Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz
Author
Message
uni_technika
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2008
Posts: 5
Location: Koszalin

Post#1 Post from the author of the topic 20 Feb 2009 22:31   

Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Mam pytanie co się stanie jeżeli podłączę silnik 1-fazowy 140W 60Hz do naszej standardowej sieci 50Hz i odwrotnie silnik ten sam ale w wykonaniu 50 Hz do sieci 60Hz (sieć na statku)Question

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Feb 2009 22:31   





Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1487
Location: Toruń

Post#2 20 Feb 2009 22:40   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Spoko nic się nie stanie.Będzie miał tylko nieco mniejszą ilość obrotów na minutę.

Helpful message? + -

Back to top
   
uni_technika
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2008
Posts: 5
Location: Koszalin

Post#3 Post from the author of the topic 20 Feb 2009 22:50   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


a co z 50 Hz na 60Hz czy tel silniki różnią się ilością biegunów (cewek)?

Helpful message? + -

Back to top
   
volcan
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 02 May 2008
Posts: 163
Location: starogard gdański

Post#4 20 Feb 2009 23:05   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Generalnie nie masz się czego obawiać. Tak jak pisze kol.
wyżej silnik będzie miał tylko zmienione obroty.

Helpful message? + -

Back to top
   
uni_technika
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2008
Posts: 5
Location: Koszalin

Post#5 Post from the author of the topic 20 Feb 2009 23:43   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


To jaki jest sens produkcji silnika z oznaczeniami 50Hz i ten sam model silnika 60Hz. Informacja o zmianie prędkości obrotowej jest oczywista. Na pewno jest jeszcze jakaś różnica w budowie tych silników

Helpful message? + -

Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1487
Location: Toruń

Post#6 20 Feb 2009 23:52   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Zadnej różnicy nie ma po prostu w kraju pochodzenia tego silnika w sieci jest częstotliwiść sieci 60 Hz i tyle.

Helpful message? + -

Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#7 20 Feb 2009 23:53   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Przy 50Hz jest troche wiecej zwojow, a przy 60Hz jest mniej zwojow.Silnik 60Hz wlaczony do sieci 50Hz bedzie troche sie grzal, ale nie powinien ulec uszkodzeniu, natomiast odwrotnie silnik bedzie chodzi nawet dluzej i nic mu sie nie stanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
uni_technika
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2008
Posts: 5
Location: Koszalin

Post#8 Post from the author of the topic 21 Feb 2009 00:35   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


kierbedz4 wrote:
Zadnej różnicy nie ma po prostu w kraju pochodzenia tego silnika w sieci jest częstotliwiść sieci 60 Hz i tyle.


tu nie chodzi o inny kraj a o statki tam napięcia i częstotliwości są różne np. 440v 60Hz lub 440V 50Hz. 400V 50Hz i sieci 1 fazowe 240V uzyskane z tranformacji sieci 3-fazowej (brak zera roboczego) na początku tematu pisałem ze chodzi o statki. Zdania są podzielone nawet u elektryków okrętowych jedni mówią że urządzenia z częstotliwością "lądową"Very Happy ulegają szybkim uszkodzeniom a inni że nic im się nie będzie działo. Rozumiem odpowiedz kolegi o ilości zwojów w cewkach a czy średnica drutu jest taka sma?. Jeszcze jedna ważna sprawa interesują mnie silniki 3-faz i 1-faz z kondensatorem.

Dodano po 9 [minuty]:

i jeszcze jedno kiedyś musiałem włączyć na statku fleksa i myślałem ze sie popsuł nawet go rozebrałem na miejscu usterki nie znalazłem jak. okazało się ze musiałem dłużej trzymać włącznik i po jakimś czasie zadziałał. wynika z tego doświadczenia ze jet jakaś ważna rużnica pewnie moc mojego fleksa też spadła Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
pipałosia
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 11 Jul 2008
Posts: 665
Location: POMORZE

Post#9 21 Feb 2009 00:55   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Gdzie TY się uczysz? skoro tutaj się nie da znaleźć rozwiązania to znajdź do mnie kontakt , jak o statkach i urządzeniach na nim zależy co do czego przede wszystkim a fizyki nikt nie oszuka .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Feb 2009 00:55   





Back to top
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2617

Post#10 21 Feb 2009 08:34   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Czasem widuję silniki "multisystemowe" opisane 320-480V 50-60Hz. Afryka czy Australia - takiemu to obojętne. W Ameryce sieć domowa jest słaba (110), a w przemyśle jest wiele standardów, więc jakoś muszą sobie radzić.

Myślę, że jeśli prąd znamionowy nie jest przekroczony, to nic nie może się stać, ale zapytam jeszcze p. prezydenta Wałęsę.Very Happy

Chyba, że do środka dostanie się słona woda. Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Feb 2009 08:34   





Back to top
   
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Oct 2004
Posts: 612
Location: -

Post#11 21 Feb 2009 20:23   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


uni_technika wrote:
Mam pytanie co się stanie jeżeli podłączę silnik 1-fazowy 140W 60Hz do naszej standardowej sieci 50Hz
Rozumiem, że piszemy o silniku indukcyjnym kondensatorowym, ewentualnie o indukcyjnym 3-fazowym.
1. Będzie się bardziej grzał. Powinien mieć obniżone napięcie zasilające o 1/6 w stosunku do tabliczki znamionowej.
2. Spadną mu obroty, w przybliżeniu o 1/6.
3. Spadnie mu moc znamionowa. O więcej, niż 1/6, bo patrz 1.
Quote:

i odwrotnie silnik ten sam ale w wykonaniu 50 Hz do sieci 60Hz (sieć na statku)Question

1. Spadnie mu moment znamionowy (bo napięcie zasilające powinno być podniesione o 1/5, a nie jest)
2. Wzrosną mu obroty, w przybliżeniu o 1/5
3. Może się bardziej grzać ze względu na częstsze przemagnesowywanie blach, ale ten efekt jest kompensowany (chyba z naddatkiem) przez 1.
4. Wzrasta ryzyko uszkodzenia kondensatora (nie lubi podnoszenia częstotliwości)
5. Teoretycznie będzie miał bardziej obciążone łożyska (ze względu na 2.), ale w znakomitej większości przypadków powinny wytrzymać takie "nieduże" przeciążenie.

Najważniejsze wydaje się dopasowanie napięć zasilających.

Helpful message? + -

Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#12 22 Feb 2009 05:48   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Tak samo jak nawija sie transformatory, to tez jest zalezne ile zwoji sie nawinie, przy zasilaniu przy innej czestotliwosci.Czesto mozna spotkac cewki od stycznikow pracujace dla dwoch czestotliwosci to podane sa rozne napiecia pracy.Grubosc drutu zalezy od pobieranego pradu przez dane urzadzenie.
Bonanza; w ameryce nie ma napiecia 110V juz dawno temu zastalo zmienione na 120V.Silniki pracujace na 50Hz spokojnie pracuja w instalacjach 60Hz, pomimo ze napiecie czasami jest wyzsze.

Helpful message? + -

Back to top
   
uni_technika
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Jul 2008
Posts: 5
Location: Koszalin

Post#13 Post from the author of the topic 22 Feb 2009 10:35   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Dziękuję wszystkim krórzy odpowiedzieli na moje zapytanie.Sszczególnie krzychol66

Temat zamykam Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Sep 2007
Posts: 1730
Location: Poznań

Post#14 22 Feb 2009 13:33   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Witam !
W latach 70, 80 pracowałem w produkujących silniki elektryczne jedno i trój fazowe do mocy 1,5KW. Pamiętam , produkowaliśmy też silniki jedno fazowe na 60Hz i różniły się tylko innym wyregulowaniem wyłącznika odśrodkowego.
Uzwojenia były takie same jak przy 50Hz.
Pozdrawiam. Stefan Poznań

Helpful message? + -

Back to top
   
SzymonHK
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 350
Location: Grójec

Post#15 22 Feb 2009 15:38   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Quote:
Rozumiem, że piszemy o silniku indukcyjnym kondensatorowym, ewentualnie o indukcyjnym 3-fazowym.
1. Będzie się bardziej grzał. Powinien mieć obniżone napięcie zasilające o 1/6 w stosunku do tabliczki znamionowej.
2. Spadną mu obroty, w przybliżeniu o 1/6.
3. Spadnie mu moc znamionowa. O więcej, niż 1/6, bo patrz 1.
Cytat:

i odwrotnie silnik ten sam ale w wykonaniu 50 Hz do sieci 60Hz (sieć na statku)

1. Spadnie mu moment znamionowy (bo napięcie zasilające powinno być podniesione o 1/5, a nie jest)
2. Wzrosną mu obroty, w przybliżeniu o 1/5
3. Może się bardziej grzać ze względu na częstsze przemagnesowywanie blach, ale ten efekt jest kompensowany (chyba z naddatkiem) przez 1.
4. Wzrasta ryzyko uszkodzenia kondensatora (nie lubi podnoszenia częstotliwości)
5. Teoretycznie będzie miał bardziej obciążone łożyska (ze względu na 2.), ale w znakomitej większości przypadków powinny wytrzymać takie "nieduże" przeciążenie.


Dość dziwna teoria, mechanicznie silniki mogą wytrzymać zwykle conajmniej dwa razy tele niż na tabliczce znamionowej, obroty nie zmieniają się w przybliżeniu, obroty zmieniają się dokładnie o 1/6 przy obniżeniu częstotliwości sieci z 60 do 50Hz, obroty silnika indukcujnego zależą liniowo a nie w przybliżeniu od liczby par biegunów i częstotliwości napięcia. Przy obniżeniu f podnosi się cosφ silnika i w znacznej części kompensuje zmianę momentu. Poza tym silniki bardzo często są sterowane częstotliwościowo (falowniki) i żadna krzywda się im nie dzieje. Reasumując silnik 60Hz po podłączeniu do sieci 50Hz będzie kręcił się wolniej o 1/6 a pozostałe osiągi nie stracą więcej niż kilka %, oczywiście przy zachowaniu znamionowego napięcia zasilania.

Helpful message? + -

Back to top
   
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 07 May 2003
Posts: 1443
Location: Bełchatów

Post#16 22 Feb 2009 16:44   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Zgadzam się z poprzednikiem, występują co prawda pewne zmiany o których wspomniał krzychol66 ale dla przeciętnego użytkownika taka zmiana jest nie istotna (podobnie jak zmiana napięcia z 220 na 230V). Chociażby z tego względu że silniki zazwyczaj nie pracują na 100% swojej mocy znamionowej (silnik zawsze dobiera się nieco większy).
Zresztą wielu producentów podaje na tabliczce parametry znamionowe jakie osiąga ich silnik zarówno przy 50 i 60Hz.

Helpful message? + -

Back to top
   
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Oct 2004
Posts: 612
Location: -

Post#17 22 Feb 2009 21:18   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


SzymonHK wrote:

Dość dziwna teoria, mechanicznie silniki mogą wytrzymać zwykle conajmniej dwa razy tele niż na tabliczce znamionowej,
O to należałoby grzecznie zapytać producenta... jeden silnik wytrzyma, a drugi nie...
zazwyczaj nie ma problemów z "podgonieniem" silnika do częstotliwości 85Hz, nie jest to jednak reguła, którą można ślepo stosować do wszystkich silników...
Quote:

obroty nie zmieniają się w przybliżeniu, obroty zmieniają się dokładnie o 1/6 przy obniżeniu częstotliwości sieci z 60 do 50Hz, obroty silnika indukcujnego zależą liniowo a nie w przybliżeniu od liczby par biegunów i częstotliwości napięcia.
Półprawda.
Obroty synchroniczne silnika indukcyjnego rzeczywiście zależą liniowo, a nie w przybliżeniu od liczby par biegunów i częstotliwości.
Obroty rzeczywiste przy danym obciążeniu zależą dodatkowo od charakterystyki mechanicznej silnika, która z kolei jest zależna od większej ilości czynników. Np. od wartości napięcia zasilającego.
Quote:

Poza tym silniki bardzo często są sterowane częstotliwościowo (falowniki) i żadna krzywda się im nie dzieje.
Warto by jednak było wiedzieć, że falownik steruje nie tylko częstotliwością, ale również amplitudą napięcia zasilającego silnik. Najprostsze falowniki dopasowują napięcie do częstotliwości zgodnie z zależnością U/f=const. Bardziej zaawansowane dopasowują napięcie dokładnie do pomierzonej uprzednio charakterystyki silnika oraz do chwilowego obciążenia.
Brak dopasowania U/f spowodowałby natychmiastowe nasycenie blach silnika i spalenie uzwojeń przy niskich częstotliwościach.
Quote:

Reasumując silnik 60Hz po podłączeniu do sieci 50Hz będzie kręcił się wolniej o 1/6 a pozostałe osiągi nie stracą więcej niż kilka %, oczywiście przy zachowaniu znamionowego napięcia zasilania.

No, cóż, jeżeli dla Szanownego Kolegi 1/6 to kilka %, to ja nie mam więcej pytań...
uczulam jednak na U/f=const. i zjawisko nasycenia blach...

Helpful message? + -

Back to top
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 694
Location: Grudziadz

Post#18 22 Feb 2009 22:13   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Jest jeden problem, mały problem, otórz jezeli podłaczysz jakieś urzadzenie z dopasowanymsilnikiem na 50 Hz pod sieć 60 Hz to oczywiście bedą wieksze opory mechaniczne i silnik pracujacy na wyzszych obrotach w skrajnych wypadkach moze niewyrobić Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
SzymonHK
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 350
Location: Grójec

Post#19 22 Feb 2009 22:16   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


Quote:
Obroty synchroniczne silnika indukcyjnego rzeczywiście zależą liniowo, a nie w przybliżeniu od liczby par biegunów i częstotliwości.
Obroty rzeczywiste przy danym obciążeniu zależą dodatkowo od charakterystyki mechanicznej silnika, która z kolei jest zależna od większej ilości czynników. Np. od wartości napięcia zasilającego.

Silnik synchroniczny musi pracować z prędkością synchroniczną w granicach dopuszczalnego uślizgu, inaczej nie jest już synchroniczny i koniec pracy.
Quote:
O to należałoby grzecznie zapytać producenta... jeden silnik wytrzyma, a drugi nie...

Żaden silnik o prędkości do 3000 obr/min nie ma współczynnika bezpieczeństwa mniejszego od 2.
Quote:
Brak dopasowania U/f spowodowałby natychmiastowe nasycenie blach silnika i spalenie uzwojeń przy niskich częstotliwościach.

Nie mówimy o zmianie częstotliwości z 60 do 2 Hz tylko do 50Hz. Nie wszystkie falowniki traktują U/f jako niezmienny parametr.
Quote:
No, cóż, jeżeli dla Szanownego Kolegi 1/6 to kilka %, to ja nie mam więcej pytań...

Napisałem, że prędkość zmieni się o 1/6, pozostełe parametry typu moc i moment zmienią się znacznie mniej, ponieważ przy zmianie f zmienia się cosφ, przy zmianie z 60 na 50Hz na korzyść parametrów silnika, z tego też trzeba sobie zdawać sprawę.

A co do przemagnesowania blach to jednak silnik musiałby mieć bardzo wyśrubowane parametry kW/dm3 żeby to był problem.
I dla silnika jednofazowego przy zmianie z 60 na 50Hz może zaistnieć potrzeba zwiększenia pojemności kondesatora fazy rozruchowej.

Reasumując, warto wiedzeć, że przy zmianie częstotliwości zasilania typu 60/50Hz, mogą pojawić się problemy, a każdy przypadek warto przeanalizować indywidualnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
marchello
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Jun 2003
Posts: 221
Location: Rzeszów

Post#20 28 Dec 2009 17:42   

Re: silnik 60Hz a sieć 50Hz


mam silnik 4kW pracujący przy pompie do podsysu, tabliczka znamionowa sygeruje połączenie w trójkąt i częstotliwość pracy 60Hz.Po podłączeniu do sieci wywala bezpieczniki 25A, po podłączeniu w gwiazdę pracuje ale się grzeje bardzo.Rozruch z gwiazdy i przełączenie w trójkąt również wywala korki.Inny silnik do podysu podobnej konstrukcji ale na tabliczce pisze 50Hz działa bez problemu w połączeniu w trójkąt.Czyżby wynikało to z nieodpowiedniej częstotliwości sieci?

Helpful message? + -

Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#21 28 Dec 2009 20:02   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Moze przewody sa zamienione w czasie przelanczania gwizda-trojkat i nastepuje zmiana obrotow. Nalezy sprawdzic czy opornosc uzwojen jest jednakowa i czy nie ma przebicia. Silnik musi byc dostosowany do zmiany polaczenia gwiazda-trojkat. Cewki sa nawijane na inne napiecia. Najlepiej zrob zdjecie tabliczki znamionowej z silnika. Kazdy silnik bedzie pracowal po zmianie z czestotliwosci 60 na 50Hz. Jedynie zmniejszy sie predkosc i czesciowo moc silnika.

Helpful message? + -

Back to top
   
marchello
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Jun 2003
Posts: 221
Location: Rzeszów

Post#22 28 Dec 2009 20:25   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


na tabliczce pisze 220V nie wiem czy to ma znaczenie.Podłączaliśmy dziś ten silnik bez obciążenia i też wywala bezpieczniki.Powinien startować przy połączeniu w trójkąt bez problemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 07 May 2003
Posts: 1443
Location: Bełchatów

Post#23 28 Dec 2009 20:50   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


To może podaj wszystkie dane z tabliczki, nie będziemy musieli zgadywać co jest nie tak. Bo teraz wychodzi na to że w trójkącie przy 400V raczej pracować nie powinien.

Helpful message? + -

Back to top
   
marchello
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Jun 2003
Posts: 221
Location: Rzeszów

Post#24 28 Dec 2009 20:59   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


ok to jutro podeśle foto albo spisze dane z tabliczki,postaram sie podeslac tabliczkę koło 9 rano, byłbym wdzięczny za szybką odpowiedz.A czy to 220V sugeruje ze to jest silnik na rynek amerykański 120V 60Hz?

Helpful message? + -

Back to top
   
zbychu80
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 25 Dec 2009
Posts: 213

Post#25 28 Dec 2009 21:11   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Witam
Jeżeli na tabliczce widnieje coś takiego:
220/400 D/Y - to taki silnik kategorycznie nie może pracować w trójkącie, podłączony do sieci. W sieci panuje ok. 400V między fazowo i dlatego silnik musi być połączony w gwiazdę. Jeżeli silnik przegrzewa się w gwieździe tzn. że jest po prostu przeciążony i wymaga wymiany na większy, lub zredukowanie obciążenia.

Tak czy inaczej wrzuć foto tabliczki i wszystko się okaże.

Helpful message? + -

Back to top
   
marchello
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Jun 2003
Posts: 221
Location: Rzeszów

Post#26 28 Dec 2009 21:15   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Na tabliczce jest pole CONECTED Δ , tabliczka wskazuje jednoznacznie że silnik ma pracować w trójkącie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Dec 2009 21:15   





Back to top
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2617

Post#27 28 Dec 2009 22:36   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


marchello wrote:
Na tabliczce jest pole CONECTED Δ , tabliczka wskazuje jednoznacznie że silnik ma pracować w trójkącie


I zdaje się, że "220V" też tam pisało, a takiej sieci u nas nie ma (3x220V międzyfazowe).

Helpful message? + -

Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#28 28 Dec 2009 22:52   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


W amerykanskiej sieci trojfazowej jest 208V, czasami 220V miedzy fazami, a miedzy fazami, a neutralnym 120V. Dlatego ten silnik nie nadaje sie do podlaczenia do polskiej instalacji, bez uzycia transformatora, lub autotransformatora trojfazowego. Silniki najczesciej w ameryce laczy sie w trojkat i rzadko stosuje sie przelaczniki gwiazda-trojkat.

Helpful message? + -

Back to top
   
marchello
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Jun 2003
Posts: 221
Location: Rzeszów

Post#29 29 Dec 2009 08:17   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Oto tabliczka znamionowa
Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz
Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz
Prędkość 1720 obr/min
napięcie 220 V
prąd 15 A
conection Δ
moc 4 kW

Helpful message? + -

Back to top
   
e2rd.o
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 139

Post#30 29 Dec 2009 09:06   

Re: Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz


Ten silnik w naszej sieci 400V nie będzie pracował. Można go podłączyć przez falownik lub przezwoić na odpowiednie napięcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie silnika 60Hz do sieci 50Hz
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Podłączenie silnika 3 fazowego 50Hz do sieci 60Hz (6)
Jak zrobic z 60Hz 50Hz ? (8)
zmiana czestotliwosci z 50Hz na 60Hz (7)
Jak uruchomic sprzet 50hz na 60hz? (1)
230/400V DC 50Hz a 254/440V DC 60Hz (2)
Inwenter-falownik 230V 50HZ/120V 60HZ (5)
Podłączenie silnika prądu stałego 1,5 kW 1450 obr/min 230V 50Hz (4)
Silnik 400V 50Hz a zasilanie 480V 60hz sieć przemysłowa USA (9)
Jak z 230V 50Hz, zrobić 230V 60Hz ? (35)
Zmiana 230V 60Hz na 230V 50Hz (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl topic RSS feed