Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
630176
Usunięty





630176
Usunięty
Post#1 28 Lut 2009 00:40    

Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Witam.Chodź to nie forum o drzewach to może ktoś odpowie. W moim ogrodzie zwłaszcza przy płocie rośnie kilkadziesiąt jesionów które się same zasadziły . Niektóre ich pnie są już dosyć grube, i chciałem spytać czy ja mogę wycinać te drzewa bez pozwolenia, czy np. ma znaczenie grubość pnia. Niektóre z tych drzew sięgają już prawie kabli na słupach elektrycznych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
szmarek11
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 13

szmarek11
Poziom 5
Post#2 28 Lut 2009 01:07    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Tak grubość ma znaczenie , ale najlepiej iść do gminy dadzą papierek na ścinkę i po problemie ,w obecnej chwili jest to usługa bezpłatna ,może się zdarzyć że przyjedzie leśniczy z Twojego okręgu żeby zmierzyć obwód pnia na wysokości 1-metra tak było w Moim przypadku dodam że na papierku trzeba zaznaczyć czy to jest las ,zagajnik itd.
POZDRAWIAM

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
joy_pl
Admin grupy DIY
Admin grupy DIY


Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 3597
Miasto: Cierpice

joy_pl
Admin grupy DIY
Post#3 28 Lut 2009 02:54    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Nie wiem jak teraz, ale kiedyś, jeżeli drzewo miało nie więcej niż 30 lat to nie trzeba było pozwolenia na wycinkę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kulig.88
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 57
Miasto: Dąbie

kulig.88
Poziom 10
Post#4 28 Lut 2009 04:01    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


I podobno trzeba zasadzić nowe drzewo ale niewiem czy to prawda

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#5 28 Lut 2009 07:01    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


O ile dobrze pamiętam to do wysokości drzewa 4 metrów nie jest potrzebne żadne zezwolenie.
Drzewa owocowe bez ograniczenia.
Ale najlepiej spytaj leśnika lub kogoś z ochrony środowiska.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Electrical
Red. Komputery FAQ
Red. Komputery FAQ


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 1251
Miasto: Wielkopolska

Electrical
Red. Komputery FAQ
Post#6 28 Lut 2009 08:43    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Kiedyś z ojcem ścieliśmy drzewo a później dowiedzieliśmy się że trzeba mieć pozwolenie. Więc ojciec napisał jakieś pismo że z powodu wiatrów drzewo się złamało i żeby nie powodować zagrożenia innych mieszkańców mieszkających w pobliżu drzewo zostało ścięte. Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Christophorus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 3465
Miasto: Lubcza

Christophorus
Poziom 23
Post#7 28 Lut 2009 09:51    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Koniecznie sobie załatw pozwolenie na wycinkę tych drzew w gminie lub nadleśnictwie. W razie "donosu" kary wynoszą nawet kilka tysięcy zł. Przelicznik kary za wycinkę drzew bez zezwolenia podobno jest taki 1 cm obwodu drzewa = 100 zł. Wówczas nałożona kara może przekroczyć wartość wyciętych drzew.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Dowódca baterii
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 255
Miasto: Aniołów

Dowódca baterii
Poziom 15
Post#8 28 Lut 2009 10:05    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Jeśli drzewo nie rośnie w lesie tylko na twojej posesji to pozwolenie załatwiasz w gminie jest bezpłatne - przynajmniej w mojej. Na owocowe, jak ktoś już wcześniej napisał pozwolenia nie trzeba. Ważny jest jeszcze termin wycinki po 31 marca jest już zabroniona.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
630176
Usunięty





630176
Usunięty
Post#9 28 Lut 2009 11:40    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Zrobię tak i pójde załatwić pozwolenie.Dziękuje za odpowiedzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#10 28 Lut 2009 16:06    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Jeżeli w poblizu przebiega droga, a drzewa mieszczą się w pasie dorgowym (no powiedzmy Smile ) to pisemko do RDP i wytną.
Jeżeli sięgają kabli energetycznych to wniosek do ZE i utną.
Drzewa, nie kable, sam się tak bez własnej fizycznej ingerencji pozbyłem świerków.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dowódca baterii
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 255
Miasto: Aniołów

Dowódca baterii
Poziom 15
Post#11 28 Lut 2009 20:25    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


elektrit napisał:

Jeżeli sięgają kabli energetycznych to wniosek do ZE i utną.

Utną albo nie utną. Gościu miał podobny problem. Złożył wniosek do ZE żeby mu ścieli bo drzewa zagrażają linii energetycznej. Odpowiedzieli że nie zetną, bo coś tam, mogą jedynie zdjąć druty a on niech sobie najmie pilarza i sam zetnie. Na to Gościu że nie najmie pilarza bo nie ma pieniędzy a jak przyjdzie burza to to stare drzewo może się powalić na linię narażając ZE na duże szkody. Wtedy oni mu że linia jest ubezpieczona i mają to w d...e.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MARIUSZ R
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 916
Miasto: Ozorków

MARIUSZ R
Poziom 20
Post#12 28 Lut 2009 20:53    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


http://bip.wokiss.pl/kamieniec/bip/zalatwianie-spraw-w-urzedzie/zezwolenia-na-wycinke-drzew-i-krzewow.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pavel1001
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 1
Miasto: gdansk

Pavel1001
Poziom 1
Post#13 10 Kwi 2012 15:07    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Wycinka bez zezwolenia dotyczy drzew lub krzewów: http://www.jakwybudowac.pl/application/searchexpression?expression=wycinanie+drzew (art. 83 ust.6 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody, z późniejszymi zmianami ):
1) owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody - na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;
2) na plantacjach drzew i krzewów;
3) których wiek nie przekracza 10 lat;
4) usuwanych w związku z funkcjonowaniem ogrodów botanicznych lub zoologicznych;
5) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu z obszarów położonych między linią brzegu a wałem przeciwpowodziowym lub naturalnym wysokim brzegiem, w który wbudowano trasę wału przeciwpowodziowego, z wałów przeciwpowodziowych i terenów w odległości mniejszej niż 3 m od stopy wału;
6) które utrudniają widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniają eksploatację urządzeń kolejowych albo powodują tworzenie na torowiskach zasp śnieżnych, usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu;
7) stanowiących przeszkody lotnicze, usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu;
8) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu ze względu na potrzeby związane z utrzymaniem urządzeń melioracji wodnych szczegółowych

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
powiększenie garażu, czy potrzebne na to pozwolenie (2)
Czy trzeba mieć pozwolenie? (2)
Pozwolenie na zabijanie. (11)
Pozwolenie na broń palną (306)
cross i pozwolenie do jazdy po lesie. (3)
Radar morski - Pozwolenie na używanie, pasmo X (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS