Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?
Author
Message
Removed






Post#1 20 Feb 2009 21:26   

Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Ostatnio wymieniłem procesor z DURONA 700 na Athlona XP 2600+ ale lata na magistrali 100 i robi jako XP 1900+
Czy trzeba przeinstalować system?
Przedtem nie zawieszał sie teraz potrafi zdenerwować.
Jeszcze jedno skacze mu temperatura nawet do 60st a płyta główna 55st.
Nie wiem czy gaśnicy z auta nie potrzebuje Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Feb 2009 21:26   





Back to top
   
romano5809
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Nov 2008
Posts: 506
Location: Legionowo

Post#2 20 Feb 2009 21:33   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


System powinieneś przeinstalować - to powinno pomóc na "zwiechy", nie zapominaj też o sterach do chipsetu
Athlony XP grzały się niemiłosiernie, ja też miałem problem ze swoim - chyba 2200. Musisz do niego dopasować dobry wiatrak, bardzo dobrą pastę i zadbaj o właściwą wentylację w obudowie (dodatkowy wentylator lub 2, uporządkowane kable i taśmy). No i pamiętaj - chwila nieuwagi i można ukruszyć rdzeń zakładając radiator z wiatrakiem - te Athlonki wrażliwe na to są, a rdzeń kruchy.

Helpful message? + -

Back to top
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 11 Nov 2005
Posts: 10270
Location: Leszno

Post#3 20 Feb 2009 21:33   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Nie ma potrzeby ponownej instalacji systemu.
Jeśli temperatura jest wysoka to pewnie źle kolega zamontował chłodzenie.
Proszę zdemontować procesor, usunąć pastę z rdzenia, nałożyć nową warstwę - nie za dużo i nie za mało - po czym zamontować radiator i sprawdzić efekt. Przy okazji proszę sprawdzić czy nie uszkodził kolega rdzenia procesora.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Feb 2009 21:33   





Back to top
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7471
Location: Górny Śląsk

Post#4 20 Feb 2009 21:33   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Podaj resztę konfiguracji.
Biosa resetowałeś?

System zmieniamy tylko przy wymianie płyty głównej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Feb 2009 21:33   





Back to top
   
Removed






Post#5 20 Feb 2009 21:45   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Xylometazolin! wrote:
Podaj resztę konfiguracji.
Biosa resetowałeś?

System zmieniamy tylko przy wymianie płyty głównej.


Jak jest normalnie to temperatura jest taka, ale czasami jest bardzo gorąco.
Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7471
Location: Górny Śląsk

Post#6 20 Feb 2009 21:48   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Nie bój nic, temperatura w normie...

Helpful message? + -

Back to top
   
romano5809
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Nov 2008
Posts: 506
Location: Legionowo

Post#7 20 Feb 2009 21:59   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


U mnie ten 2200+ potrafił dojechać do 65 stopni C - sprawdź jeszcze na wszelki wypadek czy masz odpowiednią wartość wpisaną w zabezpieczeniach w BIOS czyli chyba alarm 70 stopni, wyłączenie przy 75 stopniach. Sprawdź też, o ile stopni spadnie temperatura po zdjęciu boczka z obudowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4254
Location: Tarnobrzeg

Post#8 20 Feb 2009 23:50   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Quote:
Ostatnio wymieniłem procesor z DURONA 700 na Athlona XP 2600+ ale lata na magistrali 100 i robi jako XP 1900+
Nie masz na tej płycie szyny 133 MHz ? Przecież ten procesor powinien pracować nominalnie jako 16 x 133.33 = 2133 MHz.

@romano5809 - nie strasz tymi temperaturami - mój XP 2400+ podkręcony na 2700+ ( 2000 -> 2206 MHz ) ma tylko 41 st. Oczywiście jest odpowiednio chłodzony, w przeciwieństwie do Twojego, jak sądzę ?

Helpful message? + -

Back to top
   
romano5809
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Nov 2008
Posts: 506
Location: Legionowo

Post#9 21 Feb 2009 23:21   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Myślę, że sądzisz poprawnie Smile Ja się w overclocking raczej nie bawię, po prostu miałem na nim złe wiatraki - wymieniałem ze 3, oczywiście przy okazji ukruszyłem rdzeń, a póżniej - po wymianie na nowy - podczas zakładania radiatora dziabnąłem śrubokrętem w ścieżki przy procesorze na płycie - na szczęsćie nie doleciało do drugiej warstwy, a ścieżki jakiś super spec "lutmistrz" zdołał polutować.
A tak a propos - sądzę, że wiesz jak się produkuje procesory i zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze takie same są jednakowe? Kontrola jakości wszystkiego nie wychwytuje - są lepsze i gorsze. Cieszę się, że trafiłeś na ten lepszy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4254
Location: Tarnobrzeg

Post#10 21 Feb 2009 23:31   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


romano5809 wrote:
Myślę, że sądzisz poprawnie Smile ...
A tak a propos - sądzę, że wiesz jak się produkuje procesory i zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze takie same są jednakowe? Kontrola jakości wszystkiego nie wychwytuje - są lepsze i gorsze. Cieszę się, że trafiłeś na ten lepszy.
To prawda, bywają procesory takie same niby a mają trochę różne parametry. Mój w dodatku ma odblokowany mnożnik co umożliwiło puszczenie go zamiast standardowego 15x133 na 12.5 x176, a więc również zwiększenie wydajności pamięci pracujących na wyższej szynie.
Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Feb 2009 23:31   





Back to top
   
Removed






Post#11 22 Feb 2009 00:13   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Xylometazolin! wrote:
Nie bój nic, temperatura w normie...


Już wiem co jest grane Very Happy
Wentylator w zasilaczu raz kręci a raz nie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4254
Location: Tarnobrzeg

Post#12 22 Feb 2009 00:20   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Quote:
Już wiem co jest grane
Wentylator w zasilaczu raz kręci a raz nie.
No to chyba już wiesz co trzeba zrobić - wymienić go !
Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?
Page 1 of 1
Similar topics
Zmiana procesora - czy trzeba będzie przeinstalować Windows? (2)
Wymiana HDD - czy trzeba instalować system? (5)
Aristo smart 360 - Wymiana procesora czy trzeba wymieć również wentylator ? (2)
Windows7 - czy przeinstalować system po dołożeniu RAM-u? (4)
Wymiana płyty i procesora i stary system XP (7)
Jak przeinstalować system w laptopie? (4)
Jak przeinstalować system WinXP HE? (10)
Wyse - Jak przeinstalować system. (5)
Windows xp jak przeinstalować system (1)
Wyciąganie procesora Celeron na FC-PGA. Czy trzeba wcześniej wyjąć baterie? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.042 seconds

elektroda.pl topic RSS feed