| Author |
wiktor008 Poziom 11

|
29 Mar 2009 13:22 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
..A nieeeee.. - kondensatory na tej płycie są ideał.. - wiele razy to sprawdzałem.. wszystkie w stanie doskonałym.. A taśma nie dociskała wcale tej kości.. - po prostu tylko na niej leżała dotykając ją.. - trochę to dziwne..
A możliwe że to przez wielokrotne próby odpalenia BIOS na niedołączonej karcie grafiki coś na chwilę zamieszały i zawiesiły działanie jednego portu lub kości..???:/
Powiem szczerze że do tej płyty nie ma (wg mnie) często gęsto książkowych racjonalnych wyjaśnień jej dziwacznych zachowań.. - zresztą już od początku tak miałem..
Ileż to razy było jakieś przepięcie w sieci (jeszcze na innej ECS) u mnie w domu i nagle próby włączenia komputera kończyły się bardzo podobnie tyle że nawet dźwięków ze spikera nie było..
- a potem po odczekaniu doby czy tam 12 godz. okazywało się że komputer włączał się bez problemów..:/
ileż to razy było tak że BIOS nie chciał zainicjować kilka razy z rzędu jerząc włos na głowie i nic nie pomagało by po dwóch godzinach przerwy i ponownej próbie wszystko działało jak ręką odjął..
Te płyty wg mnie mają swoje dziwaczne kaprysy.. - i często gęsto nawet informatycy nie potrafili mi niczego konkretnego wyjaśnić w takich przypadkach..;) - śmieszne ale prawdziwe..
Cóż skoro działa i tak ma to być.. to oki..
Na razie już tam nic nie będę grzebał..
Wystarczy że całą płytę wymieniłem wszystko było rozpinane, spinane i po wielu próbach wreszcie wszystko udało mi sie poskładać i gra..
A przyznam szczerze że z ASRockiem nie miałem żadnych problemów..;)
Zastanawiam się tylko jaką kiedyś najmocniejszą kartę grafiki mógłbym tu wpiąć..? - o pamięci już wiem.. - będę pamiętał..
pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
iron64 Poziom 24

|
29 Mar 2009 13:35 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
ECS jaki jest, każdy widzi - można by zapożyczyć cytat ;)
Odbiegając trochę od tematu, to ja osobiście bardziej cenię sobie ECSy te stare niż stare Asrocki. W Asrockach nie wyskoczysz poza ich okrojony bios, bo nie i już, a ECS jest tolerancyjny i na wiele pozwala. Sytuacja się zmienia w przypadku nowszych płyt (P43 i nowsze), tutaj Asrock już jest całkiem sympatyczny i w moim prywatnym rankingu wyprzedza nawet Gigabyte.
Koniec offtopicu.
K7S5A jest wybredna, nic na to nie poradzisz, tak już jest. Trzeba czarować i już. Na to wytłumaczenia nikt nie da, bo i niby jakie?
|
|
| Back to top |
|
 |
wiktor008 Poziom 11

|
08 May 2009 21:10 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
Ratunku...
No i zaczęły się kłopoty z tym kompem...
Od tygodnia dziwne nasilające się objawy.. - mianowicie podczas pracy w losowych momentach zacina się myszka na monitorze.. - wygląda to tak że gdzieś znika w rogu/brzegu ekranu i nie można nic zrobić.. ani kliknąć ani nic.. ruszam mychą a tu żadnej reakcji.. często też znika kursor na dobrych kilka- kilkanaście sekund.. - potem się pojawi wreszcie łaskawie.. i już niby jest oki.. by znów za chwilę się zaciąć.. - nie jest to związane z aktualnie otwieranym programem czy stroną www - tylko losowo - myślałem że to myszka (na początku) to też trochę ja ukarałem ale wytrzymała na szczęście.. - jednak objawy te zaczynają też występować w klawiaturze.. - ale tylko w momencie gdy zatnie się myszka.. - to i klawiaturą nie można nic zrobić...?:O - w skrajnych przapadkach dochodzi do kompletnego zwisu systemu.. i nic nie można zrobić.. ani myszka ani klawiatura nie działa i nie da się wprowadzić żadnych komend (np na wywołanie menadżera zadań).
Pozostaje tylko restart na "twardo".
Podejrzewam porty dla myszy i klawiatury (te stare jeszcze) lub sam system.. hmmm... ale ten ogólnie sprawuje się dobrze.. miejsca na dysku sw cholere i wszystko działa sprawnie.. moje konserwacje sa już nawykowe;)
Nie wiem za tem co to jest.. Ale jest to denerwujące - dodatkowo zasilacz płyty głównej a raczej jego wiatrak wydaje dziwne odgłosy.. (najczęsćiej przy włączeniu) warczy i brzęczy jakby coś tam się kręciło z oporami.. rozbierałem go już i czyściłem ale problem nie zniknąl..
Proszę o pomoc.. co może być przyczyną tych wszystkich osobliwości..
pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
rosolini Poziom 17

|
09 May 2009 08:36 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
Na początek kolego odkręć wszystko to, co tak pieczołowicie podkręcałeś. Poluzuj timingi na pamięciach, posprawdzaj temperatury (także organoleptycznie - czujniki bywają zawodne), napięcia na zasilaczu (miernikiem).
|
|
| Back to top |
|
 |
iron64 Poziom 24

|
09 May 2009 15:26 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
Właśnie, odkręć to co podkręciłeś i napisz, który to sprzęt sprawia kłopoty?
|
|
| Back to top |
|
 |
wiktor008 Poziom 11

|
11 May 2009 20:59 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
koledzy.. zacząłem od zmiany myszki.. tzn. wypiąłem starą myszkę pod normalny port "myszkowy" i podpiąłem nową optyczną pod USB.. i ta nowa chodzi normalnie.. tzn nie zacina się wcale.. i nie zwiesza mi nic systemu..
hmmm.. możliwe że to kabel od tamtej myszki był walnięty i coś przerywało itd..?
|
|
| Back to top |
|
 |
rosolini Poziom 17

|
11 May 2009 21:20 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
A weź sprawdź tą starą na innym komputerze. Sam jestem ciekaw :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wiktor008 Poziom 11

|
21 May 2009 21:47 Re: proste i subtelne poprawienie parametrów kompa.. |
|
|
|
No i nic.. nowsza myszka optyczna pod usb działa u mnie bez zarzutu.. nic nie ścina nic nie zawiesza... - a stara kulkowa podpięta pod drugiego kompa pod port starszy - też działa bez problemu....:/ - czyli że to nie wida myszki...ale dlaczego sknocił się ten port od myszki..? i czy to może mieć związek z podkręceniem czy zwyczajnie losowy przypadek (usterka nie zbierzna z niczym)..?
pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 May 2009 21:47 |
|
|