FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilanie awaryjne komputera

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Zasilanie awaryjne komputera
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 17 Feb 2009 22:06   

Zasilanie awaryjne komputera

Witam pięknie,

Problem jaki sobie uczyniłem wygląda tak:
1. - pracują sobie dwa komputery z jednym monitorem. Zasilanie 230 V. Pobór mocy max. ok. 600 VA.
2. - w tym zasilaniu wysoce awaryjna sieć czasami traci napięcie nawet na ponad 10-30 minut.
3. - zwykłe UPS-y po minucie lub dwóch popiskiwania padają...
4. - kupiłem akumulator ENERGY 12V/60Ah; kombinując, że podłączę go równolegle do UPS-a i w zasilaniu buforowym będzie trochę dłużej zasilał co najmniej jeden, ten ważniejszy komputer.

Niestety - zostałem jednak chyba w porę ostrzeżony, że "tak się nie da"! Podobno przetwornice w UPS-ach są tak liche, że te 2-3 minuty to jeszcze popracują, ale później (5-10 minut) stają się bardzo ciepłe i albo płyną tworzywami, albo dymią... :-(.

Stosowne przetwornice z 12V DC na 230 V AC widziane na Alle-Tanio są jednak dość drogie.

Czy można jakoś zwiększyć wytrwałość czasową tych przetwornic znajdujących się już w UPS-ach?

Proszę tylko nie podsyłać mi rad o chłodzeniu wodnym czy okładaniu ich lodem.. :-)

Pozdrawiam - Henryk
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Feb 2009 22:06   

Back to top

Duduś74
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 17 Feb 2009 23:15   

Re: Zasilanie awaryjne komputera

ja mam ups-a 450VA ,i zasilałem nim kiedyś awaryjnie pompę od centralnego (200W) z aku od koparki 170 Ah 12V , az aku padło i nic się nie działo .:D problemem jest ładowanie akumulatora , ups go wyładuje ale będzie za słaby żeby naładować i wtedy może się sfajczyć . pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Zasilanie awaryjne komputera
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilanie awaryjne... do centralki (8)
Zasilanie awaryjne z agregatu. (1)
Rejestrator i zasilanie awaryjne (28)
Awaryjne zasilanie Nokii. (3)
Przełączenie na zasilanie awaryjne (9)
zasilanie awaryjne kamer (4)
Zasilanie awaryjne domu (4)
Zasilanie awaryjne ups +akumulator (2)
Zasilanie awaryjne - jak dorobić? (7)
Zasilanie awaryjne uK + ładowarka beterii Li-on (7)

Page generation time: 0.146 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed