Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.
Autor
Wiadomość
koza94
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 2
Miasto: Lubin

Post#1 Post autora tematu 17 Lut 2009 00:04   

Obudowa do akwarium


Dostałem akwarium tylko problem w tym ze bez obudowy a akwarium bez obudowy to jak samochód bez kół...:( obudowy sa droższe od akwarium a ja nie mam dużego budżetu. Zastanawiałem się nad tym żeby zrobić obudowę sam... Tylko nie wiem jakiego użyć materiału i jak zamocować oświetlenie... myślałem nad plexi, ale nie wiem czy to dobry pomysł po 2 jak ja skleić drewno wsiąkało by wodę chyba że bym je jakoś zakonserwował. Ma ktoś jakiś racjonalny i nie drogi pomysł??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lut 2009 00:04   





Powrót do góry
   
LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 2843
Miasto: DKL

Post#2 17 Lut 2009 00:15   

Re: Obudowa do akwarium


Wsadz je w stary TV zamiast kineskopu ;)
Powrót do góry
   
Duduś74
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4378
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#3 17 Lut 2009 01:10   

Re: Obudowa do akwarium


A o jaką obudowę Ci chodzi i jakie duże masz akwarium ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lut 2009 01:10   





Powrót do góry
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1996
Miasto: Podkarpacie

Post#4 17 Lut 2009 15:49   

Re: Obudowa do akwarium


Bardzo ładne obudowy można zrobić z tworzywa zw. ABS . Materiał ten dobrze się klei np. acetonem , łatwo go zaginać ( poprzez podgrzewanie ) i w efekcie po zrobieniu obudowy jest stosunkowo trwały . Większość " fabrycznych " jest wykonana właśnie z tego materiału . O ABS pytaj w sklepach chemicznych . :D
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lut 2009 15:49   





Powrót do góry
   
koza94
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 2
Miasto: Lubin

Post#5 Post autora tematu 17 Lut 2009 21:24   

Re: Obudowa do akwarium


Dzieki wielkie:) a akwarium jak chcesz moge zmierzyć bo nawet nie wiem
Powrót do góry
   
Duduś74
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4378
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#6 17 Lut 2009 23:32   

Re: Obudowa do akwarium


jak masz zdolności stolarskie to możesz zrobić coś ze sklejki np. jakiś dach z kominem i oknem dachowym do wsypywania pokarmu ,jak dobrze polakierujesz to Cie przeżyje . Pomysłów jest dużo ,wystarczy się rozejrzeć .Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#7 18 Lut 2009 00:04   

Re: Obudowa do akwarium


Cześć.
Sklepowe pokrywy są do niczego. Większość ludzie je przerabia i dokłada oświetlenie.

Proponuje zrobić oświetlenie na T5 , na początku może być drogo ale zwróci się po jakimś czasie.

Przelicznik to moc świetlówek przez litraż akwarium , powinien być 0,5-0,7 W/l. Jak będzie poniżej 0,5 to rośliny zgniją powyżej 0,7 nic się nie powinno stać.

Dobór barwy świetlówek też jest ważny.

Dodano po 2 [minuty]:

Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.

Zakup też na allegro odbłyśnik czyli samoprzylepne lustro , folię lustro czy jak to tam nazywają . Dodaje ok 30% mocy do świetlówek.Heh jak w RPG :D

Dodano po 7 [minuty]:

Tu jest mnóstwo tematów o samoróbkach , przeróbkach itp.
Są schematy zestawienia świetlówek etc.
http://www.akwarystyka.com.pl/forumdisplay.php?f=4
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2009 00:04   





Powrót do góry
   
larguss
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 217
Miasto: Legionowo

Post#8 22 Lut 2009 10:50   

Re: Obudowa do akwarium


zalecam wejście na ta stronę
http://www.retez.pl/Budowa-pokrywy.php
obudowa wyszła estetycznie i ładnie
aczkolwiek martwi mnie fakt lekkiego wygięcia po kilku godzinach pracy
ja osobiście niedługo będę robić z panel podłogowych
od środka będzie wyklejone taśma lustrzana a z zewnątrz okleiną i będę właśnie robił na wzór tej co podałem w linku.
Powrót do góry
   
Duduś74
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4378
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#9 22 Lut 2009 18:28   

Re: Obudowa do akwarium


pokrywa niczego sobie , ale montaż zawiasów pozostawię bez komentarza :!:

Dodano po 2 [minuty]:

jeśli chodzi o korozję ,to można kupić mosiężne lub z nierdzewki
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Obudowa do akwarium. Samodzielne wykonanie. Materiał, montaż oświetlenia.
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS