Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42
Author
Message
rincer
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 4
Location: wojny

Post#1 Post from the author of the topic 04 Mar 2009 18:35   

Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Witam ostatnio kupiłem router Cerberus P 6331-42. Chcę podzielić neta na dwa kompy jeden za pomocą kabla a drugi przez wifi.Wczoraj wziąłem się za konfigurację tego routera i wszystko było ok na kompie podłączonym za pomocą kabla. Problem pojawił się dopiero po uruchomieniu drugiego komputera podłączonego przez wifi. Sygnał jest i pisze że połączono z ruterem lecz nie da się oglądać stron www ani na kompie połączonym kablem ani na tym z wifi lecz gdy wyłączę kompa z wifi to internet na kompie połączonym kablem śmiga aż miło. Co może być przyczyną? Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2009 18:35   





Back to top
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Oct 2007
Posts: 386
Location: "-" woj. mazowieckie

Post#2 04 Mar 2009 18:56   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Witam.
Proponuje sprawdzić w ustawieniach PPPoA/PPPoE
czy Half bridge jest deactivated oraz pulę adresów
przydzielanych przez ruter kompom.
Czasem zachodzi konieczność wyłączenia firewalla.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
rincer
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 4
Location: wojny

Post#3 Post from the author of the topic 06 Mar 2009 14:24   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Sprawdziłem ustawienia i wszystko jest tak ja napisałeś tylko firewalla wyłączyłem i to pomogło ale tylko na jakieś 5 minut a potem dalej jest to samo

Helpful message? + -

Back to top
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Oct 2007
Posts: 386
Location: "-" woj. mazowieckie

Post#4 07 Mar 2009 03:40   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Witam.
Obok opcji firewolla jest też opcja SPI, która może blokować połączenia, gdy jest aktywna.
Proponuje również sprawdzić ustawienia podziału
łącza Qos.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2009 03:40   





Back to top
   
Stepej
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Jul 2004
Posts: 90
Location: Leszno/Warszawa

Post#5 08 Mar 2009 07:55   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Spróbuj ustawić sztywne IP na komputerze.
Wchodzisz we właściwości swojego połączenia wifi następnie wchodzisz we właściwości Protokołu internetowego (TCP/IP). Zaznaczasz kropkę Użyj następującego adresu IP. W adres IP wpisujesz np. 192.168.1.55, maska podsieci 255.255.255.0, brama domyślna - wpisz adres IP twojego routera - przykładowo 192.168.1.0 i wpisz jeszcze raz adres IP twojego routera w "Preferowany serwer DNS"
Kliknij OK OK i zobacz czy będzie OK Wink
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
rincer
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 4
Location: wojny

Post#6 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 12:48   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Opcję SPI mam wyłączoną a co do ustawień QoS to mam tak:
ATM QoS : UBR
PCR : 0
SCR : 0
MBS : 0

Spróbuję jeszcze ustawić sztywne IP na komputerze

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 12:48   





Back to top
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Oct 2007
Posts: 386
Location: "-" woj. mazowieckie

Post#7 09 Mar 2009 20:54   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Witam.
Co jeszcze mogę doradzić to zmianę kanału
przy połaczeniach wifi.
Proponuje również sprawdzić czy połączenie jest na stałe czy na żądanie, jeśli na stałe to ok. Na żądanie może być ustawiony krótki czas.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
rincer
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 4
Location: wojny

Post#8 Post from the author of the topic 11 Mar 2009 19:41   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Zmiana kanału nic nie pomogła ale zauważyłem że karta zrywa połączenie.Wcześniej tego nie widziałem ponieważ monitorki na pasku startowym pokazywały że jest połączenie ale gdy weszłem w ustawienia karty to okazuje się że po otwarciu jakiś 2-3 stron zrywa połączenie. Co może być przyczyną? Sorki za moje roztargnienie ale jestem początkującym

Helpful message? + -

Back to top
   
Olmiś
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 23 Aug 2007
Posts: 18
Location: W-wa

Post#9 18 Nov 2009 20:34   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Witam, mam właściwie identyczny problem, nowy routerek, skonfigurowany domyślnie i co chwil gubi sesję ppp.

Gdzie szukać przyczyny? Co mu ustawić?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Nov 2009 20:34   





Back to top
   
tomekp-p
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 11 Jan 2008
Posts: 1
Location: Szczecin

Post#10 02 Dec 2009 11:31   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Mój problem jest identyczny? Czy to może być wina karty sieciowej?

Helpful message? + -

Back to top
   
czarny506
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 03 Mar 2007
Posts: 11

Post#11 17 Dec 2009 08:05   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Witam mam podobny problem z routerem cerberus 6331-42. Połączone są 3 kopmputery jeden bezposrednio na kablu ,a dwa przez WIFI. Z tym na kablu nie ma problemu natomiast WIFI po zalogowaniu sie do sieci jakies moze 2 minuty chodza normalnie , po upływie tego czasu obcina mi łącze internetowe z 2Mb\s do 256 Kb\s. Jaka moze byc tego przyczyna ?

Ustawiałem juz wszystko,różne kanały ,szyfrowania ,firewall jest wyłączony,zmieniłem karte sieciowa z EDIMAX EW-7318USg na AIRLIVE WT-2000USB
Turbo-G USB Adapter i nic, myslałem ze to wina sygnału dokupiłem antenke http://www.airlive.com/product/product_3.jsp?pdid=PD1217398947821 i to też nic nie pomogło nadal zrywa połączenie z routerem i obcina szybkość łącza.
Co jest dziwne na początku było dobrze przez jakies 2 tyg.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekszym
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 08 Nov 2005
Posts: 1
Location: łódź

Post#12 31 Jan 2010 16:51   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Jest to konfiguracja routerów EDIMAX dla neostrady ja mam tak skonfigurowanego Cerberus 6331-42 działa ok.
Tylko dane do logowania inne 192.168.1.100 login admin hasło pentagram

http://www.edimax.pl/images/Image/FAQ/Router/General-Router/Neostrada.pdf

Helpful message? + -

Back to top
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9079
Location: Bolesławiec/Wrocław

Post#13 31 Jan 2010 21:54   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


czasami w tych pentagramach jest motyw z wyłączonym NATem albo ustawionym jako full future. Nie mam dostępu do takiego urządzenia teraz, ale trzeba znaleźć tą opcję i przestawić na SUA i wtedy zaskoczy.

Helpful message? + -

Back to top
   
konrad256b
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 15 Dec 2009
Posts: 27
Location: lublin

Post#14 14 Jan 2011 00:06   

Re: Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42


Ja też mam taki poblem, że gdy jest włączony jeden komputer to jest ok ale na 2 już się nie da pracować. Po kupnie występowałtaki problem przez kilka dni, że nie chciał wogóle łączyć, później łączył ale jak się włączyło drugi komputer to na moment zrywało połączenie (tzn połączenie z ruterem komputery utrzymywały, ale zero kontaktu z siecią). teraz po włączeniu drugiego koputera zerwało połączenie i kaplica...
Bluzgi cisną mi się na usta jak patrze na ten ruter... nigdy w życiu żadnego g... pod nazwą pentagram nie kupię.
Proszę o jakąś pomoc. Moj dostawca internetu to era. Połączenie ADSL

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42
Page 1 of 1
Similar topics
konfiguracja pentagram cerberus p 6331-42 Netia (2)
Pentagram Cerberus P 6331-4A konfiguracja pod neostrade?? (6)
Pentagram Cerberus P 6331-42 konfiguracja pod neostrade (1)
Pentagram Cerberus P 6331-4A konfiguracja przez WWW (5)
Konfiguracja routera pentagram cerberus p 6331-4a (problem) (9)
Konfiguracja routera pentagram cerberus P 6331-42 dla Neti (1)
Pentagram Cerberus P 6331-42 - konfiguracja, infrastruktura, zerwanie łącza itp. (6)
Pentagram Cerberus P 6331-42 a Cerberus P 6331-6 - różnice (1)
Jaki router ? - Pentagram Cerberus P 6331-4A vs. P 6331-42 (6)
Pentagram Pentagram Cerberus P 6331-42 - Toya (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl topic RSS feed