FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nie chce się uruchomić komputer

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nie chce się uruchomić komputer
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 13 Feb 2009 21:29   

Nie chce się uruchomić komputer

Witam wszystkich
Mam takowy problem , jak chce uruchomić komputer płyta asus P5PL2 procesor celeron 3.2 GHz , 2Gb ramu kingston dyski WD i Segate po 160 Gb karta graficzna Asus ATI X1300 Pro silent .
A więc tak jak po np nocy chcę uruchomić komputer to włączam świeci się kontrolka od zasilania mrugnie od HD i cisza nie odpala monitor musze kilka razy popróbować jak się już uruchomi system po kilku próbach to po chwili jak coś robię to po prostu pyk gaśnie czasem sam się uruchamia czasem trzeba wcisnąć przycisk power, próbowałem wykluczyć podzespoły włożyłem kartę na PCI ale niestety nie uruchamia się wyłącza się w pewnym momencie i pojawia się screen od płyty głównej czasem jest tak że pisze F1 żeby włączyć ustawienia bios F2 żeby ustawić standardowo.Panowie nie wiem co jest jak go rozbiorę wyciągnę kartę graficzną bądź poruszam płytą wyciągnę kości ram i włożę to się uruchamia nie znalazłem na płycie wybulonych kondensatorów m jakie pomysły płyta czy coś innego? jak wykluczyć poszczególne podzespoły Panowie Proszę o pomoc bo nie wiem już co może być nie tak ,
jak już się uruchomi to może pracować bez problemu .Można grać w wymagające gry typu crisis i nic mu się nie dzieje po tym jak raz dwa razy się zrestartuje podczas pracy systemu XP
Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 13 Feb 2009 21:34   

Re: Nie chce się uruchomić komputer

Brakuje informacji o zasilaczu -marka,model,moc i o stanie kondensatorów w tym zasilaczu.
Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 13 Feb 2009 21:39   

Zasilacz nowy tracer 4Life 400 tak jak i kości ram oraz dysk segate , po złożeniu komputera było ok dopiero po jakimś czasie zaczął się wyłączać a później mieć kłopoty z uruchomieniem
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Feb 2009 21:39   

Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 13 Feb 2009 21:43   

Quote:
Panowie nie wiem co jest jak go rozbiorę wyciągnę kartę graficzną bądź poruszam płytą wyciągnę kości ram i włożę to się uruchamia

Pisząc "rozbiorę" masz na myśli całkowity demontaż do tzw. pająka czyli uruchomienia na biurku czy tylko odkręcenie jednej ścianki obudowy ?

Wygląda mi to na niepoprawny montaż. Jeśli odkręcasz tylko jedną ściankę obudowy to zdemontuj całość raz jeszcze i dokładnie poskładaj.

Treacer to tandeta ,mimo iż nowy nie oznacza,że sprawny. Od kiedy go masz ? Dobrze było by sprawdzić na innym zasilaczu.
Back to top

Alana
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 13 Feb 2009 21:46   

Podaj prosze typ [producent, model, moc] zasilacza w tym komputerze. Dla mnie glowny podejzany i po wymianie na cos odpowiedniego do tego komputera bedzie OK.
Dla pewnosci bym jeszcze rozmontowala komputer, wyczyscila podzespoly [przede wszystkim radiator procesora] z kurzu, posprawdzala jak sie zachowuje na stole, bez obudowy a potem uwaznie go zlozyla ponownie.

Objawy typu utrata danych z pamieci CMOS i komunikat ktory opisales to zwykle skutek rozladowanej bateryjki podtrzymujacej ustawienia. Typ CR2032, dostepna niemal w kazdym sklepie z podzespolami elektronicznymi, u wiekszosci zegarmistrzy [drogo] i w niektorych komputerowych.
Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 Post from the author of the topic 14 Feb 2009 13:50   

A więc tak , zdemontuje boczną ściankę jedną , wypnę np grafikę i później ją zamontuję to odpala ale nie zawsze za pierwszym razem po prostu muszę go tam w środku poruszać kartą graficzna bądź wymontować i zamontować kości ram.Jeśli chodzi o to by go zdemontować i bez obudowy odpalić hm w tym tkwi problem że nie zawsze się nie uruchamia czy też nie chce się włączyć , jak już pisałem że jak się uda uruchomić po kilku próbach (myślę że te "ruszanie" płytą główną nie ma tu chyba do rzeczy nic to tylko chyba zbieg okoliczności ) jak się już uruchomi system i się choć raz sam wyłączy podczas pracy systemu odpalam go i mogę działać już bez restartów mogę grać w nawet bardzo wymagające gry i myślę że jakby zasilacz był za słaby to wtedy by się restartował a właśnie na grach czy w późniejszej pracy po tych restartach nic się nie dzieje normalnie chodzi , bateryjka na płycie nowa zmieniałem hm z tydzień dwa temu .Ja już nie mam pomysłów co mam wymienić co kupić ażeby nie wymieniać dobrej części.Jeśli tracer to shit to jaki kupić jakiej mocy ?

Ps po zmontowaniu komputera było wszystko ok ja wiek z pół roku i dopiero nie dawno się zaczęło takie cuda dziać
Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 14 Feb 2009 13:58helpful post - solution   

Nie kupuj odrazu zasilacza tylko jeśli masz możliwość podmień na jakiś solidny 450W.
Back to top

Alana
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 14 Feb 2009 14:04   

Tak jak kolega mat_ed mowil - komputer jest zle zlozony, cos jest luzne, niewlasciwie umocowane itp przez co styk w zlaczach AGP i RAM jest niepewny i komputer wariuje. Naprawa czegos takiego na zasadzie "sprawdze tylko grafike i ram" nie ma sensu bo uszkodzenie bedzie sie powtarzalo, ja jak trafie na podobny przypadek z miejsca wyciagam plyte glowna z obudowy, dla pewnosci sprawdzam plyte + procesor + pamiec + grafike + zasilacz na biurku i jak odpali to skladam ponownie w obudowie. Oczywiscie wszystko na spokojnie i uwaznie, to nie lapanie pchel.
Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 14 Feb 2009 14:06   

A demontować komputer do pajączka żeby ponownie zmontować ? czy darować sobie ? właśnie nie mam za bardzo skąd wziąć zasilacza jedynie kupić ,a druga sprawa jest taka że to się tak zdarza jak ruletka ciężko wychwycić ale przeważnie po dłuższym nie uruchamianiu np po nocy robi cyrki

Ok zdemontuje komp na biurko powypinam wszystko procek , ram kartę z PCI-E , dyski z SATA II ,pędzelkiem wyczyszczę .Ale jak mam sprawdzić po kolei czy np procek nie jest uwalony bądź źle zamontowany ? przykręcenie płyty do obudowy też jest ważne ? myślę że może gdzie są słabo dokręcone :silly: zobaczę jak zajadę do domu po pracy , jakieś jeszcze podpowiedzi ?
Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 14 Feb 2009 14:15   

Przykręcenie płyty głównej do obudowy jest ważne, szczególnie prawidłowe rozmieszczenie kołeczków montażowych.

Oczywiście uruchom na pająka. Niestety jeśli nie masz innej płyty głównej lub dostępu do innego komputera nie upewnisz się czy podzespoły są sprawne. Można to sprawdzić przekładając je.
Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 Post from the author of the topic 14 Feb 2009 14:59   

a jest jakaś reguła rozmieszczania kołeczków ?
Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 14 Feb 2009 15:08   

Masz na płycie głównej miejsca na śrubki, rozmieść w ten sposób aby każda śrubka miała swój kołeczek. Nie mniej i nie więcej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Feb 2009 15:08   

Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 Post from the author of the topic 14 Feb 2009 19:33   

A więc tak

Demontaż całkowity czyszczenie i składanie ponownie , wszystkie kołki powkładane śrubki podokręcane odpalam i dupa , tak jak było włączam kontrolka od zasilania świeci ale od HD nie raz tylko mrugnie i tyle ale za to co jakiś czas słychać tryt tryt tak przesuwa się laser w cd-rom choć bez płyty.Nie wiem nie startują HD czy jak ? może by im na innym komp trzasną check diska , Panowie no nie wiem o co już chodzi :cry::cry::cry:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Feb 2009 19:33   

Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 14 Feb 2009 19:34   

mat_ed wrote:
Nie kupuj odrazu zasilacza tylko jeśli masz możliwość podmień na jakiś solidny 450W.

Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 Post from the author of the topic 14 Feb 2009 19:47   

Eh to trzeba będzie kupić zasilacz mam nadzieję że pomoże , bo pożyczyć nie mam gdzie żeby podmienić
Back to top

Xylometazolin!
Poziom 25
Poziom 25

Post#16 15 Feb 2009 00:37   

Zanim kupisz udaj się do sklepu z komputerem i niech Ci go sprawdzą na sprawnym zasilaczu... bo po co pieniądze w błoto pakować? lepiej być w 100% pewnym....
Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 Post from the author of the topic 16 Feb 2009 08:50   

A czy mógłbym sam miernikiem sprawdzić czy zasilacz jest za słaby ? jeśli tak to jakie napięcia i gdzie mierzyć na podpiętym zasilaczu do płyty dysków itp czy jak ?
Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#18 16 Feb 2009 10:30   

Proszę udać się do działu FAQ na naszym forum i tam jest temat jak mierzyć napięcia.
Back to top

dj_bovorta
Poziom 13
Poziom 13

Post#19 Post from the author of the topic 17 Feb 2009 08:18   

Zasilacz MODE COM 350W CF czy MF nie pamiętam dokładnie , sprzedawca mówił że jest to mocny zasilacz .Nie znalazłem żadnego innego Mode coma choć szukałem we wszystkich sklepach u mnie w mieście .Myślę że 350W zasilacz da se radę na dwóch dyskach 160GB , napędzie DVD , karta graficzna z pasywnym chłodzeniem ATI Radeon X1300 pro silent , jak myślicie ? .Problem rozwiązany komputer po wymianie startuje bez problemu i nie resetuje się Dziękuje wszystkim za pomoc
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nie chce się uruchomić komputer
Page 1 of 1
Similar topics
Komputer po restarcie nie chce się uruchomić . (11)
Komputer nie chce się uruchomić (29)
Komputer nie chce się uruchomić (14)
Komputer się nie chce uruchomić. (3)
Komputer nie chce się uruchomić (3)
Komputer nie chce się uruchomić (4)
Komputer nie chce się uruchomić (14)
Komputer nie chce się uruchomić. (26)
Komputer nie chce się uruchomić (10)
Komputer nie chce się normalnie uruchomić. (18)

Page generation time: 0.086 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed