Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.
Author
Message
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 23 Feb 2009 01:01   

Napęd do bramy garażowej


Witam,

Chce zamontować napęd do bramy garażowej ale mam tylko 2cm prześwitu między bramą a sufitem.

Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Kuć nie moge bo jest niski strop.

Myślałem o założeniu napędu na wałek łączący spręzyny, albo kupić wyciągarke i podczepić pod brame.

Napęd na wałek kosztuje ok 2,500zl wiec drogo.
Wyciągarka tak tylko jak ją założyć i przerobić 230V na 12V.

Bardzo proszęo pomoc,
Pozdrawiam Łukasz

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Feb 2009 01:01   





Back to top
   
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Feb 2008
Posts: 175
Location: Łódź

Post#2 23 Feb 2009 07:52   

Re: Napęd do bramy garażowej


witam

to jest brama sekcyjna ?

napęd z trakiem łańcuchowym nie zmieści się.
Pozostaje naped boczny lub obniżenie nadproża i wymiana bramy Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#3 Post from the author of the topic 23 Feb 2009 17:49   

Re: Napęd do bramy garażowej


TO jest brama segmentow.
Prowadnica z łańcuchem odpada bo sie nie zmiesci.
Zastanawialem sie nad wyciagarka samochodowa (12V) z hamulcem ale nie wiem jak ja zasilic z 230V i sterowac. A wciagala by normalnie po przez linke.

Helpful message? + -

Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#4 23 Feb 2009 17:54   

Re: Napęd do bramy garażowej


Widziałem kiedyś automat do bramy segmentowej gdzie silnik z wózkiem był zamontowany na bocznej prowadnicy poziomej i jeździł do przodu i do tyłu zajmując tym samym mało miejsca. Jak sobie przypomnę co to było to napiszę.

Takie cosik: http://www.novoferm.pl/web/showImage.php?image_path=mediadatabase/1386.jpg ale to jest brama zintegrowana z napędem firmy Siebau. Nie wiem, może da się dopasować coś takiego u Ciebie? Jakiej firmy masz bramę i ile ma lat? Zapewne ma też sprężyny z tyłu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#5 Post from the author of the topic 23 Feb 2009 18:00   

Re: Napęd do bramy garażowej


Ale zamocowanie go na boku jest zlym rozwiazaniem bo brama bedzie sie krzywo podnosila przez co bedzie trudniej ja otworzyc.
Powiedzcie mi jak zasilic wyciagarke 12V z sieci a sterowanie moze na przekaznikach sie zrobi albo cos jeszcze pomysli.

Helpful message? + -

Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#6 23 Feb 2009 18:04   

Re: Napęd do bramy garażowej


Transformator 230/12V + mostek Graetza i masz +12V. Tylko jakiś mocniejszy ten transformator z dużym prądem na wyjściu. Nie znam parametrów tej wyciągarki.

Zaraz wymotam jakiś mały prowizoryczny schemacik

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#7 Post from the author of the topic 23 Feb 2009 23:05   

Re: Napęd do bramy garażowej


To moze kupie wyciagarke na 230V tylko nie wiem czy ma zasilanie wew 12V zeby moc nia sterowac.

Dodatkowe pytanie. Majac predkosc obrotowa walka jak obliczyc jakiej wielkosci potrzebuje zebatki aby aby brama nie dzialala jak rollercoaster ;D
Pozdrawiam Łukasz

Helpful message? + -

Back to top
   
Woytex
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 17 Jun 2004
Posts: 7

Post#8 31 Mar 2009 12:44   

Re: Napęd do bramy garażowej


Wpadłem na genialny Smile pomysł tylko nie wiem czy to się uda a mianowicie spróbuj odsunąć napęd wgłąb garażu o odległość na jaką otwiera sie brama garażowa, następnie przedłuż pręt napędu o odpowiednią długość i podczep do bramy garażowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
pmirkowicz
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 07 May 2006
Posts: 222
Location: Ciechanowiec / Warszawa

Post#9 31 Mar 2009 19:20   

Re: Napęd do bramy garażowej


Dokładnie tak nalezy zrobić, o ile garaż ma odpowiednią głębokość!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#10 Post from the author of the topic 31 Mar 2009 23:07   

Re: Napęd do bramy garażowej


Witam,
Ja mam gleboka brame ale to i tak nic nei da bo sie prowadnica nei zmiesci.

O to Wam chodzilo?:

Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Ja nie moge zainstalowac takeigo silnika, gdyz jak wspominalem nie ma miejsca na prowadnice.

Dlatego myslalem o czyms takim:

Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Pozdrawiam Łukasz

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Mar 2009 23:07   





Back to top
   
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Feb 2008
Posts: 175
Location: Łódź

Post#11 01 Apr 2009 08:08   

Re: Napęd do bramy garażowej


WITAM

naped przesuwny przykręcić do sufitu zamienić koło zębate zastosować łańcuch .Kombinacje z krańcówkami ewentualnie napęd z ekonderem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Apr 2009 08:08   





Back to top
   
Woytex
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 17 Jun 2004
Posts: 7

Post#12 01 Apr 2009 08:46   

Re: Napęd do bramy garażowej


Pozwoliłem sobie zmodyfikować Twój schemat wg. mojej genialnej koncepcji. Sorki za jakość ale nie jestem grafikiem.
Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Helpful message? + -

Back to top
   
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Feb 2008
Posts: 175
Location: Łódź

Post#13 01 Apr 2009 11:42   

Re: Napęd do bramy garażowej


WITAM

może być problem z otwieraniem i przy takiej dlugości ramienia można uszkodzic wózek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Woytex
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 17 Jun 2004
Posts: 7

Post#14 01 Apr 2009 12:46   

Re: Napęd do bramy garażowej


Napewno musiałby być to jakiś kształtownik odpowiednio wyprofilowany do konstrukcji danych drzwi. Można jeszcze dodać na początku listwy jakieś prowadzenie typu widełki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#15 Post from the author of the topic 01 Apr 2009 18:46   

Re: Napęd do bramy garażowej


Woytex ja tez nie jestem grafikiem, ale bardzo lubie PAINT'a ;P
Zgadzam sie z Elektrobram ze tak dlugi ksztaltownik moze miec za duze naprezenia i przy dluzszej explatacji napewno ulegnie zmeczeniu.

Nie wiem panowie co zrobic. Ja bym caly czas pozostal przy wyciagarce ale jak tym sterowac. A ja kzabraknie pradu to jak zrobic przesowanie reczne?
Pozdrawiam Łukasz

Helpful message? + -

Back to top
   
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 May 2007
Posts: 320
Location: Częstochowa

Post#16 01 Apr 2009 21:56   

Re: Napęd do bramy garażowej


A nie można zastosować zębatki na wale od sprężyn + łańcuch i docelowy silnik czy jakikolwiek napęd? Jednakże w tego typu rozwiązaniu musiałbyś mieć odboje na końcach prowadnic (takie sprężyny), które przy zamykaniu bramy z pełnego otwarcia spychałyby ją w dół przez pewien moment. A to dlatego żeby się linki nie rozwinęły jak zacznie się kręcić wał a brama będzie "leżeć" w poziomie w pełni otwarta.

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#17 Post from the author of the topic 06 Apr 2009 23:51   

Re: Napęd do bramy garażowej


Masz racje Marteen_G
NIE wiem co z tym robic. Za duzo komplikacji. NIe ma dla mnie dobrego rozwiazania. Ale moze jednak ma ktos jeszczze jakis pomysl!!!

Helpful message? + -

Back to top
   
snopek4
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Feb 2007
Posts: 261
Location: Radom

Post#18 21 Apr 2009 23:15   

Re: Napęd do bramy garażowej


Napędy firmy Hormann, Promatik lub Supramatik, z tego co się orientuje to im wystarczy 2 cm prześwitu.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Apr 2009 23:15   





Back to top
   
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Feb 2008
Posts: 175
Location: Łódź

Post#19 22 Apr 2009 08:21   

Re: Napęd do bramy garażowej


witam

e chyba nie szyna ma gr ok 3-5 cm no i plus jakaś tolerancja

Helpful message? + -

Back to top
   
arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 28 Dec 2002
Posts: 485
Location: Warszawa

Post#20 22 Apr 2009 15:22   

Re: Napęd do bramy garażowej


Pomysł z linką jest chyba wart realizacji. Mechanizm można wówczas odsunąć wgłąb pomieszczenia i ulokować dogodnie. Zadbać należy tylko o własciwe prowadzenie linki.

Helpful message? + -

Back to top
   
snopek4
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Feb 2007
Posts: 261
Location: Radom

Post#21 22 Apr 2009 18:52   

Re: Napęd do bramy garażowej


Sprawdziłem min 30 mm
Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Z doświadczenia wiem że wystarczy 25mm a 5 mm da się uzyskać wkuwając szynę napędu w tynk.

Helpful message? + -

Back to top
   
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 20 Jun 2006
Posts: 146
Location: Warszawa

Post#22 Post from the author of the topic 14 May 2009 03:24   

Re: Napęd do bramy garażowej


Racja ale jesze 3 cm musisz miec przestrzeni dla ramienia bo zamocowanie jest pod katem.
Problem dalej pozostaje nie rozwiązany Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
snopek4
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Feb 2007
Posts: 261
Location: Radom

Post#23 14 May 2009 06:23   

Re: Napęd do bramy garażowej


Jedyną przeszkodą może być sprężyna, a 3 cm pomiędzy płytą bramy a sufitem powinno wystarczyć. Przy najbliższej okazji zrobię fotkę na montarzu i wkleję.
PS. A może zaprosić firmę, która by dobrała napęd? Zazwyczaj oględziny są za darmo a na miejscu łatwiej coś doradzić

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.
Page 1 of 1
Similar topics
Napęd bramy garażowej faust (2)
Napęd bramy garażowej EcoStar (19)
Napęd bramy garażowej S600-II (3)
Mini napęd bramy garażowej (2)
Napęd do bramy garażowej uchylnej (1)
gta 2000s napęd bramy garażowej (2)
Napęd bramy garażowej Beninca KEN (2)
Napęd bramy garażowej wisniowski ES1_B (14)
napęd bramy garażowej, producent i podłączenie (2)
VDE 0700 napęd do bramy garażowej (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl topic RSS feed