FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kompnikat CPU Fan Error Press F1 to Resume.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Kompnikat CPU Fan Error Press F1 to Resume.
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 12 Feb 2009 23:26   

Re: Kompnikat CPU Fan Error Press F1 to Resume.

Witam, kupiłem ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO ponieważ standardowy radiator warczał jak traktor. Od czasu jak czyściłem kompa wiatrak chodzi na najwyższych obrotach cały czas tak mi się wydaje że od czasu czyszczenia , ale raczej nic tam na płycie nie ruszane. Wiec pogrzebałem w BIOSie i znalazłem regulację obrotów, ale teraz jak włączam kompa wyskakuje mi ten błąd co w temacie procesor jest dobrze chłodzony panuje cisza jak mam ustawioną tą regulacje , jak jest większe przeciążenie to wiatrak szybciej się kręci.

W BIOSIE jest takie cuś:

CPU Fan Speed (RPM) [981 RPM] <- to jest na czerwono
CPU Q-Fan Control Enabled
CPU Fan Profile i tu do wyboru: Optimal, Silent Mode, Performance Mode.
Kiedy wybieram jeden z tych trzech to pojawia mi sie właśnie to: CPU Fan Error Press F1 to Resume, Aktualnie mam Preformence Mode

Nie wiem dlaczego tak sie dzieje moze trzeba zaktualizować BIOS , albo przywrócic ustawienia ale nikt nic nie zmieniał. Troche tak dziwnie to napisałem więc jak jakies niejasności będą to prosze pisać:)

Dodano po 19 [minuty]:

Sory , że tak post pod postem, ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam BIOS zaktualizować, bo ja nie wiem jak mam się za to wziąć ASUS P5LD2 rev 1.2.
Back to top

iron64
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 13 Feb 2009 00:25   

Aktualizacja biosu pewnie nic nie da. To komunikat, że obroty są zbyt małe, lepiej opcje Halt On ustaw na disabled. Ewentualnie na obrotach zmień na ignore.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2009 00:25   

Back to top

wojtekkie
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 13 Feb 2009 00:54   

Wyłaczyłem te trzy opcje i kontrole szybkości wiec bład juz sie nie pjawia , ale mam pytanie czy przy większych temperaturach bedzie chlodził szybciej? Przy właczaniu komputera teraz jest jak kiedyś że rozpedza sie na maxaa potem cichnie i chodzi sobie po cichu ale nie wiem czy procek nie jest za goracy:

Kompnikat CPU Fan Error Press F1 to Resume.
Back to top

iron64
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 13 Feb 2009 15:50   

Wentylek chodził będzie jak zawsze, czyli zależność temperatura-obroty zostanie zachowana. Wyłączyłeś jedynie ostrzeżenie o małej ilości obrotów wentylatora, a to nie ma wpływu na powyższą zależność.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2009 15:50   

Back to top

wojtekkie
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 Post from the author of the topic 15 Feb 2009 02:29   

A więc mój wiatrak na radiatorze chodzi ciągle na tych samych obrotach, jak nie zmniejszę obrotów w biosie to wyje na najwyższych,kupiłem Arctic Cooling Freezer do Intela Celeron D. Wcześniej miałem fabryczny radiator, który wył na potęgę. I teraz tak , kiedyś było tak , że jak temperatura na procesorze się zwiększała to obroty też się zwiększały, przynajmniej tak mi się wydawało, a od jakiegoś czasu chodzi na największych chyba , że zmienię w biosie na niższe ale w tedy wyskakuje mi przy włączaniu błąd (CPU Fan Error Press F1 to Resume.) to też wyłączyłem w biosie kontrole obrotów, ale teraz mam temperaturę ok. 45 st. przy stresie ok 55 st. obroty 964 RPM. Czy tak możne zostać i czy da się jakoś przywrócić tą samowolną regulacje obrotów zależna od temperatury procesora? Chciałbym sobie podkręcić tez procesor, ale nie wiem czy z tymi parametrami mogę?
Back to top

iron64
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 15 Feb 2009 10:26   

Od początku. Jaka płyta, jaki procesor i jakie chłodzenie?
Back to top

wojtekkie
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 Post from the author of the topic 15 Feb 2009 15:50   

Płyta Asus P5LD2 Procesor Intel Celeron D Chłodzenie ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Feb 2009 15:50   

Back to top

M$ciciel
Poziom 1
Poziom 1

Post#8 12 Jun 2009 12:26   

Mam pytako jak wlanczam kompa to pipka x3 i wyswietla sie ze mam wcisnac F1 i wtedy sie dpoiero wlancza!! i nie wiem czy to trzeba cos w biosie zmienic czy co?? pliss o pomoc
Back to top

wojtekkie
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 Post from the author of the topic 15 Jun 2009 01:22   

Hmmm... nie prościej zrobić nowy wątek? Tu już raczej nikt nie zajrzy,no oprócz mnie:D Jaką masz płytę, procesor ?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Kompnikat CPU Fan Error Press F1 to Resume.
Page 1 of 1
Similar topics
Płyta główna ASUS P5K błąd CPU fan error (2)
CPU Fan error a zdaje się być wszystko ok (12)
CPU Fan Error podczas uruchamiania komputera (2)
Komputer - CPU Fan Error, ciągłe restartowanie (9)
CPU Fan + BIOS. CPU Fan isn`t running! Shut down ? (Y) (N). (7)
CPU Fan Error! Co robić? (21)
Komunikat z PC Intel CPU code loading error! Pres F1 resume (6)
Po włożeniu karty muzycznej Cpu Fan Error Cpu Over temperatu (13)
CPU Fan error. Nie można się zalogować, czarny ekran. (5)
Po starcie kompa komunikat - Press F1 to Resume (3)

Page generation time: 0.698 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed