henpor Poziom 4

|
17 Feb 2009 22:06 Zasilanie awaryjne komputera |
|
|
|
Witam pięknie,
Problem jaki sobie uczyniłem wygląda tak:
1. - pracują sobie dwa komputery z jednym monitorem. Zasilanie 230 V. Pobór mocy max. ok. 600 VA.
2. - w tym zasilaniu wysoce awaryjna sieć czasami traci napięcie nawet na ponad 10-30 minut.
3. - zwykłe UPS-y po minucie lub dwóch popiskiwania padają...
4. - kupiłem akumulator ENERGY 12V/60Ah; kombinując, że podłączę go równolegle do UPS-a i w zasilaniu buforowym będzie trochę dłużej zasilał co najmniej jeden, ten ważniejszy komputer.
Niestety - zostałem jednak chyba w porę ostrzeżony, że "tak się nie da"! Podobno przetwornice w UPS-ach są tak liche, że te 2-3 minuty to jeszcze popracują, ale później (5-10 minut) stają się bardzo ciepłe i albo płyną tworzywami, albo dymią... :-(.
Stosowne przetwornice z 12V DC na 230 V AC widziane na Alle-Tanio są jednak dość drogie.
Czy można jakoś zwiększyć wytrwałość czasową tych przetwornic znajdujących się już w UPS-ach?
Proszę tylko nie podsyłać mi rad o chłodzeniu wodnym czy okładaniu ich lodem.. :-)
Pozdrawiam - Henryk
|
|
Duduś74 Poziom 24

|
17 Feb 2009 23:15 Re: Zasilanie awaryjne komputera |
|
|
|
ja mam ups-a 450VA ,i zasilałem nim kiedyś awaryjnie pompę od centralnego (200W) z aku od koparki 170 Ah 12V , az aku padło i nic się nie działo .:D problemem jest ładowanie akumulatora , ups go wyładuje ale będzie za słaby żeby naładować i wtedy może się sfajczyć . pozdrawiam
|
|