FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Doświetlanie pobocza - rozważania

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Doświetlanie pobocza - rozważania
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 10 Feb 2009 21:23   

Doświetlanie pobocza - rozważania

W nowych autach halogeny (wiem zaraz ktos napisze że to specjalnie światła choć w vw mają te same oznaczenia na szkle) doświetlaja pobocze postanowiłem cos takiego założyć. I powstały problemy pierwszy to po wyłączeniu kierunkowskazu chwile jeszcze musi swiecić ale to można rozwiązać przekaźnikiem zwłocznym. Glówny problem to taki że doświetlanie ma działać poniżej prędkości 40 km/h. Mam impulsator przy skrzyni więc potrzebny jest układ który będzie włączał układ poniżej tej prędkości. Czy ktoś coś takiego ma lub zapoda jakiś schemat?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Feb 2009 21:23   

Back to top

Marian B
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 13 Feb 2009 23:17   

Re: Doświetlanie pobocza - rozważania

Moim zdaniem rozwiązanie problemu może być bardzo proste. Nie jest potrzebne powiązanie z kierunkowskazami i z prędkością pojazdu.
Takie doświetlenie jest potrzebne tylko przy bardzo ostrych zakrętach typu wjazd w boczną uliczkę, lub w polną drogę, ewentualnie, manewry na ciemnym parkingu. Siłą rzeczy prędkość będzie minimalna, i duże skręcenie kierownicy. Wystarczy tylko zamontować odpowiednie czujniki/styki przy maglownicy (przy połączeniu z drążkami kierowniczymi), zwierające się po przekroczeniu pewnego kąta skrętu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2009 23:17   

Back to top

JACU626
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 14 Feb 2009 10:08   

Myślałem nad tym ale nie zda to egzaminu, przykład - skręcamy z głównej drogi na mało widoczną drogę boczną włączając kierunkowskaz zapala się światło i mamy te droge juz lepiej widoczną w przypadku który zaproponowałeś będziemy ja widzieć dopiero jak na nią wjedziemy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Feb 2009 10:08   

Back to top

Marian B
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 14 Feb 2009 12:25   

Będzie drogę widać w trakcie wjeżdżania, bo kierownica jest skręcona. Po wjechaniu na drogę, kierownica już jest na wprost. Oczywiście można to połączyć z kierunkowskazem, ale byłoby to pomocne przy poszukiwaniu czegoś bardzo "nie widocznego", a taka sytuacja chyba się nie zdarza. Dla takich ekstremalnych sytuacji najlepszy chyba byłby poprostu ręczny przełącznik i dodatkowy reflektor/szperacz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Doświetlanie pobocza - rozważania
Page 1 of 1
Similar topics
Doświetlanie przy skręcie-automat włączający jedną lampe (8)
doświetlanie zakrętu - co otym sądzicie (13)

Page generation time: 0.065 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony