Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Removed
Removed
Post#1 20 Feb 2009 21:26    

Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Ostatnio wymieniłem procesor z DURONA 700 na Athlona XP 2600+ ale lata na magistrali 100 i robi jako XP 1900+
Czy trzeba przeinstalować system?
Przedtem nie zawieszał sie teraz potrafi zdenerwować.
Jeszcze jedno skacze mu temperatura nawet do 60st a płyta główna 55st.
Nie wiem czy gaśnicy z auta nie potrzebuje :|

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
romano5809
Level 23
Location: Legionowo
Joined: 14 Nov 2008
Posts: 509
Helped: 54
Post rating: 8
romano5809
Level 23
Post#2 20 Feb 2009 21:33    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


System powinieneś przeinstalować - to powinno pomóc na "zwiechy", nie zapominaj też o sterach do chipsetu
Athlony XP grzały się niemiłosiernie, ja też miałem problem ze swoim - chyba 2200. Musisz do niego dopasować dobry wiatrak, bardzo dobrą pastę i zadbaj o właściwą wentylację w obudowie (dodatkowy wentylator lub 2, uporządkowane kable i taśmy). No i pamiętaj - chwila nieuwagi i można ukruszyć rdzeń zakładając radiator z wiatrakiem - te Athlonki wrażliwe na to są, a rdzeń kruchy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mat_ed
Level 43
Location: Leszno
Joined: 11 Nov 2005
Posts: 10270
Helped: 921
Post rating: 34
mat_ed
Level 43
Post#3 20 Feb 2009 21:33    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Nie ma potrzeby ponownej instalacji systemu.
Jeśli temperatura jest wysoka to pewnie źle kolega zamontował chłodzenie.
Proszę zdemontować procesor, usunąć pastę z rdzenia, nałożyć nową warstwę - nie za dużo i nie za mało - po czym zamontować radiator i sprawdzić efekt. Przy okazji proszę sprawdzić czy nie uszkodził kolega rdzenia procesora.

Helpful post? + 0
Back to top
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Location: Górny Śląsk
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7498
Helped: 264
Post rating: 224
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#4 20 Feb 2009 21:33    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Podaj resztę konfiguracji.
Biosa resetowałeś?

System zmieniamy tylko przy wymianie płyty głównej.

Helpful post? + +1
Back to top
Removed
Removed
Post#5 20 Feb 2009 21:45    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Xylometazolin! wrote:
Podaj resztę konfiguracji.
Biosa resetowałeś?

System zmieniamy tylko przy wymianie płyty głównej.


Jak jest normalnie to temperatura jest taka, ale czasami jest bardzo gorąco.
Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Location: Górny Śląsk
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7498
Helped: 264
Post rating: 224
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#6 20 Feb 2009 21:48    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Nie bój nic, temperatura w normie...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
romano5809
Level 23
Location: Legionowo
Joined: 14 Nov 2008
Posts: 509
Helped: 54
Post rating: 8
romano5809
Level 23
Post#7 20 Feb 2009 21:59    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


U mnie ten 2200+ potrafił dojechać do 65 stopni C - sprawdź jeszcze na wszelki wypadek czy masz odpowiednią wartość wpisaną w zabezpieczeniach w BIOS czyli chyba alarm 70 stopni, wyłączenie przy 75 stopniach. Sprawdź też, o ile stopni spadnie temperatura po zdjęciu boczka z obudowy.

Helpful post? + 0
Back to top
Lzep
Level 39
Location: Tarnobrzeg
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4252
Helped: 486
Post rating: 10
Lzep
Level 39
Post#8 20 Feb 2009 23:50    

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Quote:
Ostatnio wymieniłem procesor z DURONA 700 na Athlona XP 2600+ ale lata na magistrali 100 i robi jako XP 1900+
Nie masz na tej płycie szyny 133 MHz ? Przecież ten procesor powinien pracować nominalnie jako 16 x 133.33 = 2133 MHz.

@romano5809 - nie strasz tymi temperaturami - mój XP 2400+ podkręcony na 2700+ ( 2000 -> 2206 MHz ) ma tylko 41 st. Oczywiście jest odpowiednio chłodzony, w przeciwieństwie do Twojego, jak sądzę ?

Helpful post? + 0
Back to top
romano5809
Level 23
Location: Legionowo
Joined: 14 Nov 2008
Posts: 509
Helped: 54
Post rating: 8
romano5809
Level 23
Post#9 21 Feb 2009 23:21    

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Myślę, że sądzisz poprawnie :) Ja się w overclocking raczej nie bawię, po prostu miałem na nim złe wiatraki - wymieniałem ze 3, oczywiście przy okazji ukruszyłem rdzeń, a póżniej - po wymianie na nowy - podczas zakładania radiatora dziabnąłem śrubokrętem w ścieżki przy procesorze na płycie - na szczęsćie nie doleciało do drugiej warstwy, a ścieżki jakiś super spec "lutmistrz" zdołał polutować.
A tak a propos - sądzę, że wiesz jak się produkuje procesory i zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze takie same są jednakowe? Kontrola jakości wszystkiego nie wychwytuje - są lepsze i gorsze. Cieszę się, że trafiłeś na ten lepszy.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lzep
Level 39
Location: Tarnobrzeg
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4252
Helped: 486
Post rating: 10
Lzep
Level 39
Post#10 21 Feb 2009 23:31    

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


romano5809 wrote:
Myślę, że sądzisz poprawnie :) ...
A tak a propos - sądzę, że wiesz jak się produkuje procesory i zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze takie same są jednakowe? Kontrola jakości wszystkiego nie wychwytuje - są lepsze i gorsze. Cieszę się, że trafiłeś na ten lepszy.
To prawda, bywają procesory takie same niby a mają trochę różne parametry. Mój w dodatku ma odblokowany mnożnik co umożliwiło puszczenie go zamiast standardowego 15x133 na 12.5 x176, a więc również zwiększenie wydajności pamięci pracujących na wyższej szynie.
:D

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#11 22 Feb 2009 00:13    

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Xylometazolin! wrote:
Nie bój nic, temperatura w normie...


Już wiem co jest grane :D
Wentylator w zasilaczu raz kręci a raz nie.

Helpful post? + 0
Back to top
Lzep
Level 39
Location: Tarnobrzeg
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4252
Helped: 486
Post rating: 10
Lzep
Level 39
Post#12 22 Feb 2009 00:20    

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Quote:
Już wiem co jest grane
Wentylator w zasilaczu raz kręci a raz nie.
No to chyba już wiesz co trzeba zrobić - wymienić go !
:D

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?
Page 1 of 1

Similar topics to wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?

Zmiana procesora - czy trzeba będzie przeinstalować Windows? (2)
Wymiana HDD - czy trzeba instalować system? (5)
Aristo smart 360 - Wymiana procesora czy trzeba wymieć również wentylator ? (2)
Windows7 - czy przeinstalować system po dołożeniu RAM-u? (4)
Wymiana płyty i procesora i stary system XP (7)
Jak przeinstalować system w laptopie? (4)
Jak przeinstalować system WinXP HE? (10)
Wyse - Jak przeinstalować system. (5)
Windows xp jak przeinstalować system (1)
Wyciąganie procesora Celeron na FC-PGA. Czy trzeba wcześniej wyjąć baterie? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.075 seconds