FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#211 27 Feb 2010 11:45   

Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości

Jap wrote:
Hi
Idzie coś z tego zdekodować, jakieś informacje, dane czy to tylko sztuka dla sztuki?

Z tego co do tej pory zaobserwowałem, czytać można jedynie rosyjskie transmisje. Wzorce czasu identyfikują się A1A i bez problemu można odczytać identyfikację. Kilka postów wcześniej położyłem taki zrzut.
Ciekawsze są rosyjskie transmisje wojskowe. Nadawane są najczęściej na 18,1 kHz, ale zdarzają się również na innych częstotliwościach. Modulacja F1B i F1A. F1B nie umiem jeszcze odczytać, ale F1A czyta się bez problemu z wodospadu Spectrum Laba lub można odbierać ze słuchu po odpowiedniej konfiguracji SL.
Załączam zrzut z przykładem takiej transmisji.
Niestety odczytanie transmisji nie mówi nic o jej treści - ale to oczywiste :D

Oto 2 komunikaty odebrane w noc z 1-2.02.2010 i rano 2.02.2010:

U U U U RDL RDL RDL 95619 29509 95619 29509 95619 29509 K

U U XXX XXX REU REU 12764 44128 METENIE 8688 4313 potem idzie powtórzenie tego komunikatu

Bez książki kodowej informacje w komunikatach są oczywiście bezwartościowe dla przypadkowego odbiorcy.

pozdrawiam
soltys67
Back to top

gilong
Poziom 17
Poziom 17

Post#212 27 Feb 2010 12:20   

Witam.Mozna wiedziec jak robicie , ze w spectrum labie macie podpisy stacji przy czestotliwosciach?:)
Back to top

soltys67
Poziom 6
Poziom 6

Post#213 27 Feb 2010 12:29   

gilong wrote:
Witam.Mozna wiedziec jak robicie , ze w spectrum labie macie podpisy stacji przy czestotliwosciach?:)

Menu główne -> Options -> ...display settings part 2 -> Po prawej stronie w środku masz check box "Show Radio Station List" zaznacz go.

Dodatkowo w katalogu Spectrum Laba jest podkatalog frequencies a tam plik default.txt. Wpisane są tam praktycznie wszystkie znane częstotliwości. O tym czy dana częstotliwość wyświetla się, czy nie, decyduje kolumna Act. Jeżeli jet tam N, stacja nie wyświetla się, jeżeli jest tam Y, wyświetla się.

pozdrawiam
soltys67
Back to top

Hyper44
Poziom 14
Poziom 14

Post#214 27 Feb 2010 13:35   

MariuszC wrote:
Hyper44, napisz coś o budowie anteny, działa znakomicie.

Budowa anteny nie jest skomplikowana :) 45 metrów PKL-ki pod kątem około 30 stopni w dół, bo mieszkam na ostatnim piętrze. Uziemienie do kaloryfera. Przydałby się do tego jeszcze jakiś filtr wejściowy - niestety, który ten mam (eliptyczny z ustawionym wycięciem teoretycznie -100 dB na PR1) wymaga dopasowana impedancji z 50 om - chyba prościej będzie zrobić nowy filtr.
W planach antena pozioma ok. 400-450 metrów na wysokości 3-4 metrów, ale chyba dużo więcej nie nadaje w tym zakresie, zobaczę jak wyjdzie porównanie.

soltys67 wrote:
Dodatkowo w katalogu Spectrum Laba jest podkatalog frequencies a tam plik default.txt. Wpisane są tam praktycznie wszystkie znane częstotliwości.

