Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Netia- konfiguracja własny modem/router


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Netia- konfiguracja własny modem/router Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
nikischlicki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 90
Miasto: Leszno

nikischlicki
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 03 Mar 2009 19:02   

Netia- konfiguracja własny modem/router


Witam!
Zamówiłem sobie Netię, ale niestety otrzymałem modem usb. Mam jednak jeszcze z czasów neostrady własny modem oraz router(własne, żaden Scheiß od TP.
Sprzęt:
modem- Efficient Network Speedstram 100 aDSL modem
router- Netgear WGR 614 v5

Moje pytanie- czy zostawić konfigurację i tylko wpisać nazwę użytkownika oraz hasło od netii? czy muszę na nowo wpisywać adresy do routera i modemu?

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kruszyna9227
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 33
Miasto: Toruń

kruszyna9227
Poziom 9
Post#2 03 Mar 2009 19:46Pomocny post   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


ja tez mialem swoj modem dlink tylko ze ja mam tp i wpisywalem wszystko proboj kolego moze ci sie uda a na pewno nic nie popsujesz powodzenia Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
yaiba
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 362
Miasto: Zbąszynek

yaiba
Poziom 17
Post#3 03 Mar 2009 19:56Pomocny post   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Parametry Netii z tego co się orientuję nie różnią się od Neostrady, bo praktycznie to jest to samo.

U klientów u których montowałem netię wystarczyło tylko zmienić login i hasło a reszta śmigała.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Martenka2
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 25
Miasto: Poranny W-F

Martenka2
Poziom 8
Post#4 03 Mar 2009 20:11Pomocny post   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Ustawienia dla netii są trochę inne , załączam ustawienia mojego routera

Netia- konfiguracja własny modem/router


Netia- konfiguracja własny modem/router

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 18463
Miasto: Kujawy

mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#5 03 Mar 2009 20:56   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Inne jest VPI/VCI, ale tylko w przypadku linii telefonicznej Netii.
Autor wątku ma na 99% linię TP, więc wystarczy tylko zmienić login i hasło.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nikischlicki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 90
Miasto: Leszno

nikischlicki
Poziom 12
Post#6 Post autora tematu 03 Mar 2009 22:01   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Więc tak... gdy zamawiałem powiedzieli mi, że mam centralę wykupioną przez Netię od TP SA. Nie wiem czy to oznacza, że mam też linie Netii.

W każdym razie mam możliwość internetu do 4 Mb/s, na centrali TP podobno tylko 2 Mb/s są możliwe.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 2123
Miasto: Legionowo

zetdeel
Poziom 22
Post#7 03 Mar 2009 22:33Pomocny post   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii:
VPI = 8
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoE LLC

Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A.
VPI = 0
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Martenka2
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 25
Miasto: Poranny W-F

Martenka2
Poziom 8
Post#8 03 Mar 2009 23:49   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Proponuję proste rozwiązanie , jak kolega będzie miał podłączoną usługę , wystarczy zadzwonić do pomocy technicznej i tam gostek powie co i jak skonfigurować . Polecam też sprawdzenie prędkości łącza , bo u mnie ( wykupione 4M ) po włączeniu było mniej niż 512 . Dopiero konsultant do spraw technicznych sprawdził po moim telefonie i włączył pełną przepustowość .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
alvaro99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 646
Miasto: Brzeszcze

alvaro99
Poziom 19
Post#9 04 Mar 2009 11:17   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


@zetdeel

mógłbyś podać stronę z konfiguracją dla laików do obu sieci, bo kiedyś wchodziłem na nią, ale gdzieś mi sie zapodziała....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nikischlicki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 90
Miasto: Leszno

nikischlicki
Poziom 12
Post#10 Post autora tematu 04 Mar 2009 17:33   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Wielkie dzięki, będę próbował jak będę miał czas.

Napiszę czy się udało
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Lewy666
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Lis 2009
Posty: 1

Lewy666
Poziom 1
Post#11 17 Lis 2009 22:42   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Witam
Mam pytanie odnoście switcha, posiadam switch TP-Link TL WR543G
i tez zamawiam internet z Netii, poprowadzony bede miał z linii telefonicznej ( telefon mam TP) rootek w/w ma 4 sloty z wejściem po RJ45, moje pytanie brzmi czy jezeli wcisne wtyczne z RL11 to czy bedzie to działac? ( bo niby wchodzi bez problemu) i jaki anex ma ten switch Aczy B? nie znam sie na tymza bardzo dlatego pytam.

Popraw pisownię!
[DriverMSG]


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21551
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

tronic1
Spec od komputerów
Post#12 17 Lis 2009 23:43   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


TL WR543G nie jest switchem tylko APC Router i nie ma wbudowanego modemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Netia- konfiguracja własny modem/router
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router/Modem UPC problem - Modem/Router UPC - Własny Router=Spadek prędkości (16)
Router i modem Netia. Czy mogę zmienić modem na router? (4)
Netia i własny router bezprzewodowy (1)
Modem Netia - podłączenie router\'a (3)
Modem ADSL + router pod netia 24 (4)
Router konfiguracja. Planet ADSL Modem Router ADE-4110. (3)
konfiguracja sieci router, modem router WiFi, AP, klient (2)
Neostrada Fiber 40Mb - modem Sagem Fast 3764 + własny router Netgear DGND3700 (4)
Netia i router asus - konfiguracja (33)
Modem-router Zyxel Prestige 2602HWL-67, a Netia (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS