| Author |
Grudmann Poziom 3

|
31 Jan 2012 12:35 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Witam ponownie.
Nastała zima, niskie temperatury i w związku z tym na kotle zagościł symbol gwiazdki (ochrona przeciw zamarzaniu). Mam teraz problem, bo jak na zewnątrz jest -10 st.C to w nocy kocioł najwyraźniej olewa nastawy temp. zredukowanej (np. 18 st.C) i grzeje mi dom do 22 stopni (czyli praktycznie z temp. dzienną). Czy ktoś wie jak temu zaradzić ?
By nie było, że ze mnie leń to znalazłem podejrzane wg mnie kodowania: A3, F8, F9 -tylko nie do końca rozumiem ich znaczenie. W pierwszym przypadku (A3) jest jasne - ustawiamy temperatury graniczne przy których pompa wymusza ruch cieczy w instalacji (jak woda płynie to trudniej zmarza) ale to nie ma wpływu na pracę palnika.
Czy ktoś mógłby mi zinterpretować opisy kodowań F8 i F9 ?
Ja po prostu chcę by kocioł w nocy, kiedy jest sterowany pogodówką (i nie chcę tego zmieniać) i liczy temp. stłumioną z dwóch godzin - utrzymywał mi w domu temperaturę ustawioną jako temp. zredukowana (w moim przypadku na poziomie wspomnianych 18 st.C). Dom jest dobrze ocieplony i nawet jak jest na zewnątrz -15 stopni to w ciągu nocy nie ma prawa wychłodzić się z 23 st.C w dzień do takiego poziomu, który by groził zamarznięciem instalacji i uzasadniał grzanie przez całą noc na ślepo.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mar-ooo Poziom 1

|
31 Jan 2012 16:55 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Witam
też miałem ten problem, przy takich temperaturach -20st zredukowana temperatura
nie działa trzeba podnieść temperaturę graniczną tak mi powiedział instalator, ustawiłem
F8 na -14
F9 na -25
i działa, jak przestawisz to napisz czy pomogło
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz Siemienowicz Poziom 23

|
31 Jan 2012 17:01 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Przeczytaj dokładnie instrukcje.
U mnie też jest kilka funkcji przeciw zamarzaniu :
"1) Funkcja przeciwzamarzaniowa c.o.
Gdy zmierzona temperatura czynnika grzewczego spadnie
poniżej 4°C, kocioł załącza się w trybie centralnego
ogrzewania i pracuje na mocy minimalnej dopóki
temperatura czynnika nie osiągnie 42°C
2) Funkcja przeciwzamarzaniowa zasobnika
Gdy temperatura wody w zasobniku spadnie poniżej 4°C,
kocioł załącza się w trybie ciepłej wody użytkowej i pracuje
na mocy minimalnej dopóki temperatura wody w zasobniku
nie osiągnie 8°C.
3) Zabezpieczenie przed zamarzaniem kotła
Kocioł standardowo wyposażony jest w układ
uruchamiający specjalną funkcję zabezpieczającą przed
zamarzaniem, która polega na automatycznym włączeniu
pompy cyrkulacyjnej i zapaleniu się palnika, kiedy
temperatura otoczenia w pomieszczeniu, gdzie
zainstalowany został kocioł spadnie poniżej 4°C."
Mało tego, gdybym programował układ też tak bym zrobił dla bezpieczeństwa.
Wszystkie funkcje działają krótko (czasowo) i nie powinny w pełni dogrzewać pomieszczeń (nie o to chodzi).
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
31 Jan 2012 23:57 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Grzegorzu, uwziąłem się ostatnio na Ciebie, ale mam pewne powody, otóż:
1. Kocioł Viessmann to nie Immergas(ze taki masz pisałeś 2 czy 3 dni temu),
2. Mar-ooo Dobrze podpowiada. Trzeba jednak pamiętać, że kocioł nie będzie wtedy grzał. Najodleglejsze grzejniki i rury mogą ulec zamrożeniu(np, grzejnik w garażu, rury blisko drzwi)
3. Jeśli nie mamy zdalnego sterowania wewnątrz budynku zmiana ta może niewiele dać, a jeśli mamy musi ono mieć zakodowany(aktywowany) czujnik temp wewnętrznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grudmann Poziom 3

|
01 Feb 2012 21:32 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Witam. Mar-ooo dzięki za odzew.
Zmieniłem własnie kodowania ale ustawiłem F8 na -25, a F9 na -20. Na razie takie straszne wartości bo chcę wiedzieć czy to coś da. Już rozwijam, dlaczego tak, a nie inaczej. Otóż w międzyczasie popytałem w paru miejscach i wychodzi na to, że:
-kodowanie F8 jest odpowiedzialne za przełączenie kotła z temperatury zredukowanej na pracę z normalną temperaturą jeśli temp. stłumiona spadnie poniżej zadanej w kodowaniu. Czyli jeśli ustawimy -15, a na zewnątrz będzie panowało -17 st.C to kocioł przerwie pracę w temp. zredukowanej i przejdzie do wygrzewania instalacji temp. na zasilaniu ok 40 st.C i będzie się starał osiągnąć zadaną temp. normalną (dzienną)
-kodowanie F9 określa punkt podwyższenia zadanej temp. zredukowanej. Należy to ponoć rozumieć tak, że jeśli ustawimy w tym kodowaniu wartość -10, a na zewnątrz będzie panowało mniej (i wartość temp. stłumionej osiągnie mniej niż te -10st.C) to kocioł będzie dalej grzał z temp. zredukowaną ale będzie ją podnosił - TYLKO NIE WIEM o jaką wartość ? Czy to będzie coś typu - mam nastawioną temp. zredukowaną na 18st.C, kodowanie F9 na -10, zostaje przekroczona wartość kodowania F9 (np. -13st.C) i kocioł podnosi temp.zred. o 1 st.C. Temperatura na zewnątrz dalej spada do np. -16st.C, więc kocioł podnosi temp.zred. znów o 1 st.C (już mamy 20st.C) i tak w koło Macieju. Może ktoś będzie wiedział dokładniej.
Jak widać nie mam jeszcze pełnego obrazu sytuacji ale zakładając to co wyżej napisałem ustawiłem mniejszą wartość temp. w kodowaniu F8 by najpierw dać szansę "grzać spokojnie" z temp.zredukowaną, a dopiero po przekroczeniu wartości kodowania F8 grzać na full z nastawami dziennymi.
PS: opis instalacji jak i moje główne nastawy są parę postów wcześniej. To tak gdyby ktoś chciał mieć pełny obraz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2012 21:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
01 Feb 2012 23:24 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Rozumiesz cześć prawidłowo. To podwyższenie działa tak, że kocioł po przekroczeniu(obniżeniu) temp. poniżej temp z $F9 kocioł pracuje z temp. zadaną. tzw. dzienną.
Faktycznie nastawy jakich dokonałeś powinny mieć wpływ na temperaturę i nie powinno już przegrzewać. Jeśli tak się nie stanie można również obniżyć nieco wartość temperatury, kiedy załącza się pompa obiegowa. $A3 odpowiada za to i wartość w tym kodzie = 2 odpowiada temp 1 stopień. Znaczy to, że poniżej 1 st na dworze pompa ma prawo cały czas pracować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grudmann Poziom 3

|
02 Feb 2012 13:14 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Dzięki kolego Walker29.
Po pierwszej nocy z nastawami j.w. nie jestem do końca szczęśliwy z efektów :(
Kocioł pracuje co prawda z temp. zredukowaną ale utrzymuje w domu temp. w okolicach 21 - 21.5 st.C. Jak sprawdzałem po północy to palnik pracował dając temp. na kotle lekko ponad 30 st.C. Niby nic ale w tym czasie w domu było wspomniane 21.5 st.C, a temp.zredukowana jest ustawiona na 18 st.C. Chciałbym wiedzieć jak osiągnąć to co nastawiłem, bo to pomaga w "zrozumieniu urządzenia" i wyciskaniu max możliwości do kosztów.
Dziś spróbuję bardziej drastyczne nastawy $F8:-30, $F9:-25, być może wtedy osiągnę coś w okolicy zadanej temp. zred. Dla jasności krzywą grzewczą mam teraz ustawioną na 0,7.
Z tego co napisałeś to nie widzę zbytniej różnicy pomiędzy kodowaniem $F8 i $F9 - więc może ktoś jeszcze nam pomoże i oświeci (coś mi nie pasuje by dwa adresy dawały w sumie ten sam skutek - przejście z temp.zred. na normalną).
Co do adresu $A3 to jak pisałem sprawa jest dla mnie jasna i pompa może się kręcić non-stop całą noc ale dlaczego kocioł grzeje ? Logicznym by było kręcenie pompy przy temp.zewn. poniżej +1st.C i załączanie palnika w chwili wychłodzenia budynku poniżej zadanej temp.zred. (u mnie obecnie 18st.C). Logiczne by też było przełączenie w tryb "dzienny" i grzanie "na wszelki wypadek" ale przy spadku temp.zewn. poniżej wartości kodowanej w $F8/9 (tymczasem tej nocy było min. -17 st.C)
Wszystko to mogę sobie tłumaczyć jeszcze w jeden sposób - w nocy kocioł pracuje w oparciu o pogodówkę i tak na prawdę temp. wewnątrz budynku zgaduje (no dobra -wylicza) na podstawie temp. na zasilaniu i powrocie i pewnie też aktualnej mocy palnika. Być może dlatego myśli, że w domu może być już chłodniej niż to ustawione 18 st.C. Jak się mylę poprawcie i bardzo proszę o pomysły jak to ustawić by było jak chcę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
02 Feb 2012 14:06 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Sprawdź czy w kodowaniu $B0 masz na 3(aktywowany czujnik temp wewnętrznej w zdalnym sterowaniu Vitotrol), Możesz również ustawić b2 na wartość nieco większą niż 8(np. 16, czujnik w pomieszczeniu będzie miał większe znaczenie niż dotychczas).
$F8 - praca kotła z temp zredukowana(nocna)
$F9 - praca kotła z temp zadaną(dzienna)
Niezależnie od wszystkiego jeśli temp na kotle spadnie poniżej 10 stopni palnik może wystartować(tylko wtedy kiedy kocioł w zimnym pomieszczenie) a pompa pracująca pcha wtedy ciepło w grzejniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2012 14:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grudmann Poziom 3

|
02 Feb 2012 16:01 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Jeszcze raz dziękuję.
Mam jeden obieg grzewczy. Vitotrol w pomieszczeniu, nazwijmy to wiodącym :) jest zakodowany do sterowania pracą z temp. normalną i sprawdza się świetnie. Pracą z temp. zredukowaną jest sterowana z pogodówki. Specjalnie w tym celu zmieniłem kodowanie stałej czsowej, by kocioł reagował na zmiany temp. zewnętrznej w trakcie nocy (normalnie jest chyba na 24 godz. ustawione).
Uzupełnieniem do poprzedniego postu - jakiś postęp w sumie już jest, bo kocioł co prawda przegrzewał dom ale pracował z temp. zredukowaną (choć może lepiej zabrzmi w trybie księżyca:-) )
Wypróbuję kodowania, które podałeś i dam znać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
02 Feb 2012 17:27 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
A: zmiana stałej czasowej pomaga jeśli mamy tylko obieg grzejnikowy, czujnik umiejscowiony tak jak mówi instrukcja i nie mocniej niż na 12h(a normalnie jest 23,6h żeby było śmieszniej - nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego) - kocioł ma zaprogramowany pewien algorytm wg którego wylicza sobie co będzie za chwilę. Jeśli zjedziesz mu za nisko po prostu będzie wariował i widział temp, których tak naprawdę nawet być nie może.
Wg "pogodówki" to kocioł pracuje 24h/dobę. Ty tylko możesz dzięki kodowaniu $B0 ustawić czy:
0- nie bierze pod uwagę wskazań czujnika wewnętrznego
1- Bierze pod uwagę wskazanie czujnika wewnętrznego tylko w dzień(temp normalna)
2- Bierze pod uwagę wskazanie czujnika wewnętrznego tylko w nocy(temp zredukowana)
3. Kocioł cały czas bierze pod uwagę temp wewnętrzną
Dlatego sugerowałbym ustawić ten kod na 3.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grudmann Poziom 3

|
03 Feb 2012 13:33 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Na wstępie bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że podane tu wskazówki posłużą też innym.
Wczoraj pozmieniałem kodowanie B0 oraz na wszelki wypadek, wartość stałej czasowej wg wskazówek Walkera29. Wcześniej miałem stałą czasową ustawioną na 3 godziny, teraz 12.
Wracając do pracy z temp.zredukowaną - po przestawieniu B0 na 3 palnik z miejsca się wyłączył :) i praktycznie nie włączał do rana, więc jest super.
Wyglądało to tak, że o godz 23,00 temp. wskazywana na trolu wynosiła 22st.C, kocioł przeszedł w tryb zredukowany i wyłączył palnik, dzięki zmianie kodowania B0:3. Jak szedłem spać ok 1 w nocy to temp na trolu spadła do 21,8st.C, co przy testowym nastawieniu temp.zredukowanej na 18st.C zaowocowało brakiem grzania, aż do rana (kiedy kocioł wchodzi w tryb dzienny). O TO CHODZIŁO !!
Dzięki za wyjaśnienie tematu, bo wcześniej myślałem że jak ustawię B0:3 to kocioł już nie będzie brał pod uwagę czujnika zewnętrznego (potocznie pogodówki).
|
|
| Back to top |
|
 |
LeeRoz Poziom 11

|
07 Feb 2012 21:53 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Kocioł sie niewyłancza bo fabrycznie ustawione zabezpieczenie antyzamrożeniowe. Przy temperaturach takich jakie mamy teraz -15, -20 itp. kocioł pokazuje śnie żynke i chodzi bo wlatuje na niego bardzo zimne powietrze i szybko sie schładza a czujniki mówią uwaga zamarzniesz i kocioł pracuje a ciepło musi oddac i wyzuca na C.O. przy niskich temp zostaje ustredniona temperatura i kocioł ją utrzymuje. Można wyłaczyc to zabezpieczenie ale po podpisaniiu przez klienta zgody oraz adnotacji w karcie gwarancyjnej oraz przekazaniu informacji czym to grozi. GROZI ZAMARZNIECIEM I PĘKNIECIEM KOTŁA. Przjedą te mrozy przejdzie opisywany przez Ciebie problem.
Proszę poprawić błędy pisowni. OSTRZEŻENIE
mod - mirrzo
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2012 21:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
07 Feb 2012 22:55 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
| LeeRoz wrote: |
| Kocioł sie niewyłancza bo fabrycznie ustawione zabezpieczenie antyzamrożeniowe. Przy temperaturach takich jakie mamy teraz -15, -20 itp. kocioł pokazuje śnie żynke i chodzi bo wlatuje na niego bardzo zimne powietrze i szybko sie schładza a czujniki mówią uwaga zamarzniesz i kocioł pracuje a ciepło musi oddac i wyzuca na C.O. przy niskich temp zostaje ustredniona temperatura i kocioł ją utrzymuje. Można wyłaczyc to zabezpieczenie ale po podpisaniiu przez klienta zgody oraz adnotacji w karcie gwarancyjnej oraz przekazaniu informacji czym to grozi. GROZI ZAMARZNIECIEM I PĘKNIECIEM KOTŁA. Przjedą te mrozy przejdzie opisywany przez Ciebie problem. |
Ty jako serwisant się już lepiej nie wypowiadaj. Bo jeśli ktoś to przeczyta z Viessmanna to stracisz te swoje papiery.
|
|
| Back to top |
|
 |
LeeRoz Poziom 11

|
08 Feb 2012 11:29 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Co ty nie powiesz ?? Zadzwoń sobie na 32 222 0370 i zapytaj czy tak nie jest i wolał bym zebyś takich bzdur na forum nie pisał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
08 Feb 2012 14:30 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Gdybyś przeczytał kilka ostatnich postów to:
- nauczyłbyś się czegoś ;p
- zauważyłbyś, że problem prawdopodobnie udało się rozwiązać, a Twoja bardzo spóźniona odpowiedź nic nie wniosła do tematu
- jeśli masz problem, to odpisz mi na maila, wyślę Ci instrukcję do tego kotła gdzie jest to bardzo ładnie opisane:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Grudmann Poziom 3

|
09 Feb 2012 19:31 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
LeeRoz - podzielam zdanie Walkera. Przynajmniej w moim przypadku raczej nie miało to wpływu. U mnie kocioł zasysa powietrze z czerpni zewnętrznej, następnie rura biegnie jakieś 3m przez ogrzewane pomieszczenie (w którym wisi kocioł) do trójnika na kotle. Gdyby było jak mówisz zauważyłbym szronienie dolotu lub przynajmniej kondensację wody na ściankach (dolot jest plastikowy). Jeśli u mnie tego nie ma to nie wyobrażam sobie by coś podobnego mogło wystąpić przy dolocie przewodem współosiowym (rura w rurze w kominie) - tu jest on przecież na całej długości ogrzewany spalinami.
Jak pisałem - po zmianie kodowania na takie, kiedy kocioł w trybie zredukowanym także bierze pod uwagę wskazania trola -palnik zgasł i nie wystartował przez 2 godziny (tyle siedziałem). Gdyby było jak sugerujesz włączył by się dużo szybciej niż po wychłodzeniu budynku do temp. nocnej.
BTW: samochody nie zamarzają, a jak krótki jest tam dolot i jak duża wymiana powietrza to co dopiero mój kocioł
|
|
| Back to top |
|
 |
MartinezVip Poziom 3

|
11 Feb 2012 16:50 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Witam Serdecznie Wszystkich.
Mam mały problem proszę o potwierdzenie czy dobrze to rozumiem.
f8- tutaj ustawiamy temperaturę poniżej (czyli -6 -7 -8 ..... deafult -5) której piec wyłącza "tryb zredukowany" i podnosi temperaturę do "normalnego trybu pracy"
f9- i tutaj są schody i bałagan na forum z instrukcji wynika (ale pewnie jest to błąd w tłumaczeniu z języka niemieckiego, brak logiki ) że jest to temperatura do której piec wyłącza "tryb zredukowany" czyli poniżej temp -14-15.....(deafult -14) piec znowu uznaję zredukowany tryb grzewczy.
Wydaję mi się to trochę bez sensu ponieważ im niższa (bardziej mroźna temp.) to tym większe uzasadnienie dla wyłączenia zredukowanego trybu pracy.
Mam dwa obiegi, tradycyjny i podłogowy z mieszaczem, obieg kotłowy od grzewczego oddzielony sprzęgłem hydraulicznym. Vitotrol 300 w salonie
Kodowanie :
b0:0 na dwa obiegi (wcześniej było b0:3 dla grzejników i b0:0 dla podłogówki ale zmieniłem bo salon nagrzewał się szybciej niż sypialnia)
90:128 standardowa stała czasowa
a3:-9 na dwa obiegi
a4:1 Grzejnik
a4:0 Podłogówka
Zrobiłem taki test aktualna temp. na zewnątrz -9 (tej nocy było -23)
ustawiłem podłogówkę interwałem czasowym na tryb pracy zredukowanej.
kodowanie f8 pozostawiłem na -5
kodowanie f9 pozostawiłem na -14
Q1: dlaczego nie zniknął księżyc z na wyświetlaczu, bo zgodnie z kodowaniem f8:-5 przy panującej temp.na zewnątrz -9 powinien wyłączyć zredukowany tryb grzewczy a tak się nie dzieję, może wpływ na to ma stała czasowa ?
Q2: Nadal nie rozumiem wpływu parametru F8 i F9 proszę o podsumowanie.
Proszę o spostrzeżenia na moje pytania.
Marcin
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
11 Feb 2012 16:59 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
q1: bo kodem a4:1 wyłączyłeś całkowicie fukcję "anty"
q2:
F8 - uruchamia tryb zredukowany niezależnie od czasów i temperatur ustawionych
F9 - uruchamia tryb normalny niezależnie od czasów i temperatur ustawionych
|
|
| Back to top |
|
 |
MartinezVip Poziom 3

|
11 Feb 2012 17:06 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
sorki pomyliłem się już zmieniłem w poście
a4:1 Grzejniki
a4:0 Podłogówka
test robiłem dla obiegu podłogówki
Q1: i jak to teraz wygląda ?
ok
F8 - uruchamia tryb zredukowany niezależnie od czasów i temperatur ustawionych
F9 - uruchamia tryb normalny niezależnie od czasów i temperatur ustawionych
Q2: ale nie rozumiem nadal jaki wpływ mają wartości kodowania w obu tych parametrach :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
11 Feb 2012 17:24 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
q1: jak oznaczony jest tryb zredukowany na wyświetlaczu ? w postaci księżyca..
Jeśli aktywna jest "anty" to obok znajduje się śnieżynka.
q2: ustawiasz sobie na kotle godziny pracy normalnej i zredukowanej, kocioł grzeje wg krzywej grzewczej, jeśli powrót wraca mu gorący(świadczy to o braku odbioru ciepła) ciepło w pomieszczeniach, lub jeśli masz zdalne sterowanie podpięte do obiegu i aktywny czujnik b0 rożne od 0, to kocioł po nagrzaniu pomieszczenia się wyłączy. Jeśli funkcja aktywna, kocioł stale podaje temp wg krzywej grzewczej ze stosunku temp na zewnatrz i temp zredukowanej oraz nachylenia... mimo ze w pomieszczeniu temp juz osiagnieta kocioł nie reaguje i grzeje dale j
Nie rozumiem wyjaśnienia dlaczego czujnik w Vitotrolu został wyłączony. Jedyny przypadek wtedy, gdy Vitotrol wisi w złym miejscu.
|
|
| Back to top |
|
 |
MartinezVip Poziom 3

|
11 Feb 2012 17:57 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Tak tryb zredukowany to symbol księżyca może on się świeci nawet jak piec z uwagi na parametry f8 i f8 wyłączy tryb zredukowany ?
tak pojawiła się właśnie śnieżynka bo tem zew. spadła do -12K a parametr a3:-9 jest ustawiony i przy zewn -8 nie pokazywał śnieżynki :)
Rzeczywiście bez sensu go wyłączyłem, sypialnia jest oddalona sporo od salonu który się szybciej nagrzewał i wyłączał pompę obiegu grzejnikowego przez co sypialnia była nie dogrzana jakieś 2 C mniej niż w salonie, myślałem że tym sposobem przedłużę grzanie w sypialni.
Może zrobię tak że przykręcę grzejniki w salonie na głowicach ? ale wtedy powrót szybciej wróci cieplejszy i tak wyłączy pompę i w sypialni będzie chłodniej :(
Wracając do tematu kodowania f8 i f9 to przepraszam i nie mogę załapać.
jak te wartości w obu parametrach nastawiane od 10K do -60K odziałowują na kodowania f8 i f9
ok zakładam że prametr f8 jest ustawiony na -5K (f8:-5) co oznacza że jeżeli temperatura zewnętrzna spadnie poniżej -5K (-6-7....itd) to piec uruchomi zredukowany tryb grzewczy, hmmmm wydaje mi się to nie logiczne bo wraz ze spadkiem temperatury potrzebniejsze by było wyłączenie zredukowanego trybu.
odnośnie parametru f9 który jak piszesz uruchamia standardowy tryb grzewczy, czyli standardowo jest ustawiony na f9:-14 co znaczy że jak temperatura zewnętrzna spadnie poniżej -14K to piec wyłącza zredukowany tryb i jedzie standardowym ?
podaj proszę może jakiś przykład to może to zrozumie ;)
Dzięki wielkie za cierpliwość
|
|
| Back to top |
|
 |
aadamuss Poziom 17

|
11 Feb 2012 18:01 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
F8 i 9 działa na tej zasadzie że jeśli temp. spadnie do np.-14 to przestaje kocioł widzieć temperaturę obniżoną i utrzymuje tę funkcję tak długo aż temperatura nie podniesie się powyżej drugiej ustawionej czyli np. -5.
b0 na dwa obiegi ???
nie za bardzo rozumiem i nie jestem przekonany, że to zadziała tak jak piszesz.
Moim zdaniem jeśli masz jednego vitorola to przypisujesz go do jednego obiegu i tylko dla tego obiegu możesz włączyć kodowanie b0.
|
|
| Back to top |
|
 |
MartinezVip Poziom 3

|
11 Feb 2012 18:11 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
"F8 i 9 działa na tej zasadzie że jeśli temp. spadnie do np.-14"
czyli chodzi tu o parametr f9
"i utrzymuje tę funkcję tak długo aż temperatura nie podniesie się powyżej drugiej ustawionej czyli np. -5. "
a tu o parametr f8
dobrze zrozumiałem ?
Odnośnie kodowania b0:0 to przyjmuje kodowanie w obu przypadkach :)
Vitotrol 300 do 3 obiegów jest.
mój instalator zakodował go tak :
Grzejniki b0:3
Podłogówka b0:0
to ja zmieniłem grzejniki :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2012 18:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
11 Feb 2012 20:32 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Jakby to po woli i sensownie wytłumaczyć skoro raz nie pomaga.
Przykład.
Dane
Salon. Temp dzienna na 20. Temp zredukowana na 18. Temp na dworze -10. Temp rzeczywista w salonie 20. Kocioł wchodzi w tryb pracy zredukowanej. Dzięki funkcji "anty" i kodowaniu A3, F8, F9, Kocioł mimo, że temp w pomieszczeniu(20 stopni) osiągnięta uruchamia się , pompa kotłowa pracuje już od 1 stopnia na dworze(a3:2), Palnik pracuje wg krzywej grzewczej z temperaturą kotła dobraną dla temp zredukowanej. Kiedy temperatura spadnie jeszcze nizej(poniżej -14) kocioł będzie cały czas pracował z temperaturą kotła dobraną dla temperatury normalnej.
Wg krzywych grzewczych
Krzywa: 1,4 Temp zadana 20, temp zredukowana 18, na dworze -10,
kocioł podaje temp ok 60 stopni.
Krzywa 1,4 temp zadana jw, na dworze -20
kocioł podaje c.a. 75 stopni.. nie zważając na temperatury w pomieszczeniu(z vitotrola)
Ps. Vitotrol 300 może być do 3 obiegów jednakże czujnik wewnętrzny możne być tylko do jednego obiegu.
|
|
| Back to top |
|
 |
MartinezVip Poziom 3

|
11 Feb 2012 20:48 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
ok wszystko to rozumiem :), mi rozchodzi się tylko o zrozumienie nastawów parametrów f8 i f9
ok wracając do twojego przykładu
rozumiem że w twoim przykładzie ta temperatura poniżej -14K to właśnie parametr f9 tak ?
a uzupełniając twój przykład jeszcze o parametr f8:-5 (wartość -5)
to będzie tak : kiedy temperatura wzrośnie powyżej -5 (będzie cieplej) kocioł powróci do pracy zredukowanej tak ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
11 Feb 2012 21:17 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
tak, czyli jesli w pomieszczeniu gdzie masz czujnik (czyt, Vitotrola za b0:3) będzie wiecej to kociol wylaczy palnik
|
|
| Back to top |
|
 |
MartinezVip Poziom 3

|
11 Feb 2012 21:43 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Dziękuję jeszcze raz za cierpliwość i wytłumaczenie.
i jeszcze jedno :)
Jak wspomniałem mam dwa obiegi grzewcze w tym jeden z mieszaczem rozdzielonych sprzęgłem z obiegiem kotłowym.
Rozumiem że jak na powrocie obiegu kotłowego będzie gorąca woda to znak dla automatyki aby wyłączyć pompę obiegu grzejnikowego, a kiedy będzie wiedział aby załączyć pompę obiegu grzejnikowego, skoro podłogówka działa cały czas i piec co jakiś czas ją dogrzewa, bo przecież piec nie rozróżnia czy to z podłogówki czy to z grzejników bo powroty się sumują.
Oczywiscie rozpatrujemy sytuację z ustawionym parametrem b0:0 na podłogówce i grzejnikach czyli oba w technologii tylko pogodowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
enilux Poziom 3

|
14 Feb 2012 12:28 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Bardzo się cieszę że tu ponownie zajrzałem , jak dwa lata temu wgłębiałem się w instrukcje
to miałem te same problemy na które dopiero teraz są rozwiązania. Co do servisantów to u mnie też zestaw z solarami został nie podłączony do kontrolera od pieca (vitodens 200w, vitotrol 300 w sypialni , vitocell 100, 300 ltr). Krzywą zostawił mi na 1,4. Żeby było weselej to hydraulic zrobił wszystko na jednym obwodzie, podłogówka na dole i grzejniki na górze, bez prawdziwego mieszacza tylko na rozdzielaczu z termostatem. Vitotrola mam na górze i b0 instalator zostawił na 0. Ja zgubiony uwagą z instrukcji że sterownik działa tylko na obwodzie z mieszaczem tego nie poprawiłęm i też się bardzo wkurzałem że vitotroll nie ma żadnego wpływu a teraz wszystko zaczęło chulać. Z
F8 i F9 miałem to samo tzn w ostatnie mrozy w nocy miałem za wysokie temperatury i myślałęm że nic się z tym nie da zrobić. Mam pytanie do A3/A4 miałem ustwione na -9 i A4 na 1, nie pamiętam czy ja tak zostawiłem czy instalator, teraz to tak rozumiem że na gaz nie ma to wpływu tylko oszczędza prąd/pompe obiegową. Czy słusznie rozumuje? Mając grzejnik w garażu trochę się teraz boję że mógł zamarznąć szczególnie jak żona zostawiła nie domkniętą bramę przy minus 18, termostat na grzejniku jest na gwiazdkę, rury w podłodze ktora nie jest bardzo dobrze ocieplona, chyba tylko 10 cm styro. Ostatnie pytanie to vitocell 100w/300 litrów, servisant podłączył czujnik temperatury w zbirniku ze środka ja zmieniłęm od razu na górny czujnik bo piec zamiast grzać dom to grzał ciągle wodę. Jak wy macie to podłączone ? Jako że mam tylko jeden obieg grzewczy, temerature zasilania podłogówki ustawiam ręcznie termostatem w rozdzielaczu, trzymam 30 stopni cały czas w największe mrozy mam w salonie 20,5 stopnia jak jest ciepło to 22,5, nie bardzo wiem jak ustawić krzywą grzewczą tzn grzejniki mam przewymiarowane i mam ciepło zarówno na krzywej 0,9 jak i 1,4. Czy zawsze niższa krzywa to mniej gazu ? Piec chodzi dłużej/cały czas na niższej temperaturze, sprawność grzejników przy zasilaniu 37 stopni też jest chyba niska, przy 1.4 piec wlącza się tylko na krótki czas. Jak to ustawić bo mierząc zużycie gazu zajmie mi to jeszcze pare lat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
14 Feb 2012 15:47 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
MartinezVip:
Jeśli masz czujnik temp na sprzęgle to kocioł widzi że na sprzęgle jest odpowiednia temperatura i nie grzeje.. jeśli tam temperatura spadnie to kocioł ponownie się włącza.
enilux:
Ty masz o wiele gorszą sytuację.
Tak naprawdę sterowanie kotłem i ogrzewaniem powinien wytłumaczyć i zapewnić Tobie instalator ponieważ układ hydrauliczny nijak ma się do tego co oferuje kocioł Vitodens 200 i jego automatyka.
Vitotrol u Ciebie nie wiadomo czym by miał sterować. To samo tyczy się ustawienia krzywej grzewczej. Jednakże krzywa grzewcza niższa.. to zawsze niższy parametr. Prawie zawsze daje nam to oszczędność. Napisałem prawie, gdyż niekiedy podczas dużych mrozów może okazać się zbyt niska i spali nam gazu a i w domu będzie chłodno.
Kodem A4: - wyłączyliście całkowicie funkcję przeciw zamrożeniową. Czy to dobrze? Nie wiem. Raczej nie.
Czujnik temperatury w zasobniku umiejscowiony powinien być w górnej części jeśli mamy kocioł podpięty do górnej wężownicy, w dolnej pochwie jeśli grzejemy kotłem cały zbiornik (mamy podłączone pod kocioł 2 wężownice) . Jeśli mamy kocioł i solary to na górze kocioł w dole solar.
|
|
| Back to top |
|
 |
enilux Poziom 3

|
14 Feb 2012 17:54 Re: Vitodens 200-w + osprzęt. Nie można wyregulować temp. w domu |
|
|
|
Walter29:
wielkie dzięki za odpowiedż, ale znowu mniej rozumie. Czy ktos może odpowiedzieć
czy jeżeli vitotrol jest w pomieszczeniu grzejnikowym na obiegu A1 to można zmieniać kody b0,b2,b5 czy tak jak polska instrukcja pisze że zmiana tych kodowań tylko dla obiegu M2 z mieszaczem. Ja mam jeden obieg A1 tylko i po zmianie b0 z 0 na 3 wyrażnie widzę że po przerwie dziennej o 15:00 piec wystartował z wyrażnie wyższą temeraturą niz wynika z krzywej, trwało to tylko tak długo aż temp w pomieszczeniu ze sterownikem wzrosła do 20 stopni. Przed tem startował z temperaturą niską z krzywej i czasami przy plusowych temp na zewnątrz temp w pomieszczeniu utrzymywała się do wieczornego wyłączenia około 19 stopni.
|
|
| Back to top |
|
 |