FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Błąd podczas uruchamiania systemu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Błąd podczas uruchamiania systemu
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 16 Feb 2009 21:05   

Błąd podczas uruchamiania systemu

Witam, chciałbym się dołączyć do tematu.

Otóż, mam komputer od 2 lat, płyta głowna Asus A8V-VM <GREEN>, dysk SATA2 (już od początku), i tez przez jakies 1 rok dysk i w ogole wszystko działało dobrze, wszystko widziało w biosie itd., lecz gdy wpadłem na głupi pomysł, żyby ustawić hasło na kompa z biosa, to wtedy zaczeły się problemy. A hasła nie udało mi się ustawić, bo mi wyskoczył jakis błąd i nie chciał sie komp włączyć, wtedy tez wyciągnąłem bateryjke. I od tego czasu zaczal mi sie pokazywac (przed ładowaniem Win XP) taki ekran gdzie pisze na dole cos na żółto o linuxie itp. Komputer włącza się normalnie tyle że pokazuje się ten ekran, i nie widzi od tamtego czasu dysku w biosie.
Gdy włączy się windows wszystko działa, zadnego problemu.
Lecz gdy robiłem instalke win XP to wtedy pokazywało mi ze nie ma zadnych dyskow, jak jest i zawsze wykrywało. Musiałem wgrac na dyskietke sterowniki do raid czy cos takiego zeby wdzialo mi dysk przy instalce winy...

I mam teraz takie pytanie, czy jest jakis sposob na powrot do stanu początkowego z tym dyskiem, bo juz mnie wkurza to co sie pokazuje przed ładowaniem XP?.

A i jeszcze chce dodac ze jak chce ustawic boot, czyli z czego ma najpierw startowac, czy z cd-rom, czy dysk, floppy itd.
to tam widzi dysk lecz na głownej stronie biosa, nie ;\

Moze sie jakas odpowiedz znajdzie, dzieki, pozdro.

Moderated by mat_ed:
Post wydzieliłem jako osobny temat i przeniosłem do stosownego działu. Na przyszłość proszę nie podpinać się pod inne tematy tylko zakładać nowe (w odpowiednich działach).

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Feb 2009 21:05   

Back to top

mat_ed
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 16 Feb 2009 22:30   

Re: Problemy z uruchomieniem systemu

Quote:
I od tego czasu zaczal mi sie pokazywac (przed ładowaniem Win XP) taki ekran gdzie pisze na dole cos na żółto o linuxie itp.

Jeśli oczekuje kolega odpowiedzi proszę napisać dokładnie co to za komunikat się pojawia. Na forum (niestety) nie ma wróżek.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2009 22:30   

Back to top

sopelek12
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 18 Feb 2009 19:29   

Re: Błąd podczas uruchamiania systemu

Witam z powrotem, zdziwiłem się ze będzie jakaś odpowiedz, bo i tak już nie miałem zamiaru tu wchodzić xD

Niestety wasza pomoc mi się już nie przyda ponieważ znalazłem rozwiązanie samemu.
To jest ten ekran co się wyświetlał:
Link

Proste rozwiązanie było w biosie, trzeba było wejść w ustawienia (druga zakładka, czyli Advanced), następnie wybrać spośród pięciu linijek: SouthBridge VIA VT8251 Configuration i tam jest takie coś jak:
Serial ATA IDE Controller/ to trzeba ustawić na IDE jeśli ma się raid albo AHCI. Dziękuje, może to się komuś przyda.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Błąd podczas uruchamiania systemu
Page 1 of 1
Similar topics
Asus A6J - podczas uruchamiania systemu błąd pliku hal.dll (3)
Podczas uruchamiania systemu błąd - pamięć nie może być... (1)
Pomocy błąd Stop 0x0000007e podczas uruchamiania systemu (4)
Błąd krytyczny systemu podczas uruchamiania gry. (7)
Błąd krytyczny podczas uruchamiania systemu Windows (3)
Błąd odczytu dysku podczas uruchamiania systemu (10)
Wyskakujący błąd podczas uruchamiania systemu! (5)
Błąd podczas uruchamiania systemu (29)
Błąd podczas uruchamiania systemu (2)
Piksel podczas uruchamiania systemu. (2)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed