FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1861 12 Jan 2012 23:50   

Re: Budowa elektrowni wiatrowej - aerodynamika, mechanika, przep

karol0795 !
Zanim przystąpisz do budowy prądnicy "od zera" i chcesz "przymierzyć się" do przeróbki jakiegokolwiek alternatora, trzeba ustalić:
- jaki alternator ma być przewijany?
- jaki ma być cel przewinięcia?
- jakie parametry mają być osiągnięte?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jan 2012 23:50   

Back to top

JESIOTR1
Poziom 21
Poziom 21

Post#1862 13 Jan 2012 01:09   

Rzuuf wrote:
Jest szkolny wzór:U = n * dφ/dt,gdzie:.

To jest wzór Akademicki i nie wszyscy potrafią go czytać.Dodatkowo ten wzór wymieszałeś z przygotowaniem zawodowym.
- zamiast n - ilość zwoi powinno być metodycznie l - długość przewodu (tylko odcinek aktywny)
Wnioski następujące po tym wzorze są nie w tą stronę - brakuje w nich Matematyki i nie tylko.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#1863 13 Jan 2012 11:13   

Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep

Witam Janusz, witam Suwałki.
Ale to nie tylko odcinki aktywne, one też mają swoje warunki "brzegowe".
Myślę że, I x 0,8 to starczy!
A w ogóle to nie ten wątek, tu aerodynamika i przepisy.
Pozdrawiam
GW
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#1864 13 Jan 2012 11:17   

Rzuuf wrote:
Alternator na 12V daje napięcie powyżej 12V przy obrotach powyżej 1200/min. Zmiana ze wzbudzenia cewką na wzbudzenie magnesami trwałymi nie spowoduje zmiany "początku" charakterystyki, chyba że magnesy dadzą słabszy strumień (ta konstrukcja nie była projektowana pod przypadkowe magnesy) - wówczas trzeba będzie wyższych obrotów.
Moment obrotowy będzie wynikał (w każdym przypadku - również "amerykanki") od wielkości pobieranego prądu.
Jeżeli będziesz pobierał mniejszy prąd, to będzie mniejszy moment. Jeżeli nie pobierasz prądu wcale, to obciążenie wynika z oporów ruchu (łożyska i wentylator).

Tu jest wykres charakterystyki alternatora: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1168571.html , post #4 z 16 Lut 2009 22:03.

Wybaczy Kolega ale się nie zgodzę z tezami zawartymi w cytowanym poście .
Magnesy zmieniają w bardzo znacznym stopniu charakterystykę takiego alternatora, zależnie od zastosowanych modyfikacji .
Rodzaj oraz sposób ułożenia magnesów, pierścieniowe, płytkowe .
Zmiana liczby zwojów i średnica przewodu .
Pozwalają na osiągnięcie zakładanego 12V nie przy 1200ob/min a już przy 350obr/min.
Taki alternator w komplecie z śmigłem dwu łopatkowym bardzo fajny zestaw do ogródka .
Faktycznie zyski energetyczne raczej dla celów poznawczych jak ekonomicznych .
Bo ciągle nie mogę się zorientować co oznacza słowo " małej " zawarte w temacie głównym tego wątku "Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem" .
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#1865 13 Jan 2012 11:58   

Koledzy, którzy nie mają pod ręką podręcznika szkolnego, mogą skorzystać z Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_indukcji_elektromagnetycznej_Faradaya.
Jest wzór, jest wytłumaczenie.

Wojtek32 !
Aby z alternatora o ustalonej konstrukcji magnetowodu "wyciągnąć" tyle samo napięcia przy niższych obrotach, MUSISZ albo proporcjonalnie zwiększyć ilość zwojów, albo w tym samym stopniu zwiększyć strumień magnetyczny.
Przewiniecie 2x cieńszym drutem, aby 4x zwiększyć ilość zwojów nie jest problemem.
Gorzej ze zwiększeniem strumienia: ograniczeniem strumienia jest indukcja nasycenia materiału magnetowodów (rdzenia). W istniejących konstrukcjach prądnic wartość indukcji zwykle nie przekracza 1 Tesli (10 000 Gaussów), tak więc magnes neodymowy, który daje indukcję 1,4T będzie ograniczany istniejącym magnetowodem. Przy istniejących materiałach zwiększyć strumienia 4 razy się nie da. Najlepszy permendur ma indukcję nasycenia 2.45T, ale nikt nie robi alternatorów z tego materiału.
Wytrzymałość najmocniejszego łańcucha jest tylko taka, jak jego najsłabszego ogniwa.
A że ambitni amatorzy - konstruktorzy pobijają rekordy świata w parametrach prądnic? No cóż, taaaaaaka ryba ...
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#1866 13 Jan 2012 12:29   

Rzuuf Wybacz, ale ciężko prowadzi się rzeczową dyskusję z kimś kto tylko czytał naukowe wywody .
Jak byś przeczytał i zrozumiał co napisałem w poprzednim poście, to byś nie pouczał mnie jak nowicjusza przytaczając to co napisałem wcześnie w innej formie .
Jak się robi proste prądnice, oraz jakie żądzą nimi prawidła to już wiem .

I raczej nie naśmiewałbym się z Kolegów, bo wychodząc z Twojego założenia to już nic się nie da usprawnić, nawet wędki do taaakiej ryby.
Back to top

JESIOTR1
Poziom 21
Poziom 21

Post#1867 13 Jan 2012 16:17   

Witam Grzegorz - te warunki "brzegowe" to są szczegóły znane tylko wtajemniczonym z samej Jasnej Góry .
Kolego Rzuuf - Twoja strona jak szkolny podręcznik - dalej nie umiem przeczytać szkolnego wzoru nimo znajomości rachunku różniczkowego.
Dla początkujących polecam oglądać Obrazki.
http://www.google.com/search?q=indukcja+elektromagnetyczna&hl=pl&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&rlz=1I7GGLL_en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EjQQT7OuI47m-gbwkvXjAg&ved=0CDIQsAQ&biw=1272&bih=595
Back to top

pawelec5
Poziom 13
Poziom 13

Post#1868 14 Jan 2012 09:33   

Efekty 13 w piątek. Nie mam pojęcia co się stało. Ogon był ustawiony na około 250obr/min. :( Teraz potrzebuję nowych łopat.

Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przepBudowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przepBudowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przepBudowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#1869 14 Jan 2012 15:12   

Zachęcam kolegów do zapoznania się z "naukowymi wywodami", z wykresami i wynikami badań nad momentem zaczepowym:
http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/93/ref_29.pdf .
Zamiast nieudolnych prób garażowych - najczęściej bez niezbędnych przyrządów - czasem warto w długi zimowy wieczór poczytać o tym, co wymacali profesjonaliści: http://www.komel.katowice.pl/zpme.html . Lektury wystarczy na długo.
Back to top

masakra234
Poziom 5
Poziom 5

Post#1870 14 Jan 2012 18:46   

Witam wszystkich zrobiłem niedawno małe przeróbki turbine lenz zamieniłem na cztero płatowego hawt wiatraka o srednicy 2.4m smigiełka pvc
filmik pokazujący start itp.
http://www.youtube.com/watch?v=f78LiPGbbJ4&feature=mfu_channel&list=UL
Ten filmik pokazuje porównanie 2 wiatraków 2.1m i 2.4m
http://www.youtube.com/watch?v=f78LiPGbbJ4&feature=mfu_channel&list=UL
Back to top

wiete
Poziom 10
Poziom 10

Post#1871 15 Jan 2012 12:43   

Witam.
Znalazłem stronę z ciekawym wiatrakiem.Podane osiągi mnie nie przekonują.Co o tym sądzą koledzy.
Pozdrawiam.

www.eloxel.net
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2012 12:43   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#1872 16 Jan 2012 11:26   

W/g mnie - LIPA kwitnąca.
Obrazki nie są zdjęciami, tylko dziełem fachowca od Photoshopa, który niewiele wie o profilach łopat.
Ponadto: wiatrak o tak wielkiej ilości łopat jest z natury "wolno - wietrzny", i nie stosuje się go do wiatrów np. 10m/sek, które taką konstrukcję "położą", nie mówiąc o 60m/sek, którą obiecują jako maksymalną (216km/godz!).
Dla podanej w parametrach prędkości wiatru 10,5m/sek możliwa do uzyskania moc jest kilka razy mniejsza od deklarowanej 10kW.
A napędzany wiatrakami katamaran (płynący pod wiatr!) - w ogóle cudo!
Firma jest rosyjska (pokazują rosyjski patent), ulokowana w Nowoczeboksarsku, ale strona przygotowana po włosku.
Brak jakichkolwiek referencji, a patent nie jest gwarancją działania.
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#1873 16 Jan 2012 14:11   

wiete Niekoniecznie lipa, choć niema żadnej pewności co do osiągów .
Dla spostrzegawczych foto z 3 prądnicami, ciekawe jakie przełożenie zastosowano ??? .
Drugi temat to rozmiar i kształt łopatek, miks szybkobieżności z ilością .

Fakt hałasu jaki generuje świadczy o w miarę dobrych obrotach .
Reszta w ręku ...... .
Back to top

wiete
Poziom 10
Poziom 10

Post#1874 16 Jan 2012 18:01   

W/g mnie przełożenie wynosi około 2 do 1 lub minimalnie powyżej.Zapytałem ich o cenę bez masztu,podali 13000 Euro.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jan 2012 18:01   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#1875 16 Jan 2012 18:20   

Przyglądam się "pudełkom". Wyglądają na puste (atrapy!). Dlaczego są mocowane na ścianie, a nie na wiatraku?
Jeżeli z takich 3 pudełek ma być 10kW, to z 1 pudełka 3,3kW - możliwe tylko przy prądnicy szybkoobrotowej (6000 obr/min?), wtedy takie "pudełko" powinno ważyć ok. 10 kilo.
Czy ktoś ma dane techniczne prądnicy 3,5kW o takich obrotach i zbliżonych gabarytach?
A jeżeli prądnica szybkoobrotowa, to przekładnia nie może być 1:1, ani 2:1.
Back to top

McAuliffe
Poziom 3
Poziom 3

Post#1876 18 Jan 2012 12:03   

Witam wszystkich zainteresowanych elektrowniami wiatrowymi. Mnie temat interesował już od dłuższego czasu, ale dopiero w minionym roku podjąłem konkretne działania. W tym momencie jestem na etapie drugiego starcia w "walce z wiatrakami". Udało się zmontować małą prądnicę jednofazową i zamierzam tak ją usprawnić aby dało się małe akumulatorki ładować.

Oto rezultat:

http://www.youtube.com/watch?v=f3XZU33xQbg

Obecne są tam też inne filmiki z efektami moich doświadczeń z energią odnawialną w postaci wiatru.
Back to top

greenpeace
Poziom 18
Poziom 18

Post#1877 18 Jan 2012 17:51   

No ładne cacko - jak zwykł mawiać wieszcz.
Tylko czego mają dowodzić te dwa testy podłączenia do multimetru?
Back to top

McAuliffe
Poziom 3
Poziom 3

Post#1878 19 Jan 2012 00:10   

Ano temu, żeby pokazać że TO działa! Teraz będzie trzeba wykombinować jakiś solidny sposób mocowania uzwojeń do obudowy, bo sznurki/mulina/szpagat się "puszcza" w momencie gdy np. obracający się wirnik zahacza od środka. Klejenie odpada, musi być możliwość odczepienia uzwojenia od obudowy. Sznurki pękają też od zewnętrznej strony. No i zoptymalizować kształt cewek, żeby wycisnąć z wirnika ile wlezie napięcia i prądu. Mam już zrobioną kolejną obudowę o większej średnicy - będzie można więcej miedzi upchnąć czyli jeszcze lepsze parametry.
Back to top

greenpeace
Poziom 18
Poziom 18

Post#1879 19 Jan 2012 09:53   

Uprzejmie proszę odpowiedzieć na moje pytanie, bo wygląda na to, że nie uważałem w szkole. Czy w ten sposób, tj wpinając multimetr do gniazdka sieciowego można sprawdzić natężenie prądu w sieci ZE?
Z testów jakie wykonałeś wynika jedno W=0, nie bardzo widzę powód by się tym chwalić na YT.
Back to top

McAuliffe
Poziom 3
Poziom 3

Post#1880 19 Jan 2012 10:57   

Z moich czasów, gdy chodziłem do szkoły wynik był równy 0, jeśli co najmniej jedna z liczb pomnożonych przez siebie była 0. Jeśli przemnożymy przez siebie kilka liczb dodatnich, większych od zera to JUŻ NA PEWNO NIE BĘDZIE ZERO! Kto wie jak to jest teraz po tych wszystkich reformach. W każdym razie to prądnica z obudową kartonowo/tekturową, przy kręceniu w pionie pokazała U~2,46V i I~0,57A czyli W=U x I=2,46 x 0,57 = 1,4W. Nie są to oczywiście parametry oszałamiające, ale należy wziąć pod uwagę że to jest kręcenie ręką, wiatr na pewno by to zweryfikował. Ta w plastikowej obudowie jest słabsza, bo tam jeszcze trza pomyśleć nad zoptymalizowaniem kształtu i mocowań cewek. Inna sprawa to taka, że PISZĘ WYRAŹNIE że to dopiero druga osłona. A zaczynałem od luźnego pomysłu czyli już na pewno od przysłowiowego zera. Na pewno będę dążył do tego aby parametry były coraz lepsze. Więc jeśli nie jesteś twórcą turbiny wiatrowej o mocy 1 MW i nie masz nic ciekawego do powiedzenia/pokazania w temacie to się nie wpie.....j!

Moderated by retrofood:
Ostrzeżenie nr 1. Pkt 3.1.9. regulaminu.

Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#1881 19 Jan 2012 11:49   

Żeby mierzyć, trzeba wiedzieć co chce się zmierzyć, jak to należy robić i czym. I jak interpretować otrzymane wyniki.
Pokazany na filmie sposób pomiaru nie odpowiada żadnemu z tych kryteriów, jego wartość poznawcza jest zerowa, a wnioski fałszywe.
Back to top

abyss
Poziom 11
Poziom 11

Post#1882 20 Jan 2012 01:19   

McAuliffe, podepnij jakiś odbiornik energii (np. żarówkę - bo widać, że świeci*), może do tego mostek Graetza i kondensator i podłącz jakieś "źródło stałych obrotów" - np. wiertarka na wooooooolnych obrotach** i wtedy zrób pomiar natężenia i napięcia - to będziesz mógł próbować cokolwiek szacować i mierzyć. Bez obciążenia i podpięte bezpośrednio do multimetru to masz coś bliskiego SF - więc nie dziwię się, że koledzy marudzą.

* W zasadzie, to odbiornik powinien być dopasowany do prądnicy, ale zakładam, że dobierzesz coś sensownego "na oko".

** Jeżeli jeszcze do tego dorzucisz obrotomierz, np. zrobiony z tarczy stroboskopowej i świetlówki, to będzie super :) (podpowiedź: w szukarkach wpisz "50Hz strobe disc" )
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#1883 24 Jan 2012 03:04   

Albo Koledzy wrócą do merytorycznej dyskusji, albo posty powędrują jak poprzednie.
Back to top

pawlos105
Poziom 14
Poziom 14

Post#1884 24 Jan 2012 20:10   

Cześć czy ktoś stosował silnik od skutera 250W 24V w swojej elektrowni , czy się w ogóle do niej nadaje??Jest to szybki projekt chcę żeby ładował wraz z panelem 40W akumulator 70Ah.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2012 20:10   

Back to top

Brychu21
Poziom 9
Poziom 9

Post#1885 25 Jan 2012 23:42   

Nadaje się, ale jeśli jest to silnik szczotkowy, to szybko zużyją się szczotki. No i trzeba dobrać obroty.
Back to top

McAuliffe
Poziom 3
Poziom 3

Post#1886 07 Feb 2012 23:08   

Prądnica nieco poprawiona, aczkolwiek nadal nie jestem zadowolony i już zastanawiam się nad lepszym wariantem. Rozświetlenie LED'a to jednak zdecydowanie za mało!

http://www.youtube.com/watch?v=IbTmTi8MI3U

Mam jednak nadzieję żę moderatorzy tym razem się na mnie nie rzucą!
Back to top

JESIOTR1
Poziom 21
Poziom 21

Post#1887 08 Feb 2012 13:55   

Widać znaczne postępy.ALE - Nie osłabiaj - pójdź na skup złomu i poszukaj coś gotowego.
Przezwoisz na sześciofazową i LED'a pociągnie sz.
Back to top

modzel44
Poziom 5
Poziom 5

Post#1888 09 Feb 2012 14:43   

Witam może ktoś mi podrzucić dokładne fotki i wytłumaczyć jak działa samohamujący ogon bo nie łapie tego ;]
Back to top

Redaktor1966
Poziom 8
Poziom 8

Post#1889 12 Feb 2012 18:13   

Więcej tutaj
Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#1890 15 Feb 2012 16:44   

modzel44 wrote:
Witam może ktoś mi podrzucić dokładne fotki i wytłumaczyć jak działa samohamujący ogon bo nie łapie tego ;]

Witam. Koledze pewnie chodzi o mimośrodowe zamontowanie prądnicy/śmigieł i ogon na zawiasie...

Sprawdź tą stronę i poprzednie stronki z tego opisu: Link

Rurka, która trzyma ogon, jest przyspawana do gondoli pod kątem - tzn - odchylona górną częścią do tyłu no i odchylona w bok też. Prądnica natomiast zamocowana jest obok osi masztu. Tak że jak wiatr dmucha to prądnica chce wykręcić gondole, a ogon ją do pewnego momentu utrzymuje na wietrze, Jeżeli mocniej zawieje to ogon się łamie (w tej rurce) i zarazem podnosi do góry a śmigła uciekają od wiatru i prędkość obrotowa maleje. Gdy moc wiatru spadnie ogon wraca do swojej pozycji nakierowując ponownie śmigi na wiatr...
Ciężko to opisać - poszukam fotek - jak Ci to nie wystarczy - daj znać

45_1179164588.jpg
 Filesize:  40.64 KB

45_1179164588.jpg

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Page 63 of 66 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 62, 63, 64, 65, 66  Next
Jump to page:
Similar topics
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (8)
budowa generatora domowym sposobem do elektrowni wiatrowej (20)
Budowa elektrowni wiatrowej - jaka literatura? (14)
Budowa elektrowni wiatrowej na dach (4)
Budowa małej elektrowni wiatrowej (1)
Budowa łopat do elektrowni wiatrowej (3)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (15)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (1)
budowa elektrowni wiatrowej z dotacji UE (9)
Budowa małej elektrowni wiatrowej (1)

Page generation time: 0.336 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed