zaliczenie do szkoły to może ktoś by się pokusił,

ale jeśli podejmujesz się zleceń o których nie masz pojęcia to czas zatrudnić specjalistę albo samemu się doszkolić
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lut 2009 11:00   





Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#10 Post autora tematu 08 Lut 2009 19:15   

Re: Podsieci IP vlan problem


oki wiem przesadzilem troche z moja wiedza ale jak juz zaczelem to musze skonczyc. jak cos sam pokombijuje jutro z rana to pomozecie mi poprawic jak beda jakies bledy?
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#11 08 Lut 2009 19:37   

Re: Podsieci IP vlan problem


tak, na forum jest podobny wątek odnośnie sieci dla kilkupiętrowego budynku zerknij tam
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#12 Post autora tematu 08 Lut 2009 21:03   

Re: Podsieci IP vlan problem


A podasz mi jakiegosw linka bo znależć nie moge.
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#13 Post autora tematu 10 Lut 2009 10:27   

Re: Podsieci IP vlan problem


Adresacja urządzeń:

Maska podsieci: 255.255.255.0
Adres podsieci: 192.168.0.224
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.0.239
Bramą domyślna: 192.168.0.225

Router: 192.168.01
Serwer plików: 192.168.0.2
Punkty dostępowe :
• AP1 : 192.168.0.3
• AP2 : 192.168.0.4
• AP3 : 192.168.0.5
Switche:
• SW1: 192.168.0.6
• SW2: 192.168.0.7
• SW3: 192.168.0.8
• SW4: 192.168.0.9


Adresacja na poszczególnych piętrach:

Parter

Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.1.1 – 192.168.1.255
Brama domyślna: 192.168.0.6

Piętro I

Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.2.1 – 192.168.2.255
Brama domyślna: 192.168.0.8

Piętro II


Dostępne adresy dla PC i drukarek: 192.168.3.1 – 192.168.3.255
Brama domyślna: 192.168.0.9



teraz adresacja jest dobrze?? ale mam takie pytanko czy w takim przypadku uzytkownicy na poszczegolnych pietrach beda siebie widziec w sieci i taki maly problem na kazdym pietrze jest AP maja korzystac z niego goscie i moga dzieki niemu tylko korzystac z internetu a dodatkowo osoba podlaczona do ap na partrze musi sie widziec z osoba podlaczona do AP na I i II piętrze jak to zrobic moze za pomoca vlan wyodrebnic na kazdym switchu?
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 11 Lut 2009 13:03   

Re: Podsieci IP vlan problem


sorry kolego ale wszystko, dokładnie wszystko jest źle

bym ci pomógł ale widzę że twoja wiedza w temacie jest zerowa

tak na początek
http://www.tcpipguide.com/free/t_IPSubnettingPracticalSubnetDesignandAddressDetermi.htm

http://www.cs.put.poznan.pl/mlibuda/adrIP2.pdf

przeczytaj do bardzo dokładnie, szczególnie pierwszy link
Powrót do góry
   
Lilith_100
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 901
Miasto: Tarnów

Post#15 11 Lut 2009 14:07   

Re: Podsieci IP vlan problem


Brama musi być w tym samym segmencie sieci co reszta towarzystwa, nie możesz robić bramy w innej podsieci bo nie będzie ci to nijak działać, a nawet sam windows nie pozwoli ci wpisać takiego adresu
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#16 Post autora tematu 11 Lut 2009 16:17   

Re: Podsieci IP vlan problem


wiem zauwazylem dopiero teraz ze brame pomylilem. ale oprocz bramy i adresu podsieci to koncepcja jestt dobra. wiem ze niezabardzo sie znam wiec dlatego prosze o pomoc albo jakis przyklad bo niewiem jak zrobic aby ta siec soelnisla wymogi umieszczone dwa posty wyxej.
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#17 11 Lut 2009 23:05   

Re: Podsieci IP vlan problem


pomyliles wszystko, oprócz adresów podsieci i bram, pomyliłeś maski, pomyliłeś switche z routerem, pomieszałeś managemet z siecią produkcujną
nie opisałeś vlanów
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#18 Post autora tematu 11 Lut 2009 23:52   

Re: Podsieci IP vlan problem


dobra wiec powiem wam jak jest prawda moj brat prowadzil firme komputerowa i mial zlecenie na zrobienie takiej sieci zginal w wypadku samochpodowym i ja musze dokaczyc ten projekt bo jak nie to grazi mi wielo tysieczna kara. a ja nie mam ni w zab pojecia. wiec dlatego staram sie jak moge ale nie jestem w tanie nauczyc sie wszystkiego w pare dni dlatego prosilem was o pomoc bo nie potrafie sam tego zrobic a terminy mnie gonia.
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#19 Post autora tematu 12 Lut 2009 18:07   

Re: Podsieci IP vlan problem


Adresacja urządzeń:

Maska podsieci: 255.255.192.0
Adres podsieci: 192.168.0.0
Adres rozgłoszeniowy: 192.168.63.255
Bramą domyślna: 192.168.0.1
zakres 192.168.0.1 do 192.168.63.254

Router: 192.168.0.1
Serwer plików: 192.168.0.2
Punkty dostępowe :
• AP1 : 192.168.0.3
• AP2 : 192.168.0.4
• AP3 : 192.168.0.5
Switche:
• SW1: 192.168.0.6
• SW2: 192.168.0.7
• SW3: 192.168.0.8
• SW4: 192.168.0.9


Adresacja na poszczególnych piętrach:

Parter

Adres podsieci 192.168.64.0
zakres adresów 192.168.64.1 do 192.168.127.254
adres rozgłoszeniowy 192.168.127.255

Piętro I

Adres podsieci 192.168.128.0
zakres adresów 192.168.128.1 do 192.168.191.254
adres rozgłoszeniowy 192.168.191.255

Piętro II

Adres podsieci 192.168.192.0
zakres adresów 192.168.192.1 do 192.168.255.254
adres rozgłoszeniowy 192.168.255.255

teraz jest dobrze?? prosze pomóżcie
i co ma byc brama domysla dla tych urządzen switche?
i jak rozwiazac sprawe z tymi AP zeby działaly dobrze
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#20 13 Lut 2009 00:25   

Re: Podsieci IP vlan problem


ta historyjka miala zmobilizować kogos do zrobienia roboty za Ciebie ? :)

ciutke lepiej, sieci są dobre, jednak jak na moje troche za liczne, switche l2 posiadaja interfejs z adresem ip tylko w celu zarzadzania nimi, wiec napewno należy wydzielic im osobna sieć a nei wrzucać do jednego wora z np serwere3m plików, jeśli ap mają obsługe 802.1Q to równiez interfejs zarządzający wydziel do podsieci zarządzania
router może mieć kilka podinterfejsów logicznych na jednym interfejsie fizycznym a na każdym z tych interfejsów inny adres ip, jeśli masz switch L3 to wtedy on jest bramą dla vlanów a do routera wysyłasz tylko to co ma wychodzić na świat
Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#21 Post autora tematu 13 Lut 2009 09:07   

Re: Podsieci IP vlan problem


ta historia miala pokazac dlaczego moja wiedza na ten temat jest zerowa.

ciekawie to napisales ale moze tak troche jasniej bo ja nie zabardzo kumam. czyli stworzyc jeszcze jedna podsiec i umiecic w niej sprzet czy jak? mozna jasniej
Powrót do góry
   
abdenagof
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 481
Miasto: Bydgoszcz

Post#22 13 Lut 2009 09:27   

Re: Podsieci IP vlan problem


tak dokładnie jeśli masz sprzęt sieciowy z obsługą vlanów to jego interfejs administracyjny umieszczasz w osobnym vlanie zwanym administracyjnym

jeśli jednak twoje ap nie obsługują vlanów to najlepiej stwórz dla nich osobny vlan tylko dla AP

jeśli chcesz wyizolować pomiedzy sobą klientów poszczególnych Ap które nie obsługują vlan to każdy AP dajesz w osobnej podsieci, analogicznie można by powiedzieć że do switchy, izolujemy piętra więc na każde piętro osobny vlan
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2009 09:27   





Powrót do góry
   
kr1985
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 81
Miasto: legnica

Post#23 Post autora tematu 15 Lut 2009 11:03   

Re: Podsieci IP vlan problem


czyli ogolnie na adresacji ip jest dobrze teraz kwestia ustawienia tego wszystkiego na switchach i AP tak?? co bedzie brama dla poszczegolnych pieter bo niemam pojecia
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Podsieci IP vlan problem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TP-Link z OpenWRT - konfiguracja VLAN dla osobnych podsieci (3)
C3550 VLAN - Komunikacja pomiędzy VLAN 1 natywny a VLAN 99 administracyjny (8)
VLAN praktycznie - jak skonfigurować porty VLAN (5)
Podział sieci na podsieci a adresacja poszczególnych hostów w podsieci (3)
1 router/ 2 podsieci - 2 admini z dostępem do obu podsieci (7)
VLAN & DRBL - Jak uruchomić DRBL w sieci z VLAN (2)
Problem z VLAN na sw CISCO 2950 (3)
Podsieci i maski podsieci - konfiguracja (10)
Problem z Konfiguracją switcha i routera (Vlan) (4)
Maska podsieci - Jakie konsekwencję niesie duża maska podsieci (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS