| Author |
wodniasty Poziom 5

|
18 Feb 2009 17:38 SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wykrywa |
|
|
|
Witam,
Koleżanka wkurzyła sie na laptopa, powaliła pięścią pare razy i... dysk padł :D
oddała go do jakiejs firmy w Warszawie zajmującej się diagnozowaniem usterem, naprawą i odzyskiem danych. Po zbadaniu dysku w ekspertyzie napisali:
| Quote: |
W wyniku przeprowadzonej ekspertyzy dostarczonego nośnika stwierdzono:
1. Zatrzymanie się głowic na powierzchni platera twardego dysku.
2. Uszkodzenia fizyczne powierzchni platera (drobne rysy)
3. Zdekalibrowanie głowic na pozycjonerze.
Koszt odzysku danych wycenili na 2500 PLN + vat. |
i teraz moje pytanie. Da rade jakoś domowymi sposobami postawić ten dysk na nogi, żeby tylko odzyskać z niego dane? Tak jak napisałem w temacie. Dysk pracuje (nie słychać żadnych chrobotań czy czegoś z tych rzeczy, po prostu czuć, że działa), ale nie jest wykrywany przez BIOS. Zapewne to oczywiste, ale MHDD tez nic nie pokazuje.
Proszę o poradę co można by zrobić w takim przypadku, najlepiej bez oddawania do jakichkolwiek firm zajmujących się odzyskiem danych.
Pozdrawiam
wodniq
|
|
| Back to top |
|
 |
zerolinux Poziom 9

|
18 Feb 2009 17:56 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
| wodniasty wrote: |
Witam,
Koszt odzysku danych wycenili na 2500 PLN + vat. |
Jeżeli prawdą jest, że na nośniku (talerzach dysku) są ślady po głowicy to 2500 za odzyskanie danych nie jest wysoką ceną.
Moim zdaniem wycena jak na takie uszkodzenie i propozycję odzyskania naych jest śmiesznie niska.
Oczywiście należy sobie odpowiedzieć, czy dane na dysku są warte 2500 (+vat pewnie)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2009 17:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gsm_virus Poziom 22

|
18 Feb 2009 20:21 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
| wodniasty wrote: |
| Da rade jakoś domowymi sposobami postawić ten dysk na nogi, żeby tylko odzyskać z niego dane? |
Nie. Zapewne zapytasz; dlaczego?
Z diagnozy wynika
1. Zatrzymanie się głowic na powierzchni platera twardego dysku.
2. Uszkodzenia fizyczne powierzchni platera (drobne rysy)
3. Zdekalibrowanie głowic na pozycjonerze. |
Z Twoich obserwacji
| Dysk pracuje (nie słychać żadnych chrobotań czy czegoś z tych rzeczy, po prostu czuć, że działa), ale nie jest wykrywany przez BIOS |
Dziwne że dysk po "dostaniu kilku sierpowych" ma problemy z wykrywaniem przez BIOS, co wskazuje na uszkodzenie elektroniki.
Albo ekspertyza jest "wyssana z palca" albo już grzebałeś przy tym dysku.
| zerolinux wrote: |
| Jeżeli prawdą jest, że na nośniku są ślady po głowicy to 2500 za odzyskanie danych nie jest wysoką ceną. |
:lol: Ze tak powiem kolokwialnie "profeska po_rada".
|
|
| Back to top |
|
 |
wodniasty Poziom 5

|
18 Feb 2009 20:37 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
Ja przy dysku nie grzebałem, chyba że to ta firma grzebała - skasowali już z kobity 600 PLN za postawienie diagnozy. Mi tłumaczyć nie trzeba, żeby dysku nie otwierać w domu, przynajmniej bez odpowiednich warunków. Więc bardzo możliwe, że to ktoś w tej firmie grzebał i zepsuł. Ale wg mnie dysk wogóle nie był otwierany, no chyba że tego nie widać gołym okiem - kto wie.
Czyli reasumując Twoją wypowiedź virus. Spróbować z wymianą elektroniki?
|
|
| Back to top |
|
 |
BIGOLSEN Poziom 21

|
18 Feb 2009 20:50 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
Skoro dysk pracuje - talerze się kręcą , to tą diagnozę można o ... potłuc . Wierutna bzdura . Tym bardziej , że piszesz iż dysk nie był wogóle otwierany .
Co to za model dysku ? Opisz dokładniej objawy/odgłosy jego działania .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
wodniasty Poziom 5

|
18 Feb 2009 21:53 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
jako ze nie działa mi prawidlowo upload obrazków i szlag mnie trafia wrzucam miniatury podlinkowane do mojego servera. proszę moderatorów o wyrozumiałość.
Dzięki BIGOLSEN za wypowiedź :)
Wrzucam skan z ekspertyzy - niepotrzebne rzeczy wyciałęm/zamazałem - żeby nie robić kryptoreklamy.
marka: Hitachi
model dysku: HTS541680J9SA00
nr seryjny (chyba): 11S42T1028Z1ZCXD00a1X2Z
(jak na skanie ekspertyzy)
poniżej (na wszelki wypadek) foto z naklejki i zdjecia elektroniki z obu stron:
dysk normalnie startuje, wraz ze startem kompa. Jednak potem nic nie tyka, nie chrabocze - dysk po prostu chodzi - czuć to w ręce. Po przyłożeniu ucha do dysku również nic nie słychać, a kiedy BIOS podczas startu próbuje wykryć dysk, to dosłownie na 2-3 sekundy sie wiesza (tak jakby go szukał) następnie komputer dalej normalnie sie uruchamia. Kiedy próbuje ręcznie wyszukać w BIOS-ie dysk, BIOS zawiesz się na dłuższą chwilę - ok 20 sekund i nie wykrywa dysku tylko przechodzi do ręcznego wpisywania parametrów - tam też próbowałem kombinować z tymi ręcznymi i też nic nie pomogło - za wiele opcji tam nie było.
btw. virus... ostatnia linijka Twojego posta - sluszna uwaga :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2009 21:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 Feb 2009 02:17 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
| Jeżeli prawdą jest, że na nośniku (talerzach dysku) są ślady po głowicy to 2500 za odzyskanie danych nie jest wysoką ceną. |
- tak dla ciekawostki zapytam , a co jeżeli na talerzu ślad nie od głowicy a od czegoś co z dyskiem ma tyle samo wspólnego co i śrubokręt, ile takie coś musiało by kosztować ? 10000 , 100000 ? ile ? człowieku 2500 w tym przypadku to cena za byle co, i nie ma co tu wymyślać ze, jakieś serwis da rade odzyskać z dowolnego nośnika z dowolnym uszkodzeniem aby tylko zapłacili. Właśnie jest jeden no w firmach dr, jeżeli jedni starają się zrobić wszystko co możliwe żebyś uratować dane z dowolnym uszkodzeniem i zazwyczaj ich ceny nie dociągają i 5-10% ceny tych kto za byle jaka cena z waszego przypadku zrobią taki, jaki musi być żebyś naciągnąć na ta cena na która obliczono ze was stać zapłacić !
->
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5880088#5880088
|
|
| Back to top |
|
 |
wodniasty Poziom 5

|
19 Feb 2009 22:40 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
a zatem cóż uczynić Panowie? ;>
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 Feb 2009 22:43 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
Nic, firma już uczyniła ! Tak, ze kolejnym razem będziesz wiedział gdzie nie wolno oddawać dysku !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2009 22:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wodniasty Poziom 5

|
19 Feb 2009 22:50 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
aha, rozumiem. czyli po prostu jedynym sposobem na odzyskanie danych z dysku jest udanie sie do tej super firmy. szkoda :(
dziekuje wszystkim za udzial w dyskusji :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 Feb 2009 22:54 Re: SATA 2,5'' Hitachi HTS541680J9SA00; pracuje,BIOS nie wyk |
|
|
|
Kolego poczytaj wynik analizy i spróbuj znaleźć to co wskazuje na to, ze firma nie pozostawiła żadnej szansy na odzysk samodzielnie lub w innej firmie !
|
|
| Back to top |
|
 |