| Author |
k0sa Poziom 5

|
10 Feb 2009 12:19 Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Witam !
Piszę w sprawie topicu kamera SONY DCR-DVD101 nie działa :(
Może ktoś z Państwa zna odpowiedź ? Zrobiłem ostatnio zdjęcia tej kamery - może one coś podpowiedzą !

Temat ten jest związany też z innym: problem z tasiemką.
Proszę tego posta nie usuwać po cichu do kosza ! Mam problem i chciałbym pomocy ! Nie chcę się przebijać przez humory moderatorów, dziękuje !
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz K Poziom 16

|
10 Feb 2009 14:59 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włancza się |
|
|
|
Zrób ładne zdjęcie płyty głównej to poszukamy bezpieczników. Zobacz też czy nie ma bezpieczników na płytce montowanej na obudowie d baterii.
I następnym razem nie rozbieraj kamery z podpięta baterią.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2009 14:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hefid Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
k0sa Poziom 5

|
10 Feb 2009 15:42 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Wielkie dzięki za pomoc ! Tak, odłączyłem baterię na czas rozbierania sprzętu. Mam jedno przypuszczenie... otóż koło klapki z ekranem są takie dwa czujniki - przełączniki / switche. Sprawdzają one czy kamera jest otwarta i czy ekran przypadkiem nie jest przekręcony, a jeżeli jest to puszczają wizję na ekran lub go odwracają. Jeden znajduje się na ww. tasiemce, która jest do kosza. Drugi natomiast znajduje się na innej tasiemce, lecz obydwa są blisko siebie na ramieniu na którym znajduje się zamontowany ekran. Wiadomo są to części mechaniczne - takie switche z przyciskami. Jak otwieram klapkę to plastikowa obudowa "zwiera" / włącza jeden switch. Otóż podczas tego składania i rozkładania oberwałem obydwa :( Może ma to teraz jakieś znaczenie ? Wcześniej kamera "wiedziała", że klapka jest zamknięta i że nie jest przekręcona bo obydwa switche były. Teraz nie ma ani jednego i może stąd ten problem ? Prąd przez nie nie przechodzi i nie chce się uruchomić ? Tak mi się wydaje, gdyż poza tym nic nie było robione, ani uszkodzone. Możliwe, że te czujniki są wymagane do uruchomienia sprzętu. Nie wiem, nie znam się, nie mam praktyki, ani doświadczenia. Jeżeli tak to przynajmniej jeden z nich zlutuję na stałe tak, aby był permanentny sygnał "zamkniętej klapki". Nie wiem też jak te switch się zachowują w określonej sytuacji (wciśnięty i nie wciśnięty) ? Ma to jakiś sens lub znaczenie ? Z góry dziękuje za odpowiedzi !
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomus90210 Poziom 20

|
11 Feb 2009 16:07 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
te switche nie mają nic wspólnego z nie włączaniem się kamery nawed ich brak nie przeszkadzał by w starcie kamery sprawdż bezpieczniki na płycie głównej ich położenie jest przedstawione na rysunku na wklejce wewnątrz kamery widać ją na 1 i 8 zdjęciu jeśli fuse są ok to niestety ale płyta może być do wymiany a i wcześniej sprawdż tz switchblock czyli włącznik (vcr/off/camera)
|
|
| Back to top |
|
 |
k0sa Poziom 5

|
12 Feb 2009 09:59 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Dziękuje bardzo ! No naprawdę dużo mi pomogliście ! Na razie jestem na etapie przeglądanie owej książki serwisowej i chyba trochę mi zejdzie. To długa lektura. Potrzebuję trochę czasu, aby ją przejrzeć i choć trochę przeczytać. Oczywiście przesyłam zdjęcia - mam nadzieje, że są dość dokładne, lecz zawsze mogę je poprawić !

Teraz może ciekawostka dla osób młodszych albo nie mających doświadczenia z importem elektroniki z USA. Otóż brak znajomości prawa (przez celników również) SZKODZI ! Szkodzi oczywiście nam - importerom. Sprzęt swój kupiłem jakieś 4 lata temu w USA, a ostatnio przyszło mi pismo do domu, że mam jeszcze dopłacić zaległy, źle wyliczony przez celnika podatek oraz brakujące cło. Cła nie ma na większość elektroniki, lecz tylko pozornie - żadne kamery nie są nim objęte oprócz tych co potrafią nagrywać obraz z takich źródeł jak VCR czy TV (czyli jednak wszystkie albo zatrważająca większość). Podobnie jest z innym sprzętem, więc warto tu zwracać uwagę na szczegóły. Reasumując muszę jeszcze dopłacić po 4 latach 300zł brakującego cła i podatku za niedziałający sprzęt, który w stanie nowym chyba nie jest tyle warty. Błąd nie był mój, ale sprzęt i pieniądze są moje, więc musze się rozliczyć ! Odwołanie i wnioski logiczne do I instancji Izby Celnej, a później samego dyrektora Izby Celnej w Warszawie nie przyniosły żadnego efektu oprócz anulowania odsetek za te zaległe 4 lata :-) Jest to teraz decyzja administracyjna, więc jej wykonania jest dość "konieczne", a mi zostaje tylko sąd administracyjny co sobie oczywiście już daruję :-)
Wracając do kamery: spróbuję na stałe zlutować jeden z ww. czujników tak by ekran był cały czas "zamknięty". Spróbuję znaleźć również ww. bezpieczniki chociaż nawet nie wiem gdzie tego szukać i jak może to potencjalnie wyglądać (jak zwykłe bezpieczniki ? takie np: z listw zasilających).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Feb 2009 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomus90210 Poziom 20

|
12 Feb 2009 19:22 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Nie bezpieczniki inaczej fuse w tej kamerce wyglądaja jak rezystorki smd są koloru czarnego takie małe kosteczki przylutowane z obu stron i naprawdę daj spokój z tymi switchami nie zależnie od ich położenia kamera musi się włączyć ewentualnie obraz pojawi się w wizjerze nie na zewnętrznym lcd lub będzie odwrócony uwierz mam styczność z kamerkami codziennie w końcu taka praca
Dodano po 4 [minuty]:
mala poprawka
czy flexa (taśmę) urwałeś w czasie pracy tą taśmą zasilany i sterowany jest lcd
|
|
| Back to top |
|
 |
k0sa Poziom 5

|
13 Feb 2009 09:05 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Tak, można tak napisać, że urwałem w czasie pracy. Napewno próbowałem złączyć to przerwanie (naderwanie) taśmy czego efektem był lub nie było obrazu na ekranie. Później próbowałem tą taśmę jakoś na stałe złączyć (to przerwanie) tak, aby była non stop wizja i skończyło się to właśnie takim efektem :(
Czy zdjęcie uchwyciło bezpieczniki ? Mam je poprawić ?
Wydaje mi się, że moje próby łącznia taśmy spowodowały zwarcie i wywalenie jakiegoś z bezpieczników. Dlaczego ? Jak złączyłem tą taśmę - posklejałem - pozłanczałem na różne naprawdę sposoby :) złożyłem i odpaliłem to kamera ta już nie wytrzymała i nie przetrwała tej próby.
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomus90210 Poziom 20

|
13 Feb 2009 19:23 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
dokładnie tak jak myślisz najprawdopodobniej zrobiłeś zwarcie na taśmie i poleciał fuse najczęściej to obwód zasilania podświetlania taśmy raczej nie naprawisz w poniedziałek dam Ci namiary jaka to taśma i ile kosztuje w sony a wracając do bezpieczników to na białej wklejce kartce jak zwał tak zwał tej co osłania płytę od strony lcd jest rysunek który przedstawia rozmieszczenie bezpieczników oznaczone są jako F01 F02itd sprawdź je omomierzem powinny przewodzić najprawdopodobniej są to bezpieczniki 1.4 A na czas prób możesz zlutować je cieniutkim drucikiem ja tak robię a taśmę jak chcesz to mogę Ci załatwić pisz na priv
|
|
| Back to top |
|
 |
k0sa Poziom 5

|
17 Feb 2009 09:24 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Witaj. Dzięki za info. Orientowałem się w tasiemce, którą chcesz mi zaproponować i ceny jej są niestety spore :( Chciałbym Cię jeszcze dokładniej zapytać odnośnie tych bezpieczników. OK - znalazłem ich schemat, lecz nie wiem gdzie się one znajdują na płycie głównej i jak mogą wyglądać ? Zamieściłem jedno zdjęcie wysokiej jakości przodu tej płytki - czy to na niej się znajdują ? Gdzie mogę takie bezpieczniki zakupić ? W jakiej cenie i jak się je wymienia ? Uchwyciłem je na tym zdjęciu ? Prosiłbym Cie o tej odpowiedzi - naprawdę mi zależy, dziękuje !
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomus90210 Poziom 20

|
18 Feb 2009 19:39 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Witam!
Niestety ale nastąpiła mała pomyłka, z mojej winy. Bezpieczniki znajdują się na drugiej płycie, musisz delikatnie :) (nie tak jak z pierwszą) odpiąć flexy i odkręcić pierwszą płytę. Uważaj bo płyty są połączone szerokim złączem. Układ jest widoczny na drugim zdjęciu. Jak widać na wklejce są obok tego złącza i oznaczone są F4001...,F4004 na pewno znajdziesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
k0sa Poziom 5

|
05 Mar 2009 09:24 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Przepraszam za brak kontaktu z mojej strony przez tak długi okres czasu ! Ten światowy kryzys również i mi się udzielił - zjadł mi ogrom czasu ! Kamerę wkońcu rozkręciłem - chodzi o te płytki. Jednak kompletnie nie orientuje się jak mogłby by wyglądać te bezpieczniki. Nie przypominają mi one w żadnym stopniu dotychczas spotkanych w moim życiu np: takich z listw zasilających, czy "większych" urządzeń RTV :-) Wszystko jest tam na wzór kondensatorów, rezystorów i innych malutkich układów. Nie wiem jak sprawdzić ich prawidłowość, a tym bardziej wymienić ? Można te elementy kupić w sklepie elektronicznym i czy będzie problem z ich znalezieniem ? Za ile mógłby mi Pan zaproponować ową taśmę do kamery (chodzi mi o taśmę łączącą ekran z resztą elementów) ? Zrobię dokładne, wysokiej jakości zdjęcia i jutro je Państwo przekażę. Temat chce zamknąć z jakimś skutkiem - albo sprzęt naprawie albo go wyrzucę.

Z tego co widze to te bezpieczniki są bardzo małe :/ To rzeczywiście o nie chodzi ?
Dziękuje za pomoc !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2009 09:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomus90210 Poziom 20

|
10 Mar 2009 00:18 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Tak to te bezpieczniki. Widać na każdym zdjeciu.A jak sprawdzić? Normalnie jak bezpieczniki.Powinne przewodzić a taśma droga jutro napisze dokładnie ale to cena sony więc pewnie oj oj oj i jeszcze ciut do sr-ki to 172pln tu pewnie podobnie ale dokładnie to później.
|
|
| Back to top |
|
 |
k0sa Poziom 5

|
23 Mar 2009 09:08 Re: Kamera SONY DCR-DVD101 - nie włącza się |
|
|
|
Dobra ! :D Sprzęt działa ! Wymieniłem jeden bezpiecznik - był uszkodzony. Problemem wciaż pozostaje ta nieszczęsna taśma. Próbowałem ją jakoś zlutować - wkońcu tylko dwa kabelki są przerwane / przecięte i to spowodowało wywalenie tego bezpiecznika :-) Teraz potrzebuję taniej taśmy, bo wszelkie techniki jej naprawy kończą się źle :-) Dzięki, pozdrawiam ! :)
|
|
| Back to top |
|
 |