| Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon |
| Author |
sander Poziom 15

|
22 Feb 2009 21:30 Zużycie pamięci RAM - menedżer zadań Windows ?? |
|
|
|
Witam kolegów
Proszę o informację w jaki sposób mogę sprawdzić aktualne zużycie pamięci RAM ? Chodzi mi dokładnie o uzyskanie informacji czy ma sens w moim przypadku zainstalowanie dodatkowej pamięci, sprawdzałem w menedżerze zadań ale nie za bardzo wiem jak to zinterpretować, poza tym pewnie są jakieś lepsze sposoby.
I drugie pytanie proszę o potwierdzenie że dobrze rozumuję - jeśli pamięć będzie zużywana powiedzmy w 80% podczas normalnej pracy to jej zwiększenie w żaden sposób nie wpłynie na zwiększenie szybkości działania komputera (czy może się mylę)??
Z góry dziękuję
|
|
| Back to top |
|
 |
etezet Poziom 19

|
22 Feb 2009 21:40 Re: Zużycie pamięci RAM - menadżer zadań Windows ?? |
|
|
|
1. Przydatny do tych celów jest program Everest.
2. Wiadome, im więcej pamięci, tym komputer szybciej/lepiej pracuje.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2009 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pidar Poziom 23

|
23 Feb 2009 00:01 Re: Zużycie pamięci RAM - menedżer zadań Windows ?? |
|
|
|
Polecam Autostart and Process Viewer. Pomoże ci on określić pamięciożerne procesy - niepotrzebne zawsze można wyłączyć.
Glary Utilities ma też opcję polepszającą działanie RAMu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Feb 2009 00:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bullseye Poziom 21

|
23 Feb 2009 17:34 Re: Zużycie pamięci RAM - menadżer zadań Windows ?? |
|
|
|
| etezet wrote: |
| 2. Wiadome, im więcej pamięci, tym komputer szybciej/lepiej pracuje. |
Brednie, wiecej ramu jest rownoznaczne z mozliwoscia odpalenia wiekszej liczby aplikacji czy tez zakladek w Firefoxie. Do szybkosci ilosc pamieci nie ma zadnego znaczenia, chyba ze pamieci jest mniej niz potrzeba.
Jezeli masz maksymalne zuzycie 80% to nie warto dokladac chyba ze w przyszlosci masz zamiar urruchamiac naraz wiecej aplikacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Feb 2009 17:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
23 Feb 2009 17:45 Re: Zużycie pamięci RAM - menedżer zadań Windows ?? |
|
|
|
1. Wystarczy spojrzeć - żeby się w zakładki wydajnościowe nie wgłębiać - na "dolny margines" managera zadań: pamięć zadeklarowana - pierwsza wartość używanego RAM-u dotyczy.
2. Może brednia, a może nie - zależy ile tej pamięci jest teraz, a w konsekwencji, ile z niej stanowi te 20% wolnej.
Klasyczny przykład - defragmentacja i zajmowanie swapa w większym bądź mniejszym stopniu, a w konsekwencji jednak szybsze lub wolniejsze działanie komputera w trakcie tej operacji (wiem, że to uproszczenie, ale jednak nie z tych do pominięcia a priori).
|
|
| Back to top |
|
 |
sander Poziom 15

|
23 Feb 2009 18:51 Re: Zużycie pamięci RAM - menadżer zadań Windows ?? |
|
|
|
| etezet wrote: |
1. Przydatny do tych celów jest program Everest.
2. Wiadome, im więcej pamięci, tym komputer szybciej/lepiej pracuje. |
Tzn. która opcja konkretnie w Everescie?
A co do tego drugiego to sie nie zgodzę bo czy podczas pisania w notepadzie ma wpływ na szybkość to czy mam 1 czy 4 GB ramu??
| pidar wrote: |
Polecam Autostart and Process Viewer. Pomoże ci on określić pamięciożerne procesy - niepotrzebne zawsze można wyłączyć.
Glary Utilities ma też opcję polepszającą działanie RAMu. |
Procesów raczej bym nie chciał wyłączać, raczej wolałbym dokupić pamięć tylko chcę się dowiedzieć czy dokładka cokolwiek mi da...
Co do cudownych programów to jakoś im nie ufam...
| Bullseye wrote: |
Jezeli masz maksymalne zuzycie 80% to nie warto dokladac chyba ze w przyszlosci masz zamiar urruchamiac naraz wiecej aplikacji.
|
I własnie o to mi się rozchodzi :) Jak sprawdzić jakie mam zużycie??
| Pierdoła z Gądek wrote: |
1. Wystarczy spojrzeć - żeby się w zakładki wydajnościowe nie wgłębiać - na "dolny margines" managera zadań: pamięć zadeklarowana - pierwsza wartość używanego RAM-u dotyczy.
2. Może brednia, a może nie - zależy ile tej pamięci jest teraz, a w konsekwencji, ile z niej stanowi te 20% wolnej.
Klasyczny przykład - defragmentacja i zajmowanie swapa w większym bądź mniejszym stopniu, a w konsekwencji jednak szybsze lub wolniejsze działanie komputera w trakcie tej operacji (wiem, że to uproszczenie, ale jednak nie z tych do pominięcia a priori).
|
Nie rozumiem jak mam sprawdzić w tym menadżerze...
Może podam moje wartości i kolega mi to wytłumaczy:
Pamięć fizyczna:
Razem: 1047792
Dostępne: 418xxx
Bufor systemu: 482xxx
Pamięc zadeklarowana:
Razem: 515xxx
Limit: 1732216
Szczyt: 644220
X oznaczyłem zmieniające sie na bieżaco wartości.
Co do defragmentacji to...yy ... wogóle jej nie przeprowadzam (nigdy).
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 20932 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
23 Feb 2009 18:57 Re: Zużycie pamięci RAM - menedżer zadań Windows ?? |
|
|
|
Pozycja - Dostępne: 418xxx pokazuje ilość wolnej w tym momencie pamięci RAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
sander Poziom 15

|
23 Feb 2009 19:18 Re: Zużycie pamięci RAM - menedżer zadań Windows ?? |
|
|
|
| tronic1 wrote: |
| Pozycja - Dostępne: 418xxx pokazuje ilość wolnej w tym momencie pamięci RAM. |
Czyli mam rozumieć że dołożenie pamięci jest bezcelowe i w żaden sposób nie wpłynie na działanie mojego sprzętu (przy takim samym korzystaniu jak obecnie) skoro i tak 400MB leży odłogiem??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Feb 2009 19:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 20932 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
23 Feb 2009 19:26 Re: Zużycie pamięci RAM - menedżer zadań Windows ?? |
|
|
|
To zależy od tego jakie zasobożerne aplikacje uruchamiasz. Ustaw "na sztywno" plik wymiany na 1GB i obserwuj jak zmienia się ilość wolnej pamięci. Tak nawiasem to trochę dużo masz zajętej pamięci, przyjrzyj się programom czy procesom uruchamianymi przy starcie systemu czy wszystkie są potrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |