| Author |
JACU626 Poziom 17

|
10 Feb 2009 21:23 Doświetlanie pobocza - rozważania |
|
|
|
W nowych autach halogeny (wiem zaraz ktos napisze że to specjalnie światła choć w vw mają te same oznaczenia na szkle) doświetlaja pobocze postanowiłem cos takiego założyć. I powstały problemy pierwszy to po wyłączeniu kierunkowskazu chwile jeszcze musi swiecić ale to można rozwiązać przekaźnikiem zwłocznym. Glówny problem to taki że doświetlanie ma działać poniżej prędkości 40 km/h. Mam impulsator przy skrzyni więc potrzebny jest układ który będzie włączał układ poniżej tej prędkości. Czy ktoś coś takiego ma lub zapoda jakiś schemat?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2009 21:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Marian B Poziom 20

|
13 Feb 2009 23:17 Re: Doświetlanie pobocza - rozważania |
|
|
|
Moim zdaniem rozwiązanie problemu może być bardzo proste. Nie jest potrzebne powiązanie z kierunkowskazami i z prędkością pojazdu.
Takie doświetlenie jest potrzebne tylko przy bardzo ostrych zakrętach typu wjazd w boczną uliczkę, lub w polną drogę, ewentualnie, manewry na ciemnym parkingu. Siłą rzeczy prędkość będzie minimalna, i duże skręcenie kierownicy. Wystarczy tylko zamontować odpowiednie czujniki/styki przy maglownicy (przy połączeniu z drążkami kierowniczymi), zwierające się po przekroczeniu pewnego kąta skrętu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Feb 2009 23:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JACU626 Poziom 17

|
14 Feb 2009 10:08 Re: Doświetlanie pobocza - rozważania |
|
|
|
Myślałem nad tym ale nie zda to egzaminu, przykład - skręcamy z głównej drogi na mało widoczną drogę boczną włączając kierunkowskaz zapala się światło i mamy te droge juz lepiej widoczną w przypadku który zaproponowałeś będziemy ja widzieć dopiero jak na nią wjedziemy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2009 10:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Marian B Poziom 20

|
14 Feb 2009 12:25 Re: Doświetlanie pobocza - rozważania |
|
|
|
Będzie drogę widać w trakcie wjeżdżania, bo kierownica jest skręcona. Po wjechaniu na drogę, kierownica już jest na wprost. Oczywiście można to połączyć z kierunkowskazem, ale byłoby to pomocne przy poszukiwaniu czegoś bardzo "nie widocznego", a taka sytuacja chyba się nie zdarza. Dla takich ekstremalnych sytuacji najlepszy chyba byłby poprostu ręczny przełącznik i dodatkowy reflektor/szperacz.
|
|
| Back to top |
|
 |