| Author |
Wojtek32 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
jw3417 Poziom 16

|
13 Feb 2010 17:08 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Wojtek 32 dzięki znów się postarałeś bardzo przydatny materiał muszę to przetrawić przy tych moich rozważaniach bardzo mi się przyda
griszka 007
nie chodzi mi o turbinę pawlaka bardziej mi już ten mój zamysł przypomina ten wiatrak karuzelowy tylko z przysłoną ruchomą ja chcę do tego dołożyć zjawisko jakie zachodzi w zwężce Venturiego by wiatr omiatający tą przysłonę zaprząc do wysysania powietrza z przed łopat turbiny nie potrafię tego opisać muszę jakiś zrobić rysunek poglądowy
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
R.B Poziom 1

|
23 Feb 2010 10:37 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam koledzy,czytam te fora o m.e.w z wypiekami na twarzy ,wile ciekawych rzeczy się dowiedziałem,mam pytanie czy ktoś mógłby wypożyczyć kopyto do zrobienia łopaty z maty szklanej,.Z góry dziękuję za odpowiedz
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
23 Feb 2010 21:24 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
W związku, z polemiką na temat osiągów turbin pionowych H-D, taki link, wydaje mi się, że wyniki tym razem nie są zawyżone??
http://www.hudu.co.za/docs/vawt.pdf
Pozdrawiam
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
Sebi77 Poziom 11

|
24 Feb 2010 15:39 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Mam pytanie jaką długość powinien mieć ogon przy średnicy śmigeł 4,2 m
płat ogona ma 200cm x 90 cm
jeszcze jeno pytanie czym krutszy ogon tym szybciej się będzie składał?
|
|
| Back to top |
|
 |
elim Poziom 14

|
25 Feb 2010 08:30 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam.
U mnie śmigło 4,1m a ogon ma około 5m, powierzchnia około 1,5m kwadratowych. Doskonale zdaje egzamin choć wygląda trochę nie proporcjonalnie, dlatego że ogon był pod śmigło 6m. Wydaje mi się, że jak zrobisz długość 3,5 - 4m to będzie ok.
Jeżeli chodzi o składanie to należy dobry kąt dobrać, do odpowiedniej ciężkości ogona, ale tu też na czuja robiłem i spełnia zadanie. Ważna jest w tym przypadku odległość mocowania śmigła od osi masztu (przesunięcie mocowania w bok)
Proponuję Ci też żebyś założył linkę do składania ogona ręcznie z ziemi, za pomocą korbki (patent R 41) - używasz jej jak aku pełne i woda w wymienniku C.W.U. gorąca - czego wszystkim życzę lub gdy za mocno wieje czy wykonujesz jakieś prace i śmigło musi stać.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2010 08:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sebi77 Poziom 11

|
25 Feb 2010 12:00 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Zastanawiałem się nad linką do składania ogona ale może ona się okręcać do okoła masztu masz jakieś inne rozwiązanie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
elim Poziom 14

|
25 Feb 2010 12:07 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Linka musi być w środku masztu. U góry zastosuj 2 kołowrotki żeby linka nigdzie się nie przecierała. A w jaki sposób masz poprowadzony kabelek?
Jaki masz rodzaj masztu - kratownica / rura?
(napisz coś przy okazji o rodzaju zastosowanych śmigieł oraz prądnicy)
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Sebi77 Poziom 11

|
25 Feb 2010 22:36 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Mój maszt jest z rury śmigła profl lotniczy 4,2m prądnica amerykanka 3 fazy 18 cewek 90 zwoi drut 1,6 kabelek w rurze
chyba zrobie tak jak napisałeś puszcze w dół razem kabelkem
|
|
| Back to top |
|
 |
smoktdi Poziom 4

|
26 Feb 2010 19:50 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam wszystkich
Śledziłem temat budowy elektrowni wiatrowej od dłuższego czasu (szczególnie część archiwalną) i zeszłego lata udało mi się w końcu zbudować swoją mini-elektrownię. Efekt okazał się jednak mizerny, ale chce podzielić się z wami doświadczeniem, gdyż lepiej uczyć się na czyichś błędach:
-Średnica mojego koła wiatrowego początkowo wynosiła 1m ale docelowo 2m.
-Śmigła wykonałem z pociętej w pasy rury PVC- odradzam.
-Z uwagi na "domowy" sposób budowy zastosowałem prądnice od malucha z przekładnią 1:10-ale ten pomysł tez odradzam.
-Mój maszt miał 5 m wysokości z odciągami na fundamencie.
Wiatrak ładnie się kręcił mimo oporów przekładni jednak szkopuł tkwi w prądnicy i nie ma co tutaj szukać oszczędności- to serce elektrowni! Lepiej więcej zainwestować niż tracić czas na pozornie tanie rozwiązania.
W najbliższym czasie przekaże więcej fotek i resztę rozwiązań konstrukcyjnych-nie wszystkie były nietrafione.
|
|
| Back to top |
|
 |
jw3417 Poziom 16

|
28 Feb 2010 09:43 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
witam
byłem w starostwie i rozczarowanie
powiedziałem im że prowadzę gospodarstwo ekologiczne i agroturystykę chcę postawić słupa reklamowego zakończony panelem słonecznym lub wiatrakiem służącym do podświetlenia go
odpowiedź była słupa tak a podświetlenie w żadnym wypadku na zgłoszenie bo wszystko co posiada instalację wodną lub elektryczną wymaga zezwolenia przyznali mi że to bez sensu ale ustawodawca nie przewidział takich sytuacji
I tu mi się nasuwa pomysł może i głupi nie realny ale dlaczego nie spróbować weźmy się i zróbmy to nie wiem jak. Może jakoś nagłośnić sprawę zbliżają sie wybory oni wtedy chętniej rozmawiają albo jakiś projekt obywatelski jak się postaram z1000 podpisów bym zebrał spokojnie wiem że to mało ale może jest więcej zapaleńców
tylko żeby ktoś się znalazł mądry i dyspozycyjny by pokierować tym wszystkim myślę że takich ludzi tu nie brakuje
za angażować inne fora może któryś z modelatorów pokierował by tym
Jak by się dało stworzyć jakąś fundacje na nasze potrzeby bardzo chętnie bym od dał ten 1% z podatku
pewnie jedni się ośmieją inni się zastanowią nad tym co napisałem to dobrze najważniejsze by nie przeszli obok tego obojętnie
nie jestem ani prawnikiem ani geniuszem ale wiem że są tu tacy może za mocnych słów użyłem ale wiecie o co mi chodzi i tu apeluje do nich o pomoc weźmy się i zmieniajmy na lepsze ten dziwny kraj jak mówił ZULU GULA a nie tylko dyskusja i nic z tego
|
|
| Back to top |
|
 |
elim Poziom 14

|
01 Mar 2010 12:19 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam.
Zgłoszenie powinno ściśle pasować do punktu z art. 29, inaczej urzędnik nic nie może zrobić. A dodatkowo jak dojdzie jakaś instalacja to już klapa...
Wg. mnie najbardziej pasuje urządzenie reklamowe. Jeżeli ktoś przejeżdża drogą to wiatrak rzuca sie w oczy odrazu i ów delikwent zwraca uwagę na urządzenie i jego otoczenie (teoria reklamy ;) ). Nie dajmy się, trzeba chodzić do 'nich' i tak wyczaić temat żeby zgłoszenie nie było odrzucone. Sam byłem i wiedziałem nawet który z panów będzie to przeglądał i analizował. Zrobiłem to pod niego (bez odciągów, śmigło o powierzchni do 1,2 m kwadrat, faktycznie to powinno być brane pole zataczane przez śmigło)
Ważne żeby to było bezpieczne dla nas i otoczenia
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzichuad Poziom 10

|
02 Mar 2010 18:19 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam
Dwa miesiące temu zamieszczałem fotki Wiatraka który znajduje się niedaleko mnie
teraz następny wiatrak który wybudowano w odległości 5km od mojego domu
wiatrak jeszcze nie został uruchomiony a już nadaje się na złom
załączam fotki.
Myślę że na podstawie tych zdjęć można trochę poznać technologię laminowania
zastanawia mnie ta różowa substancja między warstwami laminatu może wiecie co to jest??
pozbierałem też kilka kawałków śmigła na foto widać kilka kawałków tego różowego coś.
a tu ogólny widok:
a tu link w necie:
http://www.tvn24.pl/-1,1645595,0,1,smigla-wbily-sie-w-ziemie,wiadomosc.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej_;) Poziom 11

|
07 Mar 2010 19:31 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam Panów
Gdzieś przeczytałem o pomyśle wykorzystania wiatraka o pionowej osi z podzielonym śmigłem na dwie części, z czego jena kręci się w jedną stronę a druga w drugą.
I uzbrojeniu tego ustrojstwa w prądnicę w ten sposób że, jedna część śmigła kręci stojanem a druga wirnikiem.
W wyniku otrzymujemy podwójną prędkość obrotową, przy tej samej mocy (chyba).
Jedyny mankament to zebranie prądu z wirującego stojana. I nie muszą wcale być to szczotki i komutator.
Wymyśliłem że można do tego celu wykorzystać najzwyklejsze łożyska smarowane smarem przewodzącym.
Co o tym pomyśle sądzą tutejsi eksperci?
-bardzo proszę o opinię.
Pozdrawiam serdecznie
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzichuad Poziom 10

|
07 Mar 2010 20:05 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Prędkość rzeczywiście wzrośnie ale komplikacja konstrukcje też i to bardzo poza tym przewodzenie prądu przez łożyska raczej nie polecam obawiam że mogą się zespawać lub co najmniej uszkodzić powłokę na kulkach i bieżni co jest jednoznaczne z uszkodzeniem łożyska
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej_;) Poziom 11

|
07 Mar 2010 21:06 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Jest to komplikacja ale po przemyśleniu konstrukcji nie jakaś ogromna..nie do obejścia..
-jeśli wyprostujemy prąd z prądnicy na "pokładzie" to zostanie do zdjęcia tyko
biegun dodatni i ujemny.
Możnaby nawet jeden biegun połączyć z masą (obudową) i zdejmować tylko jeden..
A łożyska mogą być walcowe i w dodatku smarowane smarem przewodzącym.
Pamiętajmy że nie muszą one znosić obciążeń mechanicznych a tylko "elektryczne".
|
|
| Back to top |
|
 |
MadPan Poziom 10

|
07 Mar 2010 22:35 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Znając życie, smar przewodzący nie smaruje i nie przewodzi ;)
Przepuszczanie kilkudziesięciu amperów prądu stałego przez łożysko, gdzie występuje punktowy styk elementów tocznych, lub w najlepszym razie liniowy, nie wróży dużej żywotności elementów. Smary zawierają różne substancje w tym także elektrolity, więc na mój chłopski rozum, przepuszczenie przez taki układ prądu spowoduje szybkie zeżarcie łożyska.
Pozdrawiam
Arek
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
08 Mar 2010 08:25 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Ja kiedyś, na użyciu łożyska, jako elementu "transmisji", zdrowo się przewiozłem i to na pojedyńczych miliamperach. Vide, wirówka przeciążeniowa w WIML.
Tam w sprawozdaniach, jest wszystko, dokładnie opisane.
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2010 08:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwazor Poziom 22

|
09 Mar 2010 22:05 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Panowie kombinuje nad obrotem wieżyczki...
Mam 2 drogi :
Albo zrobic organicznik obrotu ( wada to walenie o zderzaki ) no i ponad 6kg wagi gondoli moze w koncu go urwać/zgiąć/
Lub puscic pierścienie slizgowe + szczotki.Pierscien to z alternatora ale na szczotkotrzymacz wytrzymujacy do 10A-15A nie mam pomysłu..( myślę o szczotkotrzymaczu z alternatora ale wiem jak tam jest cieńka plecionka)
Myslę napierw kupic takie łożysko nastawne UCFL 205 :
Rura fi 25mm..
Jakie wy macie rozwiązania techniczne ?
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzichuad Poziom 10

|
09 Mar 2010 22:15 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Ja bym ci zaproponował łożyska skośne bo przenoszą siły poprzeczne i wzdłużne a te które ty proponujesz tylko poprzeczne i w małym stopniu wzdłużne choć takie łożyska mają swoje zalety a mianowicie prosta konstrukcja i cena to kilka lub kilkanaście zł.
Nie wiem jakiej wielkości śmigiełko budujesz ale ja ja bym zastosował trochę grubszy wałek niż fi 25
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwazor Poziom 22

|
10 Mar 2010 10:40 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Smigła całosciowo maja średnice 1.24m 2340cm2 ( wiec co to a obciażenie ? )
|
|
| Back to top |
|
 |
griszka007 Poziom 7

|
10 Mar 2010 13:48 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Kwazor
Przy średnicy śmigieł 1,24m pierścienie ślizgowe, szczotki to przewaga formy nad treścią. Jak wykazała praktyka zwisające swobodnie kable są najtańszym i najłatwiejszym do wykonania rozwiązaniem. Przeczytaj http://www.mala-elektrownia.ovh.org/page3.html. Tam autor strony zastosował takie rozwiązanie. Łożyska, które proponujesz będą dobre. Wcale nie muszą być stożkowe dla tak małych obciążeń wzdłużnych. Osobiście zrezygnowałbym z łożyskowania, zastosowałbym rura w rurę niwelując w ten sposób tzw. "myszkowanie", a i konstrukcja prostsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwazor Poziom 22

|
10 Mar 2010 14:53 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Griszka tak moza i tak... tylko co wtedy gdy ja nie bede miał dostępu do elektrowni przez okres powiedzmy nawet roku....a nawet i wiecej tu jest ból.... ukreci kabel i oops ...
Wiadomo moza sobie pozwolic jak elektrownia jest w zasięgu ręki i bede to ja robił ale ktos kto sie na tym nie zna ? Lub sie o tym zapomni...
Dzis troche potestowałem smigła na wietrze... efekt zyroskopowy duży.. i musze jeszcze je wyważyć niewiele ale muszę...
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo159 Poziom 15

|
10 Mar 2010 15:29 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| zdzichuad wrote: |
(...)teraz następny wiatrak który wybudowano w odległości 5km od mojego domu
wiatrak jeszcze nie został uruchomiony a już nadaje się na złom
(...)
zastanawia mnie ta różowa substancja między warstwami laminatu może wiecie co to jest??
|
Przynajmniej nie będziesz narzekał na słaby wiatr, widać że masz wietrzną okolicę ;)
Widać że wykonywane były wg poniższego przepisu( dwie wewnętrzne ścianki wzmacniające):
To różowe to chyba żywica bo widać, że nawet klej na łączeniu skór jest różowy.
Przyglądałeś się może z grubsza jakiej grubości był laminat w tych łopatach połamanych?
Jak masz więcej fotek z bliska wrzuć tu na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
wiete Poziom 10

|
11 Mar 2010 23:54 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam.
Natknąłem się na takie wiatraki.Ciekawa jest konstrukcja skrzydeł tego w Austrii.Co o tym sądzicie.
Pozdrawiam.
Dodano po 4 [minuty]:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 23:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ja_genius Poziom 15

|
12 Mar 2010 16:43 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Witam...
wiatrak jeszcze nie został uruchomiony a już nadaje się na złom...
|
Chyba należy dokładnie się z tym zapoznać, żeby wiedzieć jak NIE należy budować łopat....? :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzichuad Poziom 10

|
13 Mar 2010 20:09 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| ja_genius wrote: |
Witam...
wiatrak jeszcze nie został uruchomiony a już nadaje się na złom...
|
Chyba należy dokładnie się z tym zapoznać, żeby wiedzieć jak NIE należy budować łopat....? :wink: |
mi się wydaje że łopaty były zrobione w porządku zawinił chyba człowiek
wiatrak jeszcze nie został oddany do użytkowania i chyba nie ustawili łopat w chorągiewkę a tylko włączyli hamulec a w tamtych dniach trochę wiało hamulce puściły wiatrak się rozkręcił i stało się to co się stało
ale to jest tylko moja prywatna teoria
fotki zrobiłem po to żeby zobaczyć jak śmigła robią zawodowcy
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMSON Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
ja_genius Poziom 15

|
15 Mar 2010 18:29 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| wiete wrote: |
Witam.
Natknąłem się na takie wiatraki.Ciekawa jest konstrukcja skrzydeł tego w Austrii.Co o tym sądzicie.
Pozdrawiam. |
Hm..., a ten w Austrii to który?
|
|
| Back to top |
|
 |
wiete Poziom 10

|
15 Mar 2010 18:44 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Ten pierwszy,pozostałe z Niemiec.
|
|
| Back to top |
|
 |