FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wzmacniacz i ruskie lampki ;)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Wzmacniacz i ruskie lampki ;)
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 13 Apr 2004 16:17   

Witam wszystkich mam parę pytanek.
Mam wzmacniacz gitarowy Laboga raduli 50W, fajnie gra, wzmacniacz złożony z lampek 2x 6N2P (nie wiem jak się robi rusyjskie literki) i koniec z 4x EL84 lub odpowiednik 6P14P.
Właśnie dowcip polega na tym że jak go kupiłem (używany) to założone były te 6P14P i tu pierwsze pytanko: czy te lampki są gorsze od EL84 ??
Lamoki już dosyć się napracowały więc postanowiłem je wymienić, pojechałem na giełde i tam znalazłem jedną Panią co handlowała lampami (na całą giełde elektroniczną), kupiłem 2x 6N2P oraz ... 4x 6P18P gdyż powiedziała że są lepsze od 6P14P, po zamontowaniu tych 6P18P i wstępnym wygrzaniu załączyłem wzmacniacz i niespodzianka: wszystko zaczęło buczeć a lampy świeciły jak lampki choinkowe, czy jest ot wina niedopasowania tych lamp z tranformatorkami? Powinienem je oddać i zastosować te co były na początku?
Ostatnie pytanie jest takie: w nowszych modelach tych piecyków gitarowych zamiast 2x6N2P stosują ECC83 czy je mogę bez problemu wsadzić czy zaś takie klocki mi mogąsię zrobić? I czy są lepsze od 6N2P.
Z góry dziękuje za wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 14 Apr 2004 00:17   

zamiast ECC 83 możesz dać 12 AX 7 - to klasyka brzmienia powiedzmy Sylvania

co do 6P14P chodza one na 6,3 V żarzenia; od 5,7 do 7,0V nie powinno się nic dzieć to samo się tyczy 6p18p ale napięcia sa generalnie mniejsze w przypadku

6p18 np Ua = 250 V a 6p14p ma 400V

Ug2 dla 6p14p = 300V
Ug dla 6p18p=250V

po prostu mogłes uszkodzic ją, chyba że chcesz zmniejszac napięcia zasilania - których nie podałeś.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Apr 2004 00:17   

Back to top

grzesiox
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 14 Apr 2004 10:03   

Rozumiem, napięć nie znam gdyż mówie o gotowym piecu gitarowym do którego nie mam schematu i nie rozręcałem tego jeszcze ;) Po prostu wziąłem lampki starsze wyjąłem i wsadziłem mniejsze, dzięki za pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Apr 2004 10:03   

Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 14 Apr 2004 16:16   

Co do lamp 6N2P i ECC83- musiałbyś zmienić nieco żarzenie. W ECC83 6,3V dajesz między nóżki 4,5 (połączone) a 9, a w 6N2P między nóżki 4 a 5. Ja to robię w ten sposób, że mam żarzenie prądem stałym, minus umasiony a plus gorący, końcówkę 4 albo 5 mam zawsze podłączoną do plusa a 9 do masy (bo jest to ekran między triodami w lampach mających żarzenie 6,3V na nóżkach 4 i 5, a w żarzeniu 12,6V na n. 4 i 5 jest to środek włókna) i w zależności od typu lampy tę drugą końcówkę żarnika łączę do plusa albo do masy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Apr 2004 16:16   

Back to top

grzesiox
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 Post from the author of the topic 14 Apr 2004 16:40   

Rozumiem ale chyba zostane przy 6N2P gdyż nie chce przerabiać pieca, póki jeszcze dobrze gra ;) Zwłaszcza że z lampek jestem raczej zielony, moja edukacja zaczęła się od tranzystorów, o lampach wiem raczej mało.
Ale jak już pisze to takie pytanko czasem piecyk się dziwnie wzbudza i przez jakiś czas cichutko sobie pyrka (brumka, szumi - nie wiem jak to nazwać) i po chwili przestaje, czasem wystarczy go leciutko stuknąć ;) i jak ktoś mi powie dlaczego tak się robi i co z tym zrobić to będe zadowolony.
I coś dla instrumentalistów, po podłączeniu gitarki na jednym przetworniku (singlu) wszystko sobie dość głośno szumi, powinienem dodatkowo przetworniki uziemić? Dodam że jak dotkne czegokolwiek metalowego w gitarce to szumy znikają, również znikają po dotknięciu przełąćznika w w/w piecyku.
Pozdrawiam
Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 15 Apr 2004 06:35   

Sprawdź uziemienie masy wzmacniacza- czy masz chassis poprawnie podłączone do kołka w gniazdku (podłączania wszelkich aparatur w I kl. izolacji do gniazdka bez kołka nie polecam :)).
Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 15 Apr 2004 07:53   

Proste.Musisz struny mieć do masy podłączone w gitarze.
Back to top

grzesiox
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 Post from the author of the topic 22 Apr 2004 23:12   

Już powyższy problem prawie rozwiązałęm tzn powsadzałem stare lampki a za tydzień jade na giełde po nowe tylko że tym razem idealnie te same.
Mam jeszcze jeden problem z tym piecykiem tylko:
co jakiś czas na chwilke zaczyna sobie buczeć, czasem wystarczy lekko tyknąć piecyk i przestaje, a czasem jak sie go dotknie lub gra tak że trzęsie się mocniej to wydaje z siebie dziwny dźwięk (wzbudza się?), taki jakiś burczący. Dlaczego tak? Czy to normalne dla lampiaków?
Ps wiem że dużo pytań zadaje ale moja edukacja elektroniczna się od tranzystorów zaczęła i o lampach wiem jeszcze niewiele.
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Apr 2004 23:12   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 04 Jul 2005 23:33   

Help on russian tubes

Hello everybody!

Somebody could help me, please?
I'm sorry but I don't understand polish, neither russian too.
I'm living in France. I bought on Ebay some russian pentodes 6pi18. My intention was to build a EL84 amplifier. The tubes where presented like EL84 direct replacers. But I didn't found any datasheet on the net.

Could you tell me, please, are those tubes EL84 equivalent? What's the difference? Can I expect a good low frequencies response from those tubes?

And, of course, do somebody knows a link to a datasheet?

Many thanks to all
Back to top

tszczesn
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 04 Jul 2005 23:54   

Re: Help on russian tubes

arhi45 wrote:

I'm sorry but I don't understand polish, neither russian too.
I'm living in France. I bought on Ebay some russian pentodes 6pi18. My intention was to build a EL84 amplifier. The tubes where presented like EL84 direct replacers. But I didn't found any datasheet on the net.

No, exact equivalent to EL84 is 6Π14Π, 6Π18Π is equal to EL82
Back to top

Tausend
Poziom 6
Poziom 6

Post#11 05 Jul 2005 09:36   

Re: Wzmacniacz i ruskie lampki ;)

here : http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/index.html you can find almost every lamp datasheet
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Wzmacniacz i ruskie lampki ;)
Page 1 of 1
Similar topics
Szumy i ruskie radio w glosnikach (2)
ruskie lampy (21)
Ruskie lampy - do czego je zastosować? (9)
ruskie gierki - problem ze stykami (5)

Page generation time: 0.122 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed