FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Bluetooth do MP620

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Bluetooth do MP620
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 04 Feb 2009 19:52   

Bluetooth do MP620

Witam
Otóż zakupiłem dziś urządzenie wielofunkcyjne canon mp620 - generalnie póki co fajne cacko, tyle, że chcę teraz się podłączyć do drukarki z laptopa z pomocą wifi.
Wszystko niby zostało dobrze skonfigurowane, i teoretycznie działa - znaczyy laptop widzi drukarkę, drukarka laptopa, ale jest problem z zasięgiem. Nawet z bardzo bliska sieć wifi ma słaby sygnał, trochę sobie poczytałem i doszedłem do wniosku, że to chyba sieci które są wokół mnie w czymś przeszkadzają. Chciałem więc poeksperymentować ze zmnianą kanału wifi, ale nie wiem w jaki sposób zmienić obsługway kanał na canonie ;/
Nie zauważyłem tam opcji zmiany kanału, a i w laptopie nie bardzo w tej chwili wiem w jaki sposób zmienić kanał (łączę się bezpośrednio, bez routera).
Czy ktos wie może co z tym fantem zrobić? Byłbym wdzięczny za pomocne odpowiedzi w tej sprawie, bo w tej chwili drukowanie prez wifi się co chwila "zrywa" drukuje część dokumentu a potem przestaje (jak jest na usb to wsio jest w porządku).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Feb 2009 19:52   

Back to top

isiek78
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 04 Feb 2009 23:01   

Re: canon mp620 i wifi

Sprawdź z innym laptopem, montowałem kilka drukarek z WiFi w tym też Canony i nie ma problemu z zasięgiem czy zagłuszaniem. Jak daleko jest drukarka od laptopa? W razie problemu zadzwoń do Canon i dowiedź się jaki jest zasięg, bo sądzę, że będzie usterka w drukarce.
Back to top

adasko007
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 05 Feb 2009 13:26   

Re: canon mp620 i wifi

laptop jest w pokoju obok drukarki, ale mieszkam w kamienicy (grube ściany). Choć i tak nie powinno być z tym problemu.
A czy fakt, że na razie jest to sieć otwarta bez zabezpieczeń może mieć wpływ na siłę sygnału/zrywanie go?

A tak wogóle to teraz tak patrzę i jak uruchamiam na laptopie narzędzie atheros i robię skanowanie, to wśród wykrytych sieci drukarka ma ok 13-15dB czyli w miarę dobry sygnał, ale jak się z nią połączę to atheros daje mi jakość łącza dobra, ale połączenie sieci bezprzewodowej już wskazuje: siła sygnału niska... Wie ktoś może o co w tym chodzi? O.o
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Feb 2009 13:26   

Back to top

adasko007
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 Post from the author of the topic 06 Feb 2009 14:16   

Bluetooth do drukarki

Witam
Posiadam drukarkę Canon PIXMA MP620.
Chciałem połączyc się z nia przez wifi laptopem, ale dopiero teraz zauwazyłem, że sieć obsługiwana przez drukarkę to typ infrastruktura, więc musze się zaopatrzyć w router z punktem dostepowym najpierw, bo teraz sygnał jest slabiutki...
W kazdym razie póki co router to wydatek rzedu 200-300 zł, więc myslałem o zastosowaniu interfejsu bluetooth.
W instrukcji uzytkownika widnieje informacja, że uzyta być może w drukarce "Bluetooth Unit BU-30"... Czyli jak rozumiem wszystkie inne rodzaje adaptorów, np te: http://www.allegro.pl/item533448479_micro_adapter_bluetooth_usb_100m_sklep_wroc.html czy jakiekolwiek inne w cenie do 50 zł nie wchodzą w rachubę?
Znaczy drukarka ich wogóle nie obsłuzy..?
Bo jak widze te BU-30 to 300 zł kosztuje =.=

Proszę nie zakładać nowych tematów w tej samej sprawie. Przenoszę do "Bazar". rys57
Back to top

ozimos
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 17 Feb 2009 22:18   

Re: Bluetooth do MP620

posiadam model MP500 w którym podłączyłem zwykłego bluetootha za 15zl z allegro. wszystko działa bez problemu. na jakiś zagranicznych forach czytałem na temat swojego urządzenia i tam ludzie pisali ze chodzi im na różnych bluetootach(m.in. d-link, pentagram, kensington). ja jak pisałem wcześniej miałem made in china i tez działa. do mojego dedykowany jest bluetooth bodajże bu-22 ale wydaje mi się ze nie ma żadnego znaczenia jakiego podłączysz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Feb 2009 22:18   

Back to top

master10084
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 26 Feb 2009 21:55   

Witam. Ja potrzebuje pomocy gdyż nie wiem jak mam połączyc i jak skonfigurowac polączenie bezprzewodowe między Canon mp620 a laptop Acer Aspire 3100 - posiada wi-fi. System windows xp. jeśli ktoś może mi pomóc to będe bardzo wdzięczny jak mi opisze krok po kroku jak to wszystko poustawiac by działalo.. również na maila: karol-fechner(malpa)wp.pl.. Prosze bardzo o Pomoc
Back to top

dormario
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 17 Mar 2009 14:44   

Dołączam się do prośby poprzednika. Czy ktoś zestawił te dwa urządzenia tak aby współpracowały z wifi?
Ja posiadam:
drukarka canon pixma mp620
laptop acer podłączony do sieci bezprzewodowo przez linksys wrt54gc
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Bluetooth do MP620
Page 1 of 1

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed