FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wzmacniacz 2xTDA7294 z zasilaczem impulsowym

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Wzmacniacz 2xTDA7294 z zasilaczem impulsowym
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 20 Feb 2009 18:52   

Witam

Jest to mój już od dawna tworzony projekt, najpierw powstał zasilacz. Zbudowany jest ze sterownika na TL494 i aplikacji IR2113 rdzeń ETD34, który spokojnie wystarcza do zasilenia 2 takich kostek. O schemat nie prosić, po pierwsze nie powstał w wersji komputerowej (posiadam tylko rozrysowany sterownik na kartce z zeszytu :P)

A wzmacniacz... no cóż, po staremu :P TDA7294, nie ma co opisywać, bo wszyscy znają tę kostkę.

Kosztów nie podam, bo nie znam i nie chcę się załamywać :P

Parę fotek
Sterownik
początki obudowy i okablowanie
obudowa gotowa
prawie gotowe
i finisz.... wyglądało to tak 5min bo moja mam dotknęła radiatora po lewej i ESD zabiło jednego TDA ;( (nie ma tu jeszcze podłączonego uziemienia, gdy został zabity już było)
gałka do potencjometru, wiem że nie ma, ale nie mam na razie nic ładnego
Pozdrawiam
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 20 Feb 2009 21:02   

Re: Wzmacniacz 2xTDA7294 z zasilaczem impulsowym

A obudowa nie gnie się? Bo z tego co widzę, to sam polutowany laminat i kawałek pleksi. Najlepiej, gdybyś pomalował jakoś przód, bo widok kabelków ze środka trochę go szpeci. Poza tym, ok.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 20 Feb 2009 21:03   

Witam, wzmacniacz dobrze wykonany, czy obudowa to zlutowany laminat? ten lamina podczas długiego używania wzmacniacza nie zacznie się na złączeniach rozlutowywać lub odkształcać?
Co do górnej pokrywy to mógł byś zastosować odymione pleksi i kabelków by nie było widać. Pozdrawiam
Back to top

dezmontnikus
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 20 Feb 2009 21:05   

Ta cała obudowa jest z laminatu? z skąd miałeś go tyle :)
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 Post from the author of the topic 20 Feb 2009 21:10   

Panowie a co widać na ostatnim zdjęciu ?? plexa na froncie ma podklejoną od wewnętrznej strony czarną folię więc totalnie nie jest przezroczysta, wręcz lustrzana, co widać przy potencjometrze. laminat się nie gnie bo to wszystko jest b.lekkie, nie będzie też się rozlutowywał ani tym podobne, tam nie ma takich temperatur

Do tych co chcą zrobić taki zasilacz to tu macie wszystko co jest do tego potrzebne http://focus.tij.co.jp/jp/lit/an/slva001d/slva001d.pdf

p.s. góra jest specjalnie zostawiona widoczna, nie ładnie tak zmieniać sens postu :P
Back to top

krzycho123
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 20 Feb 2009 22:05   

Bardzo fajny wzmak , przy całej masie TDA połączonych w toroidem wreszcie jakaś odmiana - na plus :)

Ja w pierwszej chwili jak zobaczyłem chciałem zapytać skąd masz taką miedzianę blachę 2-3mm ale dopiero później zauważyłem że to laminat .
Ciekawy pomysł na obudowę ,ale u mnie laminat jest drogi i raczej wolałbym go wykorzystać inaczej ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Feb 2009 22:05   

Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 Post from the author of the topic 20 Feb 2009 22:28   

Obudowa wyszła mnie jakieś 20zł z pleksiglasem (kupiłem 2 kawałki laminatu rozmiaru trochę większego od A4 po 7zł i grosze za plexi bo zawsze kupuje te największe płyty) A najlepsze jest to że cała obudowa powstała przy użyciu tylko dremelka i lutownicy :D
Back to top

FoxTech
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 20 Feb 2009 22:40   

Czy tych smarków łączących laminat nie dało się ładniej poprowadzić ? Gałkę potencjometru proponuję znaleść na szrocie każda inna kłóciła by się z harmonią tego bezkompromisowego designu. Poza tym ten wzmacniacz to rasowy salonowiec.
Back to top

Suchy
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 20 Feb 2009 23:42   

Miro91 Jeśli chcesz zaprojektować przetwornicę DC-DC (aplikacja audio do samochodu) lub zasilacz sieciowy do aplikacji domowych zapraszam na stronę Power Integrations oraz sciągnięcie PIExpert 7.

PS. Do autora, moim zdaniem mogłeś kontynuować realizacje wszystkich zasilaczy stosując technikę impulsową , nie wiem czemu tam siedzi ten mały stalowy transformator, LNK364 + rdzeń EE16 i masz 15V 0,5 ampera - mniej się grzeje oraz zajmuje dużo mniej powierzchni na płytce.
Back to top

cybergood
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 21 Feb 2009 00:18   

A nikt jak na razie nie zapytał się jak to gra?
Nie chodzi mi o kostki TDA ale samo połączenie zas. impulsowy + TDA?
Nie słychać żadnych przydzwięków??

Pozdrawiam
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 00:36   

Działa to o wiele lepiej niż zasilane ze zwykłego transformatora, nie ma szans na przydźwięk, ani brum, ponieważ zasilacz działa na 50kHz (dużo powyżej częstotliwości słyszalnych) a 50Hz jest daaaleko od kabli sygnałowych, co do tego małego zasilacza, to wiem, mógłbym nawet zrobić coś na wzór zasilacza st-by z komputera, ale... sam nie wiem czemu :P
Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#12 21 Feb 2009 01:08   

Nie potrzeba żadnego dodatkowego zasilacza - uzwojenie pomocnicze na ETD34 a do startu rezystor z +320V.
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 01:15   

Tak, ale poza sterownikiem zasilacz zasila układzik włączający kolejno zasilacz - wzmacniacz i wyłączający w odwrotnej kolejności który jednak musi być ciągle zasilany bez względu na prace zasilacza głównego

p.s. największym problemem było to, że taki fajniejsze przełączniki są chwilowe i też dlatego potrzebny jest taki układ, a przy okazji wzmacniacz włącza i wyłącza się cichutko :P
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 21 Feb 2009 10:19   

Kolego suchy ja projektowałem przetwornice bez żadnych programów(nie wiedziałem że takie istnieją) ale z chęcią pobiorę sobie ten program o ile jest darmowy bo nie będę za niego bulił, gdy wpisałem w google PIExpert 7 download i otworzyłem stronę mam jakiś formularz http://www.cdiweb.com/technical_inquiry.aspx?prodid=25 muszę go wypełnić aby go pobrać?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Feb 2009 10:19   

Back to top

Ptolek
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 21 Feb 2009 11:53   

Moim zdaniem do każdego urządzenia pokazywanego w DIY powinien być schemat. Co do tej troski o niedoświadczonych użytkowników - bez przesady z tą prewencją.
Mam natomiast pytanie dotyczące zakłóceń, oczywiście nie tych słyszalnych w paśmie audio - choć też mogłyby wystąpić w wyniku jakiejś demodulacji, ale radiowych. Czy przetwornica nie zakłóca sygnału radiowego? Chodzi mi tu o wszystkie pasma choć głównie UKF.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Feb 2009 11:53   

Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 12:07   

Właściwie schemat sterownika można by opublikować, to jest newralgiczny punkt każdej takiej konstrukcji a sam i tak na nic sie nie przyda bo trzeba by jeszcze trafo umieć i wiedzieć jak nawinąć i parę innych szczegółów, więc ok schemat narysuje.
Co do zakłóceń, to nie stwierdziłem żadnych (gdy jeszcze przetwornica nie ruszała stabilnie były, ale teraz ją "uspokoiłem" i już jest ok)
Back to top