Ten plik jest z 2009-07-09 i parę danych jest nieaktualnych. Aktualniejsze informacje są na http://www.shortwavemonitor.com/00-05.html i trochę również tu http://www.classaxe.com/dx/ndb/reu/

pozdrawiam,
Leszek
Back to top

Jap
Poziom 21
Poziom 21

Post#215 27 Feb 2010 19:09   

Ok, czyli widzę, że sytuacja podobna jak na 11175 USB (USARMY) - z tym, że tam kody są przekazywane werbalnie - od czasu do czasu mało znaczące komunikaty.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Feb 2010 19:09   

Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#216 07 Mar 2010 19:51   

Zrobiłem małą modyfikację mojej karty dźwiękowej SB0490 - zwiększyłem kondensatory separujące wejścia liniowego z 10uF na 330uF. Dzięki temu karta ma nieco większą czułość poniżej 20Hz i można rejestrować wyraźne sygnały np. na 5Hz:

Trochę więcej szczegółów dotyczących modyfikacji tutaj: http://sites.google.com/site/sp9hsq/home/vlf/modyfikacja-karty-sb0490
W odbiorniku pracuje już nowa antena ramowa, którą wkrótce opiszę.
Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#217 22 Mar 2010 23:05   

Witam. Mam pytanie: spotkał się ktoś kiedyś ze schematem odbiornika VLF na OP07? Mam parę sztuk tego, a nie uśmiecha mi się wydawać kilkudziesięciu zł na OP27, czy AD797.
Back to top

Hyper44
Poziom 14
Poziom 14

Post#218 23 Mar 2010 00:29   

p3o wrote:
Witam. Mam pytanie: spotkał się ktoś kiedyś ze schematem odbiornika VLF na OP07? Mam parę sztuk tego, a nie uśmiecha mi się wydawać kilkudziesięciu zł na OP27, czy AD797.

OP07 ma spore szumy napięciowe (10 nV/√Hz) w porównaniu do OP27 (3 nV/√Hz). Ten drugi kosztuje zresztą 5 zł. A może lepiej zamówić w Maximie darmowe sample MAX410 (1.5 nV/√Hz)?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#219 23 Mar 2010 00:53   

Hyper44 wrote:
A może lepiej zamówić w Maximie darmowe sample MAX410 (1.5 nV/√Hz)?

Tak właśnie zrobię, dzięki za radę. Mogę go stosować zamiennie za OP27?
Back to top

simon40
Poziom 15
Poziom 15

Post#220 23 Mar 2010 15:59   

P3o dlaczego kilkudziesięciu zł na OP27,ja płaciłem 5 zł :?:
Back to top

Hyper44
Poziom 14
Poziom 14

Post#221 23 Mar 2010 17:18   

p3o wrote:
Tak właśnie zrobię, dzięki za radę. Mogę go stosować zamiennie za OP27?
Myślę, że tak. U mnie działa ok, a parametrami jakoś szczególnie się nie różni. Podobny jest też NE5534, 80 gr/szt. 3,5 nV/√Hz. Mam wszystkie, w wolnej chwili mogę zrobić porównanie - chociaż wyniki mogą w różnych układach być inne, bo zależą od częstotliwości i rezystancji pętli.

simon40 wrote:
P3o dlaczego kilkudziesięciu zł na OP27,ja płaciłem 5 zł :?:
Przecież napisałem wyżej, że kosztuje 5 zł, po co pisać to samo kilka razy?
Back to top

simon40
Poziom 15
Poziom 15

Post#222 23 Mar 2010 18:46   

Być może było wyżej napisane,temat dawno nieporuszany mogłem zapomnieć ale mam pytanie,chodzi o karte dżwiękową,próbowalem nagrać coś ze żródła zewnętznego na rejestrator dżwięku i jakość jest fatalna a kiedy chce wejść w ustawienia karty to nie może znależć skrótu,czy potrzeba na nowo zainstalować sterowniki ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Mar 2010 18:46   

Back to top

Klima
Poziom 21
Poziom 21

Post#223 23 Mar 2010 23:17   

simon40 wrote:
Być może było wyżej napisane,temat dawno nieporuszany mogłem zapomnieć ale mam pytanie,chodzi o karte dżwiękową,próbowalem nagrać coś ze żródła zewnętznego na rejestrator dżwięku i jakość jest fatalna a kiedy chce wejść w ustawienia karty to nie może znależć skrótu,czy potrzeba na nowo zainstalować sterowniki ?
Bóg jeden raczy wiedzieć. Spróbuj, może pomoże.
Back to top

chemol
Poziom 13
Poziom 13

Post#224 04 Apr 2010 12:51   

Stacja RJH po raz kolejny. Sygnał jest powtarzany kilkanaście razy a następnie po kilku godzinach powtarzają cały proces.
Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#225 05 Apr 2010 19:43   

Na stronie http://sites.google.com/site/sp9hsq/home/vlf/antena-ramowa umieściłem opis mojej nowej anteny ramowej. Odbierany sygnał jest słabszy niż z poprzednio używanej anteny kołowej fi=1m, lecz za to pozbawiony sporego tła zakłóceń. Tak więc teoria o spiskowym działaniu taśmy klejącej wydaje się być prawdziwa :-)
Antena od kilku tygodni pracuje podwieszona do sufitu w moim warztacie (ciągły nasłuch pasma 0..45Hz)

Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

chemol
Poziom 13
Poziom 13

Post#226 06 Apr 2010 18:48   

Ładna antenka...Przydało by się podłączyć obie pod przełącznik antenowy i porównać na 1 wykresie różnice.Moją nawinąłem drutem 0,6mm jakieś 300m i zastanawiam się czy nie jest za cienki?
Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#227 06 Apr 2010 20:53   

Problem jest taki, że drut z poprzedniej anteny w większości został nawinięty na nową ramę! Został mi tylko karkas. Jednak będę chciał powoli zgromadzić odpowiednią ilość przewodu do odbudowania anteny fi=1m o jeszcze większej indukcyjności, ale jak najmniejszą ilością niepotrzebnego plastyku (np. taśma klejąca). Wszystko to niestety kwestia kasiorki.
Z tym przełącznikiem to nie do końca by wyszło, ponieważ dla nowej anteny musiałem zwiększyć pojemność w obwodzie sprzężenia zwrotnego wzmacniacza (układ miał tendencję do wzbudzania się). Chyba, żeby porównywać anteny dla obecnie zastosowanej pojemności.
Gdzieś czytałem, że im większy przekrój drutu, tym lepsza antena (bez wdawania się w szczegóły). Twoja oczywiście będzie działać, na miarę przewodu 0,6mm :-)
Jak będziesz miał możliwość zbudowania czegoś z grubszego drutu, chętnie poczytam o praktycznym porównaniu tych konstrukcji.
Ja mam jeszcze gdzieś schowaną antenę 80cm i 100 zwojów 0,25mm. O ile pamiętam, odbiór był beznadziejny w porównaniu z następnymi konstrukcjami.
Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

chemol
Poziom 13
Poziom 13

Post#228 07 Apr 2010 17:40   

Jak tylko dorwę gruby drut nawinę 2 antenkę dla porównania stosunku S/N i zrobię tak aby zwoje były od siebie odsunięte trochę aby zmniejszyć pojemność międzyzwojową. Z tego co napisałeś wygląda to obiecująco.
Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#229 08 Apr 2010 07:43   

Ta pojemność już w takim układzie nawinięcia nie jest duża - jak zbliżam rękę do uzwojenia to "dołki" rezonansu znacznie się przesuwają.
Jeżeli masz możliwość rozsunięcia uzwojenia, to spróbuj zastosować drut bez izolacji (ewentualnie w emalii), uważając na zwarcia międzyzwojowe. Koszulka na moim drucie elektryzuje się po potarciu, czyli pewnie nie jest obojętna elektrycznie i podobnie jak taśma klejąca, zbiera zakłócenia (zapraszam specjalistów do wypowiedzenia się w tym temacie). Ideałem byłby pewnie goły drut na drewnianej, nie lakierowanej ramie.
Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

Hyper44
Poziom 14
Poziom 14

Post#230 08 Apr 2010 15:06   

MariuszC wrote:
Ideałem byłby pewnie goły drut na drewnianej, nie lakierowanej ramie.Mariusz

Niekoniecznie, szczególnie na wolnym powietrzu drut się utlenia, a nawet koroduje, więc chyba lepszy będzie powszechnie stosowany w takich antenach drut emaliowany. Natomiast drewniana rama wchłania wilgoć, co również w efekcie psuje dobroć cewki i skuteczność takiej anteny - czytałem o tym na jednej stronie, gdzie autor, podobnie ja Ty, zauważył również wyraźnie negatywny wpływ taśmy samoprzylepnej. Jak znajdę adres, to podam. Wg wielu konstruktorów najlepsze są rurki PVC, szczególnie przy większych konstrukcjach, gdzie drewno jest zbyt giętkie. Istotny jest również wpływ elementów metalowych, więc lepiej unikać łączeń stalowymi śrubami - być może mosiężne byłyby ok.

Przy okazji czy mógłbyś mimo wszystko zmierzyć pojemność własną tej anteny? Przy znanej indukcyjności nie powinien to być problem. Chciałbym zrobić podobna antenę, tylko trochę większą, ale również jako rezonansową i nie wiem jaką dobrać odległość między zwojami. Chyba najdokładniejszy kalkulator do obliczania parametrów cewek jednowarstwowych znalazłem na stronie http://hamwaves.com/antennas/inductance.html - ciekawe na ile dobrze działa dla dużych anten pętlowych, takich jak Twoja - mógłbyś porównać zmierzoną i obliczoną indukcyjność?

pozdrawiam,
Leszek
Back to top

chemol
Poziom 13
Poziom 13

Post#231 10 Apr 2010 12:50   

Może skleić ramę z rurek PVC o odpowiedniej sztywnosci i ramiona poprzewiercać co np:1cm aby przepleść drut w emalii? Szare rurki zawierają też barwnik który ma znaczenie dla anteny. Białe są OK. Rama dla dużej anteny z zachowaniem odległosci między zwojami też powinna być powiedzmy nie 4-ramienna a np 8-ramienna aby konstrukcja była bardziej sztywna i zwoje nie przemieszczały sie względem siebie. Juz sobie wyobrażam przelatanie np 300m drutu przez takie dziurki:|Albo wyżłobić tylko rowki dla drutu ale to też sporo roboty. Porządna antena pętlowa będzie dość ciężka, pracochłonna w budowie i niezbyt tania jednak odbiór z niskoszumnym przedwzmacniaczem musi być dobry.

Ciekawy pomysł na karkas anteny aby zmniejszyć wymiary i kalkulator wymiarów
http://brneurosci.org/loopantenna.html
Back to top

Hyper44
Poziom 14
Poziom 14

Post#232 10 Apr 2010 16:48   

chemol wrote:
Szare rurki zawierają też barwnik który ma znaczenie dla anteny. Białe są OK. (...) Juz sobie wyobrażam przelatanie np 300m drutu przez takie dziurki:|Albo wyżłobić tylko rowki dla drutu ale to też sporo roboty.

A co to za szary barwnik, który psuje anteny? Skąd takie informacje?
Dla mnie przeplatanie 300 metrów drutu przez nawiercone otwory (8x180 zwojów) to co najmniej szaleństwo :D najprościej naciąć rowki, ale można też rurki przewiercić i przeciąć wzdłuż tych otworów, nawinąć drut, a potem złożyć połówki razem.

Przy okazji natknąłem się na bardzo nietypowy sygnał na 26,3525 kHz - czy ktoś też to obiera? Co to może być?

Na 17 kHz odbieram również słaby sygnał FSK, jest od rana do około 15-ej - nigdzie nie był chyba opisywany.
Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#233 10 Apr 2010 21:22   

Zmierzyłem dokładnie pierwszy rezonans anteny, wyszło 420.290 Hz. Z przelicznia wynika, że przy takiej częstotliwości i indukcyjności ok. 19 mH pojemność wynosi 7,5 pF. Odejmując 2 pF sondy pomiarowej, pozostaje ok. 5,5 pF pojemności własnej ateny. Może to być prawdą, ponieważ zbiżenie ręki do uzwojenia mocno zmienia częstotliwość rezonansu.
Do przeliczenia indukcyjności użyłem wzoru z "Poradnika UKF-owca" str. 205-206. Podany w linku kalkulator nie chce wyliczyć indukcyjności mojej anteny :-)
Obwód jednego zwoju 265 cm przeliczyłem na taki sam dla koła, z czego wyliczyłem promień anteny gdyby była okręgiem 42,2 cm. Długość uzwojenia 43 cm, ilość zwojów 165 (wcześniej podałem błędnie 186), średnica przewodu 1,4 mm. Ostatecznie według wzoru cewka powinna mieć indukcyjność 22,98 mH, przy zmierzonych 19 mH. Różnica wynika z kwadratury mojej anteny, której kształt jest dużo mniej efektywny niż takiej samej okrągłej.

Kolega Chemol miał pewnie na myśli składnik tworzywa rur PCV. Rury takie nie są obojętne dla fal o wysokiej częstotliwości, więc nie powinny być stosowane jako obudowy anten UKF i wyżej (rozstrajają antenę). Dla VLF nie ma to znaczenia, czyba że pod kątem "efektu taśmy klejącej".

Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

chemol
Poziom 13
Poziom 13

Post#234 11 Apr 2010 09:44   

Mariusz dobrze napisał. Gdzieś w sieci znalazłem opis anteny kolinearnej na VHF i konstruktorzy testowali różne rury.Te szare charakteryzowały sie wiekszym tłumieniem sygnału. Jeśli uzwojenie nie będzie wewnątrz takiej rurki można to pominąć w pasmie VLF.
Back to top

kuba135
Poziom 13
Poziom 13

Post#235 09 May 2010 09:33   

Witam czy mógłby ktoś wrzucić schemat na max412 najlepiej z filtrem na 40-150Hz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 May 2010 09:33   

Back to top

simon40
Poziom 15
Poziom 15

Post#236 31 May 2010 09:27   

No w końcu i mi się udało,antena to 20 metrów przewodu.
Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości
Back to top

simon40
Poziom 15
Poziom 15

Post#237 01 Jun 2010 10:06   

Zachęcony wynikami postanowiłem dołożyć jeszcze 30 metrów kabelka.
Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości
Back to top

simon40
Poziom 15
Poziom 15

Post#238 09 Jun 2010 17:48   

Dobry efekt uzyskałem też z anteny ramowej (po wywaleniu wzmacniacza) którą opisywałem w cześniej.
Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#239 27 Jun 2010 08:36   

Zbliża się kolejna transmisja SAQ na 17,2 kHz - 4 lipca o godz. 9.00 i 12.00 UTC (11.00 i 14.00 naszego czasu). Warto zapolować, bo będzie potwierdzenie kartą QSL. Szczegóły na http://www.alexander.n.se/
Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

MariuszC
Poziom 15
Poziom 15

Post#240 05 Jul 2010 13:50   

Poniżej przykładowy zrzut ekranu zapisanej niedzielnej transmisji SAQ z godziny 11.00. Antena ramowa zachowuje się dobrze, przede wszystkim zapis nie ma tyle szumów w tle co z poprzedniej anteny. Transmisja z godziny 14.00 ma już więcej QRM-ów, prawdopodobnie z powodu większej ilości telewizorów działających w okolicy (u mnie musiały być wyłączone - znaczna ilość mocnych prążków w okolicy odbieranego sygnału).

Komunikat został odczytany i przesłany do potwierdzenia.
Czy ktoś jeszcze odbierał SAQ i może zamieścić zrzuty dla porównania?

Pozdrawiam
Mariusz
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości
Page 8 of 12 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Next
Jump to page:
Similar topics
Co to za odbiornik radiowy?? (6)
Co to za odbiornik radiowy? (8)
MDS 506 brak niskich częstotliwości w prawym kanale (11)
Regulacja częstotliwości tonów niskich pioneer deh 4700mp ?? (2)
Elmuz 2158B nie przenosi niskich częstotliwości (6)
Bardzo prosty odbiornik radiowy ! (4)
Odbiornik radiowy z funkcją zapamiętywania częstotliwości (2)
Odbiornik radiowy PHILIPS (2)
powojenny odbiornik radiowy (8)
nadajnik i odbiornik radiowy (11)

Page generation time: 0.127 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed