| Author |
Godsmack Poziom 10

|
16 Sep 2011 22:24 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Czy u Was też w nocy jest lepszy odbiór?
Proszę spojrzeć:
Czy tak dobry odbiór z samej anteny jest spowodowany lepszą propagacją fal vlf w nocy czy przez niską temperaturę(6'C)? Słyszałem, że w niskiej temperaturze elektronika produkuje mniej szumów. To by było całkiem sensowne wyjaśnienie, ponieważ korzystam z taniej zewnętrznej karty dźwiękowej, która prawie wcale się nie grzeje podczas użytkowania.
Moja antena stoi na działce dosyć daleko od domu, a więc muszę do niej chodzić z laptopem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2011 22:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
16 Sep 2011 23:10 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
| Godsmack wrote: |
Czy u Was też w nocy jest lepszy odbiór?
Czy tak dobry odbiór z samej anteny jest spowodowany lepszą propagacją fal vlf w nocy czy przez niską temperaturę(6'C)? |
Propagacja jest lepsza po zmroku, a także zimą.
Słyszałem, że w niskiej temperaturze elektronika produkuje mniej szumów. |
Żebyś coś zauważył, spadek temperatury musiałby wynieść minimum kilkadziesiąt stopni albo i więcej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Godsmack Poziom 10

|
18 Sep 2011 22:11 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Hyper44 dzięki za odpowiedzi.
Złożyłem już ten wzmacniacz na op27 i efekty są.
Na przykład transmisje morsem z RDL są bardziej czytelne:
Stosunek sygnału do szumu uległ znacznej poprawie. Stacje stały się tak silne, że musiałem zmniejszyć "czułość" z spectrum labie.
----------------------------
Czy to możliwe, żeby układ rejestrował dalekie wyładowania atmosferyczne? Normalnie słychać je jak trzaski, ale po spowolnieniu wychodzi coś takiego:
|
|
| Back to top |
|
 |
Ulyssess Poziom 16

|
20 Sep 2011 08:23 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
| Hyper44 wrote: |
U mnie sygnały Alfa wyglądają normalnie. S/N dla DHO38 też na poziomie 50dB.
 |
Cześć.
U ciebie na sygnałach jedynki i dwójki też widać wtórne sygnały. Obejrzyj przy większej szybkości to powinno byc widać.
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
21 Sep 2011 00:31 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Na przykład transmisje morsem z RDL są bardziej czytelne:
|
To raczej są tylko znaki X (RDL zwykle takie nadaje na początku transmisji) - zauważ, że sygnał na jednej częstotliwości odpowiada jego brakowi na drugiej, i na odwrót.
| Ulyssess wrote: |
| U ciebie na sygnałach jedynki i dwójki też widać wtórne sygnały. Obejrzyj przy większej szybkości to powinno byc widać. |
Może drugi sygnał bierze się z innej drogi, którą biegnie fala, np. jedna przyziemna, a druga jonosferyczna. Tylko że przesunięcie 1 sekundy wydaje się chyba nazbyt duże...
|
|
| Back to top |
|
 |
Ulyssess Poziom 16

|
21 Sep 2011 20:28 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Szczerze mówiąc to nie wiem skąd te sygnały sie biorą, zważywszy że RDSN3 ma dwa wtórne sygnały. Ale taki odbiór Alfy rodzi nadzieję na dobry odbiór SAQ 24 października.
A propos nie wiecie czy ta transmisja będzie potwierdzana kartkami?
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
świderski Poziom 5

|
02 Oct 2011 23:08 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Odebrane dzisiaj, m.in. ALFA:
|
|
| Back to top |
|
 |
Ulyssess Poziom 16

|
03 Oct 2011 09:27 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Cześć
U ciebie też widać wyraźnie sygnały wtórne. Dwa pierwsze sygnały po jednym i trzeci dwa wtórne. Piwo stawiam temu, kto wyczai czemu to tak widać. Myślałem, że one sa tak celowo nadawane ale widać że sygnały wtórne sa słabsze.
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2011 09:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
świderski Poziom 5

|
03 Oct 2011 16:50 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
To nie tak, to nie są sygnały wtórne tylko sygnały nadawane z różnych lokalizacji. Sygnał (dla każdej z częstotliwości) składa się z sześciu impulsów nadawanych z różnych miejsc:
11.90kHz:
1 - Krasnodar
2 - Komsomolsk
3 - Nowosybirsk
4 - Nowosybirsk
5 - Nowosybirsk
6 - brak
12.65kHz
1 - Komsomolsk
2 - Krasnodar
3 - brak
4 - brak
5 - brak
6 - Nowosybirsk
14.88kHz
1 - Novosibirsk
2 - Novosibirsk
3 - brak
4 - brak
5 - Krasnodar
6 - Komsomolsk
|
|
| Back to top |
|
 |
Ulyssess Poziom 16

|
04 Oct 2011 09:02 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
| świderski wrote: |
14.88kHz
1 - Novosibirsk
2 - Novosibirsk
3 - brak
4 - brak
5 - Krasnodar
6 - Komsomolsk |
O nareszcie jakaś konkretna odpowiedź. Patrząc na rozkład impulsów na 14,88 wynika że odbieram Novosibirsk potem jednego brakuje czyli Krosnodaru i potem odbieram Konsomolsk. To samo mozna by przypisać do 12,65 bo tam odbieram jeden silniejszy i jeden słabszy. Ale nie pasuje mi do 11,90 bo tan Novosybirsk nadaje 3 razy a ja nie odbieram 3 jednakowych impulsów. Chyba że wytłumaczeniem jest to, że na róznych częstotliwościach nadają z różną mocą.
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 16

|
24 Oct 2011 22:54 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Udało mi się dziś odebrać wieczorną transmisję SAQ.
Było trochę zakłóceń, trzasków ale odbiór czytelny.
treść:
"
CQ CQ CQ DE SAQ SAQ SAQ = THIS IS GRIMETON RADIO / SAQ IN
TRANSMISSION USING THE ALEXANDERSON 200 KW ALTERNATOR
ON 17.2 KHZ. = TODAY WE CELEBRATE UNITED NATIONS ON ITS
OWN DAY, AND WISH THE ORGANIZATION SUCCESS IN ITS
EXACTING WORK FOR PEACEFUL RELATIONS BETWEEN NATIONS
AND PEOPLE . THIS DAY WE ALSO WISH TO MENTION ONE OF THE
MEN WHO EAGERLY FOUGHT IN THE STRUGGLE FOR PRESERVING
GRIMETON RADIO STATION FOR THE FUTURE. HE HAS TODAY BEEN
AWARDED A MEDAL FOR HIS GREAT WORK.0 MR KJELL
MARKSTROEM. = SIGNED: THE ALEXANDER-GRIMETON
VETERANRADIOS VAENNER ASSOCIATION AND WORLD HERITAGE
GRIMETON + D SAQ SAQ SAQ VA
"
|
|
| Back to top |
|
 |
chemol Poziom 13

|
25 Oct 2011 00:19 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Czy ta niemiecka radiolatarnia 138,8khz to jest to samo co DCF39 na 139Khz? Na zwykłej antenie ferrytowej na 9s wychodzi.
http://www.qru.de/dcf39-beacon.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
24 Dec 2011 10:10 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
U mnie SAQ dziś nie słychać, a u was?
OK, jest już informacja - nie udało im się uruchomić alternatora.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Dec 2011 10:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
29 Dec 2011 19:37 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Ostatni moment, żeby odebrać sygnał czasu HBG ze Szwajcarii na 75 kHz. Ma być nadawany tylko do końca roku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ulyssess Poziom 16

|
10 Jan 2012 22:01 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Witam.
Screen z dzisiejszej transmisji SAQ. U mnie odbiór prawie 30 dB pow. tła (w bloku). Ktoś jeszcze odebrał ?
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
10 Jan 2012 22:09 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Dobrze wiedzieć, że przywrócili nadajnik do życia.
|
|
| Back to top |
|
 |
chemol Poziom 13

|
19 Jan 2012 19:55 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Hyper jestem pod wrażeniem Twojej antenki. Wygląda monstrualnie. Nawet pokusił bym się o nadawanie z takiego loopa. Na razie siedzę w temacie łączności 136kHz i czekam na egzamin a w wolnej chwili znalazłem taki prosty przedwzmacniacz dla pasma które was interesuje.
Bardzo proszę abyśmy trzymali się pewnych zasad na tym Forum i abyś poprawił i prawidłowo wkleił to zdjęcie, zgodnie z zaleceniami : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html .
[SP5ANJ]
|
|
| Back to top |
|
 |
świderski Poziom 5

|
19 Jan 2012 22:08 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
| chemol wrote: |
| Na razie siedzę w temacie łączności 136kHz |
To jak będę nadawał to Cię poproszę o raport.
|
|
| Back to top |
|
 |
chemol Poziom 13

|
20 Jan 2012 11:14 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Na razie to zastanawiam się co można postawić na dachu do odbioru i nadawania 136khz? Wszystko wielkie i minimalna skuteczność... :|
Zastanowiłbym się również nad Regulaminem pkt 3.3 tego Forum.
3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
kHz a nie khz .
[SP5ANJ]
|
|
| Back to top |
|
 |
MariuszC Poziom 15

|
29 Jan 2012 23:11 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Witam Wszystkich!
Tydzień temu przeprowadziłem pierwszą leśną próbę mojej anteny magnetycznej, którą zacząłem opisywać tutaj:
Link
Ku mojemu zaskoczeniu, zarejestrowałem rezonans Schumanna na częstotliwościach 8 i 14 Hz, co potwierdziło przydatność konstrukcji do nasłuchu najniższych częstotliwości.
Dzisiaj, zdopingowany wcześniejszym sukcesem, przy 15-sto stopniowym mrozie :-), przeprowadziłem drugą próbę anteny w lesie. Tym razem wyniosłem ją jeszcze dalej od cywilizacji (około 1,5 km do najbliższego pojedynczego budynku, 800 m od rzadko uczęszczanej drogi).
Oto zdjęcie stanowiska komputerowego:
oraz anteny oddalonej o około 50m (połączenie ekranowaną linią symetryczą):
Przy antenie znajduje się wzmacniacz oraz nadajnik linii symetrycznej.
Przy komputerze jest odbiornik linii, filtr dolnoprzepustowy 85Hz, zewnętrzna karta dzwiękowa. Laptop zasilam z akumlatorów 2x12V za pomocą liniowego stabilizatora.
Zapis uruchomiłem około godziny 8.00 rano. Nagrodą za pobudkę o 6.00 jest poniższy zrzut z ekranu SpectrumLaba, na którym widać rezonans Schumanna na trzech częstotliwościach oraz... transmisję stacji ZEVS do dla łodzi podwodnych na 82 Hz!!!
Nie sądziłem, że już za drugim razem zaliczę ZEVS-a z tak mocnym sygnałem (około 10 dB ponad 8-herzowego Schumanna) :-)
Proszę zwrócić uwagę na mocny sygnał 16,7 Hz. Taką częstotliwość ma sieć trakcyjna kolei m.in. w Niemczech. Ze względu na "patrzenie" anteny północ-południe, powinienem raczej odbierać ten sygnał od któregoś z naszych południowych sąsiadów (?)
Już w domowym zaciszu, po podleczeniu odmrożeń, przetworzyłem jeszcze raz nagrany plik żródłowy *.wav i otrzymałem poniższy wodospad (zakres 0..100 Hz), na którym pojawiły się kolejne harmoniczne rezonansu Schumanna, czyli w sumie mamy 8, 14, 20, 26, i 32 Hz!
Do kompletu pozostaje 39 i 45 Hz, ale to już temat na kolejne próby, po podsumowaniu zdobytych doświadczeń i przeprowadzeniu modernizacji sprzętu....
Pozdrawiam
Mariusz
PS: dziękuję mojemu siostrzeńcowi Kubie za pomoc w taszczeniu 50-cio kilogramowego ekwipunku w arktycznych warunkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
29 Jan 2012 23:35 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Mariuszu, gratulacje! Antena sprawuje się rzeczywiście znakomicie i spory nakład pracy się opłacił. Komuś jeszcze udało się tutaj zarejestrować rezonanse Schumanna?
Czy ten rdzeń, to zwykła blacha stalowa? Może spróbowałbyś czegoś o większej przenikalności magnetycznej?
Próbowałeś określić kierunek od 16,7 Hz?
Sukces jest niewątpliwy, tylko że w dolnym kierunku częstotliwości gonienie za króliczkiem już masz zakończone, bo niżej nic więcej nie nadaje... no może płyty tektoniczne :D
|
|
| Back to top |
|
 |
MariuszC Poziom 15

|
30 Jan 2012 00:09 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Słyszałem o mocnym sygnale (rezonansie) 0,2 Hz, wszystko więc przede mną :-) Tutaj jednak rządzi szum 1/f, z którym już miałem okazję się zapoznać przy okazji budowy wzmacniacza do mojej anteny. Oj, ciężka to będzie wojna.
Rdzeń wygląda na blachę transformatorową, zwiększa sygnał 8,5 raza - pewnie fachowiec powiedziałby tu dużo więcej.
Oczywiście, myślę od dawna o czymś na rdzeniu ferrytowym o wysokim AL. W najbliższych tygodniach planuję pierwsze próby. Na razie nie zapeszam.
Nie określałem kierunku 16,7 Hz - następnym razem sprawdzę.
M.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
30 Jan 2012 02:29 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
| MariuszC wrote: |
| Słyszałem o mocnym sygnale (rezonansie) 0,2 Hz, wszystko więc przede mną :-) Tutaj jednak rządzi szum 1/f, z którym już miałem okazję się zapoznać przy okazji budowy wzmacniacza do mojej anteny. Oj, ciężka to będzie wojna. |
Do odbioru rezonansu fal Alfvena 0,2 Hz będziesz potrzebował chyba jednak niezłego magnetometru i ekspedycji w zupełne bezludzie w środku nocy.
Dobrze widoczne rezonanse są do ok. 1,4 Hz, przy czym zdarzają się krótkotrwałe zwiększenia amplitudy o kilkadziesiąt razy, więc może się uda. Powodzenia :)
Dla zainteresowanych tematem:
http://www.oa.uj.edu.pl/~kubisz/w4.htm
http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0016-71692008000300021&script=sci_arttext
|
|
| Back to top |
|
 |
MariuszC Poziom 15

|
30 Jan 2012 13:32 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Niestety, nie stać mnie na taki magnetometr, np. z czujnikiem SQUID. Posiadam FGM-3 o rozdzielczości 1nT, ale tu mamy sygnały rzędu pojedynczych pT. Pozostaje więc dobry czujnik indukcyjny, klasy "bieszczadzkiej".
Moja antena (z włożonym rdzeniem) przy częstotliwości 7,8 Hz i zakładanym poziomie rezonansu Schumanna 1 pT, generuje napięcie ok. 106 nV. Jest to sporo zważywszy na szum własny anteny wynoszący 4,44 nV. Przy częstotliwości 0,2 Hz i sile sygnału Alfvena 1 pT będzie to jedynie 2,7 nV - zaczynamy ginąć w szumach.
Kolejnym problemem jest mocne ograniczenie czułości karty dzwiękowej w zakresie 0..5 Hz. Raz próbowałem ominąć kondensatory wejściowe, ale bez skutku. Muszę wrócić do tych testów. Obecnie cały tor odbiorczy, od anteny do zacisków karty dzwiękowej, jest stałoprądowy (bez kondensatorów czy transformatorów separujących). Jeżeli nie uda się z kartą SB, to pozostaje budowa autonomicznego przetwornika A/D (co i tak musi wreszcie nastąpić ze względu na problem z zakłóceniami i zasilaniem notebooka).
Sądzę, że rezonans Alfvena to dobry kandydat na następnego króliczka :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Avar Poziom 1

|
07 Feb 2012 16:53 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Jako, że to mój pierwszy post chciałbym się przywitać ze wszystkimi.
Jakiś rok temu trafiłem na temat odbioru VLF, postanowiłem się nieco bardziej wgryźć w temat. Chcę sklecić sobie odbiornik, wybór padł na: http://www.vlf.it/easyloop/_easyloop.htm , który z tego co widziałem został zbudowany przez kilku użytkowników forum. Kilkadziesiąt postów wcześniej użytkownicy MariuszC i soltys67 wprowadzili lekkie modyfikacje do tego układu. Podsumowanie jest w tym poście: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7593844#7593844 . Teraz moje pytania. Przede wszystkim, czy zbudować ten układ uwzględniając te modyfikacje czy też zostawić jak jest oryginalną wersję? I druga sprawa, jeżeli mam wprowadzić te modyfikacje, czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie na schemacie znajduje się wspominany w poście sołtysa67 rezystor ujemnego sprzężenia zwrotnego?
| Quote: |
| 2. Jako rezystor ujemnego sprzężenia zwrotnego dałem potencjometr 50K i nim wysterowuję wzmacniacz na początek obszaru efektywnego wzmocnienia. |
Z góry przepraszam jeżeli moje pytanie jest trywialne, ale jak do tej pory nie miałem dużo doczynienia z elektroniką, także spodziewam się, iż nad budową tego układu spędzę długie i pouczające godziny.
Jak do tej pory, cała moja zabawa z VLF polegała na podłączaniu anteny bezpośrednio pod kartę dzwiękową. Efektów nie uzyskałem powalających, ale coś udało się odebrać:
Karta to jakiś stary SoundMax, a jako antena w tym wypadku posłużył mi zbudowany kiedyś logarytm na dolne pasmo UKF (raz, że wisi na strychu, dwa, że kabel akurat miałem pod ręką). Odbiera toto co mocniejsze transmisje, ale już Alfy niestety giną w szumie. Więc potrzebne będzie coś dedykowanego do VLF.
I jeszcze jedna sprawa, gratuluję Ci Mariusz odebrania rezonansu Schumanna. Jestem pod wrażeniem, i zbudowanej przez Ciebie anteny i efektów pracy:)
|
|
| Back to top |
|
 |
MariuszC Poziom 15

|
08 Feb 2012 11:36 Re: Odbiornik radiowy dla bardzo niskich częstotliwości |
|
|
|
Avar, dzięki za uznanie :-)
Zbuduj układ w oryginale, zobaczysz jak się zachowuje. Potencjometr o którym wspominasz, możesz umieścić zamiast rezystora 27k pomiędzy nózkami 6 i 2. Wtedy masz możliwość płynnej regulacji wzmocnienia i ustalenia najlepszej wartości, dostosowanej do Twojej anteny pętlowej. Na początku możesz nie stosować potencjometru regulacji offsetu - bez niego na nóżce 6 powinna się ustalić połowa napięcia zasilania (jeżeli będzie duża różnica, potencjometr należy wlutować i wyregulować układ). Kondensator 100uF w dzielniku napięcia (na dole schematu) daj koniecznie tantalowy (może być bardziej dostępna wartość 47uF). Stosuj jak najkrótsze połączenia. Na początek nie separuj odbiornika od komputera. Potem wprowadzisz modyfikacje i ocenisz różnice (trafo wyjściowe i wejściowe, symetryczne zasilanie).
Co do anteny pętlowej:
- jak największa średnica
- jak najgrubszy drut
- jak najwięcej zwojów
- jak najmniej plastyków, taśm klejących
- w miarę sztywna i stabilna konstrukcja
- nie dawaj ekranu (potem możesz poeksperymentować), odbiornik ma wejście symetryczne więc składową elektryczną powinien w dużym stopniu eliminować.
Napisz o postępach. Odbiór na samej antenie (a raczej na oplocie kabla :-))wygląda znakomicie!
Pozdrawiam
Mariusz
|
|
| Back to top |
|
 |