| Author |
06061947 Poziom 22

|
10 Feb 2009 12:39 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Ja swoją kupiłem na Alledrogo, w dziale przekładnie i reduktory, za 200PLN.
Przepraszam Moda, ale to info, a nie "kryptoreklama"!!!
Szukajcie, a znajdziecie!!
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
kk1384 Poziom 5

|
10 Feb 2009 15:06 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
może dobry pomysł ja myślałem o czymś mechanicznym planuję duży wiatrak oparty na prądnicy z silnika klatkowego ok 7,5KW musi być coś prostego i niezawodnego
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
10 Feb 2009 17:22 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Nurtuje mnie sprawa następująca.
Mam znajomego właściciela maszyny CNC i zastanawiam się czy ta maszyna byłaby w stanie wyrzeźbić w drewnie łopatę wiatraka zaprojektowaną w programie "Wiatrak".Oczywiście przy założeniu ,że długość łopaty będzie się mieścić w długości roboczej maszyny.Do 2m spokojnie by się zmieściła Na chwilę obecną obrabiają tam drzwiczki do mebli w płycie MDF.
W jakiej postaci należałoby dać operatorowi rysunek, żeby mógł to najłatwiej wprowadzić do komputera maszyny.
Jeżeli jest wśród nas ktoś co posiada wiedzę na ten temat-proszę o odzew.
RR
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2009 17:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
10 Feb 2009 19:16 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Romek, dobre pytanie!!!! Też od paru miesięcy próbuję "przejścia, program- Wiatrak1.1 + profili -CNC", nawet dziś zostałem "ponaglony" /przyjaźnie/, ale ja jestem za "krótki".Ale ufam, że ktoś z młodszych kolegów, "osiodła" problem!!!! z pożytkiem, dla wszystkich!
Pozdrawiam
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
10 Feb 2009 21:53 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Pogadajcie z Adamem i Jarkiem - mają juz za sobą pierwszą łopatę z CNC.
|
|
| Back to top |
|
 |
robek72 Poziom 6

|
10 Feb 2009 21:54 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
romanbem
jeśli to jest prosta maszyna cnc która pracuje tylko w trzech osiach x,y,z bez uchylnego wrzeciona frezującego będzie bardzo trudno wyfrezować tę łopatę
trzeba wtedy nadrabiać bądź frezami z odpowiednimi kątami bądź małym frezem i dużą ilością przejazdów roboczych maszyny a i tak potem trzeba będzie wygładzić nierówności i uskoki pozostawione przez maszynę
pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMSON Poziom 17

|
10 Feb 2009 22:18 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam
Na jednej stronie
http://www.smallwind.co.uk/index.php
jest model łopaty wykonany w 3D który otwiera program Rhinoceros.
Do stworzenia programu na frezarkę z tego co wiem jest tylko potrzebny model 3D z którego są generowane koordynaty na maszynę.
łopata turbiny tak wygląda mogę bo to na razie potrafię zrobic w tym programie czyli wyręnderowac obrazki z gotowego pliku.
I jeszcze fotka jak kolega ułożył mi żeberka do łopaty z profilem S823 i S822 jest to z rysowania w programie Rhinoceros łopaty modelu 3D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2009 22:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbigmaz1 Poziom 14

|
10 Feb 2009 22:31 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| robek72 wrote: |
romanbem
jeśli to jest prosta maszyna cnc która pracuje tylko w trzech osiach x,y,z bez uchylnego wrzeciona frezującego będzie bardzo trudno wyfrezować tę łopatę
trzeba wtedy nadrabiać bądź frezami z odpowiednimi kątami bądź małym frezem i dużą ilością przejazdów roboczych maszyny a i tak potem trzeba będzie wygładzić nierówności i uskoki pozostawione przez maszynę
pzdr |
Można też użyć freza promieniowego aby było mniej przejazdów. Tam nie ma takich załamań i ostrych krawędzi tak że i średnicę freza z większym promieniem można użyć co też przyśpieszy ale to i tak nie jest frezowanie na jedną zmianę jednej połówki tylko trochę więcej
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek mocek Poziom 9

|
11 Feb 2009 00:52 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
witam znalazłem do swojego wiatraka zwrotnice od volvo240 po zamontowaniu smiglo nie bedzie w pionie bedzie odchylone od masztu czy bedzie mialo wplyw na obroty Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sianio Poziom 12

|
11 Feb 2009 10:23 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
jacek mocek jeśli będzie odchylone od pionu w górę to nic nie szkodzi (a nawet pomaga) jeśli w dół to myślę że osłabi to osiągi wiatraka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2009 10:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
11 Feb 2009 14:15 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| sianio wrote: |
| jacek mocek jeśli będzie odchylone od pionu w górę to nic nie szkodzi (a nawet pomaga) jeśli w dół to myślę że osłabi to osiągi wiatraka. |
To chyba nawet nie tak. Odchylenie od pionu jest wskazane a nawet wręcz wymagane ok. 8 do 10 stopni od poziomu.Oś wiatraka ma patrzeć lekko do góry.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzys507 Poziom 10

|
11 Feb 2009 14:52 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
witam
Ja u siebie śmigło odchyliłem o ok. 4 stopnie w górę. Czy pomaga, pewnie tak chociaż w praktyce nie za bardzo mamy jak to sprawdzić. Dzieki odchyleniu koniec śmigła jest bardziej oddalony od masztu. Teoretycznie tak sie powinno robić. Zrobisz w poziomie i też będzie dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
kreeft Poziom 3

|
11 Feb 2009 16:25 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Chciałem ponowić moje pytanie:
Czy ktokolwiek złożył projekt do gminy masztu bez fundamentów na odciągach ???
A jeśli tak to czy otrzymał jakiekolwiek pismo zwrotne???
Mam maszt kratownicowy około 9m no i jest problem, a nie chce stawiać go na „a może się uda”.
Bardzo proszę o jakąś odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbigmaz1 Poziom 14

|
11 Feb 2009 19:47 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| kreeft wrote: |
Czy ktokolwiek złożył projekt do gminy masztu bez fundamentów na odciągach ???
A jeśli tak to czy otrzymał jakiekolwiek pismo zwrotne???
Mam maszt kratownicowy około 9m no i jest problem, a nie chce stawiać go na „a może się uda”.
Bardzo proszę o jakąś odpowiedź. |
Moja będzie rura z odciągami i tak jak pisałem dopiero będę składał tak że też ten temat mnie ciekawi czy już ktoś dostał odpowiedź na zgłoszenie. Jeżeli było składane to na maszt czy na słup ale bez fundamentu? Moja rura też będzie miała około 9m.
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
11 Feb 2009 20:18 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| kreeft wrote: |
Czy ktokolwiek złożył projekt do gminy masztu bez fundamentów na odciągach ??? |
Myślę o uruchomieniu procedury "zgłoszenia" bliżej lata.W zgłoszeniu podam wysokość 5 albo 6 m ale marzy mi się teleskop jak u Jesiotra chociaż do 8 metrów.Przedtem wybadam sprawę ustnie.
RR
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
11 Feb 2009 21:31 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
kreeft: Tak, złożyłem. Tak - otrzymałem zapytanie odnośnie sposobu kotwienia odciągów na które dałem odpowiedź. Nie otrzymałem sprzeciwu w terminie określonym ustawą, więc po 30 dniach od chwili dostarczenia zgłoszenia wzniosłem maszt.
Nie rozumiem czemu ludzie tak boją się tego zgłoszenia... Jak bedziesz chciał wyremontować płot od strony drogi to też bedziesz się pytał po forach jak i co?
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek mocek Poziom 9

|
12 Feb 2009 01:26 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Dzięki za pomoc odnośnie pochylenia śmigła mam jeszcze jedno pytanie gdzie mogę kupić dobre sprawdzone przez kolegów magnesy pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Feb 2009 14:40 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
greenpeace - czy zgłoszenie zawierało również instalacje elektryczną?
|
|
| Back to top |
|
 |
wiatrakowiec Poziom 11

|
12 Feb 2009 15:05 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam. Na poprzednim forum jeden z kolegów skrytykował odśrodkowy sposób nastawiania łopat. U mnie ten mechanizm działa kilka lat, jestem z niego zadowolony również ZGG stwierdził że jest poprawny. Naszkicowałem ten mechanizm opisałem go i już miałem go wkleić na forum gdy forum sie "skończyło". Teraz nie wiem czy jest ktoś jeszcze zainteresowany tym rozwiązaniem, jako że strony mechaniczne nowego forum słabo sie rozwijają.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
12 Feb 2009 15:16 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| wiatrakowiec wrote: |
Teraz nie wiem czy jest ktoś jeszcze zainteresowany tym rozwiązaniem, jako że strony mechaniczne nowego forum słabo sie rozwijają.
Pozdrawiam. |
Nie zrażaj się tylko pokazuj to co masz.Na pewno komuś się przyda.
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
13 Feb 2009 00:26 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
rarekev: instalacja elektryczna wiatraka nie podlega pod PB.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
13 Feb 2009 11:57 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
greenpeace- czy Twoje zgłoszenie było na maszt czy na wiatrak do wytwarzania energii?
pozdrawiam
ps:samochód na prąd z wiatraka :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
13 Feb 2009 13:40 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
rarekev: PB nie przewiduje występowania o pozwolenie na postawienie elektrowni wiatrowej.
Źle rozumujesz - wiatrakiem do produkowania energii jest również Darek stojący bezpośrednio na gruncie.
Natomiast jest konieczność uzyskania zezwolenia na budowę elementów konstrukcyjnych pod taką elektrownię trwale powiązanych z gruntem.
Nie bardzo rozumiem także, czemu ci tak śmieszno: http://www.samochodyelektryczne.neostrada.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |
kk1384 Poziom 5

|
13 Feb 2009 22:18 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam w związku z zimą mam pytanie jak wygląda sprawa oblodzenia łopat szczególnie przy większych średnicach
|
|
| Back to top |
|
 |
quaid Poziom 4

|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
14 Feb 2009 14:26 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Ta konstrukcja nie jest czeska. Nakręcona napewno jest dla kanału discovery. Układ który jest dokładany sprawdza prądy i jeśli pojawi się jakieś napięcie ( magnetyzm szczątkowy) załącza wzbudzenie i sprawdza czy napięcie generowane jest wystarczająco wysokie aby altek produkował prąd wyższy a niżeli jest dostarczony na wzbudzenie.
Gdzieś widziałem taki układ, ale teraz niejestem w stanie go znaleźć.
Alternatory można sobie podarować, w każdym bądż razie standardowe. Tylko przewinięcie lub odpowiednio wielkie śmigła i duża przekładnia. Sam to przerabiałem i powiem, że tylko do wielołopatowca lub śmigło bardzo szybkie i dużo wiatru.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek mocek Poziom 9

|
14 Feb 2009 21:48 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam chce kupic magnesy do AMERYKANA 50/25/12 który z tych wymiarów jest kierunkiem magnesowania Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
14 Feb 2009 21:58 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Myślę że grubość czyli 12 mm (na 100%)
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek mocek Poziom 9

|
15 Feb 2009 00:30 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
czy bedą pasowały do cewek z okienkiem 25/20/50mm szerokość boku cewki 25mm grubość 12mm
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Feb 2009 00:30 |
|
|
|