Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
630176
Usunięty
630176
Usunięty
Post#1 28 Lut 2009 00:40    

Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Witam.Chodź to nie forum o drzewach to może ktoś odpowie. W moim ogrodzie zwłaszcza przy płocie rośnie kilkadziesiąt jesionów które się same zasadziły . Niektóre ich pnie są już dosyć grube, i chciałem spytać czy ja mogę wycinać te drzewa bez pozwolenia, czy np. ma znaczenie grubość pnia. Niektóre z tych drzew sięgają już prawie kabli na słupach elektrycznych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szmarek11
Poziom 9
Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 13
szmarek11
Poziom 9
Post#2 28 Lut 2009 01:07    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Tak grubość ma znaczenie , ale najlepiej iść do gminy dadzą papierek na ścinkę i po problemie ,w obecnej chwili jest to usługa bezpłatna ,może się zdarzyć że przyjedzie leśniczy z Twojego okręgu żeby zmierzyć obwód pnia na wysokości 1-metra tak było w Moim przypadku dodam że na papierku trzeba zaznaczyć czy to jest las ,zagajnik itd.
POZDRAWIAM

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
joy_pl
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Cierpice
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 3606
Pomógł: 170
Ocena postów: 135
joy_pl
Zasłużony dla elektroda
Post#3 28 Lut 2009 02:54    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Nie wiem jak teraz, ale kiedyś, jeżeli drzewo miało nie więcej niż 30 lat to nie trzeba było pozwolenia na wycinkę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kulig.88
Poziom 10
Miasto: Dąbie
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 57
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
kulig.88
Poziom 10
Post#4 28 Lut 2009 04:01    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


I podobno trzeba zasadzić nowe drzewo ale niewiem czy to prawda

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5478
Pomógł: 170
Ocena postów: 51
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#5 28 Lut 2009 07:01    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


O ile dobrze pamiętam to do wysokości drzewa 4 metrów nie jest potrzebne żadne zezwolenie.
Drzewa owocowe bez ograniczenia.
Ale najlepiej spytaj leśnika lub kogoś z ochrony środowiska.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Electrical
Red. Komputery FAQ
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 1251
Pomógł: 38
Ocena postów: 7
Electrical
Red. Komputery FAQ
Post#6 28 Lut 2009 08:43    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Kiedyś z ojcem ścieliśmy drzewo a później dowiedzieliśmy się że trzeba mieć pozwolenie. Więc ojciec napisał jakieś pismo że z powodu wiatrów drzewo się złamało i żeby nie powodować zagrożenia innych mieszkańców mieszkających w pobliżu drzewo zostało ścięte. ;-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Christophorus
Poziom 38
Miasto: Lubcza
Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 3868
Pomógł: 500
Ocena postów: 193
Christophorus
Poziom 38
Post#7 28 Lut 2009 09:51    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Koniecznie sobie załatw pozwolenie na wycinkę tych drzew w gminie lub nadleśnictwie. W razie "donosu" kary wynoszą nawet kilka tysięcy zł. Przelicznik kary za wycinkę drzew bez zezwolenia podobno jest taki 1 cm obwodu drzewa = 100 zł. Wówczas nałożona kara może przekroczyć wartość wyciętych drzew.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Dowódca baterii
Poziom 16
Miasto: Aniołów
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 257
Pomógł: 12
Ocena postów: 13
Dowódca baterii
Poziom 16
Post#8 28 Lut 2009 10:05    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Jeśli drzewo nie rośnie w lesie tylko na twojej posesji to pozwolenie załatwiasz w gminie jest bezpłatne - przynajmniej w mojej. Na owocowe, jak ktoś już wcześniej napisał pozwolenia nie trzeba. Ważny jest jeszcze termin wycinki po 31 marca jest już zabroniona.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
630176
Usunięty
630176
Usunięty
Post#9 28 Lut 2009 11:40    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Zrobię tak i pójde załatwić pozwolenie.Dziękuje za odpowiedzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#10 28 Lut 2009 16:06    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Jeżeli w poblizu przebiega droga, a drzewa mieszczą się w pasie dorgowym (no powiedzmy :) ) to pisemko do RDP i wytną.
Jeżeli sięgają kabli energetycznych to wniosek do ZE i utną.
Drzewa, nie kable, sam się tak bez własnej fizycznej ingerencji pozbyłem świerków.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Dowódca baterii
Poziom 16
Miasto: Aniołów
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 257
Pomógł: 12
Ocena postów: 13
Dowódca baterii
Poziom 16
Post#11 28 Lut 2009 20:25    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


elektrit napisał:

Jeżeli sięgają kabli energetycznych to wniosek do ZE i utną.

Utną albo nie utną. Gościu miał podobny problem. Złożył wniosek do ZE żeby mu ścieli bo drzewa zagrażają linii energetycznej. Odpowiedzieli że nie zetną, bo coś tam, mogą jedynie zdjąć druty a on niech sobie najmie pilarza i sam zetnie. Na to Gościu że nie najmie pilarza bo nie ma pieniędzy a jak przyjdzie burza to to stare drzewo może się powalić na linię narażając ZE na duże szkody. Wtedy oni mu że linia jest ubezpieczona i mają to w d...e.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MARIUSZ R
Poziom 27
Miasto: Ozorków
Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 973
Pomógł: 82
Ocena postów: 29
MARIUSZ R
Poziom 27
Post#12 28 Lut 2009 20:53    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


http://bip.wokiss.pl/kamieniec...a-wycinke-drzew-i-krzewow.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pavel1001
Poziom 1
Miasto: gdansk
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 1
Pavel1001
Poziom 1
Post#13 10 Kwi 2012 15:07    

Re: Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?


Wycinka bez zezwolenia dotyczy drzew lub krzewów: http://www.jakwybudowac.pl/application/searchexpression?expression=wycinanie+drzew (art. 83 ust.6 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody, z późniejszymi zmianami ):
1) owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody - na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;
2) na plantacjach drzew i krzewów;
3) których wiek nie przekracza 10 lat;
4) usuwanych w związku z funkcjonowaniem ogrodów botanicznych lub zoologicznych;
5) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu z obszarów położonych między linią brzegu a wałem przeciwpowodziowym lub naturalnym wysokim brzegiem, w który wbudowano trasę wału przeciwpowodziowego, z wałów przeciwpowodziowych i terenów w odległości mniejszej niż 3 m od stopy wału;
6) które utrudniają widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniają eksploatację urządzeń kolejowych albo powodują tworzenie na torowiskach zasp śnieżnych, usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu;
7) stanowiących przeszkody lotnicze, usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu;
8) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu ze względu na potrzeby związane z utrzymaniem urządzeń melioracji wodnych szczegółowych

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Wycinka drzew.Czy potrzebne pozwolenie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
powiększenie garażu, czy potrzebne na to pozwolenie (2)
Czy trzeba mieć pozwolenie? (2)
Pozwolenie na zabijanie. (11)
Pozwolenie na broń palną (306)
cross i pozwolenie do jazdy po lesie. (3)
Radar morski - Pozwolenie na używanie, pasmo X (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.497 seconds

elektroda.pl temat RSS