MinisterQ
Poziom 16
Poziom 16

Post#17 21 Feb 2009 12:45   

Jak ta przetwornica daje sobie radę w sytuacji dynamicznego obciążenia jakim jest wzmacniacz mocy?
Obydwie kostki zasilasz z tego samego źródła +/-, czy masz osobne uzwojenia dla obu kostek?
Jak mniemam masz tam jakąś pętlę sprzężenia zwrotnego która służy do stabilizacji i ustawienia napięcia wyjściowego przetwornicy - masz osobne uzwojenie do tego, czy monitorujesz któreś z wyjść zasilających wzmacniacze mocy?
Back to top

DJKompot
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 21 Feb 2009 13:40   

Witam

Fajna konstrukcja ale nie wiem czy tyle samo miejsca nie zajeły by trafka do tego TDA. Ekranowane nie mają szans podać żadnego przydźwięku. Może troche cięższe by było.

Nie żal było Ci laminatu i cyny? :D

Ogólnie ładnie się prezentuje.

Pozdrawiam.
Back to top

mr.chrumps
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 21 Feb 2009 13:51   

michal.rogaczewski wrote:
Nie ponieważ takie przetwornice nie są przeznaczone dla początkujących, mogą być dla nich wręcz zagrożeniem (napięcia stałe ponad 350V, duże kondensatory naładowane do wysokich napięć i ewentualne eksplozje elementów mocy), a osoba o wystarczającym poziomie wiedzy będzie potrafiła sama zaprojektować taki zasilacz bez trudu

Chyba jednak trochę Przesadzasz. Myślisz że opublikowanie schematu bez podania informacji o nawijaniu i wykonaniu transformatora jest bezpieczniejsze? Zapewniam Cię że eksperymentowanie z "dopasowaniem" na oko może być katastrofalne w skutkach...

Pytania:
Jak z wentylacją całości? Na przetwornicy widzę spore radiatory, brak (przynajmniej nie widać na zdjęciach) otworów wentylacyjnych w obudowie.

Jak wyglada sprawa pracy przetwornicy pod pełnym obciążeniem od strony sieci? Zakłócenia powstają nie tylko po stronie wtórnej, ale także i pierwotnej, a amatorsko wykonane przetwornice potrafią nieźle "siać".

Ekranowałeś trafo? Na zdjęciach nie widzę...

Pozdrawiam
Back to top

lexx1842
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 21 Feb 2009 14:05   

Nie wzbudza Ci się przy tak ustawionym zasilaczu i nieekranowanym ? Bo powiem szczerze to ja bym raczej zaekranował zasilacz impulsowy- to sieje jak rosyjska stacja nasłuchu.
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#21 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 14:34   

Ekran na trafie ? można by ale nie mam takiej folii miedzianej a zakłóceń nie ma za dużych (nie zauważam jakichkolwiek) Wzbudza ? nie ma szans, jak już mówiłem działa to o wiele lepiej niż z toroidem, bez sygnału w głośnikach totalna cisza.

co do "siania" i różnych tam zakłóceń, to powiem prosto, nie ma ich dużo, a i tak większość zostaje na filtrze EMI który nie przepuści prawie niczego na wysokich częstotliwościach
Back to top

magik128
Poziom 19
Poziom 19

Post#22 21 Feb 2009 18:35   

A ja mam troch inne pytanie.Nie było żadnych problemów ze wzbudzaniem się końcówek? Mniemam że posiadasz oscyloskop (skoro uruchamiasz przetwornice to raczej go używasz),mógłbyś pokazać napięcie wyjściowe przy jakimś większym obciążeniu ,w celu sprawdzenia obecności jakiś szpilek?
Back to top

Qwet
Poziom 23
Poziom 23

Post#23 21 Feb 2009 19:10   

Transformatorów impulsowych się nie ekranuje, ze względu na częstotliwości pracy nie ma to sensu. Przetwornica pracująca z częstotliwością 50kHz nie wprowadza do zasilanego urządzenia niższych częstotliwości z zakresu słyszalnego dla człowieka.

Przetwornice transformatorowe bez stabilizacji napięcia, a co za tym idzie bez dławików wyjściowych, jak najbardziej nadają się do zasilania dynamicznego obciążenia takiego jak wzmacniacz mocy. Mają miękką charakterystykę i żadnych elementów indukcyjnych które mogłyby się nasycać, dzięki temu radzą sobie z dużymi prądami szczytowymi.

michal.rogaczewski zakłócenia wprowadzane do sieci oczywiście istnieją. Filtry emi i kondensatory 0,47uF 250Vac odfiltrują zakłócenia wysokich częstotliwości, ale nie wytłumią udarów prądowych spowodowanych brakiem układu PFC. Takie szpilki prądu ładowania kondensatorów wprowadzają spore zakłócenia i są problemem dla elektrowni. Warto przeczytać:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic492684.html
W przypadku transformatorów sieciowych, szpilki prądu ładowania kondensatorów przez mostek wygładza rezystancja uzwojeń transformatora.

A schemat przetwornicy mógłbyś zeskanować albo przemalować i wstawić razem z projektem. Chociaż sam projektuję takie zasilacze i nie potrzebuję gotowych schematów, chciałbym zobaczyć jak wygląda twoja przetwornica na kartce ;)
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 20:28   

Co do PFC to sprzęt audio jest zwolniony z obowiązku posiadania go :) Wiem czym to skutkuje, przede wszystkim zniekształceniem przebiegu sieci (spłaszcza szczyty sinusa). Ale pracuję nad aktywnym korektorem pfc do moich następnych zasilaczy, ale na moim obecnym oscyloskopie odpalenie to męczarnia (po 1 już nie działa do końca tak jak trzeba i nie widać wszystkiego co widoczne być powinno po 2 przydałby się drugi kanał żeby móc obejrzeć prąd i napięcie jednocześnie)

A co do ekranowania to w lepszym sprzęcie ekranuje się transformatory :P z zewnątrz zakłada się taśmę miedzianą podłączoną do uziemienia, czasem do - kondensatorów prostownika sieciowego

p.s. Niestety ale strzeliłeś herezje :P dławik między diodami a kondensaotrem MUSI być w takim układzie, bo tranzystory będą jak by to powiedzieć "zagrożone"
Back to top

Qwet
Poziom 23
Poziom 23

Post#25 22 Feb 2009 00:01   

Nie ma obowiązku stosowania PFC, niemniej sieje bardziej niż zasilanie transformatorem.

z zewnątrz zakłada się taśmę miedzianą podłączoną do uziemienia, czasem do - kondensatorów prostownika sieciowego

Oczywiście że się ekranuje. Transformatory Flyback ze szczeliną sieją bardzo mocno i potrafią nieźle zakłócić działanie elektroniki.

dławik między diodami a kondensaotrem MUSI być w takim układzie, bo tranzystory będą jak by to powiedzieć "zagrożone"

Widzę u ciebie małe dławiki wyjściowe. Pewnie zastosowałeś je ze względu na ograniczone wypełnienie, w takim układzie po rozładowaniu kondensatorów przez okres czasu martwego po otwarciu tranzystora płynie impuls prądu wyrównawczego. Spełniają zupełnie inną rolę niż dławik wyjściowy w przetwornicy ze stabilizacją napięcia, ich rola sprowadza się do tłumienia impulsów prądu.
Jednak w wielu przetwornicach transformatorowych, zwłaszcza CarAudio, dławików wyjściowych często w ogóle się nie stosuje, nie są one konieczne ;)
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 Post from the author of the topic 22 Feb 2009 00:23   

No tak w przetwornicach ze stabilizacją dławik i kondensatory tworzą dolnoprzepustowy filtr LC który jednocześnie uśrednia napięcie, bez niego nie działała by regulacja PWM, w zasilaczach z pojedynczym napięciem wyjściowym są to zwykłe dławiki, w zasilaczu takim jak mój musiałby to być dławik sprzężony (podobny do tego znajdującego się w filtrze EMI)

A Car Audio... no cóż te przetwornice rządzą się trochę innymi prawami

p.s. dławik do przetwornicy ze stabilizacją powinien być zrobiony na dobrym rdzeniu, ponieważ dostaje bardzo po tyłku przy małych wypełnieniach i dużym prądzie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Feb 2009 00:23   

Back to top

Qwet
Poziom 23
Poziom 23

Post#27 22 Feb 2009 00:56   

To nie jest taki zwykły filtr LC, choć przy okazji również spełnia taką rolę. Do filtrowania pulsacji służą dodatkowe dławiki oddzielnie dla każdego napięcia.
Przede wszystkim dławik wyjściowy w przetwornicy ze stabilizacją jest głównym elementem przetwornicy, transformator tylko ładuje go impulsami wyższego napięcia o odpowiedniej długości. Tak jak mówisz, dławik jest również elementem który zapewnia proporcję między napięciami wyjściowymi według rozkładu liczby zwojów dla konkretnych linii.

A Car Audio... no cóż te przetwornice rządzą się trochę innymi prawami

Nie. Jedyna różnica to topologia - w CarAudio stosuje się mostek a w zasilaczach sieciowych przeważnie półmostek. Reszta działa tak samo, obie przetwornice są zasilane napięciem stałym i obie generują na wyjściu napięcie stałe, w obu przypadkach występują prądy impulsowe związane z ładowaniem kondensatorów wyjściowych.

dławik do przetwornicy ze stabilizacją powinien być zrobiony na dobrym rdzeniu, ponieważ dostaje bardzo po tyłku przy małych wypełnieniach i dużym prądzie

Prawda. I znacznie trudniej jest wykonać dławik stabilizacji o dużym prądzie nasycenia - potrzeba porządnego rdzenia. W przypadku dławików tłumiących szpilki prądu wystarczy tylko kilka zwojów na ferrytowej pałeczce czy małym toroidzie proszkowym, indukcyjność nie musi być duża.
Back to top

Suchy
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 22 Feb 2009 12:26   

Kolego Raczek.3 , nie musisz płacić za oprogramowanie, jest ono darmowe. Ta ankieta jest po to żeby PI wiedziało jakie układy użytkownicy budują , co pozwala na lepsze dostosowanie się firmy do rynku. Jeśli podasz maila to prześlę tobie wersję instalacyjną. Pozdrawiam.

a tutaj jest link do strony producenta w dziale download

http://www.powerint.com/en/design-support/pi-expert-design-software
Back to top

dg.1607
Poziom 23
Poziom 23

Post#29 22 Feb 2009 15:30   

Dlaczego byś się miał załamywać sumując koszty? =)
Back to top

Alton88
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 23 Feb 2009 00:58   

Nietypowa konstrukcja ...spoko to sie chwali ale:

-Zasilacz impulsowy we wzmacniaczu audio ? totalne nieporozumienie
-TDA , lm3886 zdecydowanie wypada lepiej pod każdym względem

Podziwiam zapał konstruktora , aha i te kondensatory jamicon , zmień je na coś bardzej ,, jakościowego,,

PS:
Bardzo pomysłowa obudowa , nigdy by na to niewpadł :) napewno pomysł wykorzystam .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Wzmacniacz 2xTDA7294 z zasilaczem impulsowym
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Kokodin Microamp - bateryjny wzmacniacz gitarowy z zasilaczem efektów (6)
Modyfikacja komputera + wzmacniacz 2xTDA7294 (16)
Wzmacniacz Stereo 2x(2xTDA7294) (42)
Wzmacniacz stereofoniczny 2xtda7294 (28)
WZMACNIACZ 2XTDA7294 (20)
Bipolar 2x300W z zasilaczem impulsowym 750W i zabezpieczenia (55)
PA300 z zasilaczem impulsowym. (23)

Page generation time: 0.314 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed