| Author |
codythejack Poziom 3

|
18 Feb 2009 00:44 Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam
Stary piec żeliwny hydrotherm cx 21 z pompą grundfosa 15-60 lub 25-60.
Nowa instalacja miedziana z grzejnikami aluminiowymi IDMAR Catalonia (producent podaje że są ze stopu krzemowego i można łączyć z miedzią).
Oprócz tego 1 grzejnik drabinkowy w łazience z odpowietrznikiem automatycznym). Wcześniej miałem problem z tym że jedna strona grzejników nie grzała w ogóle. Stało się to po kolejnym napełnieniu układu gdyż musiałem kilka grzejników zdjąć podczas malowania. Przyjechał majster który robił tę instalację odpowietrzył - zadziałało. Wcześniej robili to dwaj instalatorzy i nie dali rady :-( Po akcji majstra ostatni grzejnik słabo grzał - powiedział że może być tak że pompa za słaba. Zainstalowaliśmy wtedy jeszcze odpowietrznik automatyczny w łazience. Po tygodniu spadło ciśnienie w instalacji o około 0,5 bara. Podejrzewałem że powietrze uszło i ciśnienie spadło. Dolałem wody. Potem przez miesiąc obserwowałem manometr w piwnicy bo tam stoi piec. Ostatnio stwierdziłem że ciśnienie wzrosło a część grzejników słabo grzała... No to zacząłem biegać z kluczykiem do odpowietrzania. Okazało się że w w pierwszym grzejniku z jednej gałązki było powietrze - w pozostałych bardzo mało... Zwiększyłem też temperaturę na piecu gazowym do 70 stopni. Jakoś to grzeje ale martwi mnie ten ostatni grzejnik oraz moje regularne bieganie z kluczykiem.
Majster zaproponował żebym dał jeszcze odpowietrznik na końcu tej gałązki gdzie jest ten grzejnik co słabo grzeje.
Pompa jest w miarę nowa - 2 lata, filtry czyszczone grzejniki kryzowane.
Zastanawiam się czy nie mam nieszczelności w instalacji, ale wtedy musiałbym obserwować spadek ciśnienia. Może problem z naczyniem przeponowym. Przy pompie też mam odpowietrznik, ale z zewnątrz wygląda na uszkodzony więc nie wiem czy działa...
Mieszkam na 1 piętrze piec jest w piwnicy a stropy mają po około 2.8 m wysokości więc pompa powinna być odpowiednia.
Czy nie lepiej dać jeszcze jeden odpowietrznik automatyczny na końcu drugiej gałązki. Czy muszę mieć tak wysoką temperaturę na kotle (mam sterownik pokojowy który załatwia sprawę regulacji załączania pieca).
Z góry dziękuję za odpowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2009 00:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adboss Poziom 9

|
18 Feb 2009 23:27 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam.Pierwsza rada -dolać do instalacji środek neutralizujący o nazwie Copal-ma on za zadanie m.innymi zabezpieczyć instalację przed powstawaniem gazów w instalacji,które z kolei zapowietrzają układ.
Ilość płynu dobrać wg.opisu na Copalu-chyba 1l/60lwody w układzie-sprawdzić.Cena 1l ok.100zł
Kolejny temat-odpowietrznik automat.Jest to element do zozruchu instalacji.Prawidłowe odpowietrzanie-to np.setarator zamontowany np.w kotłowni-kosztowny ale skuteczny.
Powodzenia!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur Grugel Poziom 6

|
19 Feb 2009 01:48 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Jeżeli masz pompę na powrocie a naczynko przeponowe przypięte do kotła to w pewnych warunkach pompa pracuje w warunkach kawitacji, co powoduje silne odgazowanie wody.
Polecam przenieść pompkę na zasilanie – to zawsze pomaga.
|
|
| Back to top |
|
 |
12gucio Poziom 16

|
19 Feb 2009 12:21 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam!
Miedż i aluminium korodują i wytwarza się wodór.Tylko inhibitor korozji likwiduje zapowietrzanie.Kolega adboss słusznie zaważył i podał nazwę środka.
|
|
| Back to top |
|
 |
adamo396 Poziom 13

|
19 Feb 2009 12:41 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam. przy opisie grzejników aluminiowych zawsze jest napisane że mogą współpracować z miedzią,to po to żeby je sprzedać,jednak nieliczni tylko piszą o zachowaniu odpowiedniej kwasowości wody która musi się mieścić między poziomem 6do8,można to zbadać w laboratorium lub po zabarwieniu papierków lakmusowych.Jeśli wlejesz za dużo płynu to też niedobrze bo woda zmienia się w zasadęi dalej sobie wyżera aluminium
|
|
| Back to top |
|
 |
codythejack Poziom 3

|
19 Feb 2009 13:14 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Co jednak jest ciekawe najczęściej zapowietrza się pierwszy grzejnik w jednej gałązce. Nie wiem dlaczego tak jest.
Co można zrobić z tym ostatnim grzejnikiem żeby grzał porządnie całą powierzchnia. Generalnie powroty mam poustawianie w taki sposób, że im dalej od pieca tym więcej mam odkręcone. Wersja majstra z pompą nie przemawia do mnie zbytnio, gdyż jeśli nawet poskręcam połowę grzejników to ten grzejnik słabo grzeje. W jaki sposób mam wlać ten inhibitor korozji. Teraz dolewam wody poprzez kran który mam koło pieca. Dobór stężenia to osobna bajka bo musiałbym chyba mieć pompę żeby spuścić wodę z całej instalacji - chodzi mi o to że piec jest w piwnicy (stojący) i ciężko mi będzie postawić wiadro poniżej aby spuścić wodę również z niego... Może powinienem przeczyścić pompę, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Przy okazji wizyt jednego z instalatorów sprawdzaliśmy (zapalniczką) :-) czy wydziela się wodór...
Nie obserwowano takiego.
O co chodzi z tym separatorem w kotłowni ? Co to jest i gdzie można to kupić ???
Pozdrawiam
Cody
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2009 13:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
codythejack Poziom 3

|
26 Feb 2009 13:04 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Naprawdę sporo tego powietrza w instalacji powstaje. Wczoraj podczas odpowietrzania powąchałem to co wylatuje z grzejnika - coś jak metan albo acetylen. Przyłożyłem zapaloną zapałkę i palił się niebieski ogień. Wydobywający się gaz to chyba nie jest wodór, ponieważ płomień powinien być żółty. W britexie podają że może to być korozja mikrobiologiczna. Wtedy powstaje metan albo siarkowodór... Tylko ile tego ma być ???? Rozmawiałem też z serwisantem od kotła i powiedział, że powinno się przed napełnieniem instalacji przepłukać ją oraz przegrzać. Będę to pewnie robił - jak zrobi się trochę cieplej. Prawdopodobnie wleję też inhibitor... Zastanawia mnie jedno: przecież nie wszyscy mają tego typu problemy a jednak spotyka się takie rozwiązania instalacji miedzianych z grzejnikami aluminiowymi...
Co o tym myślicie ???
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Feb 2009 13:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysztofmatusik Poziom 17

|
26 Feb 2009 14:28 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam.Idmar nie jest wiodącą firmą w Polsce.Sam posiadam stalowe grzejniki tej firmy i wiem jak działają w porównaniu z Purmo albo Stelrad .Ale są o połowę tańsze.Zresztą na stałopalny szkoda lepszych.Często się zdarza że te aluminiowe pokrywane od wewnątrz powłoką zabezpieczającą są nie dokładnie pokryte,albo to chiński chwyt reklamowy.Dużo już czytałem skarg na te "uniwersalne"grzejniki.Pozostaje tylko uzdatnić wodę j/w albo coś zmienić(rury na pex-a albo grzejniki na stalowe) Przy napełnianiu pustej instalacji muszą być otwarte wszystkie odpowietrzniki jak również woda niech leci bardzo powoli,nawet 30 minut.Zapobiegnie to uwięzieniu powietrza które powoduje podobne skutki wydostając się stopniowo przez długi czas i zapowietrzając grzejniki.Zakładam że instalacja wykonana zgodnie z zasadami fizyki i nie ma "syfonów"
|
|
| Back to top |
|
 |
codythejack Poziom 3

|
26 Feb 2009 18:03 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam
Mam pytanie dotyczące napełniania instalacji z otwartymi odpowietrznikami. Przecież jak będę napełniał w taki sposób to jak będzie już odpowiednio dużo wody, to będzie mi się lała woda z każdego grzejnika. Nie dam rady zakręcać wody we wszystkich grzejnikach jednocześnie. Pomijam sprawę, że będę w piwnicy przy kotle...
Rozmawiałem też z serwisantem Idmara- nie spotkał się z sytuacją wydobywania się gazu... Twierdził też że instalację ma tak samo zrobione w domu. Powiedział też, że problem wydzielania się wodoru dotyczy grzejników starego typu które miały inny skład stopu...
Pozdrawiam
ps. te aluminiowe grzejniki nie były tanie
|
|
| Back to top |
|
 |
Raven999 Poziom 12

|
04 Mar 2009 16:32 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
pierwsza rzecz to jak pompa jest na powrocie a naczynie wybiorcze przy kotle to tk jak by było ono prze pompą dlatego masz mniejszy przyrost cisnienai , gruga rzecz to zle dobrane średnice rurociągów w instalacji zbyt duża predkosc przepływu jest na 100% . trzecia rzecz otwierasz zawor w najwyższym punkcie instalacji wtedy a msz pewność
|
|
| Back to top |
|
 |
codythejack Poziom 3

|
04 Mar 2009 16:43 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Udało mi się wreszcie wyregulować tę instalację. Zmniejszyłem też prędkość pompy z 3 na 1. W zasadzie wszystko działa poprawnie - poza tym gazowaniem/odpowietrzaniem. Mam też pytanie: Czasem słuchać stuki grzejników podczas grzania... Podejrzewam, że chodzi o rozszerzalność termiczną. Podobną sytuację obserwuję w innej instalacji (odrębny piec i lokal). Czy można coś z tym zrobić ???
Z góry dziękuję za pomoc.
Cody
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysztofmatusik Poziom 17

|
04 Mar 2009 22:32 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
| Quote: |
| Mam pytanie dotyczące napełniania instalacji z otwartymi odpowietrznikami. Przecież jak będę napełniał w taki sposób to jak będzie już odpowiednio dużo wody, to będzie mi się lała woda z każdego grzejnika. Nie dam rady zakręcać wody we wszystkich grzejnikach jednocześnie. Pomijam sprawę, że będę w piwnicy przy kotl |
Ja podstawiam talerze,miski albo szmaty.Zawsze proszę kogoś do pomocy,a napełniam powolutku i nie mam z tym problemów.
Te odgłosy to jak piszesz.Sprawdź czy rury mają tuleje przy przejściach przez ściany,i czy w uchwytach(skręcanych jeśli takie są) nie są zbyt mocno dokręcone.Ja kiedyś u siebie dopchnąłem meblościankę mocno do rur stalowych i strzelało że spać nie mogłem w nocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
A-Mail Poziom 19

|
06 Mar 2009 14:52 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
| codythejack wrote: |
Mam też pytanie: Czasem słuchać stuki grzejników podczas grzania... Podejrzewam, że chodzi o rozszerzalność termiczną. Podobną sytuację obserwuję w innej instalacji (odrębny piec i lokal). Czy można coś z tym zrobić ???
Z góry dziękuję za pomoc.
Cody |
Pewnie pompka włacza się po osiagnięciu jakiejś określonej temperatury na kotle?
Jezeli odpowiedz brzmi tak to właczaj pompkę od momentu rozpalania wtedy temperatura na grzejnikach będzie wzrastała dłuzej i rownomiernie więc i stuków nie bedzie
|
|
| Back to top |
|
 |
Raven999 Poziom 12

|
11 Mar 2009 10:50 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
| Quote: |
A mial: Pewnie pompka włacza się po osiagnięciu jakiejś określonej temperatury na kotle?
Jezeli odpowiedz brzmi tak to właczaj pompkę od momentu rozpalania wtedy temperatura na grzejnikach będzie wzrastała dłuzej i rownomiernie więc i stuków nie bedzie. |
rozszerzalność cieplna to normalka nic nie uchroni or tego . bo prędzej czy później to i tek dojdzie do wydłużenia zwiząnego z przyrostem temperatury. jedyne co można był zrobić to zastosować mocowanie na specjalnych kotwach i dobrać długości przewodów z uwzględnieniem wydłużenia termicznego.
w taki sposób by nie przylegały na ściski w narożach. tym bardziej jeśli masz instalacje wykonaną z miedzi.
porada to łagodny przyrost temperatury ze stanu zimnego do stanu pracy układu(ustalonego). kontroluj aby temperatura przyrastała podczas rozruch powoli . sterowanie wentylatorem pieca w ostateczności prać pompy obiegowej . w dla np. lub zastosuj kompensatory dla małej średnicy. jeśli są tanie to pomoże na 100%:D:arrow::idea::arrow::!::!:
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorzchm Poziom 5

|
17 Mar 2012 09:57 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Witam.
Otóż mam taki problem.
Grzejniki na piętrze domku jednorodzinnego ciągle się zapowietrzały, hydraulik mówił że układ przez 2 miesiące może się zapowietrzać więc cierpliwie czekałem, codziennie odpowietrzając. Po 2 m-c postanowiłem drążyć temat zwłaszcza że hydraulik specjalnie nie miał pojęcia co może być z tym układem. Układ jest zamknięty naczynie przeponowe, kocioł na ekogroszek grzejniki aluminiowe, w kotłowni rury miedziane pozostałe rury stal lub plastik. Gaz który wylatuje z grzejników gdy się go podpali wygląda tak.
http://youtu.be/zo9DHl6C874
Proszę o radę jak rozwiązać ten problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2012 09:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Walker29 Poziom 19

|
17 Mar 2012 16:04 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
1. Przeczytaj temat od początku, jest tam odpowiedź.
2. A od hydraulika wymuś naprawę(niestety miedź + aluminium, z atestem czy bez, powodują problemy) . Jeśli tego nie zrobi poinformuj go że, wynajmiesz kogoś kto to naprawi, ale on za to zapłaci. Tak naprawdę bardzo mocno bym się go czepił. Jeśli zrezygnujesz z tego procederu i podarujesz mu to się nigdy nie nauczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
saskia Poziom 17

|
18 Mar 2012 13:58 Re: Zapowietrzająca się instalacja |
|
|
|
Zrob mostek elektryczny miedzy miedzia i aluminium.
Uzyj opasek zaciskowych ktore stosuje sie do uziemiania instalacji i polacz je kablem.
Dodano po 5 [minuty]:
W UK instalacje CO, CWU i gazowe musza byc spiete przewodem uziemniajacym w kilku punktach na kazdej rurze.
Jest to zwiazane z przepisami zabezpieczen przeciwporazeniowych el. i uzyciem bezpiecznikow RCD, ale jednoczesnie zabezpiecza przed powstawaniem "ogniw galwanicznych" w instalacji.
|
|
| Back to top |
|
 |