| Author |
booboo28 Poziom 2

|
11 Feb 2009 23:24 cinquecento 900 wtrysk - problem z zapłonem |
|
|
|
Witam. W moim cieniasie mam taki problem, że czasami (choć ostatnio coraz częściej) silnik mi przerywa. Parę razy udało mi się złapać go z tą dolegliwością na jałowym i wygląda to jakby na jeden cylinder nie palił, wydaje mi się że trzeci. Na początku wymieniłem kable, potem świece, nawet cewkę i nic. Co ciekawe jak chodzi nierówno i zdejmę mu fajkę z tej trzeciej świecy to zaczyna iskra skakać na świece i chodzi równo. No a nie chce mi się wierzyć żeby miał na starych świecach jak i na nowych takie samo przebicie. Podejrzewam, że może puszczać gwint na głowicy ale nie jestem pewny. Co koledzy sądzicie o tym?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2009 23:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gogo4 Poziom 14

|
11 Feb 2009 23:31 Re: cinquecento 900 wtrysk - problem z zapłonem |
|
|
|
A wyciągałeś tę nową świecę z trzeciego cylindra?. Jeżeli nie to zrób to i patrz czy nie jest zaolejona, nadmiernie zasyfiona nagarem, sadzą itp. Przyczyną mogą być umierające pierścienie na tym cylindrze przez co do cylindra dostaje się olej i zanieczyszcza świecę, co z kolei może być przyczyna przebicia lub słabej iskry.
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2009 23:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
booboo28 Poziom 2

|
11 Feb 2009 23:46 Re: cinquecento 900 wtrysk - problem z zapłonem |
|
|
|
Na starych świecach była nieźle zasyfiona, na nowych jeżdżę jakieś 1,5 miesiąca ale narazie wygląda dobrze, co jednak nie wyklucza opcji kolegi.
dzięks
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2009 23:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
booboo28 Poziom 2

|
19 Feb 2009 11:27 Re: cinquecento 900 wtrysk - problem z zapłonem |
|
|
|
Dałem auto do warsztatu, rozebrali silnik, pierścienie i zawory są OK, sprężanie ma dobre, a nadal silnik przerywa. Przydałoby się pod diagnostykę ale nikt nie chcę mi cinkusa podłączyć, że ponoć nic to nie daje. Zapłon już cały wymieniłem i sprawdzałem miernikiem wszystko po 1000 razy.To musi być coś z osprzętem raczej ale nie mam pojęcia co. Wymyślcie coś bo ja już zgłupiałem.
|
|
| Back to top |
|
 |