Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Netia- konfiguracja własny modem/router


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Netia- konfiguracja własny modem/router
Author
Message
nikischlicki
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Oct 2006
Posts: 90
Location: Leszno

Post#1 Post from the author of the topic 03 Mar 2009 19:02   

Netia- konfiguracja własny modem/router


Witam!
Zamówiłem sobie Netię, ale niestety otrzymałem modem usb. Mam jednak jeszcze z czasów neostrady własny modem oraz router(własne, żaden Scheiß od TP.
Sprzęt:
modem- Efficient Network Speedstram 100 aDSL modem
router- Netgear WGR 614 v5

Moje pytanie- czy zostawić konfigurację i tylko wpisać nazwę użytkownika oraz hasło od netii? czy muszę na nowo wpisywać adresy do routera i modemu?

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2009 19:02   





Back to top
   
kruszyna9227
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Aug 2008
Posts: 33
Location: Toruń

Post#2 03 Mar 2009 19:46helpful post - solution   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


ja tez mialem swoj modem dlink tylko ze ja mam tp i wpisywalem wszystko proboj kolego moze ci sie uda a na pewno nic nie popsujesz powodzenia Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
yaiba
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 362
Location: Zbąszynek

Post#3 03 Mar 2009 19:56helpful post - solution   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Parametry Netii z tego co się orientuję nie różnią się od Neostrady, bo praktycznie to jest to samo.

U klientów u których montowałem netię wystarczyło tylko zmienić login i hasło a reszta śmigała.

Helpful message? + -

Back to top
   
Martenka2
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 29 Jan 2009
Posts: 25
Location: Poranny W-F

Post#4 03 Mar 2009 20:11helpful post - solution   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Ustawienia dla netii są trochę inne , załączam ustawienia mojego routera

Netia- konfiguracja własny modem/router


Netia- konfiguracja własny modem/router

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2009 20:11helpful post - solution   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18211
Location: Kujawy

Post#5 03 Mar 2009 20:56   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Inne jest VPI/VCI, ale tylko w przypadku linii telefonicznej Netii.
Autor wątku ma na 99% linię TP, więc wystarczy tylko zmienić login i hasło.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2009 20:56   





Back to top
   
nikischlicki
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Oct 2006
Posts: 90
Location: Leszno

Post#6 Post from the author of the topic 03 Mar 2009 22:01   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Więc tak... gdy zamawiałem powiedzieli mi, że mam centralę wykupioną przez Netię od TP SA. Nie wiem czy to oznacza, że mam też linie Netii.

W każdym razie mam możliwość internetu do 4 Mb/s, na centrali TP podobno tylko 2 Mb/s są możliwe.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Jul 2007
Posts: 2033
Location: Legionowo

Post#7 03 Mar 2009 22:33helpful post - solution   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii:
VPI = 8
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoE LLC

Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A.
VPI = 0
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX

Helpful message? + -

Back to top
   
Martenka2
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 29 Jan 2009
Posts: 25
Location: Poranny W-F

Post#8 03 Mar 2009 23:49   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Proponuję proste rozwiązanie , jak kolega będzie miał podłączoną usługę , wystarczy zadzwonić do pomocy technicznej i tam gostek powie co i jak skonfigurować . Polecam też sprawdzenie prędkości łącza , bo u mnie ( wykupione 4M ) po włączeniu było mniej niż 512 . Dopiero konsultant do spraw technicznych sprawdził po moim telefonie i włączył pełną przepustowość .

Helpful message? + -

Back to top
   
alvaro99
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 19 Jan 2009
Posts: 646
Location: Brzeszcze

Post#9 04 Mar 2009 11:17   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


@zetdeel

mógłbyś podać stronę z konfiguracją dla laików do obu sieci, bo kiedyś wchodziłem na nią, ale gdzieś mi sie zapodziała....

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2009 11:17   





Back to top
   
nikischlicki
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Oct 2006
Posts: 90
Location: Leszno

Post#10 Post from the author of the topic 04 Mar 2009 17:33   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Wielkie dzięki, będę próbował jak będę miał czas.

Napiszę czy się udało
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Lewy666
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 17 Nov 2009
Posts: 1

Post#11 17 Nov 2009 22:42   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Witam
Mam pytanie odnoście switcha, posiadam switch TP-Link TL WR543G
i tez zamawiam internet z Netii, poprowadzony bede miał z linii telefonicznej ( telefon mam TP) rootek w/w ma 4 sloty z wejściem po RJ45, moje pytanie brzmi czy jezeli wcisne wtyczne z RL11 to czy bedzie to działac? ( bo niby wchodzi bez problemu) i jaki anex ma ten switch Aczy B? nie znam sie na tymza bardzo dlatego pytam.

Popraw pisownię!
[DriverMSG]

Helpful message? + -

Back to top
   
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21500
Location: Police, Alesund-Norwegia

Post#12 17 Nov 2009 23:43   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


TL WR543G nie jest switchem tylko APC Router i nie ma wbudowanego modemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Netia- konfiguracja własny modem/router
Page 1 of 1
Similar topics
Router/Modem UPC problem - Modem/Router UPC - Własny Router=Spadek prędkości (16)
Router i modem Netia. Czy mogę zmienić modem na router? (4)
Netia i własny router bezprzewodowy (1)
Modem Netia - podłączenie router\'a (3)
Modem ADSL + router pod netia 24 (4)
Router konfiguracja. Planet ADSL Modem Router ADE-4110. (3)
konfiguracja sieci router, modem router WiFi, AP, klient (2)
Neostrada Fiber 40Mb - modem Sagem Fast 3764 + własny router Netgear DGND3700 (4)
Netia i router asus - konfiguracja (33)
Modem-router Zyxel Prestige 2602HWL-67, a Netia (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl topic RSS feed