Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Netia- konfiguracja własny modem/router


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Netia- konfiguracja własny modem/router Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
nikischlicki
Level 12
Location: Leszno
Joined: 01 Oct 2006
Posts: 90
nikischlicki
Level 12
Post#1 03 Mar 2009 19:02  Topic author   

Netia- konfiguracja własny modem/router


Witam!
Zamówiłem sobie Netię, ale niestety otrzymałem modem usb. Mam jednak jeszcze z czasów neostrady własny modem oraz router(własne, żaden Scheiß od TP.
Sprzęt:
modem- Efficient Network Speedstram 100 aDSL modem
router- Netgear WGR 614 v5

Moje pytanie- czy zostawić konfigurację i tylko wpisać nazwę użytkownika oraz hasło od netii? czy muszę na nowo wpisywać adresy do routera i modemu?

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kruszyna9227
Level 9
Location: Toruń
Joined: 24 Aug 2008
Posts: 33
Helped: 1
kruszyna9227
Level 9
Post#2 03 Mar 2009 19:46Helpful post    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


ja tez mialem swoj modem dlink tylko ze ja mam tp i wpisywalem wszystko proboj kolego moze ci sie uda a na pewno nic nie popsujesz powodzenia :D

Helpful post? + 0
Back to top
yaiba
Level 21
Location: Zbąszynek
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 362
Helped: 46
Post rating: 9
yaiba
Level 21
Post#3 03 Mar 2009 19:56Helpful post    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Parametry Netii z tego co się orientuję nie różnią się od Neostrady, bo praktycznie to jest to samo.

U klientów u których montowałem netię wystarczyło tylko zmienić login i hasło a reszta śmigała.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Martenka2
Level 10
Location: Poranny W-F
Joined: 29 Jan 2009
Posts: 25
Helped: 2
Post rating: 1
Martenka2
Level 10
Post#4 03 Mar 2009 20:11Helpful post    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Ustawienia dla netii są trochę inne , załączam ustawienia mojego routera

Netia- konfiguracja własny modem/router


Netia- konfiguracja własny modem/router

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mbo
Zasłużony dla elektroda
Location: Kujawy
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19142
Helped: 2244
Post rating: 110
mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#5 03 Mar 2009 20:56    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Inne jest VPI/VCI, ale tylko w przypadku linii telefonicznej Netii.
Autor wątku ma na 99% linię TP, więc wystarczy tylko zmienić login i hasło.

Helpful post? + 0
Back to top
nikischlicki
Level 12
Location: Leszno
Joined: 01 Oct 2006
Posts: 90
nikischlicki
Level 12
Post#6 03 Mar 2009 22:01  Topic author   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Więc tak... gdy zamawiałem powiedzieli mi, że mam centralę wykupioną przez Netię od TP SA. Nie wiem czy to oznacza, że mam też linie Netii.

W każdym razie mam możliwość internetu do 4 Mb/s, na centrali TP podobno tylko 2 Mb/s są możliwe.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zetdeel
Level 36
Location: Legionowo
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 2319
Helped: 435
Post rating: 165
zetdeel
Level 36
Post#7 03 Mar 2009 22:33Helpful post    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii:
VPI = 8
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoE LLC

Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A.
VPI = 0
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Martenka2
Level 10
Location: Poranny W-F
Joined: 29 Jan 2009
Posts: 25
Helped: 2
Post rating: 1
Martenka2
Level 10
Post#8 03 Mar 2009 23:49    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Proponuję proste rozwiązanie , jak kolega będzie miał podłączoną usługę , wystarczy zadzwonić do pomocy technicznej i tam gostek powie co i jak skonfigurować . Polecam też sprawdzenie prędkości łącza , bo u mnie ( wykupione 4M ) po włączeniu było mniej niż 512 . Dopiero konsultant do spraw technicznych sprawdził po moim telefonie i włączył pełną przepustowość .

Helpful post? + 0
Back to top
alvaro99
Level 22
Location: Brzeszcze
Joined: 19 Jan 2009
Posts: 668
Helped: 34
Post rating: 2
alvaro99
Level 22
Post#9 04 Mar 2009 11:17    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


@zetdeel

mógłbyś podać stronę z konfiguracją dla laików do obu sieci, bo kiedyś wchodziłem na nią, ale gdzieś mi sie zapodziała....

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
nikischlicki
Level 12
Location: Leszno
Joined: 01 Oct 2006
Posts: 90
nikischlicki
Level 12
Post#10 04 Mar 2009 17:33  Topic author   

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Wielkie dzięki, będę próbował jak będę miał czas.

Napiszę czy się udało
Pozdrawiam

Helpful post? + -1
Back to top
Lewy666
Level 1
Joined: 17 Nov 2009
Posts: 1
Lewy666
Level 1
Post#11 17 Nov 2009 22:42    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


Witam
Mam pytanie odnoście switcha, posiadam switch TP-Link TL WR543G
i tez zamawiam internet z Netii, poprowadzony bede miał z linii telefonicznej ( telefon mam TP) rootek w/w ma 4 sloty z wejściem po RJ45, moje pytanie brzmi czy jezeli wcisne wtyczne z RL11 to czy bedzie to działac? ( bo niby wchodzi bez problemu) i jaki anex ma ten switch Aczy B? nie znam sie na tymza bardzo dlatego pytam.

Popraw pisownię!
[DriverMSG]


Helpful post? + 0
Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21866
Helped: 2552
Post rating: 160
tronic1
Spec od komputerów
Post#12 17 Nov 2009 23:43    

Re: Netia- konfiguracja własny modem/router


TL WR543G nie jest switchem tylko APC Router i nie ma wbudowanego modemu.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Netia- konfiguracja własny modem/router
Page 1 of 1

Similar topics to netia- konfiguracja własny modem/router

Router/Modem UPC problem - Modem/Router UPC - Własny Router=Spadek prędkości (16)
Router i modem Netia. Czy mogę zmienić modem na router? (4)
Netia i własny router bezprzewodowy (1)
Modem Netia - podłączenie router\'a (3)
Modem ADSL + router pod netia 24 (4)
Router konfiguracja. Planet ADSL Modem Router ADE-4110. (3)
konfiguracja sieci router, modem router WiFi, AP, klient (2)
Neostrada Fiber 40Mb - modem Sagem Fast 3764 + własny router Netgear DGND3700 (4)
Netia i router asus - konfiguracja (33)
Modem-router Zyxel Prestige 2602HWL-67, a Netia (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.073 seconds