Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wymiana zegarów Peugeot 306


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Wymiana zegarów Peugeot 306 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
gnm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 19

gnm
Poziom 6
Post#1 04 Mar 2009 15:14  Autor tematu   

Wymiana zegarów Peugeot 306


Witam wszystkich.

Mam taki problem:
Będę wymieniał zegary w 306 z 1995r. z powodu usterki obrotomierz. Jak pewnie się orientujecie w tym roczniku prędkościomierz napędzany jest mechanicznie (linka). Zakupiłem zegary od nowszego modelu chyba 96r. w których nie ma możliwości podłączenia prędkości przez linkę.
Szukając info na forach nadkręciłem się na takie pojęcie jak vss czujnik przy skrzyni biegów.

Teraz mam pytanie czy będę mógł podłączyć zegary od nowszego modelu bez linki doprowadzając do nich sygnał vss np. z komputera
Proszę o pomoc i instrukcje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#2 04 Mar 2009 16:02    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


gnm napisał:
Witam wszystkich.

vss czujnik przy skrzyni biegów.


Musisz zakupić owy czujnik (induktor) z nowszego modelu i zamontować go na miejsce linki w skrzyni biegów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gnm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 19

gnm
Poziom 6
Post#3 04 Mar 2009 17:01  Autor tematu   

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Ale czujnik drogi vss jest w tym samochodzie dochodzi miedzy innymi do komputera.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6402
Miasto: Lublin

milejow
Poziom 25
Post#4 04 Mar 2009 20:04    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Bezposrednio doprowadz impuls z VSS na odpowiedni pin do zegarow.Jesli wiesz,ktory kabel doprowadza impulsy do ECU silnika to pobierz sygnal z tego kabla

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
gnm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 19

gnm
Poziom 6
Post#5 04 Mar 2009 23:29  Autor tematu   

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Problem polega na tym że nie mogę w necie znaleźć żadnych schematów które mogły by mi pomóc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sentcar
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 120
Miasto: zielonka

sentcar
Poziom 13
Post#6 05 Mar 2009 02:17    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


wez miernik

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
georgesgr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 4134

georgesgr
Poziom 24
Post#7 05 Mar 2009 10:37    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


gnm napisał:
Problem polega na tym że nie mogę w necie znaleźć żadnych schematów które mogły by mi pomóc.

Witam,
Schematy, to zaden problem, ale czy poradzisz sobie z modyfikacja wiazki? Potrzebne Ci beda nastepujace czesci:
6542.ZZ x1
6541.A0 x1
6541.A1 x2
6542.YK x2
6542.WY x52
Sygnal predkosci przychodzi na pin 2 zlaczki zoltej (26V JN) z pinu 3 czujnika.
Powodzenia, Georges

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gnm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 19

gnm
Poziom 6
Post#8 05 Mar 2009 14:57  Autor tematu   

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Jest szansa że to zrobię nie ingerując zbytnio w elktrykę samochodu

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
georgesgr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 4134

georgesgr
Poziom 24
Post#9 05 Mar 2009 15:07    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Watpie. Zlaczki sa zupelnie inne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
gnm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 19

gnm
Poziom 6
Post#10 05 Mar 2009 17:19  Autor tematu   

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


aha wydawało mi się że kostki są takie same

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
georgesgr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 4134

georgesgr
Poziom 24
Post#11 05 Mar 2009 17:33    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Stad referencje powyzej. Wszystko, czego potrzebujesz, zeby zmienic kostki. Jesli masz odwage i kompetencje...
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gnm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 19

gnm
Poziom 6
Post#12 07 Kwi 2009 15:33  Autor tematu   

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Chodzi mi o te zegary:

Jeden z linką a drugi bez ale wtyczki takie same

Wymiana zegarów Peugeot 306

Wymiana zegarów Peugeot 306

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
alex1967
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Lip 2008
Posty: 131
Miasto: puck

alex1967
Poziom 13
Post#13 12 Lut 2010 18:01    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Właśnie dziś miałem takie samo zadanie przerobić prędkościomierz linkowy na bez linkowy.Poszło całkiem dobrze.Pierwsze trzeba wymienić czujnik w skrzyni tak jak koledzy wyżej pisali na taki który pracował z licznikiem nowego typu.Z trzeciego pinu z czujnika osobny przewód na trzeci pin zegara prędkości patrząc od góry na zdjęciu . i gotowe

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
duczekzabrze
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sie 2003
Posty: 205

duczekzabrze
Poziom 15
Post#14 20 Lut 2011 17:18    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


a gdyby tak nowsze założyc VDO ?? te z dwoma kostkami??próbował ktoś??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dyzio32456789
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 1

dyzio32456789
Poziom 1
Post#15 27 Lis 2011 21:23    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


Mam pytanko. W pegout 306 jest licznik z zegarem chcem wymienić zegarek na obrotomierz. Czy wystąpi mi po drodze jakiś problem z założeniem obrotomierza??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
duczekzabrze
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sie 2003
Posty: 205

duczekzabrze
Poziom 15
Post#16 29 Lis 2011 07:26    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


jeśli kupisz takie same jak masz tzn vdo lub jaeger to nie będzie problemu. Musisz jeszcze zwrócić uwage na to czy masz licznik przed ( 5 kostek) czy po fl( 2 kostki) i czy licznik jest na linke,w teorii oowinien odrazu wystartować obrotek a jak nie to pisz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adamesce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 116
Miasto: Sosnowiec

adamesce
Poziom 13
Post#17 03 Cze 2013 10:05    

Re: Wymiana zegarów Peugeot 306


A w jaki sposob odpiac linke przy liczniku?
Mam auto dosc dobrze wyposazone, tak mi sie wydaje, jest poducha, jakas lampka czerwona w kierownicy i wiem ze zegary mozna zdemontowac bez sciagania kierownicy. Kupilem 306 we wtore, bardzo zaniedbana przez poprzednich wlascicieli, Na desce malo co sie swieci, kostki abs poucinane przy wtyczkach etc. Mam pytanie czy nie dzialajace w ponad polowie oswitlenie deski oraz kontroli moga byc wina jakiegos bezpiecznika? Nie mam swiatlem przeciwmglowych, ogrzewania szyby, poduchy, absu, poziomu paliwa tyle co wiem na pewno oraz nie mam chyba dwoch zarowek oswietlenia calej tablicy. Jakie zarowki tam podejda? Czytalem gdzies ze T5 lub R5 1,2 W. Czy sa to zamienne i identyczne zarowki oraz czy deska i kontrolki maja identyczne?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Wymiana zegarów Peugeot 306
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Oświetlenie zegarów Peugeot 306 (1)
Podświetlanie zegarów w Peugeot 306, 96r (15)
Peugeot 306, brak podswietlania zegarów (7)
Peugeot 306 - wskazówki zegarów ruszają po 10-15 sekundach (2)
Peugeot 306-zamiana zegarów na te z obrotomierzem. Możliwa? (1)
Wymiana nagrzewnicy peugeot 306 (4)
Wymiana zegarow Peugeot 306 TD (1)
Peugeot 306 - Wymiana ecu (7)
Peugeot 307 1,6 HDI wymiana żarówek podświetlenia zegarów (8)
Peugeot 306 wymiana przełącznika świateł stopu (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS