Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?
Autor
Wiadomość
Usunięty






Post#1 Post autora tematu 20 Lut 2009 22:26   

Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Ostatnio wymieniłem procesor z DURONA 700 na Athlona XP 2600+ ale lata na magistrali 100 i robi jako XP 1900+
Czy trzeba przeinstalować system?
Przedtem nie zawieszał sie teraz potrafi zdenerwować.
Jeszcze jedno skacze mu temperatura nawet do 60st a płyta główna 55st.
Nie wiem czy gaśnicy z auta nie potrzebuje :|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2009 22:26   





Powrót do góry
   
romano5809
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 511
Miasto: Legionowo

Post#2 20 Lut 2009 22:33   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


System powinieneś przeinstalować - to powinno pomóc na "zwiechy", nie zapominaj też o sterach do chipsetu
Athlony XP grzały się niemiłosiernie, ja też miałem problem ze swoim - chyba 2200. Musisz do niego dopasować dobry wiatrak, bardzo dobrą pastę i zadbaj o właściwą wentylację w obudowie (dodatkowy wentylator lub 2, uporządkowane kable i taśmy). No i pamiętaj - chwila nieuwagi i można ukruszyć rdzeń zakładając radiator z wiatrakiem - te Athlonki wrażliwe na to są, a rdzeń kruchy.
Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10380
Miasto: Leszno

Post#3 20 Lut 2009 22:33   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Nie ma potrzeby ponownej instalacji systemu.
Jeśli temperatura jest wysoka to pewnie źle kolega zamontował chłodzenie.
Proszę zdemontować procesor, usunąć pastę z rdzenia, nałożyć nową warstwę - nie za dużo i nie za mało - po czym zamontować radiator i sprawdzić efekt. Przy okazji proszę sprawdzić czy nie uszkodził kolega rdzenia procesora.
Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7549
Miasto: Górny Śląsk

Post#4 20 Lut 2009 22:33   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Podaj resztę konfiguracji.
Biosa resetowałeś?

System zmieniamy tylko przy wymianie płyty głównej.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#5 Post autora tematu 20 Lut 2009 22:45   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Xylometazolin! napisał:
Podaj resztę konfiguracji.
Biosa resetowałeś?

System zmieniamy tylko przy wymianie płyty głównej.


Jak jest normalnie to temperatura jest taka, ale czasami jest bardzo gorąco.
Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2009 22:45   





Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7549
Miasto: Górny Śląsk

Post#6 20 Lut 2009 22:48   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Nie bój nic, temperatura w normie...
Powrót do góry
   
romano5809
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 511
Miasto: Legionowo

Post#7 20 Lut 2009 22:59   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


U mnie ten 2200+ potrafił dojechać do 65 stopni C - sprawdź jeszcze na wszelki wypadek czy masz odpowiednią wartość wpisaną w zabezpieczeniach w BIOS czyli chyba alarm 70 stopni, wyłączenie przy 75 stopniach. Sprawdź też, o ile stopni spadnie temperatura po zdjęciu boczka z obudowy.
Powrót do góry
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 4266
Miasto: Tarnobrzeg

Post#8 21 Lut 2009 00:50   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Cytat:
Ostatnio wymieniłem procesor z DURONA 700 na Athlona XP 2600+ ale lata na magistrali 100 i robi jako XP 1900+
Nie masz na tej płycie szyny 133 MHz ? Przecież ten procesor powinien pracować nominalnie jako 16 x 133.33 = 2133 MHz.

@romano5809 - nie strasz tymi temperaturami - mój XP 2400+ podkręcony na 2700+ ( 2000 -> 2206 MHz ) ma tylko 41 st. Oczywiście jest odpowiednio chłodzony, w przeciwieństwie do Twojego, jak sądzę ?
Powrót do góry
   
romano5809
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 511
Miasto: Legionowo

Post#9 22 Lut 2009 00:21   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Myślę, że sądzisz poprawnie :) Ja się w overclocking raczej nie bawię, po prostu miałem na nim złe wiatraki - wymieniałem ze 3, oczywiście przy okazji ukruszyłem rdzeń, a póżniej - po wymianie na nowy - podczas zakładania radiatora dziabnąłem śrubokrętem w ścieżki przy procesorze na płycie - na szczęsćie nie doleciało do drugiej warstwy, a ścieżki jakiś super spec "lutmistrz" zdołał polutować.
A tak a propos - sądzę, że wiesz jak się produkuje procesory i zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze takie same są jednakowe? Kontrola jakości wszystkiego nie wychwytuje - są lepsze i gorsze. Cieszę się, że trafiłeś na ten lepszy.
Powrót do góry
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 4266
Miasto: Tarnobrzeg

Post#10 22 Lut 2009 00:31   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


romano5809 napisał:
Myślę, że sądzisz poprawnie :) ...
A tak a propos - sądzę, że wiesz jak się produkuje procesory i zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze takie same są jednakowe? Kontrola jakości wszystkiego nie wychwytuje - są lepsze i gorsze. Cieszę się, że trafiłeś na ten lepszy.
To prawda, bywają procesory takie same niby a mają trochę różne parametry. Mój w dodatku ma odblokowany mnożnik co umożliwiło puszczenie go zamiast standardowego 15x133 na 12.5 x176, a więc również zwiększenie wydajności pamięci pracujących na wyższej szynie.
:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lut 2009 00:31   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#11 Post autora tematu 22 Lut 2009 01:13   

Re: Wymiana procesora - czy winde przeinstalować?


Xylometazolin! napisał:
Nie bój nic, temperatura w normie...


Już wiem co jest grane :D
Wentylator w zasilaczu raz kręci a raz nie.
Powrót do góry
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 4266
Miasto: Tarnobrzeg

Post#12 22 Lut 2009 01:20   

Re: Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?


Cytat:
Już wiem co jest grane
Wentylator w zasilaczu raz kręci a raz nie.
No to chyba już wiesz co trzeba zrobić - wymienić go !
:D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Wymiana procesora - czy trzeba przeinstalować system ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zmiana procesora - czy trzeba będzie przeinstalować Windows? (2)
Wymiana HDD - czy trzeba instalować system? (5)
Aristo smart 360 - Wymiana procesora czy trzeba wymieć również wentylator ? (2)
Windows7 - czy przeinstalować system po dołożeniu RAM-u? (4)
Wymiana płyty i procesora i stary system XP (7)
Jak przeinstalować system w laptopie? (4)
Jak przeinstalować system WinXP HE? (10)
Wyse - Jak przeinstalować system. (5)
Windows xp jak przeinstalować system (1)
Laptop Gericom jak przeinstalować system? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS