sopelek12 Poziom 2

|
16 Feb 2009 21:05 Błąd podczas uruchamiania systemu |
|
|
|
Witam, chciałbym się dołączyć do tematu.
Otóż, mam komputer od 2 lat, płyta głowna Asus A8V-VM <GREEN>, dysk SATA2 (już od początku), i tez przez jakies 1 rok dysk i w ogole wszystko działało dobrze, wszystko widziało w biosie itd., lecz gdy wpadłem na głupi pomysł, żyby ustawić hasło na kompa z biosa, to wtedy zaczeły się problemy. A hasła nie udało mi się ustawić, bo mi wyskoczył jakis błąd i nie chciał sie komp włączyć, wtedy tez wyciągnąłem bateryjke. I od tego czasu zaczal mi sie pokazywac (przed ładowaniem Win XP) taki ekran gdzie pisze na dole cos na żółto o linuxie itp. Komputer włącza się normalnie tyle że pokazuje się ten ekran, i nie widzi od tamtego czasu dysku w biosie.
Gdy włączy się windows wszystko działa, zadnego problemu.
Lecz gdy robiłem instalke win XP to wtedy pokazywało mi ze nie ma zadnych dyskow, jak jest i zawsze wykrywało. Musiałem wgrac na dyskietke sterowniki do raid czy cos takiego zeby wdzialo mi dysk przy instalce winy...
I mam teraz takie pytanie, czy jest jakis sposob na powrot do stanu początkowego z tym dyskiem, bo juz mnie wkurza to co sie pokazuje przed ładowaniem XP?.
A i jeszcze chce dodac ze jak chce ustawic boot, czyli z czego ma najpierw startowac, czy z cd-rom, czy dysk, floppy itd.
to tam widzi dysk lecz na głownej stronie biosa, nie ;\
Moze sie jakas odpowiedz znajdzie, dzieki, pozdro.
| Moderated by mat_ed: |
| Post wydzieliłem jako osobny temat i przeniosłem do stosownego działu. Na przyszłość proszę nie podpinać się pod inne tematy tylko zakładać nowe (w odpowiednich działach). |
|
|
sopelek12 Poziom 2

|
18 Feb 2009 19:29 Re: Błąd podczas uruchamiania systemu |
|
|
|
Witam z powrotem, zdziwiłem się ze będzie jakaś odpowiedz, bo i tak już nie miałem zamiaru tu wchodzić xD
Niestety wasza pomoc mi się już nie przyda ponieważ znalazłem rozwiązanie samemu.
To jest ten ekran co się wyświetlał:
Link
Proste rozwiązanie było w biosie, trzeba było wejść w ustawienia (druga zakładka, czyli Advanced), następnie wybrać spośród pięciu linijek: SouthBridge VIA VT8251 Configuration i tam jest takie coś jak:
Serial ATA IDE Controller/ to trzeba ustawić na IDE jeśli ma się raid albo AHCI. Dziękuje, może to się komuś przyda.
|
|