Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów ->Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#1 23 Lut 2009 01:01  Autor tematu   

Napęd do bramy garażowej


Witam,

Chce zamontować napęd do bramy garażowej ale mam tylko 2cm prześwitu między bramą a sufitem.

Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Kuć nie moge bo jest niski strop.

Myślałem o założeniu napędu na wałek łączący spręzyny, albo kupić wyciągarke i podczepić pod brame.

Napęd na wałek kosztuje ok 2,500zl wiec drogo.
Wyciągarka tak tylko jak ją założyć i przerobić 230V na 12V.

Bardzo proszęo pomoc,
Pozdrawiam Łukasz


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 175
Pomógł: 14
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Post#2 23 Lut 2009 07:52    

Re: Napęd do bramy garażowej


witam

to jest brama sekcyjna ?

napęd z trakiem łańcuchowym nie zmieści się.
Pozostaje naped boczny lub obniżenie nadproża i wymiana bramy :cry:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#3 23 Lut 2009 17:49  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


TO jest brama segmentow.
Prowadnica z łańcuchem odpada bo sie nie zmiesci.
Zastanawialem sie nad wyciagarka samochodowa (12V) z hamulcem ale nie wiem jak ja zasilic z 230V i sterowac. A wciagala by normalnie po przez linke.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 320
Pomógł: 44
Ocena postów: 5
Marteen_G
Poziom 16
Post#4 23 Lut 2009 17:54    

Re: Napęd do bramy garażowej


Widziałem kiedyś automat do bramy segmentowej gdzie silnik z wózkiem był zamontowany na bocznej prowadnicy poziomej i jeździł do przodu i do tyłu zajmując tym samym mało miejsca. Jak sobie przypomnę co to było to napiszę.

Takie cosik: http://www.novoferm.pl/web/showImage.php?image_path=mediadatabase/1386.jpg ale to jest brama zintegrowana z napędem firmy Siebau. Nie wiem, może da się dopasować coś takiego u Ciebie? Jakiej firmy masz bramę i ile ma lat? Zapewne ma też sprężyny z tyłu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#5 23 Lut 2009 18:00  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


Ale zamocowanie go na boku jest zlym rozwiazaniem bo brama bedzie sie krzywo podnosila przez co bedzie trudniej ja otworzyc.
Powiedzcie mi jak zasilic wyciagarke 12V z sieci a sterowanie moze na przekaznikach sie zrobi albo cos jeszcze pomysli.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 320
Pomógł: 44
Ocena postów: 5
Marteen_G
Poziom 16
Post#6 23 Lut 2009 18:04    

Re: Napęd do bramy garażowej


Transformator 230/12V + mostek Graetza i masz +12V. Tylko jakiś mocniejszy ten transformator z dużym prądem na wyjściu. Nie znam parametrów tej wyciągarki.

Zaraz wymotam jakiś mały prowizoryczny schemacik

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#7 23 Lut 2009 23:05  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


To moze kupie wyciagarke na 230V tylko nie wiem czy ma zasilanie wew 12V zeby moc nia sterowac.

Dodatkowe pytanie. Majac predkosc obrotowa walka jak obliczyc jakiej wielkosci potrzebuje zebatki aby aby brama nie dzialala jak rollercoaster ;D
Pozdrawiam Łukasz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Woytex
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 17 Cze 2004
Posty: 7
Woytex
Poziom 3
Post#8 31 Mar 2009 12:44    

Re: Napęd do bramy garażowej


Wpadłem na genialny :) pomysł tylko nie wiem czy to się uda a mianowicie spróbuj odsunąć napęd wgłąb garażu o odległość na jaką otwiera sie brama garażowa, następnie przedłuż pręt napędu o odpowiednią długość i podczep do bramy garażowej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pmirkowicz
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Ciechanowiec / Warszawa
Dołączył: 07 Maj 2006
Posty: 222
Pomógł: 21
Ocena postów: 17
pmirkowicz
Poziom 15
Post#9 31 Mar 2009 19:20    

Re: Napęd do bramy garażowej


Dokładnie tak nalezy zrobić, o ile garaż ma odpowiednią głębokość!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#10 31 Mar 2009 23:07  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


Witam,
Ja mam gleboka brame ale to i tak nic nei da bo sie prowadnica nei zmiesci.

O to Wam chodzilo?:

Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Ja nie moge zainstalowac takeigo silnika, gdyz jak wspominalem nie ma miejsca na prowadnice.

Dlatego myslalem o czyms takim:

Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Pozdrawiam Łukasz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 175
Pomógł: 14
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Post#11 01 Kwi 2009 08:08    

Re: Napęd do bramy garażowej


WITAM

naped przesuwny przykręcić do sufitu zamienić koło zębate zastosować łańcuch .Kombinacje z krańcówkami ewentualnie napęd z ekonderem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Woytex
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 17 Cze 2004
Posty: 7
Woytex
Poziom 3
Post#12 01 Kwi 2009 08:46    

Re: Napęd do bramy garażowej


Pozwoliłem sobie zmodyfikować Twój schemat wg. mojej genialnej koncepcji. Sorki za jakość ale nie jestem grafikiem.
Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 175
Pomógł: 14
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Post#13 01 Kwi 2009 11:42    

Re: Napęd do bramy garażowej


WITAM

może być problem z otwieraniem i przy takiej dlugości ramienia można uszkodzic wózek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Woytex
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 17 Cze 2004
Posty: 7
Woytex
Poziom 3
Post#14 01 Kwi 2009 12:46    

Re: Napęd do bramy garażowej


Napewno musiałby być to jakiś kształtownik odpowiednio wyprofilowany do konstrukcji danych drzwi. Można jeszcze dodać na początku listwy jakieś prowadzenie typu widełki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#15 01 Kwi 2009 18:46  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


Woytex ja tez nie jestem grafikiem, ale bardzo lubie PAINT'a ;P
Zgadzam sie z Elektrobram ze tak dlugi ksztaltownik moze miec za duze naprezenia i przy dluzszej explatacji napewno ulegnie zmeczeniu.

Nie wiem panowie co zrobic. Ja bym caly czas pozostal przy wyciagarce ale jak tym sterowac. A ja kzabraknie pradu to jak zrobic przesowanie reczne?
Pozdrawiam Łukasz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Marteen_G
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 320
Pomógł: 44
Ocena postów: 5
Marteen_G
Poziom 16
Post#16 01 Kwi 2009 21:56    

Re: Napęd do bramy garażowej


A nie można zastosować zębatki na wale od sprężyn + łańcuch i docelowy silnik czy jakikolwiek napęd? Jednakże w tego typu rozwiązaniu musiałbyś mieć odboje na końcach prowadnic (takie sprężyny), które przy zamykaniu bramy z pełnego otwarcia spychałyby ją w dół przez pewien moment. A to dlatego żeby się linki nie rozwinęły jak zacznie się kręcić wał a brama będzie "leżeć" w poziomie w pełni otwarta.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#17 06 Kwi 2009 23:51  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


Masz racje Marteen_G
NIE wiem co z tym robic. Za duzo komplikacji. NIe ma dla mnie dobrego rozwiazania. Ale moze jednak ma ktos jeszczze jakis pomysl!!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
snopek4
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Radom
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 261
Pomógł: 36
Ocena postów: 23
snopek4
Poziom 15
Post#18 21 Kwi 2009 23:15    

Re: Napęd do bramy garażowej


Napędy firmy Hormann, Promatik lub Supramatik, z tego co się orientuje to im wystarczy 2 cm prześwitu.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 175
Pomógł: 14
ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
Poziom 14
Post#19 22 Kwi 2009 08:21    

Re: Napęd do bramy garażowej


witam

e chyba nie szyna ma gr ok 3-5 cm no i plus jakaś tolerancja

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Warszawa
Dołączył: 28 Gru 2002
Posty: 489
Pomógł: 51
arkady_pl
Poziom 18
Post#20 22 Kwi 2009 15:22    

Re: Napęd do bramy garażowej


Pomysł z linką jest chyba wart realizacji. Mechanizm można wówczas odsunąć wgłąb pomieszczenia i ulokować dogodnie. Zadbać należy tylko o własciwe prowadzenie linki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
snopek4
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Radom
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 261
Pomógł: 36
Ocena postów: 23
snopek4
Poziom 15
Post#21 22 Kwi 2009 18:52    

Re: Napęd do bramy garażowej


Sprawdziłem min 30 mm
Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.

Z doświadczenia wiem że wystarczy 25mm a 5 mm da się uzyskać wkuwając szynę napędu w tynk.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Misiak-007
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 146
Ocena postów: 1
Misiak-007
Poziom 13
Post#22 14 Maj 2009 03:24  Autor tematu   

Re: Napęd do bramy garażowej


Racja ale jesze 3 cm musisz miec przestrzeni dla ramienia bo zamocowanie jest pod katem.
Problem dalej pozostaje nie rozwiązany ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
snopek4
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Radom
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 261
Pomógł: 36
Ocena postów: 23
snopek4
Poziom 15
Post#23 14 Maj 2009 06:23    

Re: Napęd do bramy garażowej


Jedyną przeszkodą może być sprężyna, a 3 cm pomiędzy płytą bramy a sufitem powinno wystarczyć. Przy najbliższej okazji zrobię fotkę na montarzu i wkleję.
PS. A może zaprosić firmę, która by dobrała napęd? Zazwyczaj oględziny są za darmo a na miejscu łatwiej coś doradzić

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów -> Napęd do bramy garażowej. 2 cm prześwitu pomiędzy bramą, a sufitem.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Napęd bramy garażowej faust (2)
Napęd bramy garażowej EcoStar (19)
Napęd bramy garażowej S600-II (3)
Mini napęd bramy garażowej (2)
Napęd do bramy garażowej uchylnej (1)
gta 2000s napęd bramy garażowej (2)
Napęd bramy garażowej Beninca KEN (2)
Napęd bramy garażowej wisniowski ES1_B (14)
napęd bramy garażowej, producent i podłączenie (2)
VDE 0700 napęd do bramy garażowej (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS